rozpływającymi się w ustach polędwiczkami wieprzowymi i delikatnym purée ziemniaczanym. Danie podałem z pękiem pieczonych warzyw korzeniowych. Brzmi pysznie? No to do dzieła! PS. Danie powstało na specjalne życzenie Gruszka i pietruszka — fantastycznej inicjatywy, wspierającej lokalnych rolników i dostarczającej prosto pod Wasze drzwi znakomite ekologiczne produkty . Więcej o inicjatywie i o tym, jak zamówić skrzynkę skomponowaną przeze mnie(...)przykład z ekologicznych gospodarstw. * * Zachęceni przepisem? Chcielibyście go wypróbować, korzystając ze zdrowej żywności dostarczonej prosto od lokalnych dolnośląskich gospodarstw ? To mam dla Was coś ekstra! Specjalnie dla Gruszka i pietruszka stworzyłem unikalną skrzynkę, w której znajdziecie m.in. ekologiczne polędwiczki wieprzowe, kurki, świeże warzywa prosto z pola, wiejskie jaja, mnóstwo przypraw i wiele, wiele więcej. Pełny skład skrzynki możecie zobaczyć
Food SquareTakie pieczone ziemniaki to alternatywa gotowanych. Zachowują wszystkie swoje właściwości, są aromatyczne z chrupiącą skórką. Dodałam do nich słodką dużą gruszkę, dzięki której ziemniaki mają piękny zapach. Podawajcie je do różnych dań obiadowych, sosów, gulaszów. Możecie także zaserwować je dzieciom w lżejszej wersji (chodzi o przyprawy) jako alternatywa frytek. Składniki: 6 dużych ziemniaków 1 duża słodsza gruszka przyprawy: sól(...)chili, lubczyk, majeranek łyżka masła olej rzepakowy Wykonanie: Ziemniaki dokładnie umyj, nie obieraj, pokrój w ćwiartki, ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej je lekko olejem, przypraw wedle uznania, wymieszaj. Umytą gruszkę, po wydrążeniu środka, także pokrój w ćwiartki. Ułóż ją na ziemniakach, dodaj łyżkę masła układając ją gdzieniegdzie na ziemniakach. Piecz w temp. 200C na środkowej półce piekarnika z grzaniem góra
Zasmakuj KuchniCZERWONĄ FASOLĄ NA PARZE I SARDYNKAMI Z MORZA ŚRÓDZIEMNOMORSKIEGO - 1 puszka fasoli czerwonej gotowanej na parze Bonduelle - 2 ogórki zielone dobrze schłodzone - papryczki piri piri - natka pietruszki - słodka gruszka - 1 opakowanie sardynek (wybierz te łowione w morzu śródziemnomorskim) - 1/2 cebuli czerwonej - oliwa z oliwek - sól morska WYKONANIE: - odcedź czerwoną fasolę - cebulę kroimy na bardzo cieniutkie krążki - ogórki kroimy(...)długie plastry (użyj noża do serów) - gruszkę kroimy w ozdobne plastry -natkę pietruszki posiekaj wraz z papryczkami, dodaj oliwę z oliwek i sól, w ten sposób otrzymamy dressing - na dnie słoiczka ułóż po sardynce, następnie kilka krążków cebuli, pokrojone ogórki, na sam wierzch czerwoną fasolę gotowaną na parze, wzdłuż słoiczka włóż plaster gruszki, całość udekoruj natką pietruszki i papryczką
SMYKWKUCHNIdelikatna, że włókna odchodzą wręcz same, bez udziału widelca. Do bułeczek bao wrzuciłem jeszcze słynną sałatkę coleslaw, ale żeby nie było nudno, to nowej odsłonie z czerwonej kapusty z gruszką. Oczywiście czym byłby fast-food bez dobrego sosu i frytek? Dlatego nie mogło zabraknąć domowego sosu barbecue z naszymi polskimi wędzonymi śliwkami, które nadają mu niepowtarzalnego aromatu. I lekkich frytek(...)drożdży (lub 7 g suszonych) 250 ml letniej wody 1 łyżka oleju rzepakowego + do posmarowania ½ łyżeczki soli Coleslaw: główki czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 1 mała marchewka 1 gruszka 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżki majonezu sok z ½ cytryny sól, pieprz do smaku Frytki z pietruszki: 1 kg pietruszki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki soli
Food SquareSAŁATKA Z GRILLOWANYMI GRUSZKAMI, RUKOLĄ I SEREM PLEŚNIOWYM, to dla... Artykuł SAŁATKA Z GRILLOWANYMI GRUSZKAMI, RUKOLĄ I SEREM PLEŚNIOWYM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEkropki oliwy, sól, pieprz, boczek Wykonanie : Szparagi obrać, skropić oliwą, doprawić, zawinąć w boczek i piec w piekarniku 20 minut w temperaturze 180 stopni Czas wykonania: 25 minut 5. Gruszka w szynce parmeńskiej z rukolą Co potrzebujesz: Gruszkę, kilka plastrów szynki parmeńskiej, rukolę, kawałek cytryny Wykonanie : Gruszkę pokroić na około 8 części, skropić sokiem z cytryny, zawinąć w szynkę (dodając
Tradycyjna Kuchniamąki ziemniaczanej 2 g proszku do pieczenia 60 g cukru Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 100 g cukru malinowego 5 łyżeczek żelatyny Masa gruszkowa: 1 kg gruszek 2 łyżki cukru trzcinowego 5 łyżeczek żelatyny Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Biszkopt: Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajko wbijamy do miski(...)masy serowej, cały czas mieszając, dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wyrabiamy. Masę serową wylewamy na biszkopt znajdujący się w tortownicy. Ciasto przekładamy do lodówki, do całkowitego stężenia. Masa gruszkowa: Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy razem z cukrem na jednolitą masę. Przelewamy do rondelka, dodajemy żelatynę i gotujemy do całkowitego rozpuszczenia w gruszkach. Studzimy i wylewamy
R'n'G Kitchensłyszał już zapewne każdy. postanowiłam i ja przekonać się i wypróbować tych koktajli. Zrobiłam raz...i przepadłam. Rewelacyjny koktajl, dzięki dodatkom owocowym, zawsze może smakować inaczej. Składniki: 1 gruszka 1 kiwi 2 łyżki nasion chia ( szałwi hiszpańskiej)- kupiłam w sklepie HERBATKOWO.COM 2 szklanki mleka kokosowego owoce do dekoracji miód do posłodzenia Wykonanie: Nasiona chia zalewamy mlekiem kokosowym, odstawiamy(...)godz aż napęcznieją. Gruszkę i kiwi obieramy, blendujemy, dodajemy do mleka z nasionami. Mieszamy. Jeśli jest potrzeba słodzimy miodem. Przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami kiwi i/lub gruszki. W sklepie HERBATKOWO.COM oprócz nasion chia i różnych akcesorii do parzenia herbat znajdziecie również duży wybór herbat,w tym także yerba mate
Z Majeczką w kuchniwymieszanym z ziołami prowansalskimi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut. Smacznego! Przygotuj: Świeże filety z piersi kaczki Miód Musztarda Rozmaryn Gruszka Oliwa z białej trufli Ser halloumi Sos balsamiczny Sól Pieprz Mięso myjemy i suszymy, nacinamy skórę, solimy i przyprawiamy pieprzem. Ważne, by mięso kaczki było w temperaturze pokojowej. Następnie filety(...)marynujemy w miodzie i musztardzie w proporcji 2:1 (dwie łyżki musztardy na jedną miodu). Dodajemy również posiekany świeży rozmaryn. W czasie, gdy mięso się marynuje, przygotowujemy mus z gruszki. Owoce obieramy, kroimy w drobną kostkę i dusimy na niewielkiej ilości oliwy z białej trufli. Czekamy, aż gruszka zmięknie i blendujemy na mus. Kaczkę smażymy od strony skóry przez
MarcinChefjuż chwile czeka na swoją kolej ;) Tak mnie jakoś naszło, w domu miałam wszystkie składniki więc pokombinowałam i wyszła całkiem smaczna ta zupa. Oprócz dynia dodałam troszkę cukinii, imbir, gruszkę i marchewkę. Wcześniej podsmażyłam na masełku klarownym cebulkę, na końcu doprawiłam solą i sosem sojowym Kikkoman. No i słonecznik prażony, o nim nie można zapomnieć ;))) Miłego poniedziałku :)) Składniki: 1 cebula(...)kawałek dyni (ilość wedle uznania) kawałek cukinii (ilość wedle uznania) 1 większa marchewka 1 większa gruszka natka pietruszki 1 ząbek czosnku 3 plasterki świeżego imbiru sól różowa sos sojowy (u mnie Kikkoman) słonecznik masło klarowne Cebulkę pokroiłam i podsmażyłam w rondelku na wcześniej roztopionym masełku. Dodałam pokrojony czosnek. Jak cebula się zeszkliła, to dolałam do wszystkiego wody, dodałam obraną
kruche babeczkisię orzeźwić się rozpoczął! Oczywiście będzie to również napój odchudzający, bo wypada zgubić kilka kilogramów przed wyjściem na plażę :). Czerwona herbata PU-ERH to klasyk wspomagający odchudzanie, dzięki dodatkowi gruszki oraz babki jajowatej i płesznik przyspieszymy metabolizm. Polubicie odświeżający smak tego skromnego koktajlu oraz fakt że przy regularnym jego spożywaniu, ciut bardziej lekko się poczujecie. Zapraszam! Dla 2 osób Czas(...)przygotowania: kilka minut Składniki: 250ml ostudzonego naparu z 3g herbaty PU-ERH 1 obrana gruszka sok z 1 mandarynki (soczystej) 1 łyżeczka cukru brzozowego 1 łyżeczka suszonej mięty 1 łyżeczka miksu babki płesznik i jajowatej Przygotowanie: 1/ Pokrojoną gruszkę, herbatę, sok, miętę oraz miks babek przekładamy do pojemnika do blendera i miksujemy na jednolitą konsystencję. Podajemy świeżo po zmiksowaniu
Kuchnia PROzdrowotnatortowa 20 dag, kakao 2 łyżki SERNIK: jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 1 łyżka, ser twarogowy 1 kg/wiaderko, gruszki 4 sztuki, bułka tarta 2 łyżki, galaretka agrestowa 1 opakowanie, lukier biały - w opisie, kolorowa posypka - ile potrzeba do misy robota wbić jajka, zimną margarynę, cukier, wsypać przesianą mąkę(...)budyń, kaszkę manną, ser z wiaderka i krótko połączyć składniki tortownica 24 cm, wysmarowana tłuszczem i obsypana tartą bułką - ciasto przyklepać do dna blaszki, wylać masę serową na ciasto gruszki delikatnie bez wciskania ułożyć na masie serowej skórką do góry piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół - sernik piec około 60 minut do ścięcia się masy serowej, sprawdzać
W Mojej Kuchni Lubiędzięki uprzejmości KUKBUK fot. dzięki uprzejmości KUKBUK Wraz z Anią z Ania Gotuje i Joanną z Różowej kuchni miałam przyjemność wykonać trzy smakowe kombinacje dżemów. Kiwi z cytryną, gruszka z fenkułem i limonka oraz truskawki z wanilia i biała czekoladą. Wszystkiemu przypatrywał się z kamerą Big Fat Dad czyli Mariusz. I co Wy na to? brzmi dobrze? a jak smakuje(...)Oetker bardzo dziękuję za te przepyszne doznania. Dżem kiwi z cytryną. Zaskakująco smaczny. Zazwyczaj omijam te owoce szerokim łukiem a tymczasem... MNIAM! Na samym początku zaintrygowała mnie kombinacja gruszki i fenkułu... miałam szczęście przygotować ten dżem. Jest wart zachodu! słodycz gruszki, kwaśność limonki i świeżość fenkułu! dla mnie bomba! Podglądałam też innym blogerów przy pracy :) Tarłam czekoladę
Dzieje kuchennej WiewióryWedla! Do przygotowania tarty potrzeba nam: 300g mąki pszennej 200g zimnego masła 100g cukru + 3 łyżki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 3-4 gruszki 4 jajka 1 tabliczka gorzkiej czekolady E.Wedel 1 tabliczka mlecznej czekolady E. Wedel 2 łyżki śmietany 36% Na początku musimy zrobić spód do ciasta. Mąkę przesianą(...)białka, które zostały nam z ciasta ucieramy z 3 łyżkami cukru i dodajemy do nich czekoladę. Na wysuszony spód wylewamy czekoladę z jajkami, na górze układamy pocięte w ćwiartki gruszki bez gniazd nasiennych i oprószamy cukrem. Pieczemy 55 min w 150 stopniach z funkcją termoobiegu. Po wyjęciu tarty z pieca gruszki natnijcie, wtedy szybciej wystygną. Smacznego moi Kochani
Kuba GotujeSkładniki: 3 gruszki cynamon miód 1 łyżeczka soku z cytryny masło Przygotowanie Gruszki umyć, usunąć gniazda. Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Ułożyć w nim owoce i posypać cynamonem. W garnuszku rozpuścić masło dodać miód, 1 łyżeczkę soku z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Polać sosem gruszki, włożyć je do nagrzanego piekarnika 180 stopni
Kukuleczki