Jeśli lubicie słodkie kremy, to koniecznie wypróbujcie krem z pietruszki i gruszki. Z chrupiącą posypką smakuje doskonale. Przepis jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Mnie osobiście bardzo smakuje. Można go również posypać groszkiem ptysiowym. Składniki: 5 sztuk korzenia pietruszki 1 biała cebula 1 dorodna gruszka pół łyżeczki tymianku oliwa sól, pieprz płatki migdałów(...)grube plastry i wrzuć do garnka, smaż około 5 minut Cebulę posiekaj i dodaj do zupy. Całość smaż kolejne 5 minut. Podlej warzywa wodą lub bulionem. Dodaj pokrojoną gruszkę, tymianek, sól, pieprz. Zupę gotuj do czasu, aż pietruszka będzie miękka. Następnie zblenduj. Przełóż do miseczki posyp płatkami migdałowymi lub orzechami. Smacznego
Kukuleczkipropozycje śniadania, czyli kaszę jaglaną z owocami i gorzką czekoladą. Dobre na zimno jak i na ciepło. SKŁADNIKI: 2porcje 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 gruszka 1/2 jabłka 1 banan 2-3 łyżeczki jogurtu naturalnego Gorzka czekolada PRZYGOTOWANIE: Namoczyłam na noc kaszę jaglaną ( 1/2 szklanki kaszy - 1 szklanka wody). Ugotowałam kasze według przepisu na opakowaniu. Gruszkę(...)jabłko obrałam ze skóry i starłam na tarce na grubych oczkach.Banana pokroiłam w kostkę. Do miseczki (na suflet) na spód dałam kaszę jaglaną potem jabłko-gruszkę i banan-kasza jaglana i tak do końca. Do dekoracji zostaw kilka kostek banana. Wyłóż na talerz daj jogurt naturalny na to banany i zetrzyj gorzką czekoladę. Smacznego
Misz-masz by Domilubi murzynka? Chyba każdy, to takie klasyczne ciasto, które pasuje na każdą okazję. Tym razem jego smak wzbogaciłam dodatkiem rabarbaru, gruszki i orzechów. Jak zawsze zniknęło w mgnieniu oka. * szeroka keksówka 20*23 cm Składniki: 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 250 g masła 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżek wody 1/2 dużej gruszki kilka gałązek rabarbaru garść orzechów włoskich na polewę: 125 g masła 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki wrzątku Masło, kakao, cukier puder i wodę zagotować i wystudzić. Do zimnej masy wmiksować jajka, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać białka ubite na pianę i orzechy. Delikatnie wymieszać i przelać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawyraźną w smaku nutą sera pleśniowego, kropką nad "i" tego dania są orzechy włoskie, to połączenie może wydać się odważne, ale jest warte wypróbowania. Słodki smak owocu gruszki idealnie podkreśla smak sera. Polecam! Składniki: 30 dag ryżu z groszkiem lub zwykłego do risotto 175 g kremowego sera pleśniowego blu Mlekoma 2 łyżki serka topionego śmietankowego(...)łyżki masła 1 średnia cebula 100 ml wytrawnego białego wina 1 słodka gruszka Około 1 litr bulionu warzywnego 3 łyżki orzechów włoskich 50 g startego parmezanu Sól do smaku Sposób przygotowania: Na głębokiej patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną drobno cebulę , szklimy 2-3 minuty, po tym czasie wsypujemy ryż, przesmażamy 2 minuty mieszając, po czym podlewamy
Wanilia i Kardamonszybki. Składniki: 150 g ryżu do risotto Uncle Ben 300 ml mleka 300 ml śmietany kremówki (30% lub 36%) 100 ml soku jabłkowego 3-4 śliwki czerwone 1 gruszka (nie za miękka) 2-3 łyżki cukru pudru 125g jeżyn 1 laska wanilii 100 g cukru drobnego 6 żółtek Wykonanie: Śliwki i gruszkę pokroić w plasty, obsypać cukrem pudrem. Rozgrzać patelnię(...)wrzucić śliwki i gruszkę, podsmażać kilka minut aż zaczną się karmelizować. Zestawić z ognia, dodać jeżyny i sok jabłkowy, delikatnie wymieszać i odstawić. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyjąć ziarenka wanilii ze strąka. Do garnka wlać mleko, śmietanę, dodać ziarenka wanilii, a także wydrążony strączek. Zagotować. Zdjąć z ognia. Do gorącego mleka ze śmietaną i wanilią dodać ryż, zagotować (mieszać
Pociąg Do Kuchniorzechy włoskie (na nalewki i syropy); kalarepę; fasolkę szparagową; groszek; ogórki. Przetwory w sierpniu Zaczyna się zbiór śliwek - renklod i mirabelek oraz wczesnych odmian gruszek. Nadal jest dobry czas na kiszenie i konserwowanie ogórków. Schyłek miesiąca to najlepszy miesiąc na przygotowanie przetworów z pomidorów (soków, przecierów, musów). W sierpniu owocują i dostępne(...)wielowarzywne do słoików. Warto zrobić przetwory z: cukinii, kabaczków, pomidorów, papryki, kalafiora, marchwi, buraków, a także marynaty owocowe (śliwki, jabłka, gruszki). Z przerośniętych ogórków można natomiast przygotować pikle. Pod koniec miesiąca (o ile dopisuje pogada) zaczynają pojawiać się grzyby. Wrzesień to czas robienia przetworów z: jabłek; śliwek
Ukojenie PodniebieniaPołączenie gruszki i sera pleśniowego mam już od dawna sprawdzone tym razem dodałem jeszcze kilka składników i zawinąłem w ciasto francuskie ... Składniki : arkusz ciasta francuskiego 1 gruszka kawałek sera pleśniowego 30 gr orzechów włoskich łuskanych 1 papryczka chilli 1 jajko mak lub sezam Przygotowanie : Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki na ok 20 minut przed obróbką aby nabrało temperatury pokojowej(...)Gruszkę obieram i kroję w małą kosteczkę, orzechy szatkuję możliwie drobno nożem, ser pleśniowy kruszę w palcach, do tego wszystkiego dodaję drobno poszatkowaną papryczkę chilli bez pestek. Wszystko dokładnie mieszam. Ciasto francuskie dzielę na 15 kwadratowych kawałków (najprościej nożem do pizzy) i na każdy kawałek daję po 1-1,5 łyżeczki farszu, składam po skosie na pół sklejając boczki ciasteczek
Mechanik w kuchnigram ryżu arborio cebula ząbek czosnku łyżka masła 2 łyżki oliwy łodyga selera naciowego ser gorgonzola 150 gram 3 łyzki migdałów w płatkach 1 szt kardamonu 1 dojrzała gruszka 700 ml bulionu 150 ml białego wina Przygotować bulion. W kostkę pokroić gruszkę i cebulę.Czosnek w plasterki a seler w talarki. Rozgrzać rondel z oliwą(...)masłem wrzucić cebulę i czosnek szklić chwilę. Dodać ryż i smażyć chwilkę. Wlać wino, odparować. Wlać bulion, zamieszać całość i dusić wolno ok 15 minut. Po tym czasie wrzucić gruszkę i ser. Wymieszać. Gotować ok 3 minuty, aż ser się rozpuści. Wyłożyć na talerz posypać natką i prażonymi migdałami
AZgotuj!Dzisiaj kolejna odsłona Muffinów ... tym razem dodatkiem są gruszki, płatki migdałów i bita śmietana. Kremówka to idealne wykończenie ciasteczek jeżeli planujemy je udekorować kolorowymi ozdobami. Ładnie udekorowane wywołują uśmiech na twarzy i zachęcają do zjedzenia :) Przepis na 12 sztuk: Składniki suche: 3/4 szkl. cukru trzcinowego 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta cynamonu 2 łyżki płatków migdałów(...)Składniki mokre: 2 jajka 1 szkl. mleka 1/2 szkl. oleju kilka kropli aromatu waniliowego 2 gruszki - obrane i pokrojone w kostkę 250 ml śmietanki 36% żółty barwnik spożywczy dekoracje do ciast Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C. Formę na muffiny (na 12 sztuk) wykładamy papilotkami. W jednej misce mieszamy (łyżką) składniki suche a w drugiej (widelcem
Alutka-Gotujeprzemycenie dziennej dawki witamin. Ja staram się pić je dość często (mimo że niewiele pomysłów tu publikuję). Jednak zamierzam się poprawić i dzisiaj przedstawiam Wam propozycję z wykorzystaniem gruszki, której smak wzbogaciłam odrobiną cynamonu. Składniki na 1-2 porcje (całość to ok. 450ml) 1 większa gruszka 1 banan Szczypta cynamonu 250g kefiru (możecie zastąpić mlekiem, jogurtem naturalnym lub maślanką) Odrobina(...)soku z cytryny Przygotowanie: Gruszkę i banana obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Zblendować. Dodać sok z cytryny, cynamon i kefir. Całość ponownie zblendować. Rozlać do szklanek. Możecie go także schłodzić przed podaniem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówsię przełamać i spróbować takiego wypieku. Cóż, nie będę ukrywać , że ciasto to nie należy do szybkich w przygotowaniu ale zapewniam że ekspresowo znika. Seromakowiec z jabłkami i gruszką SKŁADNIKI: ciasto 1,5 szklanki maki pszennej 2 żółtka 3/4 kostki masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)masa makowa: 1 puszka maku z bakaliami 2 jabłka 1 gruszka 4 białka 1 szczypta soli 2-3 łyżki bułki tartej masa serowa: 1 kg sera (wiadereczko) 5 jajek 1 szczypta soli 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru drobnego 1/2 kostka masła polewa 125 g czekolady (gorzka + mleczna) około
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiświątecznym obżarstwie pora na zdrowsze i lżejsze jedzonko. Dziś propnuję prostą i pyszną sałatkę, gotową w 5 minut. :) Składniki: 2 garście rukoli jedna duża gruszka garść orzechów włoskich garść żurawiny suszonej ser pleśniowy ( użyłam camemberta) sos balsamiczny (ja mam truskawkowy z Lidla) Sałatę myjemy i układamy na talerzu. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę i rozkładamy równomiernie na sałacie
Cynamonowe szczęścieOstatnio sobie przypomniałam, że gruszka i ser pleśniowy, to bardzo zgrany duet :) A już szczególnie w postaci soczystej sałatki z dodatkiem chrupiących orzechów włoskich, orzeźwiających pestek granatu i polanej pysznym, miodowym dressingiem. Dzięki zróżnicowanym 'teksturom' i smakom, w końcowym efekcie otrzymujemy intrygującą, wyśmienitą i lekką mieszankę :) Mąż jeszcze do tej sałatki zawsze dostaje porcję maślanych grzanek, może(...)sałatka zasmakuje z ich dodatkiem? Spróbujcie! :) 4 porcje: * mix sałat- całe opakowanie * ser camembert- 2 szt. * gruszka- 1 bardzo duża * orzechy włoskie- niewielka garść * pestki granatu- 2 łyżki Miodowy dressing: * olej- 2 łyżki * miód- 2 łyżeczki * sok z cytryny- 2 łyżeczki Miodowy dressing: Wszystkie składniki ze sobą połączyć. Spróbować czy stopień słodyczy jest odpowiedni- w razie konieczności dodać miód
Kraina Miodem Płynącawieje nudą... Ostatnio złapałam jednak natchnienie i wymyśliłam sałatkę, która nas zachwyciła! Jest elegancka, przepyszna i na pewno nie jest nudna. To połączenie chrupiących sałat, soczystych grejpfrutów i słodkich gruszek z aromatycznymi kuleczkami z kremowego serka i pistacji. Wygląda bosko i tak też smakuje. Musicie jej spróbować! Składniki: mieszanka sałat (np. radicchio, rzymska, lodowa, rukola, endywia) 2 dojrzałe czerwone(...)grejpfruty 1 gruszka (chrupiąca) 150 g serka twarogowego (takiego na kanapki) - może być dobry, nie kwaskowy twaróg półtłusty o kremowej konsystencji garść pistacji bez łupinek 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sambal oelek albo innej pasty z ostrej papryczki (może też być świeżo posiekana chilli, ale pasta moim zdaniem lepiej się sprawdzi w dressingu. 2 łyżki
Kulinarne InspiracjeSkładniki: 1 mały banan 1 gruszka 1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z jabłka i gruszki Banana i gruszkę kroimy w kawałki - wrzucamy do blendera, dolewamy soku i wszystko razem miksujemy na gładką masę. Smacznego
Moje-pitraszenie