stylu "coś zjadłabym, ale nie wiem co", najlepiej soczyste, smaczne, lekkie, a za razem sycące i do tego kolorowe. W taki właśnie dzień powstała sałatka z ciecierzycy, pomidorków koktajlowych, gruszki i sera feta. Do sałatki dodałam jeszcze paprykę, co dodało jej jeszcze więcej chrupkości i soczystości. Taka kolorowa sałatka świetnie sprawdza się w pochmurny i szary jesienny dzień. Szybko się(...)tylko dorosłym dbającym o zdrowe odżywianie, ale również dzieciom ze względu na smak, kolor i soczystość. Składniki: 1 puszka ciecierzycy (u mnie Dawtona) 15 pomidorków koktajlowych 1 dojrzała gruszka (u mnie konferencja) 1 papryka 80 g sera feta 1/2 szklanki listków świeżej bazylii 1 łyżka soku z cytryny lub limonki 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka czosnku
Kuchcik gotujeszpinak z nadmiaru wody na sitku. Wszystkie składniki układamy na talerzu i polewamy całość sosem pieczeniowym. Podwieczorek Koktajl mleczny (200 ml maślanki + pół szklanki sezonowych owoców) Kolacja Sałatka z gruszką, selerem naciowym, serem pleśniowym i płatkami ze schabu Naturrino Składniki: schab Naturrino 100 g 1 świeża gruszka obrany seler naciowy 100 g ser pleśniowy Lazur 50 g orzechy włoskie(...)jogurt grecki 50 g miód Obrany seler naciowy kroimy w drobne piórka. Obieramy i kroimy świeżą gruszkę w cząstki. Orzechy włoskie krótko prażymy na patelni lub w piekarniku. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy niewielką ilość jogurtu greckiego, odrobinę miodu, pokruszony ser Lazur lub Gorgonzolę. Wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy bardzo cienko pokrojony schab. Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie
karmelowypleśniowy razem z dynią stworzył przepyszny sosik i danie zniknęło z talerza bardzo szybko. składniki: 500 g piersi z indyka 300 g dyni (bez pestek i skóry) 2 nieduże gruszki 100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią ok 1/2 szklanki gorącej wody olej kokosowy do smażenia sól, pieprz 1 łyżeczka tymianku makaron pełnoziarnisty świdry Lubella Dynię pokroić w średnią kostkę(...)gruszki obrać i pokroić w małą kostkę. Pokrojone składniki odstawić. Pierś z indyka pokroić w średnią kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć mięso aby zmieniło kolor, doprawić solą i pieprzem. Podlać wodą, dodać dynię oraz tymianek. Przykryć i dusić kilka minut aż dynia zmięknie. Gdy dynia już zmięknie dodać pokruszony ser pleśniowy oraz pokrojone gruszki, wymieszać. Jeszcze chwilę
Monia miesza i gotujeDzisiejszy obiad jest raczej taki kobiecy, delikatny, słodko kwaśny. Przynajmniej moja męska część rodziny preferuje wątróbkę tradycyjną, z cebulką i ziemniakami. Mnie zainspirowały jesienne owoce, nasze polskie, czyli jabłka, gruszki i śliwki. O tej porze roku to skarbnica witamin. Do tego odrobina soku z cytryny, miodu i mamy super danie! Zamiast tradycyjnych ziemniaków ugotowałam kaszę pęczak. Ta z kolei posiada(...)którzy nie są zwolennikami kasz, polecam ryż. Będzie znakomicie komponował się ze smakiem wątróbki i owoców. Składniki: -1/2 kg drobiowej wątróbki -jedna duża cebula -jedno duże jabłko -jedna gruszka -cztery śliwki ( najlepiej węgierki ) -dwie łyżki miodu -dwie łyżki cytryny -dwie łyżki masła -olej do smażenia -pół szklanki kaszy pęczak -szklanka wody Potrzebna będzie duża patelnia i szeroki żaroodporny garnek
Kulinarne przemysleniaPyszne, rozgrzewające, za sprawą imbiru, placuszki z gruszką, idealne na leniwe, jesienne śniadanie. Puszyste, ale lekkie, oprószone cukrem pudrem smakują wybornie Z dodatkiem oleju rzepakowego, na nim też smażone :) Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także jest bogactwem steroli roślinnych i witamin. Polecam! :) Jeżeli przygotowałaś(...)sztuk) 3 szklanki mąki pszennej szczypta soli 1,5 szklanki ciepłej wody 50 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 2 łyżki oleju 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2-3 gruszki 1 łyżeczka świeżego imbiru Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą. Ciepłą wodę wlać do szklanki, dodać drożdże i dokładnie wymieszać. W misce zrobić wgłębienie, wsypać cukier, wlać olej
Domowa cukiernia Ewymargaryna 12,5 dag, cukier 3/4 szklanki, przyprawa korzenna 1 opakowanie, marchew 10 łyżek, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki BUDYNIE: budyń śmietankowy 1 opakowanie, gruszki 4 sztuki, budyń czekoladowy 1 opakowanie, śliwki 10 sztuk ŚMIETANA MARCHEWKOWA: śmietana 30 % 330 ml/zimna, śmietan fix 1 opakowanie, cukier puder 3 łyżki, marchew 4 łyżki/starta, kolorowa posypka(...)grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, do suchego patyczka, wyjąć papier z ciastem na kratkę i wystudzić dobrze, ciasto zimne przekroić na 3 placki BUDYNIE: gruszki pokrojone na kawałki zalać 150 ml gorącej wody, gotowac z 2 minuty, wsypać 2 łyżki cukru i łyżeczkę masła, w 300 ml mleka wymieszac budyń śmietankowy i wlać do gruszek mieszając
W Mojej Kuchni LubięKonfitura śliwkowa bez dodatku cukru. Same owoce z orzechami. 10 kg śliwek (węgierki), 3,5 kg gruszek, 500 g orzechów włoskich. Owoce umyć, osuszyć. Śliwki przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki. Wrzucić śliwki do garnka z grubym dnem. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Nie należy zapominać o mieszaniu gdyż śliwki mogą się przypalić :( Gruszki obrać, przekroić wzdłuż(...)ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić w na 7 kawałków (tak mniej więcej). Gdy śliwki puszczą sok, wrzucić gruszki. Gotować mieszając 15 minut od zagotowania. Odstawić do ostudzenia. Gdy ostygną, a najlepiej następnego dnia znowu zagotować. Gotować 20 minut od zagotowania. Odstawić do ostygnięcia, a najlepiej do dnia następnego. Zagotować, dodać orzechy i gotować 20 minut od zagotowania. Gorącą
królestwo garówtrzeba być osobą doświadczoną w pieczeniu, aby wyczarować te pyszności. Upiekłam drożdżówki pełnoziarniste z ulubionymi dodatkami mojej rodziny. Powstały: mini cebularz, mini pizza i moja faworytka - drożdżówka ze gruszką i ostrym w smaku serem pleśniowym. Wytrawne drożdżówki dobrze będą smakowały jako dodatek do śniadania, kolacji. Można je zabrać na piknik, wycieczkę lub drugie śniadanie do szkoły lub pracy(...)Mini cebularz Mini pizza Drożdżówka z gruszką i serem pleśniowym Składniki: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g mąki pszennej chlebowej 15 g świeżych drożdży 200 ml wody 50 g serka wiejskiego lub śmietany, gęstego jogurtu, twarogu 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki soli Na wierzch bułek , dowolne wytrawne dodatki, ja użyłam następujących kombinacji składników
Codziennik KuchennySkładniki: 2 duże słodkie gruszki 1 duża papryka czerwona 1 świeży ogórek 15 dag sera rokpol sos 3 łyżki oleju winogronowego 2 łyżki soku z limonki szczypta startej gałki muszkatołowej szczypta cynamonu sól, cukier do smaku. Wykonanie: Paprykę czyścimy z nasion.Ogórek, gruszkę obieramy ze skórki. Paprykę, gruszkę oraz ogórek kroimy w kostkę. Przekładamy do szklanej miski. Podane
kgwjanczewododatek jarzębiny zneutralizuje negatywne skutki tłustych potraw i pozwoli nam w pełni cieszyć się tym smakiem, który lubimy i cenimy. Do tego, jeśli taką jarzębinę przygotujemy z jabłkiem i gruszką, będzie ona prawdziwym rarytasem. Potrzebujemy: 600 g dojrzałych owoców jarzębiny 300 g obranych jabłek 300 g obranych gruszek 150 g cukru kilka goździków Wykonanie: Oczyszczone z szypułek i dokładnie przebrane(...)wrzątkiem, a po 5 minutach odcedzamy i rozgotowujemy w niewielkiej ilości wody. Następnie dodajemy cukier i smażymy przez kilka minut. Dodajemy obrane, wypestkowane i pokrojone na kawałki jabłka i gruszki oraz kilka goździków. Smażymy aż owoce zrobią się szkliste, a syrop gęstawy. Przekładamy wtedy wszystko do wyparzonych słoików, porządnie zakręcamy i studzimy do góry dnem. Tak przygotowana jarzębina to doskonały
Marder&Marder ManufacturePrzepyszna tarta z ciasta kruchego ze słodkimi gruszkami i rewelacyjną orzechową kruszonką. Uzależniająca… zwłaszcza kruszonka:) Do ciasta kruchego zawsze używam mieszanki Nutrifree, a nie mąk naturalnych, bo dzięki niej ciasto jest plastyczne, nie kruszy się, a skład ma naprawdę bardzo przyzwoity. Tarta wspaniale smakowała podana ciepła z kulką lodów waniliowych. To ciasto, które musicie spróbować :) SKŁADNIKI: ciasto: 250 g mieszanki(...)jajko Kruszonka: 1/2 szklanki posiekanych orzechów (włoskich, płatków migdałowych) 4 łyżki mieszanki Mix per Dolci Nutri free 4 łyżki brązowego cukru 50 g masła 4 duże twarde gruszki Z podanych składników na ciasto zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę i zawiń folię spożywcza. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po wskazanym czasie ciasto rozwałkuj na grubość około
Kuchnia bezglutenowamleka kokosowego (ok. 400 ml) 70 ml wody 1 łyżka ekstraktu waniliowego 20 g płatków migdałów 2 łyżki miodu naturalnego 3 łyżki wyciśniętego soku z cytryny 3 dojrzałe, miękkie gruszki 4 kawałki gorzkiej czekolady Wykonanie spodu: Daktyle zalać wrzątkiem, odczekać 15 minut, przecedzić, osuszyć i zblendować. Płatki amarantusa zalać 6 łyżkami wody, wymieszać i odstawić aż wchłoną(...)kaszy dodać miód, ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszać. Dodać płatki migdałów, sok z cytryny i całość zblendować na gładką masę. Przełożyć na tartę i równomiernie rozprowadzić po całości. Gruszki obrać i pokroić w cienkie plastry, ułożyć na całości tarty. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i niedbale (bądź całkiem dbale ) polać wierzch tarty. Wstawić do lodówki na minimum godzinę. Smacznego
gutfutzawsze do drugiego dania przyrządzam surówkę , ty razem proponuję surówkę z gruszką , kapustą białą , bardzo fajnie smakuje , i pasuje do wielu wielu drugich dań , tak więc zapraszam wszystkich do wypróbowania mojej wersji surówki . Składniki ( 4 osób ) Pół główki kapusty białej 2 marchewki 2 ogórki kiszone 1 gruszka 1 jabłko 1 mała cebulka sól(...)pieprz ziołowa 3 łyżki oliwy Wykonanie Kapustę szatkujemy , następnie obieramy marchew i ścieramy na tarce o średnich oczkach , ogórka kiszonego , jabłko oraz gruszkę także ścieramy na tarce o średnich oczkach . Jak warzywa mamy starce , to obieramy cebulkę i przesmażamy ją na odrobinie oliwy i dodajemy do naszych warzyw i kapusty , doprawiamy do smaku przyprawami , oraz dodajemy
Mój Smaksera ricotta 1/2 szklanki płatków owsianych 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią (najlepiej domowego) 1 jabłko 1 gruszka 3-4 śliwki Do posypania: brązowy cukier Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 o C. Owoce umyć, jabłko i gruszkę obrać, z jabłka i gruszki wyciąć gniazda nasienne, śliwki wypestkować
Czerwień i błękitCiasta drożdżowe często są szybko suche, jednak to ciasto jest pełne owoców. Co sprawia że nie jest suche i długo świeże. Gruszki oskrobać i pokroić na plasterki. Przygotowanie ciasta – mąkę, cukier, sól, drożdże i cynamon mieszamy razem. W małym garnuszku podgrzewamy masło z mlekiem na małym ogniu. Masło powinno się rozpuścić, nie zagotowywać. Letnie mleko wlać do suchych składników(...)reszta jak wyżej Po wyrośnięciu podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować. Pociąć ciasto na kwadraty o wymiarach 5 cm x 5 cm. Na każdym kawałku położyć kawałek gruszki i zawinąć jak rogalika. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Układać kawałki ciasta kolejno, zaczynając od boków okrągłej formy aż do środka. Nie martwcie się
Kuchnia Pokoleń