Składniki : 1 kg świeżych fig 1 jabłko 1 gruszka 25 dkg cukru 2 l czystej wódki 40 % Sposób wykonania : F igi, gruszkę i jabłko umyj, osusz. Figi pokrój na mniejsze kawałki razem ze skórką. Z jabłka i gruszki usuń gniazda nasienne, pokrój razem ze skórką na kawałki. Pokrojone owoce wrzuć do czystego, wyparzonego wcześniej słoja. Zasyp cukrem wymieszaj. Słój
Przepisy i porady kulinarnedobre jedzenie. Zupa z zielonego groszku ma właśnie takie działanie i to nie tylko za sprawą terapeutycznych właściwości zielonego koloru, a także powalającego smaku. Kompozycja smaku zielonego groszku, słodkiej gruszki, orzeźwiającej mięty i wyrazistego ale nie przytłaczającego sera z niebieską pleśnią to prawdziwa kulinarna petarda. O ile wcześniej przygotujecie bulion, przygotowanie zupy zajmie Wam kilkanaście minut, więc nawet się(...)zastanawiajcie, tylko gotujcie i jedzcie na zdrowie i dobry humor:) Składniki: 400 g mrożonego groszku zielonego Bonduelle 1 gruszka 1 cebula 1 łyżka masła garść listków świeżej mięty 150 g sera z niebieską pleśnią 1 litr bulionu warzywnego sól pieprz orzechy włoskie Przygotowanie: W garnku o grubym dnie rozgrzewamy łyżkę masła i szklimy na nim pokrojoną w kostkę
Smakowity Blog Kulinarnynaprawdę smaczna, nietypowa i oryginalna tarta:). Gruszka, miód i camembert tworzą zgrany team. Całość jest słodka a charakteru dodaje camembert. Mniam! Ciasto na tartę: 100g zimnego masła 200g mąki pszennej 1 jajko L 1/2 łyżeczki soli Dodatki: 50g masła 2 gruszku 1 ser camembert 4 łyżki płynnego miodu rukola 1. Masło kroimy na kawałki, łączymy z mąką, jajkiem(...)powstania zbitego, gładkiego ciasta. Po tym czasie wałkujemy, wykładamy do formy (np. tortownica lub naczynie do tarty), nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni. 2. Gruszki cienko kroimy, smażymy do zarumienienia na rozgrzanym maśle. Ser camembert kroimy w kostkę. Gruszki i ser układamy na tartę, pieczemy przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika na wierzch kładziemy rukolę
Szefowa kuchnimoja rodzina bardzo lubi. Do tego chrupiący chleb z camembertem i plastry pomarańczy i więcej do szczęścia nie potrzebuje. Szybkie, proste i jakie dobre :-) 30 dkg łososia 1 gruszka 1 cukinia 8 pomidorków koktajlowych 1 pomarańcza 6 kromek chleba 1 ser camembert z pieprzem przyprawa do grilla sok z cytryny olej rzepakowy 1 cebula czerwona Łososia kroję na kawałki, przekładam(...)miski, posypuję przyprawą do grilla, dodaję cztery łyżki oleju, mieszam i odkładam na godzinę do lodówki. Cukinię kroję w cienkie plastry i zanurzam na pięć minut we wrzącej wodzie. Gruszkę obieram, kroję na kawałki, skrapiam sokiem z cytryny. Na patyczki do szaszłyków nabijam pomidorka, plaster cukinii zwinięty w harmonijkę, łososia, plaster cebuli, gruszkę i tak do końca patyczka. Szaszłyki smaruje
wesoła kuchniawiem, czy to kwestia odmiany, ale moje owoce były bardziej kwaśne niż słodkie. Z tego powodu odpada delektowanie się jagodami prosto z krzaczka. Jednak w koktajlu, ze słodką gruszka i ananasem smakowały super. Składniki na 2 porcje: 1/2-3/4 kubka jagody kamczackiej 1 banan 1 słodka gruszka 1/4 słodkiego, dojrzałego ananasa kawałek imbiru 1 łyżeczka oleju kokosowego lub innego 1 szklanka(...)wody mineralnej Wykonanie: owoce przebrać, umyć. Gruszkę, banana i anansa obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki w kielichu blendera umieścić wszystkie składniki i zmiksować do pożądanej konsystencji podawać zaraz po przygotowaniu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zapieczonymi w smacznym cieście. Polecam gorąco! Składniki: 1 szkl mąki pszennej 2 jajka 1/2 szkl cukru pudru 50-70g masła 2 łyżeczki miodu 60g płatków migdałowych 1 duża gruszka 100g świeżej żurawiny szczypta pieprzu ziarenka z 1/2 laski wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki kardamonu Wykonanie : masło stopić w rondelku, przestudzić(...)Jajka zmiksować z miodem i masłem, stopniowo dodawać sypkie składniki do całkowitego ich połączenia. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto, wyłożyć pokrojoną w plastry gruszkę oraz żurawinę, owoce lekko wcisnąć w ciasto. Posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 35-45minut w 180C. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego! /inspiracja Waniliowa Chmurka/ Artykuł Korzenne ciasto
Raj dla Podniebieniaszklanki komosy ryżowej 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kolendry 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki czerownej papryki 1/3 łyżeczki przyprawy harissy (opcjonalnie) 1/2 cukinii 1 gruszka 1 puszka śmietanki kokosowej lub mleczka kokosowego 2 łyżeczki oleju kokosowego sól i pieprz do smaku krem bananowy 2 średnio dojrzałe banany 4 łyżki pulpy pomidorowej 1/2 ostrej papryki szczypta(...)podsmażamy. Następnie podlewamy wodą i na wolnym ogniu dusimy pod przykryciem. 3. W trakcie duszenia dodajemy stopniowo przyprawy: tymianek, gałkę, kolendrę, curry, paprykę, sól i pieprz. 4. Dodajemy plastry gruszki oraz krem bananowy. 5. Wlewamy śmietankę kokosową / mleczko kokosowe. 6. Na sam koniec dodajemy cieniutko pokrojone plastry cukinii i gotujemy przez kilka ostatnich minut. 7. Odgrzewany każdy następny raz smakuje
Raj dla PodniebieniaSAŁATKA Z GRILLOWANYMI GRUSZKAMI, RUKOLĄ I SEREM PLEŚNIOWYM to idealna... Artykuł SAŁATKA Z GRILLOWANYMI GRUSZKAMI, RUKOLĄ I SEREM PLEŚNIOWYM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEDawno nie było żadnej prostej śniadaniowej propozycji, więc zrobiłam taką właśnie komosankę z tym co miałam pod ręką - dojrzałą gruszką, wiśniami w dwóch postaciach (suszonymi i liofilizowanymi) i orzechami włoskimi. Bardzo fajne śniadanko ;) Polecam! Składniki: 4 łyżki płatków quinoa 2 łyżki płatków jaglanych 2 łyżki płatków gryczanych pół gruszki kilka suszonych wiśni kilka liofilizowanych wiśni 4 orzech włoskie Wykonanie(...)Płatki zalewamy niewielką ilością wrzątku i odstawiamy na 5 minut (łasuchy mogą dosłodzić miodem, lub innym słodzidłem), następnie mieszamy je z wiśniami, dodajemy gruszkę pokrojoną według uznania i posypujemy orzechami. Śniadanie gotowe
Quinoa Raz!owoce bo w takich połączeniach gustujemy. 1 opakowanie roszponki 2 pomarańcza 100 g łososia wędzonego 1 cebula czerwona 5 pomidorów suszonych 1/3 szklanki kaszy kuskus 1 papryczka chili 2 gruszki sól 1/2 łyżeczki bazylii i oreagno oliwa od pomidorów suszonych 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu winnego olej Roszponkę myję i osuszam. Pomarańcza sparzam filetuję tak żeby pozyskać sam miąższ(...)zalewam wrzącą wodą powyżej 0,5 cm od linii kaszy w misce. Zostawiam na 15 minut pod przykryciem i potem studzę. Na talerzu układam roszponkę, dodaję kaszę, kawałki łososia. Gruszki obieram i kroję na ćwiartki i samże na patelni grillowej na odrobinie oleju. Jak gruszki zmiękną lekko i przestygną dodaję pokrojone do sałatki, razem z kawałkami pomarańcza, pomidorami, cebulą, oraz
wesoła kuchniamąkę. Powinno być widać co to jest, małe kawałeczki płatków. Zmielone płatki połączyć z całymi, dodać żółtka, sól, mleko. Dokładnie wymieszać i zostawić na 30 minut. Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, obrać ze skórki. Pokroić na średniej wielkości kawałki. Ja lubię czuć owoce. Pokrojone gruszki dodać do masy z płatkami, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy
Kuchnia Pokoleńdziała przeciwzapalnie oraz gingerolowi z imbiru (który spala tłuszcz zmagazynowany na brzuchu i w organach wewnętrznych). Zawiera oczywiście mnóstwo witamin, antyoksydantów i składników mineralnych (bardzo bogata w minerały gruszka - ma potas który obniża ciśnienie, jod pozytywnie wpływający na pracę tarczycy czy bor poprawiający pracę mózgu). Koktajl odchudzający a także oczyszczający nasz organizm! Sok może być też super bazą do drinków(...)KLIK!) . Znajdziecie tam ponad 100 przepisów na zielone koktajle :) SKŁADNIKI (na 2 porcje - każda po 300 ml - 155 kcal) 2,5 cm świeżego korzenia imbiru 1/2 ananasa 2 gruszki PRZYGOTOWANIE Obieramy ananasa i wydrążamy jego środek, gruszki pozbawiamy gniazd nasiennych, imbir obieramy. Wyciskamy sok w kolejności wymienionych składników. Schładzamy lub dodajemy kostki lodu. Możemy też zmiksować składniki uzupełniając koktajl
Moje Kuchenne Rewelacjeświetnie nadaje się do składu posiłku śniadaniowego. Tak więc kombinujemy, tworzymy i chwalimy się jaglanką kokosową z nutką Inki oraz ze świeżymi owocami. Polecam! Jaglanka kokosowa z jabłkiem, gruszką oraz Inką. Składniki: 200 g kaszy jaglanej puszka mleczka kokosowego 400 ml mleko krowie pasteryzowane - 100 ml brązowy cukier według uznania 50 g wiórków kokosowych (drobno mielonych) czubata łyżeczka Inki(...)Klasycznej nieduża gruszka nieduże jabłko Wykonanie: Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do rondelka i zalać mlekiem kokosowym. Dołożyć kawę zbożową. Wstawić na palnik i na małym ogniu, często mieszając, gotować jaglankę przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, dosypać wiórki, dołożyć cukier wedle uznania i nakryć pokrywką, pozostawiając danie na 15 minut do napęcznienia
Poezja Smaków - blog kulinarnyszklanki kaszy jaglanej 1 duża gruszka 100 g twarogu półtłustego 2 łyżki żurawiny 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka miodu Kaszę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu ale nie solimy wody. Żurawinę namaczamy we wrzątku. Gruszkę obieramy, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i miód ,wrzucamy na nią gruszkę
KuchcikoweLoveSkładniki (na 1 porcję) - gruszka (ok. 156 g), - kiwi (ok. 80 g), - garść szpinaku (ok. 25 g), - 1/2 szklanki wody (ok. 125 ml). Sposób przygotowania 1. Obieramy gruszkę i kiwi ze skóry. 2. Miksujemy gruszkę z kiwi, szpinakiem i wodą. Koktajl jest bogaty w: - żelazo (pochodzące ze szpinaku), które jest składnikiem krwi, - witaminę C (pochodzącą z kiwi), która jest antyoksydantem
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach