przed powrotem do Poznania działałam w kuchni rodziców jak mały robocik :p zrobiłam kokosanki (niedietetyczne) oraz kule owsiane, na które przepis podam w najbliższych dniach, poszalałam :) Ale zacznę od gruszki w cieście która dziś dostąpiła zaszczytu bycia moim śniadaniem :) Składniki: 2 jajka łyżka ksylitolu firmy Oleofarm dojrzała gruszka 2 łyżki mielonego lnu firmy Oleofarm 2-3 łyżki płatków żytnich szczypta(...)minutę dodajemy len, płatki, sodę, ksylitol, cynamon, mieszamy na koniec dodajemy ubite białko masę przekładamy do żaroodpornego naczynia, a w nim zatapiamy obraną, wydrążoną z pestek, przekroją w pół gruszkę na wierzch sypiemy garść żurawiny pieczemy w temp. 180-200 stopni przez około 20 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdrożdży 2 łyżeczki cukru 600 g mąki pszennej tortowej 4 łyżki oliwy + do posmarowania ciasta i blach 1 łyżeczka soli Dodatki: 2 dojrzałe gruszki 200 g gorgonzoli 250 g mozzarelli szklanka śmietanki 30 % 1 cebula łyżeczka oregano, bazylii sól łyżka masła Sposób wykonania: Pokruszone drożdże wymieszać z połową lekko(...)Kiedy ciasto będzie sobie rosło przygotować nadzienie. Masło rozpuścić na patelni, dodać cebulę pokrojoną w bardzo drobną kostkę. Zeszklić i dolać śmietankę. Przyprawić przyprawami.Odstawić.Sos powinien zgęstnięć. Gruszkę pokroić w plastry, gorgonzolę porwać na małe kawałki. Mozzarellę zetrzeć na tarce. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i chwile powyrabiać. Blaszkę wysmarować oliwą, wyłożyć rozwałkowane
pieprzny smaczekkiedyś wspomniałam jestem smakoszem ryb pod każdą postacią. Tym razem przedstawię odsłonę śledzia w towarzystwie dorodnej gruszki. Ten duet gra ze sobą idealnie, stąd przepis ten pojawił się na blogu. Składniki: 2 filety śledziowe 1 gruszka (najlepiej mało dojrzała) 1 cebula czerwona oliwa z oliwek (ok. 100 ml) 1 łyżka soku z cytryny (może być ocet balsamiczny) szczypiorek z dymki(...)pieprz kolorowy Śledzie moczymy w wodzie. Czas moczenia śledzi jest moim zdaniem indywidualny (niektórzy moczą 1 godzinę, inni kilka godzin). Następnie kroimy filety na ok. 2 cm kawałki. Gruszkę dzielimy na 4 części wzdłuż i kroimy na cienkie plasterki, zaś cebulę w drobną kostkę. Dodajemy oliwę i sok z cytryny. Szczypiorek siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy
tojestpyszne.blogspot.comUwielbiam ciasta z gruszkami. Właściwie to uwielbiam gruszki w każdej postaci. Na ten przepis trafiłam u mojej mamy w Biblioteczce poradnika domowego sprzed 15 lat :) Kruche ciasto z gruszkami i płatkami migdałów zalane masą z jajek i śmietany na pewno zapadnie Wam w pamięć
Milion SmakówDawno temu trafiłem w restauracji na klasyczną pizzę cztery sery z nieklasycznym dodatkiem - gruszką. Połączenie smakowało mi na tyle, że zastanawiałem się jak będzie smakować danie w odwrotnych proporcjach - gruszka zapiekana z serem pleśniowym typu rokpol. Dodatek małej ilości imbiru do każdej gruszki podkreśla smak i odświeża kubki smakowe. Nawet jeśli połączenie wydaje się wam nietypowe to warto spróbować
Milion Smakówkolorami, słodyczą truskawek i przede wszystkim ze świeżością. Dziś polecam sałatkę z przepysznym winegretem na bazie octu balsamicznego i czekolady. Składniki: opakowanie gotowego miksu sałat 2 gruszki 10 szt truskawek 1/2 małego melona np galia 1 pomarańcza 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki wody 40 g czekolady gorzkiej Goplana(...)soli pieprz czerwony Wykonanie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dolewamy do niej ocet balsamiczny, wodę, sól i oliwę. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na niskich obrotach około minuty. Gruszkę koimy na plastry wzdłuż owocu, następnie grilujemy je po obu stronach, aż staną się miękkie i odstawiamy do ostudzenia. Sałatę łączymy z pokrojonymi truskawkami, filetami pomarańczy i melonem.Całość
Malinowe Pocałunkiśmietany do surówek na rzecz jogurtu, nie mogłam znaleźć tego właściwego smaku. Surówka z jogurtem zawsze wydawała mi się za kwaśna. Ostatnio, w chwili desperacji dodałam do niej gruszkę i okazało się to strzałem w dziesiątkę. Składniki: Pomidor Ogórek Sałata rzymska Gruszka konferencyjna - twarda Papryka czerwona Kukurydza z puszki Natka pietruszki Jogurt naturalny Majonez sól i pieprz Metoda: Warzywa pokroimy(...)małe paseczki/słupki. Gruszkę trzemy na tarce na dużych okach. Pietruszkę drobno siekamy. Wszystko wrzucamy do miski dodajemy jogurt naturalny, 1-2 łyżki majonezu i czarny pieprz. Odstawiamy na 15 minut, żeby się przegryzło. Na koniec solimy do smaku. Wskazówki: Do surówki można dodać ser żółty i kaszę jaglaną, żeby zamienić ją w szybką pyszną sałatkę piknikową. Smacznego! Skomentuj
MamaOskarkagrillowych spotkań. Na blogu pojawiło się już kilka nowych, fajnych propozycji a dziś przyszedł czas na kolejną. W końcu pogoda dopisuje a weekend zbliża się wielkimi krokami. Składniki: twarde gruszki śliwki suszone ulubiony pleśniowy ser sól morska szczypta chilli Sposób przygotowania: Gruszki umyć, osuszyć, przekroić na pół i za pomocą łyżeczki zrobić w nich zagłębienie (usuwając przy okazji gniazdo(...)nasienne). Do środka włożyć suszoną śliwkę i plaster pleśniowego sera. Doprawić do smaku solą i chilli. Gruszki grillujemy dopóki nie zrobią się przyjemnie miękkie. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytWitam sobotnio i zapraszam bardzo smakowite, proste i szybkie w wykonaniu ciasto z gruszkami. Miękkie i wilgotne, z gatunku szybko znikających. Na zdjęciu jeszcze cieplutkie i pachnące :) Polecam :) Składniki Ciasto - 25 dkg. miękkiego masła roślinnego - 1 i 1/2 szklanki cukru - 6 jajek - 3 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 1 i 1/2 łyżki śmietany - 2 łyżki(...)kakao Nadzienie - 1 kg. gruszek - cukier waniliowy Dodatkowo - cukier puder do posypania Wykonanie Nadzienie: gruszki obrać usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki lub poszatkować, Wrzucić na rozgrzaną teflonową patelnię, dodać cukier waniliowy wymieszać, chwilę przesmażyć. Ostudzić. Masło wyjąć z lodówki i zostawić aż osiągnie temperaturę pokojowa i zmięknie,białka oddzielić od żółtek ,mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć
Kuchnia z widokiem na ogródkominkiem) 100 g białej czekolady 125 g masła 125 g drobnego cukru (dałam 100) 2 jajka 185 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 ml mleka 1 puszka gruszek w syropie (425 g) polewa: sok z puszki z gruszek 30 g cukru pudru 20 g masła 5-10 ml wody (ja nie dałam) Wykonanie: Piekarnik rozgrzać(...)naprzemiennie mąkę i mleko i mieszać. Białka ubić na sztywno. Wymieszać delikatnie z pozostałymi składnikami. Połowę ciasta przełożyć do formy i wyrównać. Położyć na ciasto gruszki pokrojone w plastry. Wyłożyć pozostałe ciasto i wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec przez około 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Pozwolić ciasto ostygnąć przez
Sto kolorów kuchniagrest marynowany z pieprzem borówki z gruszkami brusznice z gruszkami brzoskwinie w occie cedr kandyzowany czereśnie marynowane z imbirem czereśnie w occie galaretka z pigwy gruszki w occie grzyby duszone w słoikach grzyby suszone kiszone pomidory z papryką konfitura z brzoskwiń konfitura z czerwonych pomarańczy konfitura z mirabelek konfitura z morwy konfitura z orzechów włoskich kwas
królestwo garówkozi wędzony – u mnie – Kozidymek od Kaszubskiej Kozy, 4-5 młodych liści jarmużu, sól, oliwa, gruszka, 3 łyżki cukru, 50 ml miodu pitnego czwórniaka, 80 ml soku z rokitnika, 150 ml wody, 2 łyżki miodu, cukier, 5 g agaru lub żelatyny, przecier żurawinowy Wymieszać sok z rokitnika z wodą, dodać miód i doprawić do smaku cukrem. Zagotować. Agar wsypać(...)miseczki, dodać trochę płynu, wymieszać. Połączyć z resztą płynu. Zagotować. Wylać do foremki o płaskim dnie. Odstawić do ostudzenia. Gruszkę pokroić, wzdłuż na nieduże cząstki, wyciąć gniazdo nasienne. Na patelni rozpuścić cukier, ułożyć na nim cząstki gruszki. Smażyć chwilę, odwrócić, wlać miód. Smażyć aż odparuje płyn. Jarmuż umyć, osuszyć. Odciąć łodygi/zgrubienia. Skropić oliwą, oprószyć solą i dokładnie wymieszać. Ułożyć
królestwo garówdzisiaj stek :D ale niestety czy stety będzie pstrąg. W Lidlu akurat jest promocja, a rybki zdrowe są :P SKŁADNIKI: 2 świeże pstrągi masło, czosnek pieprz, sól rukola 1 gruszka gorgonzola orzechy włoskie oliwa z oliwek, masło, ocet balsamiczny Oczyścić pstrągi, odciąć głowy, posolić. Do środka włożyć 2 plasterki masła i czosnek. Jeśli ktoś ma to polecam jeszcze rozmaryn(...)zbrakło :) ) Położyć na nagrzany grill na 4. Smażyć około 10 minut. Rukole opłukać. Pokroić gruszkę na cienkie plasterki i poddusić na miękko na masełku. Na rukoli ułożyć gruszki pokruszoną gorgonzolę i orzechy włoskie. Doprawić oliwą z oliwek, octem balsamicznym i trochę pieprzem. Całość z rybką smakuje znakomicie :D Smacznego
MarciochaKucharzypół kostki zimnego masła * szczypta soli Nadzienie tarty : * domowy budyń bananowy lub waniliowy bądź przygotowany z torebki - ważne żeby był przygotowany z połowy składników podanych na opakowaniu * 2 gruszki * łyżka miodu * 2 łyżki cukru trzcinowego Przygotowanie : Składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować kulkę, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. Przygotować budyń z połowy składników(...)użyła dwóch torebek. Przygotowałam domowy budyń bananowy . Ciastem wylepić dno i boki foremki do tarty. Nakłuć widelcem i piec około 15 minut w 180 stopniach. Rozpuścić miód z cukrem, gruszki obrać, pokroić w ósemki i karmelizować aż będą miękkie. Budyń wylać na upieczone ciasto. Ułożyć kawałki gruszki, włożyć na 15 minut do piekarnika. Tartę podawać przestudzoną z dodatkiem np. lodów
Magiczne Życie Martydłuższego czasu chciałam wypróbować połączenia gruszki z moim ulubionym serem camembert. Od początku wiedziałam, że w grillowanych gruszkach będzie pasował idealnie. Do tego jeszcze bazylia dodała świeżego aromatu. Całość dania świetnie wpasowała się w ostatnie ciepłe dni. Składniki1 duża gruszka1 łyżka soku z cytryny1/3 camembertsuszona żurawinaświeża bazyliasól, pieprzSposób przygotowania Gruszki umyć i osuszyć. Przekroić
Pink Envelope