kolorami, słodyczą truskawek i przede wszystkim ze świeżością. Dziś polecam sałatkę z przepysznym winegretem na bazie octu balsamicznego i czekolady. Składniki: opakowanie gotowego miksu sałat 2 gruszki 10 szt truskawek 1/2 małego melona np galia 1 pomarańcza 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki wody 40 g czekolady gorzkiej Goplana(...)soli pieprz czerwony Wykonanie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dolewamy do niej ocet balsamiczny, wodę, sól i oliwę. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na niskich obrotach około minuty. Gruszkę koimy na plastry wzdłuż owocu, następnie grilujemy je po obu stronach, aż staną się miękkie i odstawiamy do ostudzenia. Sałatę łączymy z pokrojonymi truskawkami, filetami pomarańczy i melonem.Całość
Malinowe Pocałunkiśmietany do surówek na rzecz jogurtu, nie mogłam znaleźć tego właściwego smaku. Surówka z jogurtem zawsze wydawała mi się za kwaśna. Ostatnio, w chwili desperacji dodałam do niej gruszkę i okazało się to strzałem w dziesiątkę. Składniki: Pomidor Ogórek Sałata rzymska Gruszka konferencyjna - twarda Papryka czerwona Kukurydza z puszki Natka pietruszki Jogurt naturalny Majonez sól i pieprz Metoda: Warzywa pokroimy(...)małe paseczki/słupki. Gruszkę trzemy na tarce na dużych okach. Pietruszkę drobno siekamy. Wszystko wrzucamy do miski dodajemy jogurt naturalny, 1-2 łyżki majonezu i czarny pieprz. Odstawiamy na 15 minut, żeby się przegryzło. Na koniec solimy do smaku. Wskazówki: Do surówki można dodać ser żółty i kaszę jaglaną, żeby zamienić ją w szybką pyszną sałatkę piknikową. Smacznego! Skomentuj
MamaOskarkagrillowych spotkań. Na blogu pojawiło się już kilka nowych, fajnych propozycji a dziś przyszedł czas na kolejną. W końcu pogoda dopisuje a weekend zbliża się wielkimi krokami. Składniki: twarde gruszki śliwki suszone ulubiony pleśniowy ser sól morska szczypta chilli Sposób przygotowania: Gruszki umyć, osuszyć, przekroić na pół i za pomocą łyżeczki zrobić w nich zagłębienie (usuwając przy okazji gniazdo(...)nasienne). Do środka włożyć suszoną śliwkę i plaster pleśniowego sera. Doprawić do smaku solą i chilli. Gruszki grillujemy dopóki nie zrobią się przyjemnie miękkie. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytWitam sobotnio i zapraszam bardzo smakowite, proste i szybkie w wykonaniu ciasto z gruszkami. Miękkie i wilgotne, z gatunku szybko znikających. Na zdjęciu jeszcze cieplutkie i pachnące :) Polecam :) Składniki Ciasto - 25 dkg. miękkiego masła roślinnego - 1 i 1/2 szklanki cukru - 6 jajek - 3 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 1 i 1/2 łyżki śmietany - 2 łyżki(...)kakao Nadzienie - 1 kg. gruszek - cukier waniliowy Dodatkowo - cukier puder do posypania Wykonanie Nadzienie: gruszki obrać usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki lub poszatkować, Wrzucić na rozgrzaną teflonową patelnię, dodać cukier waniliowy wymieszać, chwilę przesmażyć. Ostudzić. Masło wyjąć z lodówki i zostawić aż osiągnie temperaturę pokojowa i zmięknie,białka oddzielić od żółtek ,mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć
Kuchnia z widokiem na ogródkominkiem) 100 g białej czekolady 125 g masła 125 g drobnego cukru (dałam 100) 2 jajka 185 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 ml mleka 1 puszka gruszek w syropie (425 g) polewa: sok z puszki z gruszek 30 g cukru pudru 20 g masła 5-10 ml wody (ja nie dałam) Wykonanie: Piekarnik rozgrzać(...)naprzemiennie mąkę i mleko i mieszać. Białka ubić na sztywno. Wymieszać delikatnie z pozostałymi składnikami. Połowę ciasta przełożyć do formy i wyrównać. Położyć na ciasto gruszki pokrojone w plastry. Wyłożyć pozostałe ciasto i wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec przez około 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Pozwolić ciasto ostygnąć przez
Sto kolorów kuchniagrest marynowany z pieprzem borówki z gruszkami brusznice z gruszkami brzoskwinie w occie cedr kandyzowany czereśnie marynowane z imbirem czereśnie w occie galaretka z pigwy gruszki w occie grzyby duszone w słoikach grzyby suszone kiszone pomidory z papryką konfitura z brzoskwiń konfitura z czerwonych pomarańczy konfitura z mirabelek konfitura z morwy konfitura z orzechów włoskich kwas
królestwo garówkozi wędzony – u mnie – Kozidymek od Kaszubskiej Kozy, 4-5 młodych liści jarmużu, sól, oliwa, gruszka, 3 łyżki cukru, 50 ml miodu pitnego czwórniaka, 80 ml soku z rokitnika, 150 ml wody, 2 łyżki miodu, cukier, 5 g agaru lub żelatyny, przecier żurawinowy Wymieszać sok z rokitnika z wodą, dodać miód i doprawić do smaku cukrem. Zagotować. Agar wsypać(...)miseczki, dodać trochę płynu, wymieszać. Połączyć z resztą płynu. Zagotować. Wylać do foremki o płaskim dnie. Odstawić do ostudzenia. Gruszkę pokroić, wzdłuż na nieduże cząstki, wyciąć gniazdo nasienne. Na patelni rozpuścić cukier, ułożyć na nim cząstki gruszki. Smażyć chwilę, odwrócić, wlać miód. Smażyć aż odparuje płyn. Jarmuż umyć, osuszyć. Odciąć łodygi/zgrubienia. Skropić oliwą, oprószyć solą i dokładnie wymieszać. Ułożyć
królestwo garówdzisiaj stek :D ale niestety czy stety będzie pstrąg. W Lidlu akurat jest promocja, a rybki zdrowe są :P SKŁADNIKI: 2 świeże pstrągi masło, czosnek pieprz, sól rukola 1 gruszka gorgonzola orzechy włoskie oliwa z oliwek, masło, ocet balsamiczny Oczyścić pstrągi, odciąć głowy, posolić. Do środka włożyć 2 plasterki masła i czosnek. Jeśli ktoś ma to polecam jeszcze rozmaryn(...)zbrakło :) ) Położyć na nagrzany grill na 4. Smażyć około 10 minut. Rukole opłukać. Pokroić gruszkę na cienkie plasterki i poddusić na miękko na masełku. Na rukoli ułożyć gruszki pokruszoną gorgonzolę i orzechy włoskie. Doprawić oliwą z oliwek, octem balsamicznym i trochę pieprzem. Całość z rybką smakuje znakomicie :D Smacznego
MarciochaKucharzypół kostki zimnego masła * szczypta soli Nadzienie tarty : * domowy budyń bananowy lub waniliowy bądź przygotowany z torebki - ważne żeby był przygotowany z połowy składników podanych na opakowaniu * 2 gruszki * łyżka miodu * 2 łyżki cukru trzcinowego Przygotowanie : Składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować kulkę, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. Przygotować budyń z połowy składników(...)użyła dwóch torebek. Przygotowałam domowy budyń bananowy . Ciastem wylepić dno i boki foremki do tarty. Nakłuć widelcem i piec około 15 minut w 180 stopniach. Rozpuścić miód z cukrem, gruszki obrać, pokroić w ósemki i karmelizować aż będą miękkie. Budyń wylać na upieczone ciasto. Ułożyć kawałki gruszki, włożyć na 15 minut do piekarnika. Tartę podawać przestudzoną z dodatkiem np. lodów
Magiczne Życie Martydłuższego czasu chciałam wypróbować połączenia gruszki z moim ulubionym serem camembert. Od początku wiedziałam, że w grillowanych gruszkach będzie pasował idealnie. Do tego jeszcze bazylia dodała świeżego aromatu. Całość dania świetnie wpasowała się w ostatnie ciepłe dni. Składniki1 duża gruszka1 łyżka soku z cytryny1/3 camembertsuszona żurawinaświeża bazyliasól, pieprzSposób przygotowania Gruszki umyć i osuszyć. Przekroić
Pink Envelopeniemal pięcioletnie jestestwo nie da się już kierunkować, przynajmniej jeżeli o wybór mięs do obiadu chodzi. Czego nam potrzeba? -400 gram mielonego filetu z idyka -300 gram makaronu paccheri -gruszka, obrana w kostkę pokrojona -suszony tymianek, łyżeczka -sól, pieprz, papryka słodka, czosnek niedźwiedzi -masło -ocet z wina musującego -cebula biała, posiekana -śmietanka 30% -drobno starty parmezan Cebulę szklimy na maśle(...)klarowanym, solimy i pieprzymy. Dorzucamy gruszkę, dodajemy tymianku, podsmażamy kilka minut z łyżeczką octu. Na osobnej patelni smażymy na kilku kroplach oleju rzepakowego mięso, które wcześniej przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i papryką. Mięso przekładamy do gruszki z cebulą, mieszamy i podsmażamy całość. Dodajemy ugotowany, cedzony, ale nie przelany zimną wodą, makaron. Posypujemy łyżeczką parmezanu, mieszamy. Ściągamy z ognia, dodajemy
BaRepasSkładniki : 2 gruszki pojedynczy filet z kurczaka czerwona papryka garść rukoli 4-5 łyżek konserwowej kukurydzy tłuszcz do smażenia Patelnia Pur Line 28 cm posiada przezroczystą pokrywę ze szkła żaroodpornego w której znajduje się Aroma Knob System. Umożliwia to uzupełniania płynów w trakcie smażenia i gotowania bez konieczności podnoszenia pokrywy. A dzięki powłoce ceramicznej wewnątrz(...)mieszamy z łyżką miodu i oliwą z oliwek. Przygotowanie : Umyte mięso osuszamy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu ( można przesmażyć jeszcze bardziej na rumiano) Pokrojoną gruszkę dodajemy w momencie gdy mięso już będzie miękkie i krótko również obsmażamy- osączamy z tłuszczu Umytą, osuszoną rukolę rozdrobniłam, kukurydzę osączyłam, a paprykę pokroiłam w kostkę Składniki sałatki układałam warstwami
Proste Potrawywszystkich słodkościach przekładanych różnymi masami, tymi bardziej słodkimi i mniej słodkimi, postanowiłam upiec ciasto ucierane z dodatkiem tartej czekolady i gruszek. Pyszne, choć bardziej słodkie niż ciasto z dodatkiem jabłek. Polecam! Składniki: 20 dag masła 3/4 szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 1 łyżka kakao 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 tabliczki czekolady mlecznej 1/2 łyżeczki cynamonu 5 jajek 1 szklanka(...)mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 gruszek 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowy na pianę. Masło ucieram na puch i dodaję po trochu pianę jajeczną, cały czas ucierając. Obie mąki mieszam z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie przesiewam do masy. Czekolady ścieram
Ciasteczkowy Potwórwyczuwalną nutą masła orzechowego. Jeśli lubicie warzywne pasztety, to będzie strzał w dziesiątkę. Składniki na pasztet: 200 g fasoli białej (namoczyć 12h wcześniej) 1 duża cebula 1 średnia dojrzała gruszka 2 łyżki masła orzechowego 2 jajka 3 łyżki oleju rzepakowego 1 gałązka rozmarynu sól, pieprz Masło orzechowe 100 g orzechów ziemnych (bez soli) 4-5 łyżek oleju szczypta soli Orzeszki(...)macie gotowe, o niebo lepsze niż sklepowe, domowe, masło orzechowe. Pasztet Fasolę ugotować, odcedzić i wystudzić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę pokrojoną w piórka i zeszklić, następnie dodać gruszkę pokrojoną w kostkę (wraz ze skórką) oraz gałązkę rozmarynu i dusić do miękkości ok. 7 minut. Całość przestudzić, rozmaryn wyjąć i wyrzucić. Fasolę dokładnie zmiksować (to ważne) wraz z gruszką
Delicious Titbitslubi budyniu! Co powiedzie na bezglutenową wersję, którą zrobicie sami w domu. Z uwocami. potrzebujemy: - kubek kaszy jaglanej - 3 gruszki (lub inne ulubione owoce) - opakowanie cukru waniliowego Kaszę jaglaną opłukać na sitku. Przenieść do garnka i zagotować w podwójnej ilości wody. W osobnym garnku zagotować ok 1/2 kubka wody. Gruszki obrać, wyciąć gniazdka nasienne i pokroić na cząstki. Wrzucić(...)gotującej się wody, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Gdy kasza będzie prawie gotować, dodać do niej ugotowane gruszki razem z sokiem oraz cukier waniliowy. Całość wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę. Zblendować na gładką masę. Nakładać gorące do miseczek, Można posypać płatkami migdałów i rodzynkami. ps. owoce możecie też upiec w piekarniku
Szybko Tanio Smacznie