ładne wygląda i pysznie smakuje. W wersji bardziej kalorycznej można zastąpić śliwkę serem pleśniowym. Na wynos do pracy czy szkoły idealna. Składniki: 2 duże garści mieszanki sałat, średniej wielkości gruszka, żółta śliwka, kilka cząstek orzecha włoskiego, pół cytryny, łyżeczka miodu Przygotowanie: Z cytryny wyciskamy sok, mieszamy z miodem. Gruszkę obieramy i razem ze śliwką kroimy w plasterki. Na talerz wykładamy
Lena Gotujepieczenia 5 żółtek 200 g roztopionego i ostudzonego masła 83% 1,5 szklanki cukru trzcinowego opakowanie cukru z wanilią płaska łyżeczka cynamonu pół szklanki suszonej żurawiny 1 kg gruszek 1 kg jabłek kilka łyżek wody blaszka o wymiarach: 30 x 24 cm cukier puder do oprószenia, ew. do dosłodzenia farszu gruszkowo-jabłkowego Przygotowanie: W dużej misce mieszam przesianą mąkę(...)proszkiem do pieczenia, cukier, cukier z wanilią, żółtka i płynne masło. Ugniatam w kulę i wkładam do lodówki na czas przygotowywania jabłek. Umyte jabłka i gruszki obieram, trę na tarce o dużych oczkach na dużej patelni z kilkoma łyżkami wody i cynamonem. Smażę ok. 30 minut, często mieszam. W razie potrzeby dosładzam cukrem pudrem, ja tego nie robię. Próbuję
Zasmakuj KuchniKozi ser jak dla mnie ma zbyt intensywny zapach. Jednak połączony z słodką gruszką, na kruchym spodzie smakuje genialnie. Do tego świeży tymianek i całą tartę mogłabym zjeść sama. Przepisem podzielił się LAS, który miałam okazję odwiedzić jakiś czas temu. Dla niewtajemniczonych cóż to za miejsce, relację przedstawiam tu :) Składniki na spód 2 szklanki mąki […] Artykuł Tarta z gruszką
Pink Envelopetymi deserami ryżowymi na zimno, które możemy znaleźć na półce sklepowej. Jakoś wolę swoją wersję i to koniecznie na ciepło. Dodatkowe składniki możecie modyfikować wedle uznania. Moją inspiracją były gruszki, miód i orzechy :) Składniki na 2 porcje 1 […] Artykuł Ryż na mleku z gruszką i orzechami pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopeowoce pod kruszonką, są pyszne i odganiają smutki. Jak sama nazwa wskazuje, owoce pod kruszonką wymagają dwóch rzeczy: owoców i kruszonki. Owoce Najlepiej sprawdzają się te twarde. Ja używam gruszek, kwaśnych jabłek i nektarynek oraz śliwek. Twarde owoce mają większą szansę na przetrwanie pieczenia – będziemy mieli kawałki owoców, a nie paćkę rozmoczoną, tak jak to bywa w przypadku malin(...)płatków migdałowych, ale to nie to samo i smakuje smutkiem i zawiedzionymi nadziejami. Smutki i parszywy świat naprawia się masłem! Potrzebujemy: (porcja na 4 osoby) 2 kwaskowate jabłka 2 gruszki, odmiana Konferencja, moja ulubiona 2 twarde nektarynki 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki rodzynek 2 łyżki miodu lub 2 łyżki brązowego cukru około 10 g sera pleśniowego Lazur Silver
ladykitchencukru (można mniej) 3/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 1/2 szklanki (125 ml) mleka 7 łyżek oleju Dodatkowo: 1 gruszka (duża) W pierwszej misce wymieszać obie mąki, cukier, cynamon, sodę i proszek do pieczenia, w drugiej - jajko, mleko oraz olej. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką(...)połączenia się całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać pokrojoną w niewielką kostkę gruszkę (bez skórki). Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Gotowe wyjąć z blachy i pozostawić do całkowitego ostudzenia
Di gotujetakich owoców, ale możecie wykorzystać praktycznie wszystkie, które macie w danej chwili pod ręką i takie, które łatwo kupicie. Składniki 1,5 kg dowolnych owoców (np. jabłka, śliwki, gruszki, maliny) 2 l wody 1/2 szklanki cukru szczypta cukru waniliowego szczypta cynamonu Przepis na domowy kompot Owoce obieramy – usuwamy gniazda nasienne, pozbawiamy pestek. Do gotującej się wody dodajemy przygotowane owoce
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wczoraj piekłam drożdżówki z jeżynami i dziś znów przyszła ochota na drożdżowe. Tym razem są to chałki z gruszką. ciasto: 500 g mąki wrocławskiej 150 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1 żółtko 100 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru z wanilią kruszonka: 50 g masła 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki(...)części,z każdej uformować długi wałek. Zaplatać po 3 wałki w warkocz. Warkocze przełożyć delikatnie na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i pozostawić 15-20 minut by podrosły. Gruszkę pokroić w grubsze plastry i powtykać w warkocze. Z masła,mąki,cukru zrobić kruszonkę. Białko roztrzepać z łyżką mleka i posmarować pędzelkiem warkocze po czym posypać kruszonką. Blachę
Kolorowa kuchnia ElkiUpały nie odpuszczają! Nic nie robi lepiej jak szklaneczka słodko - kwaśnego zimnego kompotu z owoców! Składniki: 1 kg wiśni, 0,5 kg śliwek, 2 jabłka, 2 gruszki, 4 łyżki cukru Przygotowanie: Wiśnie drylujemy. Śliwki przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Jabłka, gruszki, dzielimy na 4-8 części, usuwamy gniazda nasienne. Owoce wrzucamy do garnka. Zasypujemy cukrem, zalewamy około
Lena Gotujeowoce się znalazły. Składniki: 150 g mąki 50 g kakao 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 4 łyżki cukru 5 łyżek mleka 2-3 gruszki Przygotowanie: do naczynia miksującego zakładamy motylek masło ucieramy razem z cukrem - czas 1 min / obr 3 ustawiamy czas na 3 min i w odstępach 30 s wbijamy(...)jednym jajku wyciągamy motylek i dodajemy pozostałe składniki - mieszamy czas 1 min/obr 3-4 formę wykładamy papierem do pieczenia wkładamy na formę ciasto i układamy pokrojone gruszki ciasto pieczemy przez 50 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st Smacznego
Gotowanie z pasjąCiasto kruche jest idealne do wyeksponowania sezonowych owoców. W przypadku tej tarty jedyną filozofią jest przygotowanie samego kruchego ciasta, które wymaga ciut zachodu, ale jest tego warte. Zamiast gruszek sprawdzą się tu brzoskwinie, nektarynki a nawet jabłka, wystarczy je tylko pokroić w cieniutkie plasterki i rozłożyć na cieście przed pieczeniem, które zajmuje maksymalnie 40 minut. Sukcesem udanego ciasta kruchego jest(...)najlepiej brązowego oraz rozmarynem i piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 C przez 35-40 minut. Smacznego Przepis pochodzi z książki VEGANO Italiano Rosabli Gioffre Artykuł Kruche ciasto z gruszkami i rozmarynem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfpotrzebować masło - 1 łyżka cebula - 1 średnia czosnek - 2 ząbki Gorgonzola - 125 g serek mascarpone - 250 g śmietana 18% - 100 ml orzechy (ja używam nerkowca lub pistacje) - wg uznania gruszka - 2 średnie świeża bazylia sól, pieprz Propozycja podania z pokrojonymi w słupki pistacjami i świeżą bazylią W rondlu rozpuść łyżkę masła, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę chwilę podsmażaj(...)mascarpone. Następnie dodaj zahartowaną śmietanę (do garnuszka dodaj śmietanę oraz kilka łyżek gorącego rozpuszczonego sera) . Mieszaj aż do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji. Do sosu dodaj pokrojoną w kostkę gruszkę. Dopraw pieprzem i solą. Smacznego
Wylizany Rondeldorosłe osoby, lub 1 dorosła i dwoje dzieci. Białka z solą ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić na puszystą masę. Do ubitych białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie. Obrać gruszkę i pokroić na cienkie plastry, truskawki umyć wysuszyć i odciąć szypułki. Na patelni o średnicy 20 cm rozgrzać odrobinę masełka i rozłożyć gruszkę i połówki truskawek. Skropić miodem. Smażyć
Kuchnia Pokoleńłyka zostają na sicie. Serdecznie polecam :-) Sok jest oczywiście wegański, wegetariański i bezglutenowy . Do przepisu dołączyłam filmik (na końcu posta). * * * Składniki (na około 1 litr soku): 3 jabłka 2 gruszki 2 pomarańcze 7 łodyg selera naciowego spora garść świeżych liści szpinaku Wykonanie: 1. Jabłka i gruszki myjemy, obieramy ze skóry, kroimy na cząstki i wraz z gniazdami nasiennymi przerzucamy
Kawa z mlekiemNajprostszy deser na swiecie: owoce w cieście francuskim. Bez owijania, nakrywania, długiego czekania. Przepis jest genialny w swojej prostocie. Rozwijamy rulonik, nakładamy połówki jabłek i gruszek, wycinamy dowolny kształt, najlepiej obrys owoca i gotowe. W ostatnim poście podałam przepis na tartę z gruszka i serem rogueford: tutaj. Do jej zrobienia użyjemy tylko kawałka ciasta
dolcevitainmykitchen