przycięciu pojawiły się nowe, zdrowe i wielkie liście. Kwiaty, choć nie tak liczne jak w przeszłości były bardzo dorodne i pod koniec wiosny na gałązkach było pełno zawiązanych gruszek. Niestety to również wtedy pojawiły się na liściach pomarańczowe plamki. Nie ogarnęliśmy tematu- trzeba było wtedy usunąć wszystkie liście z plamami i tym samym ograniczyć rozprzestrzenianie się choroby Zamiast tego czekaliśmy(...)miedzianej. Pierwszy raz spotkałam się z czymś takim, po wstępnym obczajeniu wygląda, że temat jest dość obszerny- czy wiecie coś na temat zastosowania jej w ogrodzie? I po ostatnich gruszkach:-( A póki co obeszliśmy się gruszkowym smakiem. To czego nie zrzuciła susza i upały, dokończyła rdza. A liście wyglądają teraz jak z Obcego- nie mogę się przemóc, żeby dotknąć tych
les mirabellessię za odgruzowywanie tego bloga. Tego ponieważ jak wiecie działam jeszcze na Owsiance . Na sam początek zapraszam na rozgrzewającą zupę krem z pietruszki. 2 duże korzenie pietruszki 1 gruszka 3 szklanki bulionu szczypta curry, imbiru pieprz cytrynowy, sól łyżka masła W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Podsmażyć na nim przez 10 minut pokrojoną pietruszkę. Następnie dodać gruszkę. Dusić
bastalenaprostej zasady, można tylko zyskać. Jabłka zawierają dużo pektyn (będzie ich jeszcze więcej, kiedy zostawimy skórkę a nawet ogryzek), witaminy C, wzmacniają serce, mają działanie moczopędne, odkwaszają organizm. Gruszki są źródłem jodu, boru, wspomagają pracę mózgu i przeciwdziałają rozwojowi nadciśnienia. W brzoskwiniach znajdziemy źródło beta-karotenu i błonnika. A jarmuż to niecenione źródło przeciwutleniaczy, witaminy(...)polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Składniki: 2 garści umytych i porwanych garści jarmużu 2 jabłka 1 gruszka 1 nektarynka lub brzoskwinia 1 łyżeczka miodu 300-350 ml wody Przygotowanie: Owoce myjemy i obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i gniazd nasiennych. Kroimy na mniejsze kawałki
bistro mamainnych podobnych. Ważne tylko żeby owoce były mocno dojrzale, bo inaczej mus wyjdzie cierpki i kwaśny. Mus owocowy trójkolorowy Składniki brzoskwinie truskawki (o tej porze już tylko mrożone) jabłko gruszka miód Mus owocowy trójkolorowy Wykonanie I warstwa - brzoskwiniowa. Brzoskwinie miksujemy ze skórką lub bez (jak kto woli). Ja postanowiłam zmiksować ze skórką ponieważ w niej jest najwięcej witamin. Zmiksowane przelewamy(...)truskawkowa. Truskawki (mogą być nie do końca rozmrożone) miksujemy dodając łyżeczkę miodu. Ostrożnie wlewamy lub przekładamy łyżką na brzoskwinie. III warstwa - jabłkowo-gruszkowa. Miksujemy razem pół jabłka i pół gruszki. Przekałdamy na warstwę truskawek. Gotowe. Proste szybkie i orzeźwiające. Mus owocowy trójkolorowy
Pyza i SurówkaKolejna propozycja na prostą przystawkę z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Też jest ser i owoc, smakują jednak zupełnie inaczej niż te poprzednie. paczka ciasta francuskiego ser gorgonzola lub inny pleśniowy gruszka orzechy włoskie sok z cytryny olej Gruszkę obrać i pokroić w kostkę. Ja zamoczyłam ją w soku z cytryny, żeby nie ściemniała. Ser pokroić
Polska Zupastrony. Składniki: 120 g miękkiego masła 3 jajka 8 łyżek cukru 10 łyżek mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół tabliczki gorzkiej czekolady 3-4 gruszki Masło z cukrem ucieramy na gładka masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz jajka. Ucieramy do połączenia się składników, na koniec dodajmy posiekaną czekoladę. Ciasto wykładamy do wyłożonej(...)papierem do pieczenia tortownicy ( będzie dość gęste), a na wierzch układamy obrane i pokrojone w ćwiartki kawałki gruszek. Wstawiamy do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i pieczemy ok 40 minut ( do tzw. suchego patyczka). Smacznego
Słodka Kraina Wypiekówjest pracochłonne, składniki proste. Można je upiec prawie z każdym owocem. Polecam, ponieważ jest to ciasto wyjątkowo dobre i łatwe w wykonaniu. Tym razem z dodatkiem jabłek i gruszek. Można dodać suszone owoce, jak rodzynki, żurawina czy też morela. Wachlarz możliwości jest spory. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki śmietany(...)szklanki oleju owoce (1 duże jabłko, 1 gruszka) kolorowe drażetki pestki dyni (ok. 1 garści) Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na jednolitą masę. Mąkę przesiewamy i dodajemy proszek do pieczenia. Następne ubijając już gotową masę jajeczną na wolnych obrotach, dodajemy partiami mąkę z proszkiem, śmietanę i oliwę. Ciasto wylewamy do okrągłej blachy o średnicy 21 cm. Na wierzchu układamy pokrojone
tojestpyszne.blogspot.comdużą ilością witamin. Ja należę z decy dowanie do grona osób, które uwielbiają sałatki owocowe. Oto właśnie je dna z nich. Skła dniki: 8 białych winogron pół gruszki 1 brzoskwinia (u mnie UFO) garść rukoli garść kiełków rzo dkiewki 8 plastrów sera pleśniowego typu camembert pół banana 2 łyżeczki jogurtu naturalnego świeżo zmielony pieprz(...)Przygotowanie: W głębokim talerzu wykła damy rukolę i przecięte na pół winogrona. Banana i brzoskwinię obieramy ze skórki i tniemy w plastry. Gruszkę myjemy i również kroimy w półplastry. Owoce wykła damy na liście rukoli. Przygotowane plastry sera przekrajamy na pół i wraz z kiełkami łączymy z pozostałymi skła dnikami. Polewamy jogurtem i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Pycha
ChilliJemyzioła: tymianek, rozmaryn, bazylię, kminek albo czarnuszkę. Obowiązkowym dodatkiem jest dobra oliwa, resztę pozostawiam Waszej inwencji, polecając jednocześnie wypróbować je w proponowanej przeze mnie wersji: z kozim serem, gruszką, orzechami i czerwoną kapustą. * SKŁADNIKI na 8 sztuk o średnicy 16 cm CIASTO: 400 g mąki pszennej razowej 2000 400 g mąki żytniej 720 12 g suchych drożdży 1 łyżeczka(...)soli 500-600 ml ciepłej (nie gorącej) wody 5 łyżek dobrego oleju lub oliwy z oliwek + do posmarowania 2 łyżeczki suszonego oregano DO PODANIA: gruszki, pokrojone na plasterki kozi ser, pokrojony na plasterki lub pokruszony czerwona kapusta, drobno posiekana orzechy włoskie, posiekane i opcjonalnie podprażone na suchej patelni olej rzepakowy, tłoczony na zimno * PRZYGOTOWANIE Obie mąki wymieszaj z solą
Food SquareSkładniki: czerwona soczewica (1 szklanka) kasza jaglana (1 szklanka) gruszki (2 małe lub 1 duża) marchewka (2 sztuki) czosnek (2 ząbki) suszone pomidory w zalewie (6 sztuk+dwie łyżki zalewy) ziarna słonecznika (4 łyżki) gałka muszkatołowa sól pieprz woda Czas przygotowania: 2 h Przygotowanie: Do garnka wsypujemy soczewicę. Dodajemy do niej obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Wlewamy(...)wchłonięcia wody przez soczewicę. W drugim garnku gotujemy kaszę jaglaną. Kiedy kasza i soczewica będą gotowe przekładamy je do jednego naczynia. Dodajemy do nich wyciśnięty czosnek, pokrojone w kostkę gruszki, przyprawy i 2 łyżki zalewy, w której były pomidory. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę. Kroimy pomidory. Do brytfanki (najlepiej takiej na keksa) wkładamy papier do pieczenia. Następnie przekładamy
Weganka gotujeSkładniki: batat (1 szt.) gruszka (1/2 dużej lub 1 mała) kakao (1 łyżka) wiórki kokosowe (3 łyżki) płatki migdałowe (1 łyżeczka) woda Czas przygotowania: 25 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Batata obieramy, myjemy kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Ugotowanego batata odcedzamy. Dodajemy kakao i wiórki kokosowe. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę. Masę Przekładamy do miseczki(...)ozdabiamy płatkami migdałowymi i pokrojoną gruszką
Weganka gotujekoktajlu podeszłam z dużą rezerwą, ale okazało się, ze jest przepyszny, najbardziej wyczuwalny jest banan. Totalne pozytywne zaskoczenie :) w dodatku bomba witaminowa. Polecam! Składniki: 2 garści świeżego szpinaku 2 gruszki 1 banan pół szklanki wody Banana i gruszki obieramy, wrzucamy do blendera wraz z szpinakiem i wodą. Miksujemy i podajemy od razu. Inspiracja : Anyzkowo
Moja Galeria SmakuKoktajl w pozytywnym żółtym kolorze. Kolejna bomba witaminowa. Składniki: 2 pomarańcze 2 jabłka 2 gruszki 1 banan 4 łyżki jogurtu naturalnego Z pomarańczy i jabłek wycisnąć sok. Przelać go do pokrojonych gruszek i banana. Dodać jogurt naturalny. Zmiksować
Moja Galeria SmakuSkładniki: 2 liście sałaty rzymskiej garść świeżego szpinaku 1 jabłko 1 gruszka 1/2 szklanki zimnej wody Warzywa i owoce umyć, jabłko i gruszkę obrać ze skórki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować
Moja Galeria SmakuPyszne, kremowe smoothie bez dodatku cukru. Składniki na 2 porcje: spora garść szpinaku 2 małe gruszki 1 banan 180 g jogurtu naturalnego Szpinak umyć, oderwać łodygi. Gruszkę i banan obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w blenderze, dodać jogurt i szpinak. Dokładnie zmiksować
Moja Galeria Smaku