gruszka - 6508 przepisów (strona:175/434)

Sałatka owocowa z serem pleśniowym i kiełkami rzodkiewki 156

dużą ilością witamin. Ja należę z decy dowanie do grona osób, które uwielbiają sałatki owocowe.  Oto właśnie je dna z nich. Skła dniki: 8 białych winogron pół gruszki 1 brzoskwinia (u mnie UFO) garść rukoli garść kiełków rzo dkiewki 8 plastrów sera pleśniowego typu camembert pół banana 2 łyżeczki jogurtu naturalnego świeżo zmielony pieprz(...)Przygotowanie: W głębokim talerzu wykła damy rukolę i przecięte na pół winogrona.  Banana i brzoskwinię obieramy ze skórki i tniemy w plastry. Gruszkę myjemy i również kroimy w półplastry. Owoce wykła damy na liście rukoli. Przygotowane plastry sera przekrajamy na pół i wraz z kiełkami łączymy z pozostałymi skła dnikami. Polewamy jogurtem i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.   Pycha

ChilliJemy
Podpłomyki z oregano, podawane z gruszką, kozim serem, orzechami i czerwoną kapustą 182

zioła: tymianek, rozmaryn, bazylię, kminek albo czarnuszkę. Obowiązkowym dodatkiem jest dobra oliwa, resztę pozostawiam Waszej inwencji, polecając jednocześnie wypróbować je w proponowanej przeze mnie wersji: z kozim serem, gruszką, orzechami i czerwoną kapustą. * SKŁADNIKI  na 8 sztuk o średnicy 16 cm CIASTO: 400 g mąki pszennej razowej 2000 400 g mąki żytniej 720 12 g suchych drożdży 1 łyżeczka(...)soli 500-600 ml ciepłej (nie gorącej) wody 5 łyżek dobrego oleju lub oliwy z oliwek + do posmarowania 2 łyżeczki suszonego oregano DO PODANIA: gruszki, pokrojone na plasterki kozi ser, pokrojony na plasterki lub pokruszony czerwona kapusta, drobno posiekana orzechy włoskie, posiekane i opcjonalnie podprażone na suchej patelni olej rzepakowy, tłoczony na zimno * PRZYGOTOWANIE Obie mąki wymieszaj z solą

Food Square
Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej z gruszkami 161

Składniki: czerwona soczewica (1 szklanka) kasza jaglana (1 szklanka) gruszki (2 małe lub 1 duża) marchewka (2 sztuki) czosnek (2 ząbki) suszone pomidory w zalewie (6 sztuk+dwie łyżki zalewy) ziarna słonecznika (4 łyżki) gałka muszkatołowa sól  pieprz woda Czas przygotowania: 2 h Przygotowanie: Do garnka wsypujemy soczewicę. Dodajemy do niej obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Wlewamy(...)wchłonięcia wody przez soczewicę. W drugim garnku gotujemy kaszę jaglaną. Kiedy kasza i soczewica będą gotowe przekładamy je do jednego naczynia. Dodajemy do nich wyciśnięty czosnek, pokrojone w kostkę gruszki, przyprawy i 2 łyżki zalewy, w której były pomidory. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę. Kroimy pomidory. Do brytfanki (najlepiej takiej na keksa) wkładamy papier do pieczenia. Następnie przekładamy

Weganka gotuje
Deser kakaowy z gruszką 162

Składniki: batat (1 szt.) gruszka (1/2 dużej lub 1 mała) kakao (1 łyżka) wiórki kokosowe (3 łyżki) płatki migdałowe (1 łyżeczka) woda Czas przygotowania: 25 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Batata obieramy, myjemy kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Ugotowanego batata odcedzamy.  Dodajemy kakao i wiórki kokosowe. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę. Masę Przekładamy do miseczki(...)ozdabiamy płatkami migdałowymi i pokrojoną gruszką

Weganka gotuje
Koktajl szpinakowo-owocowy 111

koktajlu podeszłam z dużą rezerwą, ale okazało się, ze jest przepyszny, najbardziej wyczuwalny jest banan. Totalne pozytywne zaskoczenie :) w dodatku bomba witaminowa. Polecam! Składniki: 2 garści świeżego szpinaku 2 gruszki 1 banan pół szklanki wody Banana i gruszki obieramy, wrzucamy do blendera wraz z szpinakiem i wodą. Miksujemy i podajemy od razu. Inspiracja : Anyzkowo

Moja Galeria Smaku
Żółte smoothie 103

Koktajl w pozytywnym żółtym kolorze. Kolejna bomba witaminowa.  Składniki: 2 pomarańcze 2 jabłka 2 gruszki 1 banan 4 łyżki jogurtu naturalnego Z pomarańczy i jabłek wycisnąć sok. Przelać go do pokrojonych gruszek i banana. Dodać jogurt naturalny. Zmiksować

Moja Galeria Smaku
Zielone smoothie z sałatą rzymską 109

Składniki: 2 liście sałaty rzymskiej garść świeżego szpinaku 1 jabłko 1 gruszka 1/2 szklanki zimnej wody Warzywa i owoce umyć,  jabłko i gruszkę obrać ze skórki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować

Moja Galeria Smaku
Smoothie szpinakowo-gruszkowe 114

Pyszne, kremowe smoothie bez dodatku cukru. Składniki na 2 porcje: spora garść szpinaku 2 małe gruszki 1 banan 180 g jogurtu naturalnego Szpinak umyć, oderwać łodygi. Gruszkę i banan obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w blenderze, dodać jogurt i szpinak. Dokładnie zmiksować

Moja Galeria Smaku
Koktajl jagodowo-gruszkowy 122

Koktajl jagodowo-gruszkowy bez dodatku cukru Składniki na 1-2 porcje: 1 szklanka jagód 1 opakowanie jogurtu naturalnego (180 g) 1 gruszka Gruszkę obrać ze skórki. Wszystkie składniki przełożyć do blendera. Zmiksować i podawać od razu. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Zielony koktajl z gruszką 145

dawkę witamin, składników mineralnych i całkiem sporo błonnika. Zielony koktajl ze szpinakiem to na pewno szklanka zdrowia każdego dnia :) A wy gracie w zielone? Składniki na 1 porcję: 1 gruszka garść szpinaku 1/2 szklanki mleka roślinnego (użyłam ryżowego waniliowego) 1/2 szklanki wody Gruszkę obrać ze skórki, pozbawić gniazda nasiennego. Szpinak umyć. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować

Moja Galeria Smaku
Koktajl truskawkowo-gruszkowy 122

Składniki na 2 porcje: 1 szklanka mleka 1 szklanka truskawek 1 gruszka szczypta cynamonu 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka syropu z agawy (opcjonalnie) Truskawki odszypułkować. Gruszkę obrać, pozbyć się gniazda nasiennego. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować

Moja Galeria Smaku
Wątróbka wieprzowa z gruszką i żurawiną 163

Zaraz po wątróbce z jabłkiem ta z gruszką i żurawiną jest moją ulubioną. Wiem że nie wszyscy lubią wątróbkę ale zapewniam Was że tak podana zasmakuje każdemu. Wątróbka jest tu smakowita i kremowa a owoce nadają jej dodatkowego smaczku, polecam. Wątróbka wieprzowa z gruszką i żurawiną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Grilowany łosoś norweski podany na sałatce z kiełków słonecznika i owoców, z dodatkiem wytrawnych lodów szałwiowo- imbirowych 157

orzechów laskowych 1 ząbek czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru sałatka 3 garści kiełków słonecznika 1/2 dojrzałego, ale jędrnego mango 1/3 melona ( najlepiej cantaloupe) 1 nieduża słodka i chrupiąca gruszka 2 plastry pomarańczy 6-8 listków melisy cytrynowej dressing sok z połowy limonki łyżka miodu 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek lody 100 ml śmietany kremówki białko(...)miksować, aby zapobiec wytworzeniu się kryształków lodu. Z uwagi na mała ilość lodów, szybko  się zamarzają (ok. 2h). Mango obrać i pokroić w słupki. Z gruszką i melonem zrobić to samo. Plastry pomarańczy obrać ze skórki i pokroić w małe, cienkie kawałeczki. W miseczce umieścić kiełki słonecznika oraz owoce, delikatnie wymieszać. Składniki dressingu umieścić w małym słoiczku i potrząsać

DefinicjaSmaku
Zupa z gruszki i pietruszki 181

smak doskonale uzupełniają prażone orzechy, czy małe chrupiące grzanki. Idealnie sprawdza się jako gorący kubek w pracy :) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (4 porcje) 4 duże korzenie pietruszki 1 duża słodka gruszka lub 2 mniejsze 1 liść laurowy 2 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu 2 gałązki świeżego tymianku 100-200 ml mleka lub jogurtu naturalnego mielony imbir gałka muszkatałowa sól morska świezozmielony pieprz(...)chwilę, aż przyprawy uwolnią aromat i wrzucamy do nich pokrojoną pietruszkę. Smażymy kilka minut. Gdy pietruszka zrobi się lekko złota, dorzucamy do niej obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki gruszkę. Smażymy chwilę. Całość zalewamy wodą, tak aby woda jedynie przykryła warzywa. Gotujemy około 20-25 minut aż pietruszka będzie miękka. Wyciągamy tymianek, liść laurowy oraz ziele i pieprz. Całość blendujemy

DefinicjaSmaku
Serowe spiralki z jabłkami i gruszkami 162

chudego twarogu 1 jajko 50 g cukru 250 g mąki 4 łyżki oleju 4 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1 jabłko 1 gruszka 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki cynamonu 2 garści rodzynek Dodatkowo: lukier przyrządzony z soku z cytryny i cukru pudru. Utrzeć na jednolitą masę twaróg, olej, mleko, jajko, cukier i cukier(...)waniliowy. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dalej ucierać mikserem a następnie ręcznie wyrobić elastyczne ciasto. Jabłko i gruszkę obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Wymieszać z cukrem, cynamonem i rodzynkami. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt wielkości 20x30 cm. Równomiernie rozłożyć na nim nadzienie. Zwinąć w rulon i pokroić na 12 równych kawałków. Spiralki

My simple kitchen