sobie leżakowała i nabierała mocy i smaku. Zdjęcia jest już po tym czasie. Bardzo polecamy. Naprawdę warto. Powędrowała nawet do Niemiec;) Ok podaję przepis...Składniki; 2,5 kg słodkich gruszek, 1/2 kg cukru, 1 l wódki, kawałek kory cynamonu, parę goździków Po przyprawy zapraszamy do naszego sprzedawcy SKWORCUWykonanie;Obieramy gruszki i usuwamy gniazda. Pokroiłam je następnie w ćwiartki. Zasypujemy
Anioły w kuchniwiele. Polecam zrobić od razu więcej.Mus ten jeżeli nie pasteryzujemy i robimy na tzw. świeżo do placka, to przechowujemy w lodówce w słoiku do 4 tygodni.Składniki; 2 gruszki, 2 jabłka, 250 g cukru żelującego, esencja migdałowa, 2 łyżki sezamu Po przyprawy zapraszam do SKWORCU. Po śliczne naklejki zapraszam do sklepu HanuśZZ Wykonanie;Sezam uprażymy.Jabłka(...)gruszki obieramy kroimy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Mieszamy owoce z cukrem żelującym, skrapiamy z olejkiem, Teraz jeżeli lubicie możecie zmiksować wszystko. Ja zostawiłam sobie trochę kawałków owoców , bo tak lubię;) Wstawiamy na gaz i po zagotowaniu gotujemy około 3 minuty.Dodajemy sezam. Jeżeli nie pasteryzujemy zimny przekładamy do słoików. Jeżeli pasteryzujemy gorący i pasteryzujemy 15 minut
Anioły w kuchniCzekośliwka jest to i nutella gruszkowa będzie:) Naprawdę polecamy:) Składniki; 1 kg słodkich gruszek; 25 dkg cukru, 10 dkg kakao, laska wanilii, 5 goździków, szczypta kardamonu,gałki muszkatołowej Po przyprawy zapraszam do SKWORCUWykonanie;Przygotowane gruszki tzn. obrane i bez gniazd nasiennych miksujemy i smażymy jak powidła. Przez 3 dni po godzinie.Po tym czasie mieszamy z cukrem, kakao i przyprawami
Anioły w kuchnigarści malin1 garść orzechów (włoskich, migdałów, pistacji itd.)1 mała gruszka1 małe jabłkoCynamon, kurkuma, imbirPrzygotowanie:Płatki owsiane zalać wrzątkiem na 2-3 minuty. Wodę, która została odlać. Jabłka i gruszki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z malinami. Dorzucić orzechy. Przyprawić dużą ilością cynamonu i odrobiną imbiru i kurkumy.Dna kokilek wyłożyć 1/2 płatków owsianych. Nałożyć owoce i je ugnieść. Na wierzchu
Czarnawisienkapropozycja podania śledzia np. na przyjęcie. Połączenie dwóch różnych smaków oraz efekt wizualny zaciekawi każdego śledziowego amatora.Składniki : 5-6 płatów śledziowych a la Matias 3 większe ogórki 1 gruszka 2 średnie buraki 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 1 średnia cebula sok z cytryny 1-2 łyżki majonezu Przygotowanie :Matiasy odsączam ze słonej wody, płuczę, kroję w paski, przekładam(...)zapiekam w piekarniku (ok godziny w 180oC). Buraki te najlepiej przygotować dzień wcześniej i śmiało można je piec przy okazji pieczenia czegoś innego w piekarniku.Ogórki kroję w kawałki, gruszkę również, dokładam do śledzi, dodaję majonez, mieszam doprawiając pieprzem.Buraczki po obraniu skórki ścieram na tarce, odciskam z nadmiaru soku i łączę z drobno posiekaną cebulką i mieszam. Jeśli trzeba można
Mechanik w kuchniDeser super prosty i na czasie :) Składniki : 3-4 dojrzałe, ale dość twarde gruszki około 500 ml wytrawnego, czerwonego wina, moje było domowego wyrobu, ale nie do końca czerwone 3-4 goździki 2-3 łyżki miodu Przygotowanie: Gruszki obieramy i wydrążamy środek Do garnuszka wlewamy wino, dodajemy goździki i miód oraz gruszki Gotujemy na wolnym ogniu do lekkiej miękkości(...)gruszek Po wystudzeniu polewamy np. czekoladą. Gruszki same w sobie są smaczne na surowo, ale ugotowane w winie zyskują nowe aromaty i niecodzienne smaki... Spróbujcie
Proste PotrawyBardzo efektowny, chociaż szybki i prosty w wykonaniu deser z pysznej gruszki, napełnionej włoskimi orzechami i owiniętej w maślane ciasto francuskie. Składniki: 3 gruszki płat ciasta francuskiego 30 g orzechów włoskich miód roztrzepane jajko Piekarnik nastawi na 210 stopni C. Orzechy włoskie posiekać. Gruszki obrać, zostawiając ogonek. Ostrożnie wyciąć z nich gniazda nasienne, a środek napełnić posiekanymi orzechami. Ciasto(...)francuskie rozłożyć i pociąć na paski o szerokości 1 cm. Dokładnie owinąć nim gruszki, tak aby wystawał tylko ogonek. Gruszki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, aż ciasto się zrumieni na złoty kolor. Przed podaniem polać miodem i udekorować listkiem świeżej mięty
wyzwania kuchenneWspaniałe połączenie kruchego ciasta ze słodką czekoladą, gruszkami oraz puszystą śmietanką... Mam jeszcze sporo zimowych zapasów, postanowiłam więc coś zrobić z nadmiarem gruszek. Powstało takie oto, niebiańskie ciasto... Ciasto: 150g masła, 1i1/2 szkl. mąki pszennej, jajko, 8 łyżek cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder. Zrobić dołek, wbić jajko(...)Gęsto nakłuć widelcem, piec ok. 15-20min w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 300g kremu czekoladowego Nutella, 1/2 l śmietanki 30%, 2 op. śmietan-fix, 2 słoiki gruszek z kompotu (po500ml każdy), szkl. gęstego jogurtu naturalnego, 2/3 szkl. cukru pudru, 4 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki żelatyny. Zimne ciasto posmarować Nutellą. Gruszki odsączyć, pokroić
Z miłości do słodkościDzisiaj byliśmy na działce, zerwałam jeżyny, trochę gruszek. Tata z Piotrem stwierdzili, że przydałoby się zjeść coś słodkiego do kawy. Postanowiłam upiec murzynka. Często go piekę, bo to błyskawiczny murzynek z owocami. Murzynka robi się bardzo szybko, a do przygotowania można wykorzystać różne owoce sezonowe. Gdy zabrałam się za niego okazało się, że mam w lodówce tylko 1 jajko(...)przeraziło mnie to. Zmiksowałam to jedyne jajko z cukrem, dodałam pozostałe składniki, oraz ułożyłam na powierzchni ciasta gruszki i jeżyny, posypałam karmelizowanymi orzeszkami laskowymi i upiekłam. Całość zajęła mi 35 minut. Ciasto wyszło pyszne, idealne wręcz. Gdy Piotrek wykazuje chęć na coś słodkiego, ale mi się za bardzo nie chce się je robić, to błyskawiczne ciasto jest wybawieniem na takie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjakieś rewelacji jeśli chodzi o ten wypiek miało to być raczej jako dodatek do innych przysmaków na przyjęciu a ku mojemu zaskoczeniu, zrobiło największą furorę. Spytacie pewnie gdzie są gruszki? a właśnie, że są, schowane pod śmietanową pierzynką, niestety tartaletki znikły w pierwszej kolejności ze stołu i nie zdążyłam zrobić im zdjęć. Niestety muszę się przyznać, że bardzo często irytuje(...)sztuk: biszkopt: 5 jajek 3/4szklanki cukru szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 200 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru 200 g borówek 2 gruszki Wykonanie: Żółtka oddzielamy do białek i ubijamy je mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier dalej miksując oraz żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia przez sitko a następnie dodajemy
ciastkarnia na kruchym spodzieNiezwykłe połączenie smaku szpinaku, ricotty i gruszki, zanurzone w kruchym cieście. Istna uczta dla podniebienia. Wprawdzie trzeba się nieco napracować by taką ucztę osiągnąć, ale naprawdę warto, wierzcie mi :) Przepis w nieco zmodyfikowanej formie pochodzi z Kwestii Smaku. Ilość porcji: Cała foremka od tarty Składniki: Na kruche ciasto: 300g mąki pszennej 200g masła ( z lodówki) 1 jajko Szczypta soli(...)farsz: 250g ricotty (zazwyczaj jedno opakowanie) 2 jajka 2 gruszki 150g szpinaku ½ cytryny ¼ śmietanki kremówki 30% ¼ szklanki cukru 2 łyżki masła Szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie ciasta: Na blat kuchenny wysypujemy mąkę oraz sól. Wkrajamy schłodzone masło oraz wbijamy jajko. Dodajemy również 1 łyżkę wody. Całość wyrabiamy dość intensywnie palcami. Ciasto ugniatamy szybko i energicznie, gdyż ciasta kruche nie lubią długiego
Kolizje SmakówUwielbiam gruszki i chciałabym zatrzymać ich smak i aromat na dłużej. Jest na to kilka sposobów. Jednym z nich jest dżem. Dzisiaj w nieco zmodyfikowanej wersji z laską wanilii. Nadaje ona bardzo fajny, unikatowy aromat gruszkom, co daje przepyszny efekt. Polecam zrobić chociaż dwa słoiczki by przekonać się o cudownym smaku tego dżemu. Żaden kupny mu nie dorówna! Czas przygotowania(...)minut + 90 minut gotowania Ilość porcji: 2 słoiki o wielkości 300g Składniki: 1 ½ kg gruszek 1 laska wanilii ½ cytryny 100g cukru Gruszki obieramy ze skórki oraz usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w kosteczkę i przekładamy do garnka. Dodajemy sok z połowy cytryny oraz cukier. Ilość cukru można zmieniać w zależności od słodkości gruszek. Całość doprowadzamy do wrzenia. Laskę wanilii
Kolizje Smakówpodana. Jego i jeszcze 2 osoby firma Oleofarm nagrodziła zestawem soków. Taka kolorowa Sałatka z wędzonym łososiem i truskawkami to smaczne i zdrowe połączenie. Do tego jest nisko kaloryczna. Gruszkę najlepiej dzień wcześniej gotujemy w czerwonym winie z dodatkiem anyżu i kory cynamonu, po zagotowaniu studzimy, przykrywamy folią i zostawiamy na całą noc, gruszka nabierze warstwowo koloru fioletowego. Następnego dnia(...)odsączoną połówkę gruszki kroimy nie przecinając jej do końca, tworząc wachlarz. Truskawki kroimy na ćwiartki. Gotujemy 1 jajko na twardo, (wkładamy jajko do zimnej wody i gotujemy 10 minut, studzimy w zimnej wodzie). Garść mixu sałat skrapiamy oliwą z oliwek, mieszamy. Do przygotowania sałatki wystarczy kilka minut, najwięcej czasu zajmuje przygotowanie sosu z mango (z którego robimy puree, dodajemy odrobinę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 1 kg gruszek sok z 1 cytryny Zalewa Składniki: 1,5 l wody(...)cukru kilka goździków 1 laska cynamonowa 0,5 l octu Wykonanie Gruszki obrać, przekroić, wydrążyć gniazda nasienne i na chwilę zanurzyć w wodzie z sokiem z cytryny. Zagotować wodę z cukrem, goździkami i cynamonem. Przełożyć gruszki do wrzącego syropu
RAROSSADzień dobry! Dość często bywam na Starym Kleparzu. Na jednym stoisku jakiś czas temu wypatrzyłam dość dojrzałe i lekko obite gruszki. Kupiłam je raz, do zjedzenia, drugi raz na gruszki w winie , trzeci raz na ciasto, a czwarty? No właśnie, za czwartym razem kupiłam na konfitury i niestety był to ostatni kilogram i ostatni raz kiedy je tam widziałam(...)umiem się ogarnąć po czasie :-(. Dzięki temu mam tylko 4 małe słoiczki pysznej konfitury. Gruszki postanowiłam połączyć z cytryną, ponieważ bardzo zasmakowało mi to połączenie we wspomnianych gruszkach w winie, a imbir, bo to rozgrzewający dodatek, a na zimę taki jest jak najbardziej wskazany :-). Słodkiej, lekko orzeźwiającej, z wyraźną cytrynową nutą i lekko rozgrzewającą za sprawą imbiru. To napewno
Pora coś zjeść