prostu coś słodkiego Korzystamy ze świeżych owoców, jeżeli takich nie mamy możemy użyć mrożonych. Składniki 500 g-700 g owoców ( u mnie kiść ciemnych winogron, średnie jabłko, słodka gruszka) mrożone rozmrozić 1 litr soku z winogron lub czarna porzeczka 100% lub własnej produkcji ( sok dopasujmy kolorem do owoców z których robimy kisiel) 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej( jeżeli(...)mąki, gęściejszy więcej) 2-3 łyżki cukru lub według własnego smaku i w zależności od słodkości soku sok z 1 cytryny 2-3 łyżki wody Owoce myjemy, jabłko i gruszkę obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Owoce wkładamy do rondelka, dodajemy wodę oraz cukier. Całość mieszamy, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do czasu kiedy owoce
gotuj ze mnąFRANCUSKU TRUFLE DAKTYLOWO ORZECHOWE, CZYLI KULKI MOCY SERNIK Z MALINAMI I MALINOWYM MUSEM TARTA Z MANGO NA MIGDAŁOWYM SPODZIE KARMELIZOWANE GRUSZKI NA MUSIE DYNIOWYM TRUSKAWKOWE SERNICZKI NA ZIMNO TARTA DAKTYLOWO DYNIOWA BEZ PIECZENIA PANNA COTTA JABŁKOWA NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI STEK
globuskulinarnyBanalne w przygotowaniu a jakie pyszne ! Składniki: 6 naleśników-przepis znajdziecie tutaj lub tutaj 4-5 gruszek 1 łyżeczka cynamonu 6 łyżek kremowego serka białego 1 cukier waniliowy lub cynamonowy Gruszki obieramy,ścieramy na tarce o dużych oczkach ,dodajemy cukier i cynamon i smażymy na ogniu przez ok.5-10 minut. Gorące naleśniki smarujemy serkiem i nakładamy nadzienie gruszkowe.Zwijamy i podajemy
Przepisy mojej mamybiałe, naprawdę ciekawe w smaku. Idealne dla osób lubiących słodkie wina :-) Zachwycona jestem winem różowym. Pierwszy raz piłam tak dobre wino jeśli chodzi o ten rodzaj. Mamy tutaj połączenie gruszki i czarnej porzeczki. Te oba owoce jak się okazało komponują się ze sobą idealnie. Jest to wino półsłodkie, delikatne i subtelne. Pasuje do ryb, lekkich makaronów, delikatnych pasztetów drobiowych(...)prezent, wieczór we dwoje, czy z przyjaciółmi. Ja jestem pod wrażeniem smaku tych win. Wyczuwalne są tu owoce, wina są delikatne. Wino różowe mnie zachwyciło, wino gruszkowe smakuje gruszkami, wiśniowe wiśniami, które wyczuwamy. Nie jestem fanką win słodkich i półsłodkich, a tutaj w ogóle mi to nie przeszkadzało, bo ta słodycz nie jest przesadzona. Jest w sam raz, ze smakiem
kruche babeczkiboczku podsmażonego na patelni, wyszło naprawdę pysznie! A kiedyś pokażę Wam jeszcze inną wersję tej sałatki ;-) Składniki: rukola roszponka pokrojone w plasterki awokado pokrojona w plasterki lub kostkę gruszka orzechy włoskie podgrzane z miodem 100-150 g boczku podsmażonego na patelni (można pół na pół z szybką parmeńską) Dressing: 5 łyżek oliwy 4 łyżki octu winnego 2 łyżeczki musztardy francuskiej(...)łyżeczka miodu zioła prowansalskie Sposób wykonania: 1. Sałaty opłukać, osuszyć ułożyć na półmisku. 2. Na sałatę wyłożyć pokrojone awokado, gruszkę, orzechy z miodem i podsmażony na patelni boczek. Całość polać dressingiem. 3. Podawać po przygotowaniu. Smacznego
Kuchnia domowa AniBędąc we Francji jadłam ciastka z masą migdałową, były tak pyszne, że gdy zobaczyłam przepis na tą tartę od razu musiałam ją przygotować. Do tego gruszki, czyli całkiem ciekawe połączenie. Poszczególne części tego ciasta można przygotować dużo wcześ Artykuł Migdałowa tarta z gruszką pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!FRANCUSKU TRUFLE DAKTYLOWO ORZECHOWE, CZYLI KULKI MOCY SERNIK Z MALINAMI I MALINOWYM MUSEM TARTA Z MANGO NA MIGDAŁOWYM SPODZIE KARMELIZOWANE GRUSZKI NA MUSIE DYNIOWYM TRUSKAWKOWE SERNICZKI NA ZIMNO TARTA DAKTYLOWO DYNIOWA BEZ PIECZENIA PANNA COTTA JABŁKOWA NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI STEK
globuskulinarnyziemniaków 200 g mąki pszennej 50 g masła 60 g parmezanu 1 jajko sól Dodatkowo 500 g wydrążonych świeżych śliwek 2-3 łyżki cukru 200 ml jogurtu naturalnego 2 gruszki, pokrojone na ćwiartki ( do dekoracji) Sos karmelowy przepis tutaj: Sos karmelowy Z ziemniaków i pozostałych produktów przygotować ciasto. Gdyby okazało się zbyt suche można dodać odrobinę mleka. Śliwki wsypać(...)wielkości. Ponownie uformować kulę ze śliwką w środku. Kluski wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Gotować do ich wypłynięcia. Wyjmować na talerz, przed podaniem polać jogurtem i sosem karmelowym. Ćwiartki gruszek i połówki śliwek podgrzać na patelni w niewielkiej ilości sosu.Tak przygotowane układać po 2-3 połówki obok klusek na talerzu. Gotowe. Smacznego:) Artykuł Gnocchi ze śliwkami w sosie karmelowym pochodzi
gotuj ze mnągenialne zestawienie w słodkim zdrowym wydaniu. #bolubięzdrowo INNE PRZEPISY NA DESERY: SERNIK Z MALINAMI I MALINOWYM MUSEM TARTA Z MANGO NA MIGDAŁOWYM SPODZIE KARMELIZOWANE GRUSZKI NA MUSIE DYNIOWYM TRUSKAWKOWE SERNICZKI NA ZIMNO TARTA DAKTYLOWO DYNIOWA BEZ PIECZENIA PANNA COTTA JABŁKOWA NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI STEK
globuskulinarnyśmietana a po schłodzeniu wgryza się w niego jak w lodowe chmurki. INNE PRZEPISY NA SŁODKIE ALE ZDROWE DESERY: TARTA Z MANGO NA MIGDAŁOWYM SPODZIE KARMELIZOWANE GRUSZKI NA MUSIE DYNIOWYM TRUSKAWKOWE SERNICZKI NA ZIMNO TARTA DAKTYLOWO DYNIOWA BEZ PIECZENIA PANNA COTTA JABŁKOWA NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI STEK
globuskulinarnycukru! Sól "wyciąga" naturalną słodycz owoców - jest więc pysznie i zdrowo! SKŁADNIKI (zwiększamy proporcjonalnie w razie potrzeby) 2 kg jabłek - u mnie kronselki 1 kg gruszek pół łyżeczki soli morskiej 1/2-1 łyżeczki cynamonu PRZYGOTOWANIE Owoce obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Dusimy na dość dużym ogniu aż się rozpadną. Dosypujemy(...)wyparzonych słoiczków, pasteryzujemy przez 15 min. Pyszny i zdrowy mus gotowy! Z podanych proporcji wyszło mi niespełna litr musu. Mus można przygotować z samych jabłek lub samych gruszek. Też wyjdzie pysznie! Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie Możecie też dołączyć do grupy Kuchenne FIT Rewelacje , gdzie znajdziecie
Moje Kuchenne Rewelacjeskrywa za to zbędnych niezdrowych dodatków i zagęstników. Słodkości nadaje syrop klonowy, słodki smak daktyli oraz samego dojrzałego mango. INNE PRZEPISY NA SŁODKIE ALE ZDROWE DESERY: KARMELIZOWANE GRUSZKI NA MUSIE DYNIOWYM TRUSKAWKOWE SERNICZKI NA ZIMNO TARTA DAKTYLOWO DYNIOWA BEZ PIECZENIA PANNA COTTA JABŁKOWA NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI STEK
globuskulinarnyodmianę śliwek i z tego właśnie okresu najbardziej polecam do marynowania. Z drugiej strony nie oznacza to, że owoce powinny być bardzo dojrzałe. Wręcz przeciwnie, podobnie jak w przypadku gruszek używamy słodkich, ale raczej twardych śliwek. Zbyt dojrzałe mogłyby się nam rozpaść w zalewie, co nie jest ani estetyczne, ani praktyczne. Ja wprawdzie, mogąc w kwestii owoców liczyć na zaprzyjaźnionych(...)którzy kupują je np. na targu zalecam rozpocząć przygotowania nieco wcześniej. Zbyt długie czekanie może sprawić, że trudno już będzie kupić odpowiednie owoce. Podobnie jak marynowane podgrzybki i gruszki tak przygotowane śliwki nadają się idealnie jako dodatek do różnego rodzaju pieczonych i duszonych mięs, w tym do dziczyzny. Swoje szczególne miejsce śliwki mają zawsze obok pieczonego schabu i dotyczy
Kulinarna PokusaSkładniki: śliwki 1 kg, mandarynki 1 kg, jabłka 1 kg, gruszki 2 kg, goździki 1 łyżka, woda 1,5 szklanki, cukier 3/4 kg, konfiturex 3:1 2 opakowania Cukier dodajemy dopiero po ugotowaniu w szybkowarze owoców, nie przypalą się na dnie owoce -- nie trzeba pasteryzować dzięki kofiturex. Umyć owoce, śliwki wypestkować, mandarynki obrać ze skórki, z gruszek, jabłek usunąć gniazdka
W Mojej Kuchni Lubię