gruszka - 6508 przepisów (strona:188/434)

Jak smakuje rok Marcin Molik 113

serem pecorino, chłodnik z pomidorów i marynowanych malin oraz prażone kurki z goframi i jagodami.  W przepisach na jesień króluje  dynia, grzyby, kiszonki, jabłka, śliwki oraz gruszki. Ja planuję przygotować kilka spośród tych jesiennych propozycji i już wiem, że na pierwszy ogień pójdzie krem z pora ze śliwkami, a zaraz po nim ptasie mleczko z dyni oraz krem(...)dyni z gruszką i maślanką, bo w takiej wersji jeszcze zupy dyniowej nie próbowałam. I pora na zimę gdzie prym wiodą  warzywa korzenne oraz ryby. Znów autor pokusił się o bardzo ciekawe i niebanalne przepisy jak chociaż ten na karpatkę z musem żurawinowym, kremu pietruszkowy z wanilią, , śledzie w wiśniach, czy kukurydzianego kurczaka z blanszowaną brukselką.  Nie trzeba

Cynamonowe szczęście
Puszyste racuchy bez proszku do pieczenia i drożdży 129

jajko + 1 dodatkowe białko ¾ szklanki mleka ok. ¾ szklanki mąki ¼ szklanki wody ½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka miodu 2 szczypty soli - do ciasta i do piany ½ łyżeczki przyprawy piernikowej ½ jabłka lub gruszki pokrojonego w plasterki  miód, syrop klonowy lub cukier puder oraz inne pyszności do dekoracji Przygotowanie racuchów zaczynamy od przygotowania ciasta, które przed smażeniem placuszków musi odpocząć min. 15 minut(...)gęstej śmietany. Na końcu dodajemy cukier, miód, przyprawę piernikową i szczyptę soli. Ciasto odstawiamy na 15 minut do pół godziny. W tym czasie przygotowujemy owoce do racuszków - jabłko lub gruszkę kroimy na dość cienkie plasterki, takie aby zdążyły zmięknąć w czasie krótkiego smażenia. Racuszki można także przygotować w stylu pancake’ów - z dodatkiem borówek amerykańskich. Gdy ciast odpocznie, ubijamy białka

Korniszonki
Puszyste racuchy bez proszku do pieczenia i drożdży 97

jajko + 1 dodatkowe białko ¾ szklanki mleka ok. ¾ szklanki mąki ¼ szklanki wody ½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka miodu 2 szczypty soli - do ciasta i do piany ½ łyżeczki przyprawy piernikowej ½ jabłka lub gruszki pokrojonego w plasterki  miód, syrop klonowy lub cukier puder oraz inne pyszności do dekoracji Przygotowanie racuchów zaczynamy od przygotowania ciasta, które przed smażeniem placuszków musi odpocząć min. 15 minut(...)gęstej śmietany. Na końcu dodajemy cukier, miód, przyprawę piernikową i szczyptę soli. Ciasto odstawiamy na 15 minut do pół godziny. W tym czasie przygotowujemy owoce do racuszków - jabłko lub gruszkę kroimy na dość cienkie plasterki, takie aby zdążyły zmięknąć w czasie krótkiego smażenia. Racuszki można także przygotować w stylu pancake’ów - z dodatkiem borówek amerykańskich. Gdy ciast odpocznie, ubijamy białka

Gotujemy i jemy
Recenzja wyciskarki wolnoobrotowej Midea 128

kompozycje ze wszelkich owoców jakie jeszcze znajdzie w sadzie u babci, ja z kolei wybieram połączenia owocowo-warzywne, by przemycić więcej błonnika. Wyciskarka bez trudu radzi sobie z jabłkami, gruszkami, cytrusami, selerem naciowym, a nawet dość twardymi burakami. Z łatwością wyciska też sok z natki pietruszki, czy szpinaku. Moim hitem stał się orzeźwiający i bogaty w witaminę C zielony(...)soku w nocy o północy, czy też bladym świtem nikogo nie obudzi. Na uwagę zasługuje duży otwór aż 87 mm, bez trudu mieści on średniej wielkości jabłka, buraczki, czy gruszki. Warzywa czy owoce wystarczy umyć i wrzucić, nie trzeba tracić czasu na siekanie. Dzięki wyciskarce można także przygotować lody z mrożonych owoców, ale przyznam się Wam szczerze, że ostatnie temperatury

Cynamonowe szczęście
babka z gruszka dwukolorowa 125

szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 jajka szczypta soli 1 mały proszek do pieczenia 1/2 szkl. letniego mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 duże łyżki kakao 3-4 gruszki bardzo twarde , obrane i wyciete gniazdo nasienne Wykonanie: Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Utrzeć masło na gładko,stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy.Dodać żółtka nadal miksując. Proszek rozpuścić w mleku(...)mąkę i już na wolnych obrotach ubitą pianę z białek.Połowę ciasta wyłożyć do formy z kominem-u mnie mała tortownica i wkładany komin.  Na wierzch ułożyć połówki gruszek gniazdami do góry.  Do drugiej połowy ciasta dodać kakao ,wymieszać do połączenia składników i gotowe wyłożyć na gruszki.Wyrównać .Wstawić do nagrzanego piekarnika  do 180°C i piec

w mojej kuchni
babka z gruszka dwukolorowa 128

szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 jajka szczypta soli 1 mały proszek do pieczenia 1/2 szkl. letniego mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 duże łyżki kakao 3-4 gruszki bardzo twarde , obrane i wyciete gniazdo nasienne Wykonanie: Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Utrzeć masło na gładko,stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy.Dodać żółtka nadal miksując. Proszek rozpuścić w mleku(...)mąkę i już na wolnych obrotach ubitą pianę z białek.Połowę ciasta wyłożyć do formy z kominem-u mnie mała tortownica i wkładany komin.  Na wierzch ułożyć połówki gruszek gniazdami do góry.  Do drugiej połowy ciasta dodać kakao ,wymieszać do połączenia składników i gotowe wyłożyć na gruszki.Wyrównać .Wstawić do nagrzanego piekarnika  do 180°C i piec

mojej kuchni
Buraczki z gruszką i nektarynką (do słoików) 82

bidi-language:#0400;} Buraczki w każdym wydaniu smakują rewelacyjnie. To nasze ulubione warzywo, które podatne jest na nasze, kulinarne eksperymenty. Składniki: 1 kg czerwonych buraków 4 twarde gruszki 2 nektarynki 100 ml oleju słonecznikowego 100 ml octu cydrowego 4 łyżki miodu lipowego sól i pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Buraki pieczemy w 200°C  90-100 min. owinięte w folię aluminiową. Studzimy obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach z gruszkami i nektarynkami. Dodajemy olej, ocet, miód, sól i pieprz (do smaku). Mieszamy, przekładamy do słoików, zakręcamy, pieczemy

R'n'G Kitchen
Sałatka z cytrusami i kurczakiem 96

Bardzo ciekawa sałatka z cytrusami, gruszką, kurczakiem oraz rodzynek namoczonych w rumie. Rodzynki namoczone całą noc w rumie dodają sałatce wyrazistego charakteru. Jest wyjątkowo pyszna, doskonała. Świetna przystawka na różnego rodzaju okazje. Delikatna, lekka, łatwa w przygotowaniu. Składniki 250 g pieczonej piersi z kurczaka 2 twarde banany 1 gruszka 1 duża pomarańcza 2 łyżki … Czytaj dalej Sałatka z cytrusami

gotuj ze mną
Deser Jabłkowa Mgiełka 166

sztuk herbatników, 50g masła, 2 jabłka, 100ml wody, 1 opakowanie galaretki agrestowej, 200ml śmietany 36%, 1 łyżka cukru pudru, 5 kostek gorzkiej czekolady, 50g słomki ptysiowej z cynamonem Brześć , gruszka i listki mięty do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Herbatniki kruszę w pył. Miękkie masło ucieram. Dodaję pokruszone herbatniki i razem ucieram. Przygotowaną masę wykładam na płaski talerz i formuję okrąg. Wstawiam(...)cukrem pudrem. Masę wykładam na wierzch deseru. 4. Na masie śmietanowej układam słomki ptysiowe. Czekoladę siekam drobno nożem. Czekoladą posypuję wierzch deseru. Deser dekoruję liskami mięty i plasterkami gruszki. Do przygotowania deseru wykorzystałam słomkę ptysiową, którą otrzymałam od firmy Brześć . Firma cukiernicza Brześć oferuje szeroki wybór: słomek ptysiowych, ciastek, babek i ciast drożdżowych. Produkty firmy Brześć są wypiekane według starych

Tradycyjna kuchnia Kasi
ZŁOTY KOKTAJL Z PIETRUSZKĄ I NUTKĄ BAZYLII 123

Składniki na 1 koktajl (300 ml): 1 gruszka 1 brzoskwinia 1 średniej wielkości pietruszka (korzeń) 4 listki bazylii + 2 do dekoracji 1/4 szklanki wody mineralnej Owoce umyć. Gruszkę pokroić na małe kawałki. Pietruszkę i brzoskwinię obrać ze skórki i następnie również pokroić na małe kawałki. Wszystkie powyższe, przygotowane składniki wrzucić do kielicha blendera. Dolać wodę i całość zmiksować. Następnie dodać

Banana Smiles
Usuwamy pestycydy z warzyw i owoców 103

dalej? Spójrz na te dwie listy poniżej. awokado kapusta szparagi mango cebula bakłażan kiwi kalafior Tutaj możemy być spokojni i nie musimy się stresować toksynami. truskawki jabłka brzoskwinie nektarynki gruszki wiśnie ziemniaki seler pomidory papryka ogórki Tu niestety gorzej. Na te produkty trzeba zwrócić szczególną uwagę i starannie je wybierać. Po drugie, jak radzić sobie z różną strukturą warzyw(...)owoców? No właśnie, jabłka są zupełnie inne niż truskawki. Jabłka, gruszki, pomidory czy ogórki możemy bez obaw moczyć w wodzie przez kilka minut. Nie wpłynie to na ich smak i strukturę. Co innego w przypadku truskawek, winogron, czy dojrzałych brzoskwiń. Są bardzo miękkie, mają dużo wody w składzie i moczenie ich w takich roztworach sprawi, że będą szybciej pleśnieć. Warto

Analiza Smaku
Krewetki w sosie kokosowym z orzechami nerkowca. Orientalna surówka z mango i ogórka. 162

wszelakich dań typu curry itp. Także korzystajcie z przepisu ile tylko się da! SURÓWKA Z OGÓRKÓW I MANGO W WYRAZISTYM SOSIE - 3 ogórki gruntowe - 1/4 dojrzałego mango - 1 mała gruszka (słodka ale niezbyt dojrzała) - 1 łyżeczka melasy - 3 łyżki sosu sojowego jasnego - 1 łyżka syropu daktylowego ( w zastępstwie syrop z agawy, klonowy lub miód) - oliwa z oliwek wedle uznania(...)mnie około 1 łyżka) - sól - czarny sezam - kilka posiekanych listków bazylii - łyżeczka zalewy z marynowanego imbiru - sok z cytryny do smaku (w zastępstwie ocet ryżowy) Ogórki, mango i gruszkę obierz ze skórki, potnij na mandolinie, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj odstaw na czas przygotowania potrawy. Krewetki w sosie kokosowym z orzechami nerkowca. składniki: - 2 porcje dowolnego makaronu (u mnie

SMYKWKUCHNI
Kremowa zupa pietruszkowo-gruszkowa 58

Prosta i pyszna. Zaskoczy Was smakiem! POTRZEBUJEMY: 600g pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 dojrzała gruszka 1/3 łyżeczki cynamonu około 1 litr bulionu (wege będzie mniej kaloryczny) 250 ml mleka (najlepiej chudego) 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Pietruszkę należy obrać i pokroić w drobne kawałki. Wrzucić na woka z oliwą, posolić i obsmażać na umiarkowanym(...)ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Gruszkę obrać i pokroić, oczywiście usuwając gniazda nasienne. Dodać do garnka z pietruszką. Następnie przyprawić cynamonem i dalej smażyć przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając. Wlać bulion i gotować przez 10 minut. Wlać delikatnie mleko mieszkając zupę i znów zagotować. Na końcu wyłączyć podgrzewanie i zmiksować całość

Fleksitarianizm.pl
Surówka z młodej kapusty z marchewką i gruszką 72

która  jest poprzednim przepisem. Róbcie, póki sezon trwa. Tymczasem uciekam. Mam w końcu moment dla siebie. Momencik. Ciao. Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 duża marchewka 1 duża gruszka pęczek szczypiorku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej obrane i starte na największych oczkach(...)marchewkę i gruszkę, a także poszatkowany szczypiorek. Jogurt łączymy z majonezem i sokiem z cytryny, wlewamy do surówki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki

Kardamonovy
Czerwony sok z owoców / Red juice from fruits 109

Składniki / Ingredients: 500 g truskawek (mrożone lub świeże) / 500 g strawberries (frozen or fresh) 1 gruszka / 2 pear 1 jabłko / 1 apple 125 g malin (mrożone lub świeże) / 125 g raspberries (frozen or fresh)   sok z cytryny / juice with lemon Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 15 min, ilość porcji: 2 Najpierw myjemy wszystkie owoce i warzywa, następnie je suszymy. Potem(...)kroimy je na mniejsze części i wyciskamy z nich sok (jeśli nie macie wyciskarki do soków to przed zmiksowaniem w blenderze pamiętajcie o obraniu gruszki i jabłka oraz usuńcie gniazdo nasienne). Dodajemy sok z cytryny. Dokładnie mieszamy całość do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Przed podaniem możemy włożyć koktajl do lodówki aby się schłodził. *****   First, we wash all fruits

Projekty ze smakiem