Gruszki doskonale nadają się do zapiekania (do smażenia i duszenia też). Można to wykorzystać do przygotowania własnie takiego dania: gruszki w towarzystwie korzennych, intensywnych przypraw zapieczone pod pysznym kruchym ciastem. Idealny początek dnia (lub deser) - trzeba jednak pamiętać, że mocno rozgrzewa, więc nie wszyscy się ucieszą, kiedy dostaną takie danie przy plus trzydziestu stopniach
Milion Smakówfrancuskiego możemy zrobić od 6 do 8 ciasteczek. Jeśli cały rok czekacie na jesienne owoce to zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na czekoladowe ciasto z gruszkami , drożdżowe ze śliwkami , szybką jesienną jaglankę , tartę ze śliwkami lub migdałową tartę z gruszkami . Potrzebne będą: 1 opakowanie ciasta francuskiego śliwki cukier cukier waniliowy 1 białko + cukier puder do dekoracji
Ciastkozercypiernikowy Składniki 250ml mleka migdałowego 2 gruszki ¼ ananasa 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka miodu Kilka pierników Kopernik Wykonanie Żelatynę zalewamy zimną wodą by napęczniała następnie dodajemy gorąca wodę w celu rozpuszczenia Z ananasa i gruszki wyciskami sok. Po pojemnika blendera wlewamy mleko migdałowe, sok dodajemy miód i kilka pokruszonych
Kulinarne pyszności Molkirozpływającego się w ustach czerwonego mięsa. Jeśli chodzi o przygotowanie kaczki to wybieram najczęściej kawałki, nogi lub piersi. Nogi, soczyste i długo pieczone z dodatkiem owoców, najczęściej jabłek, gruszek i fig z rozmarynem i sowitą porcją majeranku nie mogą nie smakować, nie mogą się nie udać, a zachwyt pozostaje na długo. Dziś przepis na nogi z kaczki pieczone, delikatne(...)wersjach na ciepło; z surówkami, najczęściej z kapusty – colesław, surówką z pora czy marchewki, w nieco ostrzejszych wersjach; u nas zawsze z dodatkiem owoców świeżych, tj. jabłek, gruszek, pomarańczy lub fig w towarzystwie przypraw i rozmarynu (rozmaryn świeży lub suszony); z dodatkiem suszonych owoców, moreli, daktyli, rodzynek; z dodatkiem żurawiny, borówek, konfitury ze śliwek i czarnych porzeczek, powideł
Zasmakuj Kuchniradość wypróbuj! Zapraszam na pyszne placki na słodko, które jemy cały dzień Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 500 g jogurtu naturalnego szklanka suszonej żurawiny 2 duże jabłka albo gruszki 3 jajka opakowanie cukru z wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu olej do smażenia Przygotowanie: W misce mieszam jogurt z żurawiną, dodaję przesiane suche składniki(...)jaja, mieszam dokładnie, odstawiam na bok. Przez ten czas obieram jabłka lub gruszki i kroję w cienkie talarki ćwiartki, dodaję do ciasta, mieszam delikatnie. Rozgrzewam olej i kładę łyżką porcje ciasta, formuje lekko kształt placka. Smażę kilka minut z obu stron na rumiano. Podaję
Zasmakuj KuchniCoś pysznego na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Składniki: 3 duże gruszki 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki mąki pszennej szczypta cynamonu 1 jajko szczypta soli olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Gruszki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. 2. Dodać mąkę i cynamon i wymieszać. 3. Dodać jajko, szczyptę soli i ponownie wymieszać
Kuchnia domowa AniSkładniki : 10 dkg dojrzałych śliwek ( najlepiej węgierek ) 10 dkg jabłek 10 dkg gruszek 10 dkg jeżyn ( najlepiej zebranych w lesie ) 5 goździków 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 1 gwiazdka anyżu otarta skórka z 1/2 pomarańczy otarta skórka z 1/2 cytryny 10 - 15 dkg cukru ( najlepiej trzcinowego ) 10 dkg posiekanych orzechów laskowych 0,75 l czystej wódki lub whisky(...)Sposób wykonania : G ruszki, jabłka, śliwki, jeżyny umyj, osusz. Z gruszek i jabłek usuń gniazda nasienne, pokrój na ósemki ( nie obieraj ze skórki ). Śliwki wydryluj, pokrój na ćwiartki. Wszystkie owoce wrzuć do czystego wyparzonego słoja. Dodaj goździki, ziele angielskie, jałowiec, anyż oraz pokrojone orzechy. Cytrusy umyj dokładnie, sparz wrzątkiem, otrzyj na tarce skórkę bez białej błonki. Do słoja wsyp
Przepisy i porady kulinarnesałatka jest pyszna i szybko ją można zrobić. Zrobiła ją przyjaciółka mojej synowej Karolina. Dla mnie bomba. Do naczynia wrzucić mix sałat, obsypać orzechami. Gruszki przekroić na grube plastry i obłożyć nimi sałatę. Ser pleśniowy połamać na małe kawałki. Całą górę skropić sosem balsamicznym. Dla mnie rewelacja, smakowała mi bardzo. Dziękuje Karolcia
Kuchnia Pokoleńpizzy już po upieczeniu i doprawiane solą i pieprzem dodając również odrobiny orzeźwienia. Drugi nasz wybór to pizza bianca – Taleggio e pere – z mozzarellą, taleggio, serem kozim, gruszką, grillowaną papryką, szpinakiem i oliwą truflową. Osobiście nie jestem zwolennikiem pizzy bianca, bo uważam że prawdziwa pizza to właśnie taka z sosem pomidorowym, jednak po tym daniu zmieniam swój pogląd(...)stopni :) Danie było perfekcyjne, delikatne w smaku z wyczuwalnym smakiem słonego koziego sera. Jednak ogromną swieżość nadawała gruszka i szpinak. Pyszne! Piszemy tutaj o składnikach i samej pizzy, warto jednak wspomnieć o samym cieście. Ciasto to stworzona na podstawie wielu prób własna receptura właścicieli. Przygotowane ciasto, musi odpoczywać przez co najmniej dobę. Upieczone ciasto jest cienkie, z odrobinę grubszymi brzegami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kurczaka sól, pieprz przyprawa do kurczaka 1/2 szklanki pestek słonecznika 1 jajko olej rzepakowy sałatka: 1/2 opakowania roszponki 1 kiść winogrono ciemne 5 śliwek dużych 4 pomidory suszone 1 gruszka pieprz czerwony sos vinaigrette 70 g sera camembert masło klarowane natka pietruszki Mięso: Pierś z kurczaka posypuję solą, pieprzem i przyprawa do kurczaka i odstawiam na godzinę do lodówki. Słonecznik(...)słoneczniku. Ręką mocno dociskam panierkę. Pierś smażę na rozgrzanym oleju, a jak się usmaży i przestygnie kroję na plastry. Sałatka: Roszponkę układam na talerzu, dodaję pokrojone suszone pomidory. Gruszkę kroję na ćwiartki, śliwki na pół i przesmażam na maśle klarowanym na patelni grillowej. Dodaję do sałatki, winogrono także, oraz kawałki sera. Sałatkę podaję z kurczakiem, posypuje pieprzem czerwonym, natką pietruszki
wesoła kuchniadziałek czy osiedlami domków jednorodzinnych widać, że praktycznie każde drzewko ugina się od owoców, i to dosłownie. Warto robić teraz przetwory i cieszyć się smakiem owoców zimą. Składniki: twarde gruszki (miękkie i dojrzałe mogą się rozlecieć podczas pasteryzacji) cukier woda goździki Sposób wykonania: 1. Gruszki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Włożyć je do wcześniej wyparzonych słoików
Kuchnia domowa Anikorpusy ( całej kaczki szkoda ,lepiej upiec, a kości są bardziej esencjonalne na wywar ) kacze podroby : żołądki , serduszka ( po 6-8 szt ) 1 małe opakowanie ,wędzonej śliwki kilka plastrów, suszonej gruszki ( 5-6 szt ) 3 marchewki 2 pietruszki,korzeń 2 cebule 1/2 małego selera , korzeniowego kawałek pora ( około 10 cm ) sól , pieprz do smaku 0,5 l świeżej kaczej krwi , zmieszanej(...)Stawiamy na małym gazie i gotujemy pod przykryciem około 1,5 godziny . Po tym czasie odławiamy korpusy , obieramy z mięsa i na razie mięso odstawiamy . Do wywaru dodajemy śliwki , gruszki . W małym kubku łączymy mąkę z jajkiem, solą , aż powstanie gęste , gładkie ciasto na kluski . Malutkie porcje ciasta , rzucamy łyżeczką na gotujący się wywar . Następnie , krew mieszamy z mąką, wcześniej
Ogrodnik w podróżychię. Odstawić na pół godziny do lodówki. Podawać z lodem. 9. KOKTAJL Z MANGO I KARDAMONEM To łatwy w przygotowaniu i zdrowy napój czy śniadanie na bazie mango i gruszek, którego smak został podkręcony kardamonem. Składniki koktajlu z mango: pół szklanki siemienia lnianego zalanego wrzątkiem 2 gruszki dojrzałe mango łyżeczka kardamonu Siemię lniane gotujemy przez 5 minut. Następnie studzimy
Ugotowane pozamiataneBakłażany Banany Bataty Bazylię Cebulę Cukinie Cytryny Czosnek Dynię Grejpfruty Kabaczki Melony Ogórki Pomarańcze Pomidory Ziemniaki Warzywa i owoce, które chowamy do lodówki dopiero gdy dojrzeją Awokado Ananasy Brzoskwinie Gruszki Kiwi Mango Melony Morele Nektarynki Papaje Śliwki Warzywa i owoce, które przechowujemy w lodówce Brokuły Brukselki Czereśnie Granaty Jabłka Jagody Jarmuż Kalafior Kapusta Kukurydza w kolbach Kolendra Maliny Marchewka Pietruszka(...)owoce powinny być trzymane osobno, bo przyspieszają proces dojrzewania innych owoców i warzyw Awokado Cebula (ze względu na zapach, który może się udzielić innym warzywom i owocom) Banany Brzoskwinie Gruszki Jabłka Morele Nektarynki Pomidory Mamy nadzieję, że poradnik będzie dla Was przydatny. Jeśli zapomnieliśmy o jakimś warzywie lub owocu – dajcie znać, a uzupełnimy listy. Na koniec jeszcze jedna bardzo
Niedzielny kucharzWitajcie. Mamy kolejny gorący dzień, dlatego zapraszam na super owocowy koktajl z dodatkiem orzeźwiającej mięty. W sam raz na dzisiaj. Polecam Składniki: 200 g miąższu arbuza bez skórki 1 gruszka 1 nektarynka 1 banan 1 łyżka miodu kilka listków mięty 1 szkl wody Przygotowanie: Owoce myjemy i osuszamy. Banan kroimy w plasterki a arbuz w sporą kostkę. Gruszkę obieramy
słodkie i nie tylko historie kulinarne