Pigwa pospolita jest uprawiana w ogrodach jako roślina ozdobna. Owoce pigwy dojrzewają późną jesienią. Kształtem przypominają gruszki, są żółte, bardzo twarde i cierpkie w smaku. Nie nadają się do bezpośredniej konsumpcji, ale są idealne na przetwory, nalewki, wina, soki. Pigwa powinna znaleźć się w Naszym menu w okresie jesiennych i zimowych przeziębień, jest źródłem witaminy C, która wspiera Naszą(...)konfitura z pigwy. Stosuję ją najczęściej do posłodzenia herbaty, taka konfitura zastępuje też cytrynę - rozjaśnia ją i nadaje kwaskowatego smaku. Jeśli więc napotkacie gdzieś w warzywniaku owoce podobne do gruszek to warto kupić i wypróbować :) Konfitura z pigwy Składniki: 1kg owoców pigwowca (pigwy) 600g cukru Wykonanie: Owoce pigwy myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda
Smak mojej kuchniopowieść z elementami biografii i zupełnie innym punktem widzenia. Moim zdaniem warty obejrzenia. Fakt, ma swoje wady i ograniczenia, ale rekompensują je na pewno piękne zdjęcia i świetna Karolina Gruszka w roli Marii. Maria Skłodowska-Curie w Multikinie do czwartku 30 marca. Źródło Millet snickers, Maria Skłodowska- Curie It really does taste like(...)mind the film is worth seeing. Of course, it has its weaknesses and limitations but they are certainly compensated by the beautiful photographs and the wonderful Karolina Gruszka as Maria. You can watch Maria Skłodowska- Curie in Multikino till Thursday, 30 th March
Qlinarnie i Qlinarnieszklanki mąki 1/2 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g stopionej margaryny 400 g jogurtu naturalnego 2 jajka 3-4 nieduże gruszki Sposób wykonania: 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 2. W osobnych naczyniach wymieszać suche i mokre składniki. 3. Mokre i suche składniki połączyć ze sobą i wymieszać łyżką. Dodać(...)pokrojone w kosteczkę gruszki i jeszcze raz wymieszać. 4. Ciasto nakładać do natłuszczonych papilotek, piec w 180st. C przez 15-20 minut (do zrumienienia). Z podanej porcji wychodzi 12-16 babeczek. Smacznego!!! Źródło: alba - blog kulinarny
Kuchnia domowa AniSkładniki : 2 duże dojrzałe gruszki 1 szklanka świeżego szpinaku 1 szklanka mleka owsianego Sposób wykonania : G ruszki i szpinak dokładnie umyj pod bieżącą wodą . Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj np. w blenderze. Wypij. T akie smoothie to doskonałe źródło witamin i minerałów ! Może posłużyć nam jako drugie śniadanie lub podwieczorek. M leko owsiane
Przepisy i porady kulinarnedokładnie) i rozsmarować na kanapce, żeby powstał marmurkowy, nieregularny wzór, który pięknie wygląda na zdjęciach. Składniki na zielony koktajl: 2 czubate łyżki siemienia lnianego (całe ziarenka) duża gruszka obrana ze skórki i pokrojona na kawałki 2 łyżeczki zielonego proszku typu młody jęczmień – u mnie YANGO Green Balance pół łyżeczki esencji waniliowej Jak zrobić zielony kisiel(...)siemienia lnianego? Siemię lniane zalewamy pół szklanki wrzątku i zostawiamy na pół godziny. Następne siemię razem z wodą i ziarenkami blendujemy na gładką masę z gruszką, zielonym proszkiem i esencją waniliową. Podajemy z zielonym ciastem szpinakowym (tutaj przepis ). Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Zielony kisiel z siemienia lnianego i mermaid toast pochodzi
Ugotowane pozamiataneChyba większość z nad jadła już nie raz ceramble ale nigdy za dużo pysznych owoców pod chrupiącą skórką. Składniki: - 2 gruszki - 500 g owoców mieszanych ( ja dałam mrożone truskawki, wiśnie i jagody) - 200 ml dżemu z owoców leśnych - 1,5 szklanki mąki - 80 g margaryny - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 120 ml mleka - 2 łyżki syropu(...)klonowego - 3 łyżki cukru + do posypania - 1 żółtko Przygotowanie: Gruszki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, mieszamy z pozostałymi owocami. Dżem przekładamy do owoców, całość mieszamy i przekładamy do jednego dużego lub kilku mniejszych naczyń żaroodpornych. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól wsypujemy do miski mieszamy ze sobą i dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę. Margarynę obsypujemy
Kulinarne życieMożna zabrać go ze sobą do pracy. Polecam, bo pracy przy nim mało a dostarczymy sobie bombę witaminową. 100 g jarmużu 50 g szpinaku 1 awokado 1/2 cytryny 1 gruszka 1/2 jabłka 1 pomarańczo Gruszkę, jabłko obieram, awokado kroję na pół przekręcam i wyjmuję pestkę. Łyżeczką wydrążam miąższ awokado. Owoce polewam sokiem z cytryny żeby nie ściemniały, i przekładam
wesoła kuchniadobrze smakuje. Polecam w kuchni wykorzystywać cykorię bo można z niej robić pyszne potrawy. 2 cykorie 6 pomidorów suszonych 1 pomarańczo 25 dkg śledzi matias w oleju rzapkakowym 1 gruszka 1 cebula czerwona sól, pieprz czerwony, pieprz czarny 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cytryny natka pietruszki Cykorię myję, odcinam końce i odrywam łódeczki. Śledzie wykorzystałam z zalewy(...)śledzi tradycyjnych solonych, wymoczyć je należy dobrze w zimnej wodzie i potem przełożyć do oleju rzepakowego na noc.Pomarańczo odfiletowałam i pokroiłam, przełożyłam do miski, dodałam pokrojone pomidory, śledzie. Gruszkę obieram, kroję w kostkę i skrapiam sokiem z cytryny, dodaję do śledzi. Cebulę obieram i kroję, też dodaję z jogurtem greckim, doprawiam solą, pieprzem czarnym i czerwonym, oraz natką. Sałatką
wesoła kuchniaRukola po raz kolejny, choć nie wiem czemu mam do niej taką słabość ;> Idealna wg, mnie do niemal wszystkiego! Składniki: *garść rukoli *pół melona * mała gruszka *200ml soku z pomarańczy *2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: 1. Melona oraz gruszkę obieramy i kroimy na małe kawałki. 2. Wyciskamy sok z pomarańczy i dodajemy do miseczki. 3. Na koniec
FITBUuKJednym słowem, idealny! Orzeźwiający, mocno owocowy i banalnie prosty :) Sezon na gruszki właśnie rusza, więc zachęcam do eksperymentów właśnie z tym owocem! Jako, że w środku jesieni jestem szczęśliwą posiadaczką krzaczków z truskawkami, tym bardziej postanowiłam je skomponować w tym szybkim przepisie :) Zapraszam :) > Składniki: 3/4 gruszki 1/4 arbuza garść truskawek (można użyć mrożonych) 250ml jogurtu naturalnego Oczyszczamy, obieramy, blendujemy
FITBUuKbardzo smaczna. Wychodzą 2 porcje. Smacznego! Składniki: 1 opakowanie mrożonego szpinaku (ok. 450 g) 1 duża łyżka masła klarowanego 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego 1 duża gruszka, np. konferencja 3-4 ząbki czosnku 1 opakowanie niebieskiego sera pleśniowego 4 łyżki śmietany 12% sól, pieprz W garnku rozgrzej masło, dodaj szpinak, ziele angielskie i liścia laurowego. Duś(...)minut. Następnie dodaj drobno pokrojoną gruszkę i czosnek i gotuj jeszcze kilka minut, aż szpinak całkowicie się rozmrozi. Zestaw z ognia i wyjmij ziele i liścia laurowego. Dodaj drobno pokrojony ser, śmietanę i energicznie mieszaj, aż ser trochę się rozpuści. Zmiksuj/zblenduj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Natychmiast podawaj. La la land (Damien Chazelle, 2016) opowiada historię jakich
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki : 1 kg dojrzałych ( ale nie przejrzałych ! ) gruszek "klaps" 30 dkg brązowego cukru 250 ml spirytusu 95 % Sposób wykonania : G ruszki umyj, obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne, zostaw trochę pestek. Miąższ pokrój na małe kawałki i wrzuć z pestkami do czystego słoja. Zalej spirytusem, gruszki powinny być całkiem przykryte spirytusem. Słój szczelnie zamknij i odstaw
Przepisy i porady kulinarnedoskonale się uzupełniają – delikatna słodycz puddingu o smaku jabłkowo-gruszkowym z lekko kwaskowatym malinowym musem. Nic tylko jeść Spróbujcie. Składniki: (na 2 porcje) 3/4 szklanki soku 100% Jabłko-Gruszka Hortex 4 płaskie łyżki nasion chia 1/2 szklanki mrożonych malin 1 mały banan 2 łyżki jogurtu naturalnego około 3 łyżki owoców liofilizowanych* listki świeżej mięty *u mnie mieszanka malin, truskawek(...)jeżyn, czarnej porzeczki i banana Przygotowanie: Do 3/4 wysokości szklanki nalewamy sok 100% Jabłko-Gruszka, dodajemy nasiona chia i całość dokładnie mieszamy. Następnie wkładamy szklankę do lodówki (najlepiej na całą noc, minimum na 2-3 godziny, aby nasz pudding dobrze zgęstniał). Mrożone maliny delikatnie rozmrażamy (, ale nie całkiem). Przekładamy je do misy blendera, dodajemy 1 obranego banana i 2 łyżki
Słodkie okruszkisolidne) porcje: 2 duże piersi kurczaka 25 g świeżej rucoli 30 g drobno startego parmezanu 5 kawałków suszonych pomidorów w oliwie 1 mała szalotka opcjonalnie: 1 suszona gruszka, bądź zamiennie 2-3 suszone/wędzone śliwki lub mała garstka suszonej żurawiny drobno posiekanej – naprawdę doda to farszowi ciekawego smaku sól, pieprz do smaku ostra i słodka papryka mielona(...)wzdłuż, (nie przekrawając całkowicie). Doprawić z jednej i drugiej strony solą i pieprzem. Rucolę umyć i osuszyć. Pociąć/porwać na mniejsze kawałki. Suszone pomidory pokroić w paski, suszoną gruszkę, szalotkę drobno posiekać i dodać wszystko do rucoli. Na koniec dodać parmezan i dwie łyżki oliwy z oliwek. Dobrze wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziać nasze filety i spiąć wykałaczkami
gutfut