puree do picia. Jakie to jest dooobre. I nie pomijajcie przypraw, są naprawdę niezbędne. Składniki: 1 szklanka mleka 2 łyżki puree z dyni 1 banan 1 gruszka 1 łyżka soku z cytryny szczypta mielonego imbiru szczypta mielonego kardamonu szczypta cynamonu (przepis na 2-3 porcje) Do blendera wlewamy mleko, dodajemy puree, przyprawy, sok z cytryny, obranego banana i gruszkę
Kardamonovyśledzą bloga pewnie pamiętają chleb z jabłkiem. Nawet dodatkiem w nim były płatki orkiszowe. Tym razem użyłam mąki typ 500. Gruszka nie jest wyczuwalna ale chleb jest fajnie wilgotny i dałam ją zamiast cukru. Polecam upiec chleb bo jest smaczny. Chleb pszenny z gruszką i płatkami orkiszowymi Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnismaków. Dzisiaj skupimy się na jej urokach. Składniki 2 kg dynia hokkaido 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 6 sztuk brukselki 1 gruszka 1 por 1 łyżeczka suszonego tymianku 200 g maślaków 1 cebula 1 łyżka masła garść lubczyku sól, pieprz Przygotowanie Dynię kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ nacinamy i razem(...)zimną wodą ( 1,2 litra ), dodajemy brukselki i posiekany por. Gotujemy 25 min, brukselki wyjmujemy, studzimy, kroimy na pół. Bulion studzimy i blendujemy razem z czosnkiem, dynią i tymiankiem. Gruszkę obieramy, kroimy na ćwiartki, grillujemy razem z brukselkami. Krem łączymy ze startym serem , gotujemy do pożądanej konsystencji. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę pokrojoną
R'n'G Kitchenorganizm. Dlatego lepiej unikać: cukru, alkoholu, nabiału (wychładza organizm), a gdy jesteśmy zmarzluchami to lepiej unikać również cytrusów – powodują wychłodzenie organizmu. Zamiast nich możemy zjeść np. pieczone jabłko, czy gruszkę Sezonowe warzywa i owoce Sezonowe jedzenie to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia (i także gwarancja dobrego smaku :)). Dodatkowo warzywa i owoce kupowane w ich sezonie są dużo tańsze od tych(...)sprowadzanych. Dlatego szczególnie teraz powinniśmy postawić na: marchew, ziemniaki, kapustę, dynię, jabłka, gruszki, paprykę, buraczki, śliwki, orzechy, żurawinę, pigwę, czy też kukurydzę. Są one skarbnicą cennych składników, które pozytywnie wpływają na odporność, między innymi: witamina A – (znajdziemy ją w: marchwi, dyni, burakach i papryce czerwonej oraz śliwkach) – usuwa wolne rodniki, odpowiada za integralność błon komórkowych, chroni nabłonek układu oddechowego
365 dni dookoła kuchnizapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na zimową tartę z jabłkami , super proste ciasto jabłkowe , ciasto ze śliwkami (spokojnie nadadzą się do niego też inne owoce!), gruszki w cieście , czekoladowe ciasto z gruszkami lub pyszną tartę ze śliwkami . Składniki: 1 szklanka mąki 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciastkozercywyrzucamy... A przecież możemy je wykorzystać do pysznego deseru, iście jesiennego. Zapraszam. Składniki; 15 dag płatków jaglanych 3 łyżki cukru trzcinowego 10 dag masła 3 gruszki 5-6 śliwek Przygotowanie; Do miski wsypujemy płatki jaglane, dodajemy masło i cukier. Zagniatamy, tworząc kruszonkę. Nie będzie to taka tradycyjna kruszonka, chodzi o to aby każdy płatek był obtoczony(...)maśle. Wstawiamy na chwilę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy owoce. Naczynie żaroodporne smarujemy lekko masłem. Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki a następnie kroimy je w paseczki. Gruszki obieramy i kroimy w większą kostkę. Kruszonkę wyciągamy z lodówki, na spód wykładamy cieniutką warstwę, na to układamy owoce i resztę kruszonki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180C i pieczemy
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki : - 3 szklanki ugotowanej i odsaczonej fasoli - 1 jajko 🥚 - 2 dojrzałe gruszki - 1 dojrzały banan 🍌 - 3 łyżki korabu - opcjonalnie bakalie (🌰 orzechy, rodzynki, daktyle itp.) Przygotowanie : Gruszki i banany obieramy że skórki. Dodajemy fasolę, jajko i blendujemy wszystko na gładko. Dodajemy bakalie, mieszamy. Nakładamy do silikonowych foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni - termoobieg. Pieczemy 30 minut
Szkrab Je SamSkładniki:gruszki (najlepsze są twarde, jeszcze nie całkiem dojrzałe)cukier (po 2 łyżki na każdy 0,5 l słoik)wodagoździki (po 1-2 na 0,5 l słoik)Przygotowanie:Gruszki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Następnie układamy w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika dodajemy cukier i goździki, po czym zalewamy zimną wodą. Słoiki zakręcamy
Krokusowy Dommąki i pół łyżeczki proszku do pieczenia . Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i przelać do blachy, wyłożonej papierem lub folią aluminiową. Ostatnim krokiem jest ułożenie owoców – śliwek, agrestu, bądź gruszek. Należy je rozmieścić w taki sposób, by tylko do połowy były umieszczone w masie – ich pozostała część powinna wystawać ponad jej powierzchnię, co nada wypiekowi pięknego wyglądu. Ciasto należy piec(...)przez około 35-40 min. Uwaga! Nie zapomnij odpowiednio przygotować owoców. Śliwki powinny być wypestkowane i przekrojone na pół, zaś gruszki powinny mieć formę grubszych plastrów. Agrest można wrzucić w całości. Tarta z malinami Deser ten składa się z kruchego ciasta , wypełnionego kremem na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki . Proporcje obu składników powinny być takie same lub zbliżone
Moja smaczna kuchniaciasto. Piec około 20minut w 170stopniach. Po upieczeniu usunąć papier i wystudzić biszkopt. Przed złożeniem ciasta biszkopt nasączyć mocnym naparem herbaty z cukrem Warstwa owocowa: Użyłam przesmażonego musu z gruszek, który zaprawiam/pasteryzuję w słoikach na zimę. Około 1kg gruszek obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Dodać laskę cynamonu oraz 4 goździki razem smażyć/dusi
W garach u GosiDrożdżowe racuchy wszyscy znamy głównie z dodatkiem jabłek, a racuchy z gruszkami to na prawdę pyszna, słodka propozycja dla każdego łasucha Artykuł Drożdżowe racuchy z gruszkami pochodzi z serwisu
NiePieprz.plłyżka nutelli do ciasta 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1/2 szklanki rodzynek Helio 1 kopiasta łyżka cynamonu 2 pełne szklanki mąki tortowej 5 średnich gruszek 2 łyżki nutelli do posmarowania ciata 2 łyżki wiórek kokosowych forma o wymiarach 39/26cm Wykonanie : Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie wlewamy olej(...)partiami przesiewamy mąkę z sodą, proszkiem i cynamonem, delikatnie mieszamy łyżką. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę dodajemy razem z rodzynkami i delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągamy z formy na kratkę i jeszcze ciepłe smarujemy nutellą, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy
Sama słodycz i szczypta chiliSłodzony miodem lawendowym od Huzar jest pyszny i zdrowy. Taki koktajl cieszy oko i jest idealny na zdrowy deser lub podwieczorek. Polecam Składniki: warstwa jasna: 1 banan 1 gruszka 1 łyżeczka soku z cytryny warstwa zielona: 2 kiwi 1 łyżeczka miodu lawendowego Huzar warstwa fioletowa: 125 g borówek 1 łyżeczka miodu lawendowego Huzar Przygotowanie: Wszystkie owoce myjemy i osuszamy(...)Banana obieramy ze skórki i wkrajamy do kielicha blendera. Gruszkę obieramy, wycinamy pestki i koimy w kawałki, dodajemy do banana. Na koniec wlewamy sok z cytryny i blendujemy. Przelewamy do dwóch szklanek w równych porcjach. Myjemy blender. Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do kielicha blendera, dodajemy miód i blendujemy. Delikatnie przelewamy zieloną warstwę koktajlu łyżką
słodkie i nie tylko historie kulinarneTartę zrobicie w pół godziny, dlatego warto mieć w lodówce zapas ciasta francuskiego i przygotować ją gdy przyjdzie nam nagła ochota na coś słodkiego ;) 220 g ciasta francuskiego 3 gruszki garść płatków migdałowych Masa serowa: 400 g serka kremowego naturalnego 2 jajka budyń waniliowy łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżki cukru cukier puder do posypania tarty Formę na tartę(...)26cm) wykładamy ciastem. Ciasto przycinamy równo z brzegiem foremki. W misce rozbełtać jajka, dodać serek, budyń, cukier i ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Masę serową wylać na spód tarty. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i przekroić na pół a następnie w wachlarzyk. Ułożyć na masie serowej. Posypać migdałami. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 30 minut
Smakołyki Asiprostokątnej blaszce o wymiarach 35×24 cm. Jeśli cały rok czekacie na jesienne owoce to zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na czekoladowe ciasto z gruszkami , drożdżowe ze śliwkami , szybką jesienną jaglankę , tartę ze śliwkami lub migdałową tartę z gruszkami . Składniki: 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka przypraw korzennych (ja dałam cynamon i mielone
Ciastkozercy