mąki i pół łyżeczki proszku do pieczenia . Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i przelać do blachy, wyłożonej papierem lub folią aluminiową. Ostatnim krokiem jest ułożenie owoców – śliwek, agrestu, bądź gruszek. Należy je rozmieścić w taki sposób, by tylko do połowy były umieszczone w masie – ich pozostała część powinna wystawać ponad jej powierzchnię, co nada wypiekowi pięknego wyglądu. Ciasto należy piec(...)przez około 35-40 min. Uwaga! Nie zapomnij odpowiednio przygotować owoców. Śliwki powinny być wypestkowane i przekrojone na pół, zaś gruszki powinny mieć formę grubszych plastrów. Agrest można wrzucić w całości. Tarta z malinami Deser ten składa się z kruchego ciasta , wypełnionego kremem na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki . Proporcje obu składników powinny być takie same lub zbliżone
Moja smaczna kuchniaciasto. Piec około 20minut w 170stopniach. Po upieczeniu usunąć papier i wystudzić biszkopt. Przed złożeniem ciasta biszkopt nasączyć mocnym naparem herbaty z cukrem Warstwa owocowa: Użyłam przesmażonego musu z gruszek, który zaprawiam/pasteryzuję w słoikach na zimę. Około 1kg gruszek obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Dodać laskę cynamonu oraz 4 goździki razem smażyć/dusi
W garach u GosiDrożdżowe racuchy wszyscy znamy głównie z dodatkiem jabłek, a racuchy z gruszkami to na prawdę pyszna, słodka propozycja dla każdego łasucha Artykuł Drożdżowe racuchy z gruszkami pochodzi z serwisu
NiePieprz.plłyżka nutelli do ciasta 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1/2 szklanki rodzynek Helio 1 kopiasta łyżka cynamonu 2 pełne szklanki mąki tortowej 5 średnich gruszek 2 łyżki nutelli do posmarowania ciata 2 łyżki wiórek kokosowych forma o wymiarach 39/26cm Wykonanie : Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie wlewamy olej(...)partiami przesiewamy mąkę z sodą, proszkiem i cynamonem, delikatnie mieszamy łyżką. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę dodajemy razem z rodzynkami i delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągamy z formy na kratkę i jeszcze ciepłe smarujemy nutellą, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy
Sama słodycz i szczypta chiliSłodzony miodem lawendowym od Huzar jest pyszny i zdrowy. Taki koktajl cieszy oko i jest idealny na zdrowy deser lub podwieczorek. Polecam Składniki: warstwa jasna: 1 banan 1 gruszka 1 łyżeczka soku z cytryny warstwa zielona: 2 kiwi 1 łyżeczka miodu lawendowego Huzar warstwa fioletowa: 125 g borówek 1 łyżeczka miodu lawendowego Huzar Przygotowanie: Wszystkie owoce myjemy i osuszamy(...)Banana obieramy ze skórki i wkrajamy do kielicha blendera. Gruszkę obieramy, wycinamy pestki i koimy w kawałki, dodajemy do banana. Na koniec wlewamy sok z cytryny i blendujemy. Przelewamy do dwóch szklanek w równych porcjach. Myjemy blender. Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do kielicha blendera, dodajemy miód i blendujemy. Delikatnie przelewamy zieloną warstwę koktajlu łyżką
słodkie i nie tylko historie kulinarneTartę zrobicie w pół godziny, dlatego warto mieć w lodówce zapas ciasta francuskiego i przygotować ją gdy przyjdzie nam nagła ochota na coś słodkiego ;) 220 g ciasta francuskiego 3 gruszki garść płatków migdałowych Masa serowa: 400 g serka kremowego naturalnego 2 jajka budyń waniliowy łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżki cukru cukier puder do posypania tarty Formę na tartę(...)26cm) wykładamy ciastem. Ciasto przycinamy równo z brzegiem foremki. W misce rozbełtać jajka, dodać serek, budyń, cukier i ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Masę serową wylać na spód tarty. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i przekroić na pół a następnie w wachlarzyk. Ułożyć na masie serowej. Posypać migdałami. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 30 minut
Smakołyki Asiprostokątnej blaszce o wymiarach 35×24 cm. Jeśli cały rok czekacie na jesienne owoce to zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na czekoladowe ciasto z gruszkami , drożdżowe ze śliwkami , szybką jesienną jaglankę , tartę ze śliwkami lub migdałową tartę z gruszkami . Składniki: 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka przypraw korzennych (ja dałam cynamon i mielone
CiastkozercyGruszki doskonale nadają się do zapiekania (do smażenia i duszenia też). Można to wykorzystać do przygotowania własnie takiego dania: gruszki w towarzystwie korzennych, intensywnych przypraw zapieczone pod pysznym kruchym ciastem. Idealny początek dnia (lub deser) - trzeba jednak pamiętać, że mocno rozgrzewa, więc nie wszyscy się ucieszą, kiedy dostaną takie danie przy plus trzydziestu stopniach
Milion Smakówfrancuskiego możemy zrobić od 6 do 8 ciasteczek. Jeśli cały rok czekacie na jesienne owoce to zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na czekoladowe ciasto z gruszkami , drożdżowe ze śliwkami , szybką jesienną jaglankę , tartę ze śliwkami lub migdałową tartę z gruszkami . Potrzebne będą: 1 opakowanie ciasta francuskiego śliwki cukier cukier waniliowy 1 białko + cukier puder do dekoracji
Ciastkozercypiernikowy Składniki 250ml mleka migdałowego 2 gruszki ¼ ananasa 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka miodu Kilka pierników Kopernik Wykonanie Żelatynę zalewamy zimną wodą by napęczniała następnie dodajemy gorąca wodę w celu rozpuszczenia Z ananasa i gruszki wyciskami sok. Po pojemnika blendera wlewamy mleko migdałowe, sok dodajemy miód i kilka pokruszonych
Kulinarne pyszności Molkirozpływającego się w ustach czerwonego mięsa. Jeśli chodzi o przygotowanie kaczki to wybieram najczęściej kawałki, nogi lub piersi. Nogi, soczyste i długo pieczone z dodatkiem owoców, najczęściej jabłek, gruszek i fig z rozmarynem i sowitą porcją majeranku nie mogą nie smakować, nie mogą się nie udać, a zachwyt pozostaje na długo. Dziś przepis na nogi z kaczki pieczone, delikatne(...)wersjach na ciepło; z surówkami, najczęściej z kapusty – colesław, surówką z pora czy marchewki, w nieco ostrzejszych wersjach; u nas zawsze z dodatkiem owoców świeżych, tj. jabłek, gruszek, pomarańczy lub fig w towarzystwie przypraw i rozmarynu (rozmaryn świeży lub suszony); z dodatkiem suszonych owoców, moreli, daktyli, rodzynek; z dodatkiem żurawiny, borówek, konfitury ze śliwek i czarnych porzeczek, powideł
Zasmakuj Kuchniradość wypróbuj! Zapraszam na pyszne placki na słodko, które jemy cały dzień Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 500 g jogurtu naturalnego szklanka suszonej żurawiny 2 duże jabłka albo gruszki 3 jajka opakowanie cukru z wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu olej do smażenia Przygotowanie: W misce mieszam jogurt z żurawiną, dodaję przesiane suche składniki(...)jaja, mieszam dokładnie, odstawiam na bok. Przez ten czas obieram jabłka lub gruszki i kroję w cienkie talarki ćwiartki, dodaję do ciasta, mieszam delikatnie. Rozgrzewam olej i kładę łyżką porcje ciasta, formuje lekko kształt placka. Smażę kilka minut z obu stron na rumiano. Podaję
Zasmakuj KuchniCoś pysznego na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Składniki: 3 duże gruszki 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki mąki pszennej szczypta cynamonu 1 jajko szczypta soli olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Gruszki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. 2. Dodać mąkę i cynamon i wymieszać. 3. Dodać jajko, szczyptę soli i ponownie wymieszać
Kuchnia domowa AniSkładniki : 10 dkg dojrzałych śliwek ( najlepiej węgierek ) 10 dkg jabłek 10 dkg gruszek 10 dkg jeżyn ( najlepiej zebranych w lesie ) 5 goździków 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 1 gwiazdka anyżu otarta skórka z 1/2 pomarańczy otarta skórka z 1/2 cytryny 10 - 15 dkg cukru ( najlepiej trzcinowego ) 10 dkg posiekanych orzechów laskowych 0,75 l czystej wódki lub whisky(...)Sposób wykonania : G ruszki, jabłka, śliwki, jeżyny umyj, osusz. Z gruszek i jabłek usuń gniazda nasienne, pokrój na ósemki ( nie obieraj ze skórki ). Śliwki wydryluj, pokrój na ćwiartki. Wszystkie owoce wrzuć do czystego wyparzonego słoja. Dodaj goździki, ziele angielskie, jałowiec, anyż oraz pokrojone orzechy. Cytrusy umyj dokładnie, sparz wrzątkiem, otrzyj na tarce skórkę bez białej błonki. Do słoja wsyp
Przepisy i porady kulinarnesałatka jest pyszna i szybko ją można zrobić. Zrobiła ją przyjaciółka mojej synowej Karolina. Dla mnie bomba. Do naczynia wrzucić mix sałat, obsypać orzechami. Gruszki przekroić na grube plastry i obłożyć nimi sałatę. Ser pleśniowy połamać na małe kawałki. Całą górę skropić sosem balsamicznym. Dla mnie rewelacja, smakowała mi bardzo. Dziękuje Karolcia
Kuchnia Pokoleń