warzyw, ser bursztyn, tosty melba z czosnkiem, olej rzepakowy Pierogi z kaczką, sos z wędzonych śliwek, ananas, kolendra, chili Zapiekana mozzarella, burak, ciasto francuskie, orzechy, pomidorki koktajlowe, rukola Zapiekane gruszki, karmelowy sos, kruszonka, sorbet cytrynowy Powitani zostaliśmy amuse-bouche w postaci musu z jabłka – bardzo przyjemny i dobry wstęp do degustacji. Zupa-krem z zielonych warzyw była smaczna, podobało(...)jego opinii przydałby się do niej jakiś sos. Według mnie propozycja była niestety mało interesująca, a kiełki mocno przebijają się w smaku całego dania. Byliśmy zachwyceni prezentacją deseru: pieczone gruszki z sosem karmelowym oraz sorbetem cytrynowym i kruszonką robiły wrażenie. Liczyłam, że sorbet będzie idealnym kontrastem do sosu karmelowego, ale niestety był zdecydowanie za słodki. Na szczęście sprawdziły się tutaj
Pasja Smakujajka 1/ 1/3 szklanki mleka Nadzienie: 250 g półtłustego twarogu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki ksylitolu 0,5 łyżeczki cynamonu 4 łyżki wiórków kokosowych 2 mandarynki 1 gruszka Jajka ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy przesianą mąkę oraz wlewamy mleko. Ciasto na naleśniki musi być lejące. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego. Mandarynkę obieramy ze skórki, dzielimy(...)cząstki. Gruszkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Twaróg ucieramy z jogurtem, ksylitolem , wiórkami kokosowymi i cynamonem. Łączymy z owocami. Farszem wykładamy naleśniki i składamy
VioletoweKucharzenieSkładniki : ok. 600 g jabłek - u mnie 300 g jabłek i 300 g gruszek sok z połowy cytryny 160 g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczki cukru z wanilią 4 jajka szczypta soli 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie(...)mieszamy Jabłka obieramy, kroimy w dużą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Na wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy przekładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy pokrojone jabłka lub gruszki Na wierzchu rozsmarowujemy resztę ciasta. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy przez około 45 min. – do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem
Proste PotrawyPyszna. Nie pamiętam z czym ją zajadaliśmy, bo zdjęcie mi już zalega od paru tygodni. Pamiętam natomiast, że była pyszna. Na zdrowie. Składniki: 2 duże marchewki 1 gruszka 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Marchewki i gruszki obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Dodajemy do nich resztę składników. Mieszamy i wkładamy do lodówki
Kardamonovymiesięcy. Następnie, zabutelkowane już wino leżakuje przez kolejnych co najmniej 12 miesięcy. Kolor: jasnozłoty, żywy, przepiękny. Nos: intensywny, rozwinięty. Wyraźnie wyczuwalne aromaty słodkich owoców tropikalnych, żółtych jabłek, bardzo dojrzałych gruszek połączone z wonią rodzynek, migdałów, suszonych fig i miodu. Cała ta słodycz przełamana jest aromatami ziół (świeżego tymianku). Wyraźnie wyczuwalne aromaty drugo- i trzeciorzędowe wynikające z procesu starzenia zarówno(...)tyle ciekawe, że wino nie zostało poddane fermentacji malolaktycznej (MLF). Podniebienie: wino o wysokiej intensywności aromatów pokrywających się z nosem. Znów pojawia się pełna feeria smaków: żółtych jabłek, dojrzałych gruszek i słodkich owoców tropikalnych. Wszystko to uzupełnione o aromaty suszonych fig, migdałów i miodu. W ustach słodycz przełamana jest delikatnymi nutami mineralnymi, a wino pozostawia na ustach ledwie wyczuwalny słonawy
Kate's Kitchenjadalne. PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z KWIATAMI FORSYCJI Składniki na sałatkę z kwiatami forsycji: liście ulubionych sałat – u mnie sałata masłowa i serce sałaty rzymskiej kwiaty forsycji 2 gruszki dojrzałe oliwki orzeszki piniowe grzanki z bułki sos winegret pomarańczowy – przepis Jak zrobić sałatkę z kwiatami forsycji: Sałatę myjemy i osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki, układamy na półmisku. Gruszki myjemy
Dorota Smakujeusłyszałam w odpowiedzi - ciasto i tak się upiecze. I od tamtej pory nie czekam na schłodzenie, Ciasto jest cudowne w smaku i kruche. 2-3 duże gruszki lub jabłka kardamon+cynamon+ mielona wanilia ( jeśli masz) ( ja daję po 1/2 łyżeczki każdej z przypraw) 500 g mąki orkiszowej kostka zimnego posiekanego w kostkę masła 3 łyżki ksylitolu lub cukru pudru(...)ciasto w kulę. Rozwałkowujemy na cienki placek i wylepiamy formę na tartę wcześniej wysmarowaną tłuszczem. Spód nakłuwamy widelcem wykładamy owoce pocięte w małe kawałki. Wykładamy na ciasto ( moje gruszki nie były zbyt soczyste więc nie namoczyły ciasta, jeśli twoje są, to posmaruj spód ciasta samym białkiem, cieniutką warstewkę - to zapobiegnie rozmakaniu ciasta podczas pieczenia ). Na wierzch układamy motyw jaki
AZgotuj!Kingi Paruzel. Pasztet smakował świetnie, najlepiej w pierwszym dniu. Był dla nas trochę za słodki, więc jedliśmy go z sałatą z vinegretem. Składniki: 3 puszki białej fasoli 1 gruszka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka majeranku duża garść suszonej żurawiny sól pieprz olej rzepakowy Fasolę odsączamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy(...)nią pokrojone w mniejsze kawałki gruszkę bez gniazda nasiennego, cebulę i czosnek, smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy do tego fasolę, smażymy 5 minut. Pod koniec dodajemy majeranek, sól i pieprz. Zawartość patelni wrzucamy do miksera i miksujemy na gładki mus. Dorzucamy do tego mąkę i żurawinę, dokładnie mieszamy. Przekładamy do średniej wielkości keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut
KardamonovyPyszna klasyka z owocową nutą Składniki: 3 średniej wielkości ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 4 kiszone ogórki 1 mały słoiczek (150 ml) groszku konserwowego 2 gruszki 3 jajka 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki i jarzyny obieramy, gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Studzimy, kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo(...)kroimy w kostkę. Gruszki i ogórki kroimy w kostkę. Groszek osączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy z majonezem i musztardą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchenzdecydowałam się właśnie na nią. Wśród dodatków – bakalie. Orzechy włoskie, żurawina, zmielone pestki dyni. Wszystko skropione najprawdziwszym, polskim miodem. Dla przełamania tej obfitości – pokrojone w słupki świeże jabłko i gruszka. Czy jest coś, co może nas łatwiej wprowadzić w pozytywny nastrój zimą, niż dzień rozpoczęty zdrowym śniadaniem, pełnym znajomych smaków i otulającym nas ciepłymi wspomnieniami? A jak jeszcze zawiniemy się(...)jabłkiem (na ok. 300ml): 250g świeżej żurawiny 150g startego jabłka (na dużych oczkach) 4 łyżki cukru (płaskie) 0,5 szklanki wody Dodatki: Pokrojone w cienkie słupki jabłko i gruszka Suszona żurawina Orzechy włoskie Mąka z pestek dyni Miód Przygotuj żurawinę z jabłkiem: W niedużym rondelku lub na patelni umieść żurawinę, starte jabłko, cukier i wodę. Doprowadź do wrzenia Zmniejsz ogień
SandraFrej.compisała Antonina Piętkowa w Nowoczesnej kuchni domowej w 1935 roku. Nazwa kruszon pochodzi od francuskiego cruchon - dzbanek Proponuję, na wzór kruszonu z Krzeszowa*, kruszon z owocami suszonymi. Jednak zamiast gruszek proponuję morele – są pyszne i stanowią czasem większą atrakcję niż sam napój. Oczywiście nie jest to przysmak dla dzieci ;) Owoce suszone zalane winem, muszą kilka godzin postać, aby wino nabrało(...)gazowaną. Jeżeli ktoś lubi słodkie napoje, można go dosłodzić. *kruszon z Krzeszowa przygotowywano od lat, na bazie wina owocowego z okolicznych sadów, oraz suszonych owocach z tychże sadów – jabłek, gruszek, śliwek. Wpisany na listę produktów tradycyjnych. szklanka
królestwo garówPimentos de padron Krewetki z czosnkiem i pimentonem Wine pairing z: Terrazas Navarra Garnacha Blanca 2017 produkowanym przez Unsi Pinxtos z boczniakami i serrano Pinxtos z foie gras z gruszką w winie Oliwki z papryczką guindilla i anchois Wine pairing z: Los Escribanos (Garnacha Tintorera-Monastrell) 2015 z winiarni Castillo de Chiva oraz 3 in One, czyli One Zin (kupaż(...)pasowało do lekko pikantnych papryczek i krewetek. Kolejnym daniem był zestaw 2 pinxtos, czyli baskijskich przekąsek w formie kanapeczek z boczniakami i szynką serrano oraz posmarowanych foie gras z gruszką w winie. Do tego Dominika podała koreczek z ostrą papryczką chili, oliwką i anchois oraz 2 kompletnie różne wina. Przykładem starego stylu było Los Escribanos. Wino ze starych krzewów odmian
Ugotowane pozamiatanecukier 3/4 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, kakao 3 łyżki, maślanka 1/2 szklanki, pomarańcza 2 sztuki, gruszka 2 sztuki, białka 6 sztuk, cukier puder 3 łyżki, kisiel wiśniowy 1 opakowanie Jajka, cukier, olej mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao(...)wlać maślankę i mikserem połączyć składniki. Forma 30x20 cm z papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, poukładać kawałki obranej pomarańczy, gruszki. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto podpiec z 20 minut. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, wsypać kisiel i ubić do połączenia składników. Na podpieczone ciasto wyłożyć szybko ubite białka i piec dalej
W Mojej Kuchni Lubięjajka sok z 1/2 cytryny 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki masła 1 łyżka ciemnego rumu ( ja dodałam zwykły biały z racji ,ze ciemnego nie miałam) 1 jabłko, 1 gruszka, 1 banan Wykonanie: Podgrzewamy na małym ogniu 250 ml mleka, wrzucamy do niego gorzką czekoladę i całkowicie rozpuszczamy. Studzimy. Do rozpuszczonej czekolady w mleku dodajemy: 2 jajka, 2 łyżki cukru(...)mocno przysmażone naleśniki nie będą nam się chciały zwijać. Owoce obieramy, kroimy w kostkę i smażymy według ich twardości na maśle. Najpierw smażymy najtwardsze owoce, w moim przypadku jabłka, gruszki, a następnie dodaję pokrojone banany. Warto dodać owoce z puszki i podlać je nieco syropem, wtedy naleśnik jeszcze bardziej będzie winny i smaczny
W Moim Magicznym Domu