Składniki : 1,8 kg gruszek, u mnie twarde, lepsze byłyby bardziej dojrzałe 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki startego imbiru cukier wg uznania w zależności od słodkości gruszek 3-4 łyżki imbiru kandyzowanego ewentualnie po łyżce skórki cytryny i z pomarańczy Przygotowanie: Obrane gruszki pokroić drobno, pozbywając się gniazd nasiennych i ogonków Owoce wsypać do rondla, dodać starty imbir, sok z cytryny- wymieszać, dodać cukier i gotować ciągle mieszając Dodać kandyzowany imbir i gotować jeszcze ok. 40 min... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula