Składniki:1 kg sera zmielonego w wiaderku,4 jajka,1,5 szklanki cukru,1 cukier wanilinowy,1 budyń śmietankowy,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1/2 margaryny,biszkopty okrągłe,płatki migdałowe.Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem białym i wanilinowym na białą masę. Następnie dodajemy po łyżce sera i miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budyń śmietankowy(...)pieczenia. Kolejno wlewamy rozpuszczoną ostudzoną margarynę. Na końcu dodajemy pianę z ubitych białek i delikatnie mieszamy. Papilotki umieszczamy w blaszce na muffinki i wkładamy do nich po jednym biszkopcie. Wylewamy masę serową do 1/2 objętości. Posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika na 170 stopni. Pieczemy niecałą godzinę
Aga w kuchnipojawił się w mojej kuchni nowy sernik z musem truskawkowym - pysznym musem truskawkowym :)Składniki: 1 kg sera zmielonego w wiaderku, 1/2 laski wanilii, 1 szklanka cukru pudru, 1/2 paczki biszkoptów okrągłych, 2 żelatyny fix do deserów, 1/2 kg truskawek, perełki srebrne. Przygotowanie: Do sera dodajemy wyskrobane ziarenka wanilii oraz cukier puder. Miksujemy. Następnie dodajemy 1,5 żelatyny(...)deserów, przygotowanej zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tortownicę wykładamy okrągłymi biszkoptami i przelewamy masę serową. Wstawiamy masę do lodówki, aż ser nam stężeje. W tym czasie miksujemy truskawki (możemy je trochę posłodzić) i dodajemy 1/2 żelatyny fix, przygotowując ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wylewamy mus truskawkowy na sernik i ponownie wkładamy do lodówki. Gdy ciasto będzie już gotowe, dekorujemy
Aga w kuchniSkładniki: 1 kg zmielonego, tłustego twarogu, 1,5 szklanki cukru, 400 ml kremówki, 2 łyżki mąki pszennej, 1 budyń śmietankowy, 1 budyń waniliowy, 9 jajek, 1 opakowanie podłużnych biszkoptów. Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z 1/2 cukru. W osobnych miskach ubijamy białka i schłodzoną kremówkę na sztywną pianę. Do białek dodajemy resztę cukru. Do żółtek(...)dodajemy ser, budynie i mąkę. Następnie dodajemy piany z białek i kremówki, delikatnie mieszamy łyżką. Blachę (u mnie kwadratowa tortownica) wykładamy biszkoptami i wylewamy masę serową. Pieczemy ok godziny w 180 stopniach
Aga w kuchniSkładniki: biszkopty (podłużne) Masa serowa: 1 kg g waniliowego serka homogenizowanego, 200 ml śmietany kremówki, 4-5 łyżki cukru pudru, 2 czubate łyżki żelatyny, ok. 300 g truskawek, 1 galaretka truskawkowa lub malinowa. Przygotowanie: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie stopniowo dodajemy serek homogenizowany. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości(...)studzimy, by nie była gorąca, ale ma być ciepła. Wlewamy ją do masy serowej i miksujemy. Tortownicę (u mnie o średnicy 26 cm) wykładamy folią spożywczą - same boki. Układamy biszkopty w tortownicy i wlewamy masę serową. Następnie wstawiamy sernik do lodówki. Następnie układamy pokrojone truskawki w plasterki i zalewamy tężejącą galaretką. Ponownie wkładamy do lodówki, aż do całkowitego stężenia
Aga w kuchnidrewnianą Formę wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarnikuok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku). Galaretkę rozpuścić w połowie wody i do ostudzonej dodać porojone bardzo drobno jabłka ,by powstała „galaretkowata masa jabłkowa” ostudzoną(...)wyłożyć powoli na biszkopt lekko naponczowany kawą. Ja używam spryskiwacza. Masę wyłożyć na biszkopt.Wstawić do lodówki. Na twarda masę wyłożyć masę piankową i posypać wiórkami czekoladowymi. Ponownie wstawić do lodówki. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniTort malinowy wykonany podobnie jak ciasto Lambada Ciasto:Biszkopt z 4 - 5 jajek, upieczony w tortownicy, wg. dowolnego przepisu.Masa malinowa: 4 szklanki soku malinowego lub malin w soku własnym domowej roboty ( w razie potrzeby rozcieńczyć wodą) ½ szklanki cukru ( lub wg uznania) 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 3 ½ szklanki soku zagotować z cukrem. W pozostałym soku rozmieszać budynie i wlać(...)wrzątku. Chwilę pogotować. Ciepłą masę wyłożyć na biszkopt. Ostudzić.Masa serkowa:3 opakowania serka "Bieluch"2 opakowania "Śnieżki"1 opakowanie galaretki o smaku malinowym1 niepełna szklanka mleka 3,2%1/4 szklanki wodyDodatkowo:pół tabliczki gorzkiej czekolady Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody, wystudzić. Śnieżkę ubijać z mlekiem, gdy zgęstnieje połączyć z serkami. Nadal ubijając wlewać powoli wystudzoną galaretkę. Gotową
Praktyczna plprzecież takie pyszne! A ten nawet nie podlega dyskusji:) Niezwykle delikatny, o kawowym posmaku, biszkoptowej niespodziance i śmietanowej chmurce. Po prostu rozpływa się w ustach... Spód: 14 podłużnych biszkoptów, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, łyżka likieru Amaretto, 50g cukru, 65g masła, jajko, 40g mąki pszennej, 65g gorzkiej czekolady. Czekoladę połamać na kawałki, stopić(...)łyżki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki likieru Amaretto, 2 łyżeczki żelatyny. Kawę zalać 50ml wrzątku, dodać żelatynę, wymieszać. Dodać likier, odstawić na 15 minut. W masie maczać biszkopty, układać na blasze. Masa serowa: 500g białego półtłustego sera, 500g serka mascarpone, 1 i 1/2 szklanki cukru, 5 jajek, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 laski
Z miłości do słodkościszklanki zmiksowanych truskawek3 łyżeczki żelatyny2-3 łyżki cukru, w zależności od naturalnej słodyczy truskawek1/4 szklanka wrzątku Wykonanie masy serowej:Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy biszkoptami.Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku, czekamy aż lekko przestygnie.Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do miski przekładamy serki Danio, dodajemy po łyżce bitej śmietany delikatnie mieszając
Kulinarne przygody Gatitypieczenia, cukier i ocet. Wyrobione ciasto przelewamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 170 C przez 20 -25 minut. Upieczony biszkopt studzimy i przekrajamy na pół aby powstały dwa jednakowe placki. Masa W garnku gotujemy gruszki do miękkości ok 20 minut, następnie blendujemy i dodajemy galaretki mieszając aby masa się połączyła(...)Gotową masą wykładamy na biszkopt, przykrywając go drugim, Cukrem pudrem dekorujemy górny placek. Smacznego
Niezły Młynekbudyń, ostudzić. Masło utrzeć i, ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Ucierać, aż powstanie jednolita masa. Wyłożyć ją na wystudzone ciasto. Dodatkowo: galaretka truskawkowa, 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, 50g gorzkiej czekolady. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Na kremie poukładać biszkopty, jeden obok drugiego. Całość zalać tężejącą galaretką i odstawić w chłodne miejsce
Z miłości do słodkościTort osiemnastkowyA to dzieło zostało upieczone specjalnie na Urodziny mojej Córki . Bo i urodziny szczególne -osiemnaste.Składniki:na biszkopt- 10 raczej małych jaj 1 szklanka cukru 1 1/2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na piane dosypując stopniowo cukier ( zaczynany dosypywać cukier, gdy już pojawi się piana(...)piekarniku, przez około 35 - 40 min. w temp. 160 - 180 stopni C. Po przestudzeniu kroimy na 3 części- najlepiej podzielić sobie pracę na dwa etapy i jednego dnia upiec biszkopt, a drugiego zająć się kremem i dekoracją Składniki na krem: słoiczek Nutelli duży 1 masło zwykłe i 1 masło roślinne w kostce 2 jajka + 2 łyżki cukru 3/4 setkowego kieliszka
Proste Potrawyorzechami. Wybrałam na te święta tego mazurka, ponieważ piecze go się szybko, a i przygotowanie go nie nastręcza większych trudności :) W "103 ciastach Anastazji" znalazłam przepis na biszkopt orzechowy, jeszcze go nie piekłam, podaje przepis, bo jest też prosty. składniki: 4 jajka, 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 3 łyżki zmielonej bułki tartej, 4 łyżki cukru, 1 łyżka mąki pszennej(...)końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać, wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni C. przez 30 min. Nie jest to tradycyjny mazurek, ale biszkopt orzechowy, można po upieczeniu udekorować podobnie jak mazurka i będziemy mieć swoje oryginalne ciast
Proste Potrawybakalie - według uznania, u mnie tylko kopiasta łyżka rodzynek 3 płaskie łyżki oleju rzepakowego płaska łyżeczka proszku do pieczenia i tyle samo kurkumy- jeśli żółtka jaj blade paczka biszkoptów paluszków Przygotowanie : Żółtka utrzeć z cukrem na pulchna masę, dodać jogurty i serek - utrzeć Wsypać do masy kurkumę, mąkę i dobrze wymieszać Wsypać proszek, białka ubić na pianę, dodać i ostrożnie(...)wpierw namoczone i dobrze osuszone na papierze wrzuciłam na wierzch masy serowej i nie utonęły :( - lepiej wymieszać z całością Foremkę o średnicy 22 cm wyłożyłam na dnie podłużnymi biszkoptami, kilka starczyło na boki :) Piekłam w temp. 180 stopni C. przez około 1 godz. Pozwoliłam ciastu wystygnąć w otwartym piekarniku, można upiec w prodiżu. Najlepszy na drugi dzień
Proste PotrawySkładniki na biszkopt : 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki gryczanej, ale może być wyłącznie 1 i 1/2 szkl. pszennej 1/2 szklanki brązowego cukru nierafinowanego 1/2 szklanki cukru kryształu 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jaj , 6 łyżek oleju Przygotowanie : Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i po jednym żółtku Zmieszane(...)jeszcze mała poprawka, na pierwszą warstwę ciasta biszkoptowego rozsmarujmy dżem z czarnej porzeczki, a na dżemie układamy ciastka katarzynki, na nich masę budyniową. Na wierzchu jest drugą część biszkoptu. Podczas przedświątecznego rozgardiaszu zaginął mi przepis i dlatego przegapiłam ten istotny fakt :( sorry
Proste PotrawySkładniki : 3 opakowania serka ricotta po 250 g 3/4 szklanki drobnego cukru 5 jaj 2-3 łyżki soku z cytryny paczka okrągłych biszkoptów Przygotowanie : Serki pokruszyłam, a właściwie rozgniotłam widelcem, ( można zmiksować) żółtka utarłam z cukrem, dodałam sok Białka ubiłam na pianę (dodałam szczyptę soli ) i dołożyłam do masy serowej Całość dokładnie połączyłam Na dnie blaszki o średnicy(...)rozłożyłam biszkopty, wylałam masę serową Piekłam w temp. około 150 stopni C. przez 25- 30 min. w foremce o średnicy 22 cm. Sernik jest szybki w wykonaniu, a smakuje całkiem dobrze :) Wyrasta równo, nie opada. Pomysł z "Kuchnia
Proste Potrawy