Wygląda ciekawie i smakuje doskonale. Ciasto wymaga trochę pracy, ale cóż to jest w porównaniu z efektem , który zagości na stole. Wzbudzi zachwyt i pochwały dla gospodyni. Polecam. SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 16 g 5 łyżek mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Na zielony budyń(...)rozmieszania w nim budyniów. Sok z garnka zagotować, do wrzącego wlać naszą mieszankę, cały czas mieszając, zagotować tak, jak budyń. Zieloną gorącą warstwę wylewamy na ostygnięty biszkopt. To studzimy i przystępujemy do wykonania masy śmietanowej. Masa śmietanowa: Rozpuszczamy dwie galaretki w jednej szklance wrzącej wody. czekamy, aż galaretka ostygnie i zacznie się ,,delikatnie” ścinać. Ubijamy schłodzoną śmietanę
W kuchennym oknie Ewyszkl. cukru 4 żółtka cukier waniliowy (16g) 3 łyżki żelatyny Dodatkowo: galaretka truskawkowa galaretka cytrynowa puszka brzoskwiń tortownica lub silikonowa forma np. w kształcie róży (ja wzięłam silikonową formę) biszkopty (opcjonalnie) Wykonanie: Galaretki rozpuścić w 200 ml. wody każdą, zaś brzoskwinie pokroić w kostkę 3 łyżki żelatyny namoczyć w odrobinie zimnej wody, aby napęczniała. Następnie dodać 1 szklankę wrzątku(...)zastygnie do masy sernikowej dodać pozostałą część brzoskwiń i wylać na galaretkę. Jak masa zastygnie odwrócić i wyłożyć na talerz. Jeżeli sernik będziemy robić w tortownicy to najpierw układamy biszkopty, później masa sernikowa i na końcu galaretka. Ps. Jeżeli serniczek robimy w silikonowej formie w kształcie róży to bierzemy połowę ww. składników Smacznego
IMPRESJA SMAKUbyć smaczne. Co prawda nie przepadam za miętą, ale dlaczego nie spróbować. Zrobiłam w formie tortu i jestem zachwycona. Ten tort zaskoczy Cię smakiem. Naprawdę jest rewelacyjny. Składniki: Biszkopt (duża tortownica): 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa miętowa: 150 g landrynek miętowych 1/4 szklanki wody 1 budyń(...)wlewamy do budyniu. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody i studzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć, zaczynamy ubijać śmietanę dodając śmietan-fix. Dodajemy galaretkę i delikatnie mieszamy. Na naponczowany biszkopt nakładamy masę miętową. Na niej układamy herbatniki. Na herbatniki wylewamy śmietanę. Całość posypujemy startą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego
Salonik smakówbudyń waniliowy bez cukru * 2 płaskie łyżki mąki pszennej * kilka kropel aromatu waniliowego * 5 dojrzałych bananów * 2 jajka i 4 białka * 100 ml zagęszczonego mleka light * słodzidło dowolne SPÓD: * biszkopty bezcukrowe (firmy Mamut) * 100 ml mleka 0,5% DEKORACJA: *gorzkie kakao *talarki banana/ żurawina Przygotowanie Składniki powinny znajdować się w temperaturze pokojowej. Dojrzałe banany miksujemy. Następnie łączymy(...)Dodajemy do masy banany i mleczko zagęszczone, a także jajka i białka. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, gdzie na spód układamy namoczone w mleku biszkopty i na to wlewamy naszą masę serową. Do nagrzanego piekarnika na 180 stopni wkładamy sernik i pieczemy ok. 50 minut. Po ostygnięciu obsypujemy go kakao i przyozdabiamy bananem :) SMACZNEGO
Zdrowie na języku :PLekki biszkoptowy spód z puszystą masą serową i polewą czekoladową....niestety gotową :D Jednak można ją zrobić samemu lub po prostu pominąć. Składniki na biszkopt: - 5 jajek - 5 łyżek cukru - 5 łyżek mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - aromat Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je. Pozostałe składniki miksujemy, pod koniec dodając ubitą pianę z białek. Składniki na masę(...)sobą. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę serową, a na nią masę biszkoptową. Pieczemy w 170* przez 65 minut. Po całkowitym ostygnięciu "wywracamy", tak aby biszkopt był na dole. Dekorujemy polewą
Zdrowie na języku :Pciasto to nic innego jak wariacja na temat Królewicza, ciasta, które pokazywałam Wam jakiś czas temu. Oryginalny Królewicz jest bez dodatku owoców, a jego środkową warstwę stanowi puszysty biszkopt. Tym razem upiekłam cztery miodowe placki i przełożyłam je kremem. Biszkopt opuściłam. Ciasto wyszło pysznie, wygląda też rewelacyjnie. Nie jest trudne, ani specjalnie pracochłonne. Można je upiec z większej ilości warstw
Codzienna kuchnia niecodziennaczasu, kiedy Mela z bloga Pierwsze primopoprosiła mnie o upieczenie tortu dla swojej córeczki na roczek.Był tylko jeden warunek - tort miał być bez białek.I jak tu upiec biszkopt bez białek??? Jakie ciasto wymyślić?Doświadczenia z alergiami pokarmowymi nie mam żadnego, poprosiłam więc o radę Patyskę, autorkę Smakołyków Alergika. A ona poleciła mi właśnie ciasto bananowe(...)pory ja z tym ciastem się nie rozstaję!Ono pachnie, smakuje i robi się samo! W dodatku przekrawa się na krążki o wiele łatwiej niż biszkopt. Same plusy :)Czytaj więcej
bistro mamajuż Hanię odbieram z przedszkola i nie gnam z nią od razu do domu,tylko zostajemy w przedszkolnym ogrodzie.Ciasto pełne słońca mam więc na dzisiaj.Na spodzie z przepisu na biszkopt Królowej Wiktorii(Victoria's Sponge Cake).Można oczywiście upiec tradycyjny biszkopt,ale ten z dodatkiem masła jest o wiele łatwiejszy i nie ma prawa się nie udać.Czytaj więcej
bistro mamakonsystencja będzie całkowicie sztywna, tj. po odwróceniu naczynia bita śmietana nie wypadnie z pojemnika :)Kieliszki do szampana napełniamy do polowy musem jabłkowym, na to posypujemy po 3 pokruszone biszkopty, a na wierzch nakładamy bogato ubitą śmietankę, wyrównujemy.Podajemy schłodzone.Smacznego
Słodkie Przyjemnościserowej i miksowanie na najwyższych obrotach.W oddzielnej misce białka ubijamy na sztywną, puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy do ciasta.Dużą, prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy pokruszone biszkopty, wyrównujemy i ugniatamy. Na tak przygotowany spód wylewamy równomiernie rozprowadzając masę serową.Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do złotego koloru - około 30 minut.Studzimy w piekarniku
Słodkie PrzyjemnościDziś dzień czekolady! Jeden z moich ulubionych sztucznych świąt. Z tej okazji przygotowałam dla Was przepis specjalny – na mleczną kanapkę! Mocno czekoladowy biszkopt i przyjemnie mleczny krem świetnie się ze sobą dogadują. Przyjemności dostarcza również przepyszna czekoladowa polewa. Moi drodzy, dziś każdy z nas może choć troszkę zgrzeszyć, no więc? Kto się skusi? Zapraszam na Mleczna Kanapkę!”Składniki(...)koniec dodając całkowicie ostudzone mleko z cukrem. Do utartego masła dosypujemy mleko w proszku i ucieramy, do momentu, aż masa zrobi się całkowicie gładka.Ostudzony i przecięty na pół biszkopt polewamy wodą wymieszaną z łyżeczką esencji waniliowej a następnie przekładamy go gotową masą mleczną. Przykrywamy drugim blatem, a następnie cisto polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej/mikrofali czekoladą.Ciasto przykrywamy
Słodkie Przyjemności"Ciepło, prawda? A na upał najlepsze są lody! Ale aby nie było nudno, zamiast wersji tradycyjnej przygotowałam dla Was coś wyjątkowego, baaaaardzo porzeczkowego, orzeźwiającego i niezbyt
Słodkie Przyjemnościtych soczystych owoców, to zachęcam Was do przygotowania tych cudownych serniczków." Składniki:600 g sera chudego4 jaja50 g cukru4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią30 g mąkiłyżka mąki ziemniaczanejopakowanie biszkoptów 2 nektarynkiSposób przygotowania:Ser ucieramy na gładka masę. Przekładamy do miski, miksujemy, a następnie dodajemy żółtka ciągle miksując. Kolejnym krokiem jest dodanie cukru i cukru waniliowego oraz wymieszanej mąki(...)pianę. Do białek dodajemy po łyżce masy serowej - mieszamy dużą łyżką, tak aby stracić jak najmniej pęcherzyków powietrza.Do małych foremek na babeczki wkałdamy papierowe papilotki, w które następnie kruszymy biszkopty, na które wylewamy ciasto do 3/4 wysokości.Na każdą babeczkę układamy plasterek pokrojonej i obranej nektarynki.Wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 30 minut. Studzimy w piekarniku
Słodkie Przyjemnościmasą twarogową - najpierw połowę piany, następnie drugą połowę mieszamy za pomocą łopatki. na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny i mieszamy.Do wyłożonej papierem do pieczenia formy tortowej wsypujemy pokruszone biszkopty i herbatniki, następnie przelewamy gotową masę twarogową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175`C. Pieczemy 55 - 60 minut.(Przed pieczeniem możemy lekko ubić ciasto, aby pozbyć się zbędnych
Słodkie Przyjemnościskładniki* 1 jajko* 35 g mąki pszennej* 30 g cukru* aromat waniliowy 3-4 kropleSposób wykonaniaDo miski wybić jajko, wsypać cukier i ubijać przy pomocy miksera
Mix smaku