składniki biszkopt* 6 jajka* 3/4 szklanki cukru* 3/4 szklanki mąki pszennej* 1 niepełna łyżeczki proszku do pieczenia* 3 łyżeczka soku z cytrynymasa* 5 pomarańczy* 4 żółtka* 100 g cukru* 4 łyżeczki żelatyny* 200 ml śmietany kremówkipolewa owocowa na wierzch* 500 g dowolnych owoców* 1/2 opakowania żelfixu 3:1 lub 2:1* 160 g cukruSposób wykonaniaOddzielić białka jaj od żółtek(...)pomarańczy i dokładnie wymieszać. Rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości wrzątku i wystudzić. Chłodną żelatynę połączyć z masą żółtkowo-pomarańczową.Ubić śmietanę na sztywno i połączyć z lekko tężejącą masą.Biszkopt nasączyć pozostałym sokiem.Wyłożyć masę na jeden blat i przykryć drugim i odstawić w chłodne miejsce.Polewa owocowa na wierzchOwoce obrać, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do rondelka, wymieszać z żelfixem
Mix smakuMoje propozycje na słodkie przekąski: przeróżne ciasteczka, sezamki, małe pączki i oczywiście biszkopty. Każdy znajdzie coś dla siebie: dla dużych i małych, dla tych na dietach bez mleka i tych bezglutenowych.Ciastka:sodziakibiszkoptyWypieki drożdżowe:babeczkipączki w czekoladziepączki z alkoholem Chrupiące: kokosankisezamkiorzeszki i żurawinaSzybkie ciastka z ciasta francuskiego:z dżememz bananamiz jabłkamiz czekoladą
prawdziwe jedzeniewiedziałam, że i ja muszę koniecznie je wypróbować! Nadarzyła się okazja więc postanowiłam je upiec. Ciasto co prawda nie jest niskokaloryczne, jednak nie jest zbyt czasochłonne w przygotowaniu. Wilgotny biszkopt, czekoladowy krem, herbatniki z konfiturą i lekka śmietanka, połączenie idealne...foremka 23 x 33cmBiszkopt: 4 jajka, 130g mąki pszennej, 70g cukru, 2 łyżki kakao, łyżeczka
Z miłości do słodkościcukrubiszkopty do wyłożenia formygalaretka, u mnie pastelowa Blue Ocean WodzisławGalaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia. Przygotować tortownicę, u mnie o średnicy 24 cm. Dno wyłożyć biszkoptami i odstawić. Żelatynę namoczyć w mleku a następnie podgrzać ( nie gotować). Ciągle mieszając rozpuścić żelatynę, odstawić do przestudzenia. Banany obrać i zmiksować na mus. Serek przełożyć do miski i utrzeć
Monia miesza i gotujerównież dodać do masy serowej. Całość podzielić na 3 części.5. Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do 1 części masy serowej, zmiksować.6. Na spód formy rozłożyć biszkopty. Wylać masę z gorzką czekoladą, włożyć na chwilę do zamrażarki.7. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do 2 części masy serowej, zmiksować. Wylać na pierwszą warstwę. Włożyć
Kto ugości moich gości?mój próg słodkości uległ zmianie Bardzo Wam polecam.Jest przepyszne i takie inne. Zdecydowanie Wam posmakuje.Zaskoczycie nim swoich gości a i często będzie do tego przepisu wracać.Składniki na biszkopt:4 jajka 100 g cukru 3 łyżki mąki 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaJajka ubijamy. Dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy do otrzymania puszystej, jasno kremowej masy. Do ubitego dodajemy(...)zagotowujemy. Na gotujące wsypujemy zmielone orzechy i mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Do utartego dodajemy sparzone orzechy. Ucieramy stopniowo dodając krem budyniowy.Wykonanie:Na biszkopt wykładamy tężejącą masę bakaliową. Na masę bakaliową wykładamy krem. Rozprowadzamy i wyrównujemy. Posypujemy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki tam tez przechowuję lub w innym chłodnym miejscu. The post Ciasto
Made By Mom And SonPyszne lekkie ciasto w wiosennych kolorach.Składniki:Biszkopt:4 jajka3/4 szklanki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki olejuMasa zielona:1 duża butelka zielonego napoju typu Kubuś (900ml)3 budynie śmietankoweMasa śmietankowa:500 ml śmietany 30%1 zielona galaretka (dowolna)Dodatkowo:2 opakowania delicji2 zielone galaretkiSposób przygotowania:1. Robimy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek, białka
Kuchnia domowa Anicukier waniliowy1 kostka miękkiej margarynyGalaretka:2 galaretki (u mnie wiśniowe)2 łyżki cukru1/2 litra wodyNapar kawowy:1 łyżka kawy rozpuszczalnej1 łyżka cukru1 szklanka wody (można dodać alkoholu amaretto)+ okrągłe biszkopty+ polewaSposób wykonania:1. Ciasto jasne: białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie delikatnie mieszając, dodać ocet, olej, proszek i mąkę.2. Ciasto ciemne: żółtka(...)lekkiego stężenia.6. Napar: Z podanych składników zrobić napar i wystudzić.7. Przełożyć ciasto (od dołu)1 blat ciasta (można lekko nasączyć zimnym naparem z herbaty)połowa kremuokrągłe biszkopty nasączone w naparze kawowymtężąca galaretka (odstawić całość do stężenia, a potem kładziemy pozostałe warstwy)reszta kremublat ciastadowolna polewa (u mnie kakaowa)8. Ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce.Smacznego
Kuchnia domowa Anizdjęciu: Oczy CarycyCIASTA I TORTYApple bread Babka drożdżowaBabka kajmakowaBabka kawowa Babka pomarańczowa na białkach Babka z makiem na białkach Bananowiec bez pieczenia Biszkopt z brzoskwiniami, galaretką i bitą śmietanąBiszkopt z masą budyniowo-galaretkową z owocami Brazylianka Brownie piernikowe Chlebek bananowyChlebek watykański - ciasto szczęścia Ciasto 3BitCiasto balowe Ciasto BountyCiasto cappuccino Ciasto chałwoweCiasto Cielaczek Ciasto Cygańskie ścieżkiCiasto czekoladowe
Kuchnia domowa AniDzień Czekoladowego Tortu (Chocolate Cake Day). Stąd przepis na tort czekoladowy z dodatkiem wiśni. Na stronie National Food Day możecie sprawdzić w jaki dzień potrawy przypadają Wasze urodzinki :)Składniki:Biszkopt (tortownica 23-26cm)6 jajek12 łyżek cukru6 łyżek mąki pszennej6 łyżek mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia2-3 łyżeczki kakao1 łyżka olejuKrem:500 g serka mascarpone250-300 ml śmietanki(...)syropu lub nalewki)Dodatkowo:syrop z wiśni ze słoikawiśnietarta gorzka czekoladagalaretka z czarnej porzeczki1 galaretka wiśniowa zrobiona wg przepisu na opakowaniu (odrobinę zmniejszamy ilość wody)Sposób wykonania:1.Robimy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, potem kolejno żółtka, mąki z proszkiem do pieczenia, a na koniec olej. Na wytłuszczoną i obsypaną bułką tartą formę wykładamy ciasto, pieczemy
Kuchnia domowa Anipomarańcze, a do drugiej orzechy w karmelu. Na gotowy spód w tortownicy wyłożyć masę serową z orzechami, wyrównać. Następnie wyłożyć masę z pomarańczami i znów wyrównać. Na wierzchu ułożyć biszkopty (ja je trochę przycięłam) i lekko je docisnąć. Sernik wstawić do lodówki.8. Obie galaretki rozpuścić w 800ml wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Zimną galaretkę wylać na wierzch sernika
Mała Cukierenkatort i niecodzienne polaczenie smakow.Nie jestem fanka tortow,ale maly rodzinny jubileusz sprawil,ze jednak pomysl z upieczeniem tortu zrealizowalam.W przepisie,ktory czekal na swoja kolejke zaintrygowal mnie biszkopt z maki gryczynej ,przlozony kremem z czarnego bzu.Bardzo bylam ciekawa tej kompozycji smakowej w realu.Przeczucie mnie nie zawiodlo,bo tort jest przepyszny.Calosc idealnie wywazona smakowo,a posmak gryki,ktory(...)ugotowanym budyniem.Zapobiegnie to powstaniu grudek.Wystudzic.°Smietane kremowke ubic na sztywno i porcjami dodawac do budyniu,caly czas mieszajac.Zrobilam to przy pomocy rozgi.4 lyzki masy budyniowej odlozyc na bok.°Wystudzony biszkopt przeciac na 3 blaty.Pierwszy blat ulozyc na paterze.Posmarowac go 2-3 lyzkami dzemu i nalozyc krem.Przykryc kolejnym blatem i rozsmarowac reszte kremu.Polozyc trzeci blat i rozsmarowac na nim odlozone
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasta biszkoptowe przekładane masą są najlepsze i proste do przygotowania. A jednocześnie bardzo smaczne. Ten torcik jest częstym gościem na naszym stole.Biszkopt :5 jajek ( rozmiar L
Ewa w kuchniPrzy okazji robienia porządków w swoich kuchennych szafkach znalazłam puszkę masy krówkowej o smaku advokata. Upiekłam czekoladowy biszkopt, masę wykorzystałam do ugotowania masy z budyniem i w rezultacie wyszło pyszne ciasto. Może jest jak dla mnie troszkę za słodkie ale wielbicieli słodkości w sam raz. Jeżeli wolicie mniej słodkie ciasta to do biszkoptu i polewy dajcie troszkę mniej cukru.rozwi
Ewa w kuchniłyżek zimnej wody Składniki na nadzienie:1 kg jabłek 3 łyżki cukru starta skórka z 1/2 cytryny szczypta tłuczonych goździków płaska łyżeczka cynamonu 4 łyżki drobno pokruszonych biszkoptów Jest to jedno z tradycyjnych angielskich ciast, przygotowywanych jak pudding w łaźni wodnej.Po wykonaniu ciasto wychodzi bardzo delikatne i mięciutkie. Podana w przepisie ilość składników mieści się idealnie w metalowej(...)pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać cukier i przyprawy i chwilę poddusić, żeby jabłka puściły soki. Odstawić z ognia i wystudzić. Dodać pokruszone biszkopty, wymieszać. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać cukier waniliowy, sól , posiekane masło i zimną wodę. Szybko zagnieść ciasto. W dużym garnku przygotować łaźnię wodną. Garnek musi
Świat Ciasta