przyprawami i puszczą sok. Małe miseczki, kokilki wykładamy folią spożywczą Jan niezbędny. Wkładamy do nich lody i na środku robimy wgłębienie. Tak przygotowane miseczki wstawiamy do zamrażarki. Z biszkoptu wycinamy kawałki odpowiadające szerokości miseczek z lodami. Kiedy czereśnie puszczą sok wyjmujemy torebkę z wody i studzimy. Wodę i cukier umieszczamy w rondelku. Gotujemy do momentu uzyskania temp ok 120 stopni(...)białka wystygną. Gotową bezę przekładamy do woreczka strunowego Jan Niezbędny z ozdobną tylką. Wyjmujemy z zamrażarki nasze lody. W zagłębienia wkładamy nasze czereśnie z sokiem i przykrywamy kawałkiem biszkoptu. Odwracamy i wyjmujemy z miseczki. Zdejmujemy folię i ustawiamy na talerzyku. Na całość wyciskamy naszą bezę. Następnie opalamy ją palnikiem. Podajemy od razu po przygotowaniu. A to jest właśnie mój drugi
Malinowe Pocałunkimoja pierwsza zabawa z masą cukrową. Ale dokładnie ile jej mi poszło nie pytajcie ;). Miałam ponad 1 kg a znikała mi w rękach córki. Składniki: Biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 0,5 l śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 ciemne czekolady wiśnie z likieru/nalewki wiśniówka(...)czekoladowym serkiem. Zimną przegotowaną wodę łączymy z wiśniówką( do smaku) (likier, nalewka...) dosładzamy do smaku i ewentualnie dodajemy odrobinę soku z cytryny. Takim ponczem nasączamy delikatnie nasz pierwszy blat biszkoptu. Na to wykładamy połowę kremu i układamy wiśnie z nalewki. Przykrywamy kolejnym blatem, który nasączamy i kładziemy resztę naszej masy i wiśnie. Na to ląduje ostatni blat, który delikatnie nasączamy
Malinowe Pocałunkiotwarta. Składniki: 500 g truskawek (kaszubskie) 2 galaretki truskawkowe syrop różany/cukier/miód ok 1 kg serka homogenizowanego waniliowego (ja użyłam 8 szt po 140 g) 3 łyżki żelatyny biszkopty Wykonanie:Przebrane i umyte truskawki blendujemy i dosładzamy do smaku. Galaretki zalewamy szkl zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie rozpuścić ją w kąpieli wodnej(...)zimne i w momencie połączenia się z żelatyną całość zaczęła mi się szybko zsiadać. Więc lepiej jak są w temp pokojowej ;).Tortownicę wykładamy folią spożywczą, aluminiową. Na dno wykładamy biszkopty i naprzemiennie wlewać po kilka łyżek masy serowej i truskawkowej ( tak jak w przypadku kultowego ciasta zebra). Całość wstawić do lodówki na kilka- kilkanaście min. Po tym czasie wierzch polać
Malinowe Pocałunkiktoś skorzystał, zrobił zdjęcia , niech się pochwali - w galerii ]..i wspólnego pieczenia ..A teraz najczęściej oglądana 10.. Pieczone ziemniaki Schabowy wg Magdy Gessler Szybki sernik Biszkopt dwukolorowy Syrop z pigwy Mięso wekowane Kotlety mięsne z kapusta pekińską Sałatka z ogórków,cebuli i papryki na zimę Paprykarz do słoików Biszkopt z jabłkami i pianką
Moje domowe kucharzeniełyżki cukier, 2 opakowania serek homogenizowany waniliowy, 1 opakowanie jogurt gęsty, 1 szklanka kaszka manna, 1 sztuka skórka z cytryny starta, 4 sztuki piana z białek, 6 sztuk biszkopty okrągłe, 10 sztuk śliwki węgierki, - ile potrzeba cukier puder miękkie masło utrzeć mikserem i dodawać po jednym żółtku z cukremutrzeć na gładką masębiałka ubić na sztywną pianę do masy dodać serki(...)mikserem na gładką masęna koniec dodać ubitą pianę i łyżką delikatnie wszystko wymieszać tortownica 20cm wyłożona papierem do pieczenia (nie natłuszczać blaszki) przełożyć połowę ciasta i dodać połowę nadzienia: biszkopty podzielne na 4 części każdy i śliwki każda połówka na dwie częścidodać resztę ciasta i resztę nadzienia lekko wciskając w masę piec w 200C około 40 minut i zostawić
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 opakowanie biszkopty 1 opakowanie markizy kakaowe 1/2 kg śliwki 1 kubek serek waniliowy 1 opakowanie galaretka agrestowa 2 opakowania galaretka wiśniowa tortownicę 20 cm wyłożyć folią spożywczą i pędzelkiem posmarować cienko olejem - galaretka dobrze odejdzie od folii na dnie ułożyć biszkopty i wokół rantu ustawić markizy teraz rozłożyć całe śliwki bez pestek a w puste miejsca dodać połówki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 4 sztuki jajka, 1/2 szklanki cukier, 800 ml jogurt wiśniowy gęsty, 2 opakowania budyń śmietankowy, 200 gram biszkopty, 1 tabliczka czekolada gorzka, - ile potrzeba cukier puderżółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel do masy dać dwa duże gęste jogurty wiśniowe i mikserem na gładkie ciasto wsypać budynie i mikserem dobrze wymieszać na koniec dodać ubitą pianę z białek(...)delikatnie łyżką wymieszać tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia na dnie poukładać biszkopty i wlać do formy ciasto ułożyć na cieście kostki czekolady i piec w 200C około 40-45 minut zostawić w blaszce do wystudzenia dobrze wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem sernikowiec jest pyszny i wart polecenia........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 kg ser typu homo gęsty, 20 dag biszkopty okrągłe, 1 litrowy słoik gruszki z kompotu, 1 tabliczka czekolada gorzka, 2 opakowania galaretka cytrynowa, 1 opakowanie galaretka wiśniowa, 1/2 szklanki cukier drobnyser typu homogenizowany bezsmakowy z wiaderka przełożyć do miski i mikserem ubić z cukrem gruszki z kompotu pokroić w kostkę i na sitko aby odciekły z soku(...)galaretki cytrynowe rozpuścić w 300 ml gorącej wody do serka dać gruszki, ostudzoną galaretkę i mikserem wymieszać tortownica 20cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia na dno poukładać biszkopty i wylać na nie masę serową czekoladę rozdrobnić w rozdrabniaczu lub zetrzeć na tarce wsypać do masy serowej i delikatnie w blaszce zamieszać schować do lodówki do stężenia sernikowca galaretkę wiśniową rozpuścić
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 4 sztuki duże jajka lub 6 sztuk mniejsze, 1/2 szklanki cukier drobny, 1 opakowanie budyń waniliowy, 1 kg/wiaderko ser waniliowy na sernik, 150 gram wiórki kokosowe, 200 gram biszkopty, 1 sztuka galaretka pomarańczowa, 100 gram owoce kandyzowane żółtka i cukier utrzeć mikserem na kogel-mogel do masy dać ser waniliowy z wiaderka i mikserem wymieszać do masy wsypać wiórki(...)mikserem wymieszać na koniec dać ubitą pianę i delikatnie łyżką wymieszać tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować masłem i tartą bułką na dnie blaszki porozkładać biszkopty i wlać sernik piec w 200C około 50 minut i zostawić w blaszce do wystudzenia na wystudzony sernik dać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 400 ml gorącej wody i powkładać
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1/2 kg truskawek mrożonych, 800 ml śmietany słodkiej i gęstej 18%, 3/4 szklanki pudru cukru, 2 opakowania galaretki truskawkowej, 4 łyżeczki żelatyny, 200 gram opakowanie biszkoptów, 250 ml śmietana kremówka 30%, 2 łyżki cukier puder, 1 opakowanie śmietanfix, - do posypania czekolada mielona w młynku Kotanyi 2 galaretki i żelatynę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do ostudzeniatruskawki(...)prawie rozmrożone zmiksować w blenderze i przełożyć do wysokiego naczyniado truskawek dodać śmietanę, ostudzone galaretki z żelatyną i mikserem zmiksować tortownica 20 cm - dno i boki tortownicy wyłożyć wszystkimi biszkoptami i przelać masę śmietanowąodstawić do lodówki aby masa stężałazimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixemszprycką nałożyć śmietanę na wierzchu i na bokach ciastakilka truskawek położyć
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 4 sztuki jajka 3/4 szklanki cukru. 1 łyżka cukier waniliowy, 1 kg wiaderko ser na sernik,1 opakowanie budyń śmietankowy, 180 gram biszkopty, 2 łyżki kakao, 3/4 szklanki wyparzonych rodzynek, - cukier puder ile potrzeba białka o temperaturze pokojowej ubić na sztywno żółtka utrzeć z cukrami mikserem na kogel mogel dodać ser z wiaderka, rodzynki, budyń i dobrze utrzeć mikserem(...)wolnych obrotach miksera powolnym ruchem mieszając połączyć z masą sernikową tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować niczym 3/4 białej masy serowej wyłożyć na biszkopty do pozostałej dać kakao i wymieszać ciemną masę dać na wierzch białej i widelcem delikatnie rozmieszać po wierzchu - piec w 200C około 40-45 minut wystudzony sernik posypać cukrem pudrem sernik jest
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 4 sztuki jajka 3/4 szklanki cukru. 1 łyżka cukier waniliowy, 1 kg wiaderko ser na sernik,1 opakowanie budyń śmietankowy, 180 gram biszkopty, 1 puszka ananasy w plastrach + 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 50 dag masy makowej, - cukier puder ile potrzeba białka o temperaturze pokojowej ubić na sztywno żółtka utrzeć z cukrami mikserem na kogel mogel dodać ser z wiaderka(...)ananasy obsypane budyniem dodać pianę i na wolnych obrotach miksera powolnym ruchem mieszając połączyć z masą sernikową tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować niczym na biszkoptach rozprowadzić masę makową (kupiłam w biedronie w folii i użyłam pół opakowania na mak wylać masę serową - piec w 200C około 40-45 minut wystudzony sernik posypać cukrem pudrem
W Mojej Kuchni Lubięszklanka cukier, 1 łyżka cukier waniliowy, 1 kg/wiaderko ser na sernik, 2 opakowania budyń śmietankowy, 3 czubate łyżki kaszka manna, 3 czubate łyżki śmietana gęsta DODATKI: 200 gram biszkopty okrągłe, 1 duża pomarańcza słodka, 1 opakowanie polewa czekoladowa gotowa, - ile potrzeba posypka kolorowa całe jajka, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na kogel-mogel dodać ser z wiaderka, budynie, kaszkę(...)posiekać na drobno wsypać do masy serowej i łyżką wymieszać tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować obraną pomarańczę pokroić w plastry i ułożyć na biszkoptach na dnie blaszki masę serową przełożyć do blaszki i piec w 200C około 45-50 minut po upieczeniu zostawić ciut uchylone drzwi piekarnika i zostawić sernik na 30 minut - sernik
W Mojej Kuchni Lubięszklanki cukier zwykły, 1 opakowanie cukier wanilinowy, 1 kg wiaderko ser na sernik, 1 opakowanie cytrynowy kisiel "duża porcja" lub 2 zwykłe opakowania, 1 łyżka olej rzepakowy, 180 gram biszkopty, 2 opakowania galaretka: wiśniowa + leśne owoce, 300 ml słoik domowej dyni na słodko białka ubić na sztywną pianę, galaretki rozpuścić w dwóch naczyniach w 400ml gorącej wody i odstawić(...)koniec dodać pianę i na wolnych obrotach robota wymieszać lub ręcznie łyżką tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować niczym do blaszki na dno porozkładać biszkopty, wylać masę serową i piec w 200C około 40-45 minut sernik zostawić do dobrego wystudzenia na zimny sernik rozłożyć dynię z mojego przepisu "TUTAJ" - na dynię tężejącą galaretkę wiśniową
W Mojej Kuchni Lubięszklanka cukier, 1 łyżka cukier waniliowy, 1 kg/wiaderko ser na sernik, 2 opakowania budyń śmietankowy, 3 czubate łyżki kaszka manna, 3 czubate łyżki śmietana gęsta DODATKI: 200 gram biszkopty okrągłe, 100 gram rodzynki królewskie duże, 200 gram gruszki z syropu, 1 opakowanie polewa czarno-biała + syrop z gruszek, - ile potrzeba migdały płatki całe jajka, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem(...)rodzynki i gruszki posypać drugim budyniem i wsypać do masy serowej i dobrze wymieszać tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować - na dnie blaszki rozłożyć biszkopty masę serową przelać do blaszki i piec w 200C około 45-50 minut po upieczeniu zostawić ciut uchylone drzwi piekarnika i zostawić sernik na 30 minut - sernik nie opadnie
W Mojej Kuchni Lubię