prawdziwych koneserów i łasuchów ;-) Ciasto w postaci tortu przygotowałam dla męża z okazji urodzin, powiedział, że: był to najlepszy tort jaki, jadł kiedykolwiek ;-) Zapraszam!!! Składniki na biszkopt: - 6 jajek - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru pudru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 czubate łyżki kakao - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno, dodajemy(...)temp. pokojowej) - 100 g czekolady mlecznej rozpuszczonej w kąpieli wodnej - 1/2 serka Ricotty Margarynę ucieramy na puch, około 10 minut, dodajemy rozpuszczoną czekoladę potem serek. Wykładamy na blat biszkoptu (ten który będzie na samym spodzie ciasta) Zostawiamy 1/3 porcję kremu do dekoracji. KREM NR 2 : KREM MIĘTOWY - 200 ml śmietany 36% - tabliczka czekolady miętowej (taka z nadzieniem) - śmietan- fix Śmietanę
SMYKWKUCHNIBardzo smaczne, słodkie i aromatyczne ciasto. Dla wszystkich zapracowanych. Zapraszam ;-) Składniki potrzebne do przygotowania ciasta: - 4 paczki herbatników - 2 andruty - paczka biszkoptów - budyń czekoladowy z cukrem - 2 łyżki masła - 2 żółtka - 1 puszka kajmaku - 3 garście orzechów - 1,3 szkl mleka Krem budyniowy: Mleko (1szkl) i masło zagotowujemy w rondelku. W naczyniu mieszamy proszek budyniowy z resztą mleka, dodajemy(...)spód blachy wykładamy herbatniki, wylewamy gorący krem budyniowy, przykrywamy herbatnikami. Odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie wykładamy 1/2 puszki kajmaku, przykrywamy andrutami, na to rozprowadzamy pozostały kajmak. Przykrywamy biszkoptami, które polewamy gorącym karmelem miodowym! ;-) Kaloryczne? Owszem ;-) Dla wszystkich łasuchów jak mój K. ;-) Buziaczki! Pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNImojego domowego menu i to nie tylko na czas letnich upałów! Przygotowałam go z niewielkimi modyfikacjami - zapraszam:) Lekki, orzeźwiający sernik z miętą Składniki: 5 łyżek masła 20 okrągłych biszkoptów 1 galaretka o smaku cytrynowym 50 dag twarogu pełnotłustego/ew. półtłusty/ 4 łyżki soku z cytryny 1 torebka cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 40 dag śmietany kremówki 30% kilka listków(...)dowolny wariant dekoracyjny np. pokrojona w cienkie plasterki limonka i posiekane orzeszki pistacjowe) Masło rozpuść w rondelku i odstaw na kilka minut do przestudzenia, później dodaj do niego pokruszone biszkopty, dokładnie wymieszaj i gotową masę przełóż do małej tortownicy dokładnie przyciskając. Wstaw do lodówki. Galaretkę rozpuść w ¼ l wody, odstaw do przestudzenia. Twaróg utrzyj z sokiem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDzisiaj pyszne, orzeźwiające i pięknie zielone ciacho. Kto jeszcze nie robił to polecam, bo jest genialnie proste, a efektowne i idealne na upały za sprawą orzeźwiającej galaretki agrestowej. Składniki :Biszkopt :* 3 jajka* szklanka mąki pszennej* łyżeczka proszku do pieczenia* 3/4 szklanki cukruPrzygotowanie :Jajka ubić na puch dodając cukier, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać, przelać do prostokątnej(...)cukru* dodatkowo duże opakowanie ciastek typu delicje - około 30 sztuk Przygotowanie :Budyń przygotować według zaleceń producenta, tylko zamiast mleka ugotować go na soku. Będzie gęsty. Wylać masę na ostudzony biszkopt. Ułożyć delicje. Schłodzić.Masa śmietanowa :* 2 kremówki po 200ml* 2 łyżeczki żelatyny* dodatkowo : 2 galaretki agrestowe Przygotowanie :Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku. Kremówkę ubić, dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę wylać
Magiczne Życie Martyjednym żółtku cały czas ubijając. Dodać przesiane mąki i wymieszać. Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze o wymiarach 32x39 cm . Piec 12 minut w temperaturze 175 stopni. Gotowy biszkopt przełożyć na obsypaną cukrem pudrem ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć. Pozostawić zwinięty do ostygnięcia. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Gdy spęcznieje dodać ćwierć szklanki wody i podgrzać cały czas mieszając(...)rozpuszczonej żelatyny dodawać stopniowo zmiksowane jagody i energicznie mieszać. Śmietankę ubić na sztywno, stopniowo wlewać jagody z żelatyną cały czas ubijając. Odstawić do lodówki do stężenia (ale nie całkowitego!). Biszkopt rozwinąć, rozsmarować tężejący krem jagodowy i posypać pozostałymi owocami. Zwinąć roladę. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, do całkowitego stężenia
Sto kolorów kuchnibazie biszkoptu bezglutenowego upiekłam dietetyczne ciasto czekoladowe z dodatkiem czerwonej porzeczki. Wyszło pyszniutkie, bardzo delikatne, lekko kwaskowe i... nie tuczące, to chyba najistotniejsze. Polecam wszystkim dbającym o linię, ale nie tylko. U nas smakowało wszystkim, bez wyjątku. Piekłam w tortownicy 24cm.Składniki:- 4 jajka (osobno białka i żółtka)- 3 żółtka- 1/2 szklanki mąki ryżowej- 1/3 szklanki kakao- 1/2 szklanki ksylitolu(...)pieczenia i wygładzamy. Na wierzchu układamy umyte, odsączone porzeczki.Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok.35 minut (do suchego patyczka) na programie do pieczenia biszkoptów lub góra-dół, bez termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika studzimy, następnie delikatnie wyjmujemy z formy.Przed podaniem oprószyć mielonym ksylitolem lub pudrem. Smacznego
Smaczne Zdroweróżowej truskawkowej. Polecam przygotować ten Lekki jogurtowiec z truskawkami jest idealnym letnim deserem. Polecam. składniki: 2 jogurty greckie po 400 g 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka truskawkowa opakowanie podłużnych biszkoptów truskawki Połowę truskawek kroimy w kostkę. Najpierw w 100 ml wrzątku rozpuszczamy galaretkę truskawkową, studzimy i mieszamy z 400 g jogurtu greckiego dodajemy pokrojone w kostkę truskawki, wkładamy(...)stężeje. Przygotowujemy drugą warstwę, 400 g jogurtu greckiego mieszamy z galaretką cytrynową rozpuszczoną w 100 ml wrzątku, tutaj wkładamy całe truskawki, przekładamy do formy i wierzchu układamy ciasno gotowe biszkopty, dociskamy je, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki do stężenia. Na drugi dzień odwijamy folię, przykładamy talerz i wyciągamy jogurtowiec z formy. Smacznego. The post Lekki jogurtowiec z truskawkami appeared
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędwie galaretki cytrynowe w 0,5 l wody, w drugim garnuszku przygotować galaretkę o dowolnym smaku, u mnie truskawkowa. Odstawić do wystudzenia. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i żółtkiem. Następnie dodać 4 starte na grubych oczkach banany. Wszystko wymieszać mikserem i dodać tężejące galaretki cytynowe. Ponownie wszystko wymieszać. Masę przelać do tortownicy
Monia miesza i gotujeżelatyny , w drugiej 1/3 szkl wody I 1 łyżeczka żelatyny.Mus:Truskawki z cukrem pudrem miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy I odkładamy do lodówki. Sernik, dno blaszki wykładamy biszkoptami. W misce ubijamy na sztywno śmietanę, dodając cukier puder. Teraz powoli dokładamy zmielony ser. Cały czas miksujemy . Dodajemy żelatynę- miksujemy do połączenia wszystkich skłądników. Wylewamy do formy. Na ser nalewamy
Smaki EdytyCiasto : Jajka ucieramy ze 100 g cukru i cukrem wanilinowym. Dodajemy mąkę pomieszaną z kakao , proszkiem do pieczenia i przesianą. Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 C. Po tym czasie studzimy i przekrajamy wzdłuż na dwie części. Krem: Z mleka, 80 g cukru i budyniu , przygotowujemy gęsty krem. Masę(...)studzimy i miksujemy z miękkim masłem na gładki krem. Czekoladowe ciasto z truskawkami: Połowę budyniu wykładamy na spodzie biszkoptu. Krem przykrywamy drugim blatem Wierzch smarujemy resztą kremu. Truskawki myjemy. wyjmujemy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki i układamy je na cieście. Foremkę z ciastem wkładamy do lodówki . Wcześniej przygotowaną , tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki do stężenia
Słodkości i nie tylkowersja azjatyckiego specjału :).Cukiernictwo w Azji uznawane jest za sztukę. Umiejętność wypieku dobrego ciasta łączy się z prestiżem, np. w Japonii szacunek zdobywa się, gdy dana osoba potrafi upiec biszkopt - Kasutera.Do upieczenia ciasta wykorzystałam sprawdzony przepis na biszkopt herbaciany. Troszkę go zmodyfikowałam. Jeżeli lubicie smak migdałów, to polecam wykorzystać przepis na ciasto chamei.CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryżółtku. Następnie przesiać na ubite jajka mąki i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze o wymiarach 32x39 cm. Piec 12 minut w temperaturze 175 stopni. Gotowy biszkopt ostrożnie przełożyć na obsypaną cukrem waniliowym lub pudrem ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć. Pozostawić zwinięty do ostygnięcia na kratce. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody w garnuszku. Gdy spęcznieje podgrzać(...)łyżeczkę zmiksowanych truskawek. Wymieszać. Stopniowo dodawać pozostałe truskawki cały czas mieszając. Powoli przelewać truskawki z żelatyną do ubijającej się śmietany. Wymieszać. Odstawić do lodówki do stężenia (ale nie całkowitego!). Biszkopt rozwinąć a na nim rozsmarować tężejący krem truskawkowy i posypać owocami pokrojonym w kostkę. Zwinąć roladę. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, do całkowitego stężenia. Zmielić 2 łyżki cukru
Sto kolorów kuchnijuż pisałam wczoraj, będzie to podwójnie czekoladowy tort z wiśniami i kremem śmietankowym. Dlaczego podwójnie czekoladowy? Bo składa się z czekoladowego biszkoptu oraz z mocno czekoladowego ganache. Tort wyszedł dobry, aczkolwiek ciasto piekło się z pewnymi przygodami i trochę opadło, więc nie mogę powiedzieć, że bardzo dobry. Jest to dość wrażliwe ciasto i podczas jego pieczenia w kuchni chodzimy(...)uderzamy w piekarnik. Jednak końcowy efekt, a przede wszystkim smak w pełni rekompensuje czas, jaki trzeba poświęcić przygotowaniu tego ciacha. Zapraszam wszystkich na... Tort schwarzwaldzki po mojemu Do przygotowania biszkoptu: 150 g masła 150 g cukru 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g gorzkiej czekolady 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie
Ratunku obiadoddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego wcześniej kremu ( pkt.2). Całość miksować przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowany krem nakładać na biszkopt. Tak wyglądał mój krem: Wersja z samym mlekiem Przygotuj tylko 300 ml mleka. Krem należy przyrządzić według 1 i 2 punktu powyższego przepisu. Tak przygotowany krem nakładać na biszkopt. Porcja kremu
kolorowotorcikowocynamonu oraz zapach ciasteczek świetnie pasuje do herbatki. Ciastka smaczne, nie za słodkie. Mi takie kompozycje smakowe bardzo odpowiadają, dlatego w ciastka przypadły mi do gustu. Herbatniki szampanki Piast Biszkopty nie całkiem tradycyjne, bo oblewane czekoladą. Kruchy biszkoptowy herbatnik i mleczna czekolada - połączeni idealne. Ciastka dobre do chrupania. Świetnie sprawdzają się także do deserów. Ja biszkopty wykorzystałam przy dekoracji tortu
kolorowotorcikowo