przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:394/600)

Ciasto Biedronka 182

dotyczącą kremu, ja postanowiłam zrobić zwykły budyniowy i wyszło Pysznie! Przy okazji sprawdziłam jak wypadnie w pieczeniu olej słonecznikowy firmy Biooil - super. Dobra jakość oleju robi swoje. Biszkopt: 6 jajek, białka i żółtka oddzielnie 1 szklanka drobnego cukru 80 ml oleju słonecznikowego (użyłam bardzo dobrej jakości olej firmy Biooil) 100 g mąki ziemniaczanej 220 g mąki pszennej(...)masę jajeczno -olejową. Masę wykładamy do przygotowanej formy, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 - 40 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt, studzimy i przeccinamy wzdłuż na dwa blaty. Krem budyniowy: budyń śmietankowy na 3/4 l gotujemy w 1/2 litrze mleka ( możemy budyń zrobić sami) 1/2 litra mleka 3/4 szklanki cukru

Blondynka Gotuje
Sernik z Mango 136

cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 300 g pulpy z mango  Polewa na wierzch: 2 łyżki śmietany 36% ( na wierzch) 200 g pulpy z mango Spód: 150 g biszkoptów zmiksowanych na proszek Wykonanie: W pierwszej dno tortownicy o średnicy 26 cm papierem do pieczenia, boki lekko posmarowałam masłem. Tortownica nie może być o mniejszej średnicy niż 26 cm, ponieważ sernik(...)rośnie.  Następnie rozgrzałam piekarnik do temperatury 175 stopni. Spód: Biszkopty zmiksowałam blenderze na piasek, który wysypałam na dno tortownicy, lekko ugniotłam łyżką. Masa serowa: Ser miksowałam z cukrem na niskich obrotach, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Następnie dodałam jajka , jedno po drugim, potem stopniowo dodawałam pulpę z mango i na końcu mąkę.Masę miksowałam tylko do momentu połączenia

Blondynka Gotuje
Miodowo-kakaowe ciasto z kremem 317

Bardzo smaczne, miodowo-kakaowe ciasto przekładane kremem budyniowym i biszkoptem. Mięciutkie i delikatne. Bardzo ładnie się kroi i pięknie prezentuje na stole. Z podanej porcji wychodzi duża blacha, tzw. "sernikowa". Miodowo-kakaowe ciasto z kremem PRZEPIS /źródło MW/   Ciasto kakaowe Temperatura pieczenia ciasta kakaowego: 180ºC Czas pieczenia: 15-20 min. 2,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez 15-20 minut. Drugi placek upiec w ten sam sposób, ostudzić. Jasne ciasto biszkoptowe Temperatura pieczenia jasnego biszkoptu: 160-170ºC Czas pieczenia: ok. 30 min. 1 szklanka mąki pszennej pół szklanki cukru 4 jajka pół łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ptasie mleczko śmietankowo- czekoladowe 367

może byc zaletą :) Foremka na keks : 22 cmSkładniki: 600 ml śmietanki kremówki 30 % 1/2 szkl. cukru 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 3 łyżki żelatyny op. podłużnych biszkoptów Foremkę keksową wyłożyc papierem do pieczenia. Żelatynę moczymy w 1/3 szkl. zimnej wody, a gdy napęcznieje , podgrzewamy aby sie rozpuściła. Czekoldaę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Śmietanke ubijamy z cukrem pudrem(...)części: mieszamy z rozpuszczona czekoladą mieszamy z czekoladą mleczną startą  pozostaje biała Na dno foremki wykładamy białą masę , następnie czekoladową i straciatellę a na samej gorze dociskamy biszkopty. Ptasie mleczko odstawiamy do lodówki , aby deser dobrze się stężał. Przed podaniem wyjmujemy z foremki i usuwamy papier.Smacznego  /żródło - Przyjaciółka

Słodkości i nie tylko
Torcik makowy 381

temp. 180 C Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i po lekkim ostudzeniu łączymy z ubitą na sztywno śmietanką. Amaretto łączymy z 1/2 szkl. przegotowanej i schłodzonej wody. Ostudzony biszkopt przecinamy wzdłuz na 3 równe blaty i nasączamy ponczem. Przygotowanym kremem  przekładamy płaty biszkoptu.. Wierzch tortu polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy płatkami migdałowymi i można jeszcze serduszkami czekoladowymi

Słodkości i nie tylko
Ciasto " Pawi ogon" 195

śliwkowych 200 g masła 1 l mleka 1 szklanka cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego  80 g mąki  ziemniaczanej 1 opakowanie galaretki wiśniowej  1 duża paczka biszkoptów   Polewa czekoladowa : 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru 2 łyżki margaryny Cukier , kakao i mleko mieszamy w garnuszku. Gdy cukier się rozpuści dodajemy margarynę i mieszamy(...)Proponuję ciasto wstawić do lodówki aby wszystko dobrze stężało ( ja tego nie uczyniłam i mi galaretka gdzieś się ulotniła ;)  Gdy galaretki zastygną wyłożyć resztę kremu . Na kremie układamy biszkopty . Wierzch polewamy polewą . Wstawiamy do lodówki w celu połączenia się smaków i do całkowitego stężenia. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Sernik na zimno z truskawkami 152

ładniki:- 60 dkg sera białego- pół kostki masła- 3 jajka- 2 łyżki żelatyny- 1 szklanka mleka- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru- 2 galaretki- 1 paczka okrągłych biszkoptów. Ser mielimy dwa razy, by miał gładszą konsystencję. Pół kostki masła ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę, następnie dodajemy 3 żółtka oraz zmielony ser. Podgrzewamy mleko i rozpuszczmy(...)żelatynę. Gdy przestygnie wlewamy je do wcześniej przygotowanej masy. Następnie ubijamy pianę z białek i mieszamy powoli całość. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej biszkoptami, układamy truskawki  i zalewamy tężejącymi galaretkami. Tak przygotowany sernik odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny

Zainspirowana w kuchni
Tarta z galaretką dyniową 210

razem tarta dyniowa o ciekawym smaku, na miękkim biszkoptowym spodzie :)Składniki:Biszkopt- 2 jajka- 2 łyzżi cukru- 1/3 szklanki mąki pszennej- 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej- 1 łyżeczka proszku do pieczeniaGalaretka- 40 dag miąższu dyni- galaretka pomarańczowa- 1/2 szklanki cukru- 1 łyżeczka cynamonu- 1/2 łyżeczki imbiru- 1/4 łyżeczki mielonych goździków- 1/2 szklanki soku pomarańczowegoPrzygotowanie:Żółtka ubijamy z 3 łyżkami(...)przygotowujemy nadzienie. Dynię drobno kroimy, zalewamy sokiem, dodajemy cukier oraz przyprawy. Przykrywamy i rozgotowujemy. Zestawiamy z ognia, miksujemy i dodajemy galaretkę. Przestudzoną masę wylewamy na wcześniej upieczony i przestudzony biszkopt. Wstawiamy do lodówki

Zainspirowana w kuchni
Lekki tort truskawkowy z kremem mascarpone 255

słodkie owoce spoglądają z każdego rogu na bazarkach, więc korzystajmy z tego jak najwięcej. W towarzystwie orzeźwiającego, delikatnego kremu na bazie mascarpone świetnie smakuje nawet w upalny dzień. Biszkopt: 5 jajek szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Krem truskawkowy: 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki 30% 200 g jogurtu greckiego(...)krem zgęstnieje dodajemy mascarpone i porcjami dolewamy masy owocowej. Miksujemy całość aż do dokładnego połączenia się składników i schładzamy w lodówce przez co najmniej godzinę.       Biszkopt dzielimy na trzy części, dwa dolne blaty nasączamy nalewką owocową lub wystudzoną, osłodzoną herbatą. Każdy z nich smarujemy 3-4 dużymi łychami kremu, składamy ciasto w całość i wykładamy masę

sama złodycz
Ciasto-pianka z owocami 273

margaryny4 jajka1 szklanka mleka1 niepełna szklanka cukru pudru4 łyżki żelatyny2 łyżki kakao1 galaretka o dowolnym smaku100 g borówek + do dekoracji 100 g malin + do dekoracji biszkopty do wyłożenia formy Galaretkę przygotować według przepisu i dostawić do wystudzenia, ja dałam poziomkową. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć biszkoptami i odstawić. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę, wystudzić

Monia miesza i gotuje
Mleczna kanapka/Milkyway 2888

przyrządzałam sama polewy czekoladowej, gdyż miałam gotową i chciałam ją wykorzystać, a wierzch posypałam wiórkami kokosowymi. Zmniejszyłam także ilość cukru i masła w masie. Składniki: na kakaowy biszkopt:  6 jajek  3/4 szklanki cukru  pół szklanki mąki pszennej  pół szklanki mąki ziemniaczanej  1 łyżeczka proszku do pieczenia  3 łyżki kakao  2 łyżki olejuPrzygotowanie(...)zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym.  Ostudzić.  Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać mleko w proszku i ucierać, do gładkości. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą. Polać ciasto polewą i posypać po wierzchu wiórkami kokosowymi. Smacznego

Fabryka pomysłów
Ciasto krówka na cytrynowym ponczu 687

stworzone z tego, co miałam akurat pod ręką, więc nie jest to oryginalne `ciasto Krówka` tylko moja wariacja ;-) W oryginale jest krem śmietanowy , a nie budyniowy ;-) Ja robię na biszkopcie , inni na półkruchym cieście . Składniki Składniki na biszkopt: Jajko 6 jajek Cukier 1 szklanka Mąka tortowa 1 szklanka Mąka […] The post Ciasto krówka na cytrynowym ponczu appeared first

Kulinarne Przeboje
Rolada z truskawkami 368

spód warto położyć silikonową matę do pieczenia aby ciasto ładnie odchodziło po upieczeniu). Pieczemy w 180'C przez ok. 10 min. ( ważne aby pilnować przez ten czas naszego biszkoptu).  Upieczone zostawiamy do ostygnięcia, w tym czasie możemy ubić śmietankę z cukrem waniliowym.  Truskawki płuczemy i kroimy na małe kawałki.  Przestudzone ciasto smarujemy bitą śmietaną i posypujemy truskawkami(...)Delikatnie przy użyciu silikonowej maty zawijamy nasz biszkopt i gotowe. Smacznego

cookpl
Torcik malinowy 101

Torcik malinowy Torcik malinowy Składniki na biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru z dodatkiem malin (może być też biały) 2 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej na czubku łyżeczki proszek do pieczenia Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę na sztywno. Do ubitej piany powoli małymi partiami dodawać cukier z dodatkiem malin, w dalszym ciągu ubijać. Do ubitej piany

Pomysłowa kuchnia
Rolada korzenna z kremem piernikowym i mandarynkami 117

rolad to mistrzostwo smaku, lekko korzenny posmak i słodkie mandarynki. Polewa czekoladowa dopełnia całości, zafundujcie sobie ten wypiek. Łatwo się robi, biszkopt można upiec dzień wcześniej a potem tylko nałożyć krem i zwinąć. Użyłam tutaj korzennych ciasteczek Speculoos, zamiast tych ciasteczek można użyć innych ciasteczek korzennych. Korzenna rolada z mandarynkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania