przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:386/600)

Poezja Amaretto z kajmakiem 149

Fanaberia herbatników, amaretto, kajmaku i orzechów ułożona na biszkopcie:) Ciasto ; 5 jaj 5 łyżek cukru kryształu 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier, żółtka i dokładnie mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i gotową masę wylewamy na okrągłą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 40 min w 170 C, ostawić(...)Masło utrzeć, dodając przestudzone mleko(kajmak), na końcu dodać bakalie.  Dodatki; 3-4 paczki herbatników 4-5 kieliszków rumu lub amaretto pół szklanki mleka Przełożenie; Krem włożyć na biszkopt, część herbatników nasączyć amaretto i mlekiem i ułożyć kremie. Odłożyć nie wielką część masy i przylepić herbatniki dookoła ciasta aby nasiąknęły i zrobiły się miękkie. Ciasto odstawić

Apetyczna babeczka
Tort Ambasador 165

pierwszy robiłam Ambasadora i jestem zachwycona smakiem. Jest wykwintny, elegancki i rozpływa się w ustach :)Ciasto - biszkopt na tortownicę 26-28 cm : 4 jaja 1/2 szk cukru kryształu 1/2 szk mąki pszennej  płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować do prawie zupełnego rozpuszczenia. Dodać żółtka - wymieszać, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)stopniowo dodawać wystudzony budyń. Gotowa masę podzielić na dwie części. Do pierwszej części dodać drobno pokrojonego ananasa. Do drugiej dodać kakao, pokrojoną czekoladę, orzechy i rodzynki, oraz alkohol. Biszkopt można nasączyć sokiem z ananasa. Na ciasto wykładamy masę ciemną, a potem masę jasną. Brzoskwinie kroimy w plastry i równo rozkładamy na wierzchu , po czym zalewamy tężejącą galaretką, (na rozpuszczenie

Apetyczna babeczka
Mazurek orzechowy na białkach 233

czekolady i migdałów. Pyszne orzechy włoskie znajdziecie w  Owocowym Raju  .  Składniki: 10-12 białek 25 dag cukru pudru 25 dag zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki utartych biszkoptów lub herbatników laska wanilii tabliczka czekolady płatki migdałów do posypania Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier . Zmielone orzechy stopniowo dosypywać do piany i delikatnie mieszać. Następnie dodać utarte(...)biszkopty, laskę wanilii przeciąć wzdłuż ostrym nożem i do mazurka dodać tylko wnętrze laski , z reszty laski wanilii można zrobić domowy cukier waniliowy, wszystko razem wymieszać. Masę przełożyć na natłuszczoną blachę i piec w 170C, przez ok. 40 minut. Czekoladę rozpuścić i polać ostudzony mazurek, ozdobić płatkami migdałów

Apetyczna babeczka
Tort owocowy z ananasami 238

Duży okazały tort idealny na przyjęcia!, prezentuje się pięknie :). Tort składa się z czterech warstw ciasta, każde inne, a do tego trzy rodzaje mas. Wierzch zdobimy

Apetyczna babeczka
Ciasto z truskawkami 212

Rusza sezon na truskawki, więc zapewne pojawią się na moim blogu jeszcze wiele razy :), zapraszam na pyszne ciasto z truskawkami. Biszkopt na dużą blaszkę, składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Ubić pianę z białek. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier kryształ, cukier waniliowy, po 1 żółtku(...)smaku W 1/2 szklanki mleka roztrzepać budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i kryształem, wlać roztrzepany budyń i ugotować. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń. Masę wyłożyć na biszkopt. Polewa  truskawkowa: 1 litr zmiksowanych truskawek, (świeże lub mrożone) 3 galaretki truskawkowe Truskawki podgrzać, rozpuścić w nich galaretki. Tężejące truskawki wyłożyć na masę. Źródło ,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Pawi ogon 144

ciasto z książki siostry Anastazji. Chociaż wymaga czasu, to efekt po przekrojeniu ciasta jest naprawdę niecodzienny!. Krok po kroku pokaże Wam jak złożyć to ciasto.  Upiec jeden cienki biszkopt na dużej blaszce:Składniki: 3 jaja 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Oddzielić żółtka od białek, białka ubić z cukrem(...)przygotować wg.przepisu na opakowaniu. Na upieczony cienki placek włożyć połowę kremu. Na kremie ułożyć rolady. Pomiędzy roladki wlać tężejącą galaretkę. Po zastygnięciu galaretki nałożyć drugą część kremu i przykryć biszkoptem. Udekorować polewą lub cukrem pudrem

Apetyczna babeczka
BOUNTY 399

BOUNTYSkładniki: BISZKOPT jajka -9 szt kakao -2 łyżki proszek do pieczenia -1 łyżka cukier -3/4 szkl mąka -6 łyżek sól tłuszcz MASA wiórki kokosowe -250 g margaryna palma -200 g mleko -0,5 l cukier waniliowy -1 opak cukier -0,5 szkl POLEWA margaryna palma-0,5 kost cukier -3 łyżki kakao -3 łyżki jajko -1 szt PONCZ1 łyżeczka(...)kawy rozpuszczalnejcukier waniliowyaromat waniliowy-kilka kropelszklanka gotowanej wody PRZYGOTOWANIE BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier,cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,przesiać do piany,lekko wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec około 30 minut w 180 stop

Kuchnia Danusi
Torcik serowy 171

galaretka agrestowa1 galaretka wiśniowaśmietana 18% - 400 mlPIANKA1 szkl śmietany kremówki-36%1 galaretka truskawkowaPONCZwoda gotowana ostudzona- 400 mlspirytus -1 kieliszeksok z cytrynycukier -1 łyżeczkaPONADTO200 g pierników nadziewanych w czekoladziePRZYGOTOWANIE:BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, stopniowo dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej

Kuchnia Danusi
Tort śmietankowy 300

Moja rodzinka uwielbia torty śmietanowe Tort śmietankowy SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka KREM śmietana 36% ( Puratos)- 600 ml cukier puder -1 łyżka śmietan fix - 2 opak DODATKOWO dżem wiśniowy wiórki kokosowe porzeczki czerwone PONCZ woda gotowana - 1 szkl sok z cytryny -0,5 szt cukier -1 łyżka spirytus(...)łyżki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , wymieszać. Dno tortownicy o wymiarach 27 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić tłuszczem. Ciasto wylać do tortownicy , piec 35 minut w nagrzanym piekarniku 175 stop. Ciasto przekroić na 3 części. KREM Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier

Kuchnia Danusi
Tort urodzinowy 196

szklankaproszek do pieczenia-1 łyżeczkaKREMśmietana 36% ( Puratos)- 600 mlcukier puder -1 łyżkaśmietan fix - 2 opakDODATKOWOdżem wiśniowywiórki kokosowePONCZwoda gotowana - 1 szklsok z cytryny -0,5 sztcukier -1 łyżkaspirytus - 2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą i cukrem na sztywno. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia Dno prodiża , wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić tłuszczem. Ciasto

Kuchnia Danusi
Torcik orzechowy 182

KRESTOSkorzystałam z okazji że jutro mamy święto, więc upiekłam torcik orzechowy.Mam nadzieję że zniknie w mgnieniu oka, taki torcik o smaku kawy i orzechów jest przepyszny. Torcik orzechowy SKŁADNIKI:biszkopty okrągłe starte - 3 łyżkicukier -0,5 szklorzechy włoskie tarte - 20 dkg  ( BACK MIT)jajka - 6 sztproszek do pieczenia - 1 łyżeczkabułka tarta do formytłuszcz do formyKREMorzechy tarte laskowe -5 łyżek(...)miski wybić dwa całe jajka, dodać cztery żółtka utrzeć z cukrem i proszkiem do pieczenia, do zgęstnienia masy. Następnie dodawać po łyżce orzechów włoskich i łyżce startych biszkoptów, zmiksować. Z pozostałych czterech białek, ubić pianę na sztywno, delikatnie wkręcić do masy orzechowej, wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy o wymiarach (26 cm). Wstawić do piekarnika

Kuchnia Danusi
Tort śmietanowo czekoladowy 209

jest rewelacyjna , ciasta i desery z tą śmietanką to po prostu poezja smaku. Wypróbowałam i wszystkim polecam, a oto przepisy, wykonane właśnie ze śmietanką czekoladową. Tort śmietanowo czekoladowy SKŁADNIKI: Biszkopt: 6  -  jajek 1 - szkl cukru 1 - szkl mąki 1 - łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 - łyżki kakao tłuszcz do formy KREM 750 ml - śmietany czekoladowej 30% 1 - słoik(...)śmietan fix PONCZ 1/2 szkl  przegotowanej wody 2 - łyżki soku z cytryny 1 - łyżeczka cukru 2 - łyżki spirytusu DODATKOWO: 3 - łyżki mielonych orzechów laskowych wiśnie kandyzowane PRZYGOTOWANIE: Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę z cukrem na sztywno. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać

Kuchnia Danusi
Torcik malinowy 147

Testowanie śmietanki czekoladowej Torcik malinowy Składniki: śmietanka czekoladowa - 750 ml żelatyna -2 łyżki biszkopty okrągłe - 1 paczka maliny - 1 pojemniczek galaretka truskawkowa - 4 opak woda gotowana  do galaretek  - 1,5 litra listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE:  Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i wlać do śmietanki czekoladowej miksując na najwyższych obrotach. Galaretki rozpuścić(...)gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia Biszkopty ułożyć na dno tortownicy, wylać śmietankę czekoladową, odstawić do stężenia. Następnie wylać połowę galaretki, zastudzić. Na galaretce ułożyć umyte i osączone maliny, udekorować listkami mięty. Zalać pozostałą galaretką, schłodzić w lodówce

Kuchnia Danusi
Rolada makowa z kremem budyniowym 127

Uwielbiam rolady biszkoptowe, dziś naszła mnie ochota na makową roladę z kremem Rolada makowa z kremem budyniowym SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka -4 szt mąka - 4 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka cukier - 4 łyżki mak suchy mielony - 4 łyżki kakao - 1 łyżeczka tłuszcz do blachy KREM budyń śmietankowy- 1 opak masło - 200 g mleko -400 ml cukier - 2,5 łyżki DODATKOWO(...)gorzka czekolada- 0,5 opak miód -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Biszkopt  Białka oddzielić od żółtek.  Ubić pianę na sztywno z cukrem. Do ubitej piany dodawać stopniowo żółtka, wymieszać. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i makiem, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wyłożonej papierem pergaminowym i natłuszczonej tłuszczem, formy o wymiarach (36x36 cm). Piec około ok.20 minut

Kuchnia Danusi
Ciasto Shrek 350

zagotowania i zgęstnienia budyniu.MASA ŚMIETANKOWAObie galaretki rozpuścić w 1 szkl wody, odstawić do lekkiego stężenia.Śmietanę schłodzoną ubić, dodawać po łyżce galaretki, ubijać do stężenia masy.Na upieczony i ostudzony biszkopt, wylać gorący budyń, ostudzić.Na ostudzony budyń wyłożyć masę śmietankową, włożyć do lodówki

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania