przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:379/600)

Truskawki w galaretce na biszkopcie 97

masę wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną. 3. Piec w temp 180 t. C ( najlepiej do wyrośnięcia na funkcji " dół " a następnie " góra-dół " ) 4. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia. 5. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. 6. Truskawki obrać z szypułek, umyć i pokroić na ćwiartki. Wyłożyć na ostygnięty biszkopt. 7. Gdy galaretka zacznie tężeć

A Ty Smakuj Mnie
WLOSKIE KOLORY--CZERWONO BIALO ZIELONE 78

Składniki na spód: =cukier perlisty =pokruszone ciastka,lub biszkopty    =amaretto 3-4 łyżki                                             WYKONANIE(...)Tortownicę uszczelnić folią aluminiową. Wyłożyc pokruszonymi ciastkami ,lub biszkoptami .Skropić sokiem truskawkowym wymieszanym z amaretto                                                                            Masa serowa

w mojej kuchni
Trufle z mascarpone w wielu odsłonach 128

serka mascarpone 15 dag kruchych podłużnych biszkoptów 2 łyżki cukru pudru kawa rozpuszczalna kakao, migdały w płatkach lub zmielone, krokant orzechowy i inne…według uznania aromat lub alkohol (według uznania)  Zaparzyć mocną kawę w ¼ filiżanki. Biszkopty pokruszyć, np. wałkiem lub blenderem. Wsypać do miski, dodać zimną kawę, wymieszać i odstawić na 15 minut. Dodać mascarpone, wymieszać łyżką lub mikserem

Humanistka w kuchni
Tort gruszkowy 478

wystygnięcia. Śmietanę ubić z dwoma łyżkami cukru, a następnie połączyć z mlekiem i żółtkami. Po przestudzeniu wsypać pokrojone w kostkę gruszki i wymieszać. Na dno tortownicy układamy jeden nasączony biszkopt i po bokach układamy plasterki gruszek. Następnie masę wyłożyć na ciasto i wyrównać. Przykładamy drugim nasączonym biszkoptem i posypujemy cukrem pudrem. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego. Inspiracja

O kuchni z uczuciem
Murzynek Siostry Anastazji 18317

nieco bym zmieniła, ale o tym napiszę na samym końcu w uwagach. Siostra Anastazja piecze na blaszce o wymiarach 23x38 cm, zaś ja użyłam tutaj blaszki 25x30. SKŁADNIKI Na biszkopt 250 g margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki wody 2 szklanki mąki 5 jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Na masę 500 ml śmietany kremówki(...)puder. Na koniec dodać tężejącą galaretkę nadal ubijając do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wyłożyć na dolny placek, następnie nałożyć górny i polać go polewą czekoladową. Udekorować według uznania. UWAGI Biszkopt: Dodałabym tutaj więcej kakao i 6 jajek, a nie 5 jak w przepisie. Masa: Moim zdaniem pół szklanki wody, to za mało na dwa opakowania galaretek. Zdecydowanie następnym razem

Passions hobbies life
Bezglutenowy biszkopt gryczany z owocami i ksylitolem 227

długiej przerwie przepis dla tych, którzy na blogu szukają przepisów bez glutenu, bez cukru czy bez dodatku tłuszczu. Biszkopt wyszedł puszysty i za sprawą mrożonych owoców lekko wilgotny. W smaku super, oczywiście jeśli ktoś lubi charakterystyczny posmak mąki gryczanej. U mnie zasmakował całej rodzinie. Taką zdrowszą wersję łakoci warto podawać także dzieciom zamiast kupnych słodyczy pełnych chemii, cukru, tłuszczów nasyconych(...)rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 25-27 minut aż góra ciasta ładnie się zarumieni. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia ani bezpośrednio po.  Po upieczeniu zostawić biszkopt w wyłączonym, ale zamkniętym piekarniku na 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i posypać  brzozowym cukrem pudrem. *Ksylitol można zastąpić zwykłym białym lub trzcinowym cukrem

Ze smakiem i z pasją
SERNIK GOTOWANY NA BISZKOPCIE 292

Pyszny,delikatny biszkopt, przepyszny gotowany ser...Niebo w gębie !   Składniki: biszkopt: 9 jajek 2 szkl mąki 2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao masa serowa: 1 kg sera Twarożek Hanusi z Mlekovity 1/2 szkl mleka Mlekovita 1 budyń waniliowy 1 szkl cukru 3 jajka 150 g masła Mlekovita 1 opakowanie cukru waniliowego dodatkowo: płatki czekoladowe

Z Majeczką w kuchni
Zbuntowany Łabędź 6131

cukier i wiórki kokosowe, smażymy na małym ogniu cały czas mieszamy, do uzyskania złotego koloru. Lekko studzimy. Ponadto: 1 słoiczek dżemu z  Czarnej porzeczki Lodzi Wykonanie: Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Pierwszy blat smarujemy dżemem porzeczkowym. Na to wykładamy połowę masy kokosowej, równomiernie rozprowadzając. Przykrywamy drugim biszkoptem, na którym rozsmarowujemy pozostałą masę kokosową. Wierzch przykrywamy ciepłą posypką

kgwjanczewo
Tort miś z bitą śmietaną i lukrem plastycznym 171

sądziłam, że lukier tak szybko wysycha, ale postanowiłam przedstawić moją pierwszą pracę. Dziś mam większe doświadczenie z tym "materiałem", więc w niedalekiej przyszłości podzielę się moimi pomysłami. Biszkopt: (na okrągłą formę średnicy 21-22 cm) 4 jajka niepełna szklanka cukru niepełna szklanka mąki pszennej 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem na wysokich obrotach, aż cukier się(...)cukrem ubiją się, zmniejszamy obroty malaksera do minimum i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem. Pieczemy w temp. 170 st.C ok. 35-40 minut (patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone) Biszkopt dzielimy na 3 blaty. Każdy nasączamy schłodzonym ponczem (3/4 szkl. wody zagotowujemy z cukrem i dodajemy sok z połowy cytryny.Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Studzimy) Krem budyniowy śmietankowy Składniki

tojestpyszne.blogspot.com
Sernik czekoladowy 111

zbyt drogi do wykonania sernik, Dobrze, że udało mi się sfotografować chociaż kawałeczek bo reszty już nie zdążyłam ;-) Przepis na sernik wypatrzyłam u Liski Składniki na spód 180 g biszkoptów lub herbatników 2 łyżki kakao 120 g masła lub margaryny Składniki na masę serową: 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego 200 g cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka(...)gorzkiej czekolady rozpuszczoną w kąpieli wodnej 3 łyżki rumu lub likieru Sposób wykonania: Biszkopty, 2 łyżki kakao, masło lub margarynę zmiksować tak aby powstały drobne okruszki ( ja zmiksowałam blenderem) i wyłożyć gotową masą dno tortownicy najlepiej o średnicy 23 cm. Ser zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, dodać stopniowo po jednym jajku, rozpuszczoną i schłodzoną czekoladę i rum lub likier. Wszystkie

Na słodko lub wytrawnie
STRACIATELLA Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ 94

się na słodkie małe co nieco.                           Wiem to z własnego doświadczenia :) SKŁADNIKI NA 6 PORCJI 12 biszkoptów (długich jak do tiramisu) odrobina mleka (do namoczenia biszkoptów) borówki amerykańskie (w moim przypadku w formie dżemu) 1 duża śmietana 30 % 1 śmietanfix cukier puder do smaku 1 serek homogenizowany

Kuchnia w opałach
ODROBINA SŁOŃCA NA ZACHMURZONYM NIEBIE 90

chmur. Zdecydowanie ładniejszy widok niż dzisiaj za oknem.Od razu człowiekowi weselej na duszy no i na podniebieniu.   Deser bardzo prosty i szybki w wykonaniu. SKŁADNIKI NA 4 PORCJE: Biszkopty sok z połowy pomarańczy 1/2 mango obranego ze skórki 1 kaki  200 g. mascarpone 2 łyżki ulubionego dżemu 1 śmietana 30 % odrobina cukru pudru śmietanfix A jak to zrobić(...)warstwa - Biszkopty nasączyć sokiem z pomarańczy i ułożyć na dnie naczynia. 2 warstwa - pokrojone w kostkę mango. 3 warstwa  - mascarpone połączone z dżemem (w moim przypadku borówkowym) 4 warstwa - pokrojone w kostkę kaki 5 warstwa - ubita śmietana z cukrem i śmietanfixem wieńcząca deser niczym chmurka

Kuchnia w opałach
TORT URODZINOWY DOMINIKI 112

większość czasu spędzała by w stajni, postanowiłam upiec tort, który będzie w małym stopniu odpowiednikiem jej pasji. Pomimo braku talentu plastycznego mam nadzieję sprostałam zadaniu.  SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 4 jajka 1 szkl.cukru 1/2 szkl.mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli sok z cytryny MASA:   1,5 – 2 budynie śmietankowe(...)Dodać stopniowo budyń miksując . Jeśli w masie pojawią się grudki to dodać łyżkę mleka, tak samo, gdy masa jest bardzo gęsta. Dodatek mleka dodaje też puszystości całej masie. Upieczony biszkopt przekroiłam na pół, skropiłam sokiem z cytryny i przesmarowałam masą. Na wierzch tortu rozwałkowałam masę cukrową i ozdobiłam konikami  i innymi gadżetami również z takiej masy. Niestety sama

Kuchnia w opałach
ROLADA MALINOWA 104

zdecydować, co przygotować do degustacji, dla mam nadzieję licznie przybyłych gości naszej imprezy. Dzisiaj powstał pomysł na roladę malinową.  Ciekawa jestem czy chcieli byście jej spróbować ? SKŁADNIKI: na biszkopt 4 jajka szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem 400 ml. śmietanki 30 % śmietan-fix 2 łyżki(...)minut. Z ciasta zdjąć papier, przełożyć je na wilgotną ściereczkę i zwinąć w rulon, pozostawić na 15 minut. Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem pudrem.  Biszkopt rozwinąć, posmarować śmietaną, wyłożyć maliny i znów zwinąć. Posmarować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, schłodzić w lodówce

Kuchnia w opałach
TRUFLE POMARAŃCZOWE 115

Opolan smakołykami. Fotorelacja z tego dnia już jutro :) SKŁADNIKI: na około 30 sztuk 125ml śmietanki o zaw. tłuszczu 30% 100g gorzkiej czekolady z pomarańczą 1 kopiasta łyżka Nutelli 100g biszkoptów 2 łyżki likieru pomarańczowego 2 łyżki skórki pomarańczowej drobno pokrojonej 30g masła kakao do obtoczenia trufli (użyłam słodzonego) A jak to zrobić:      W rondelku zagotować śmietankę(...)masłem. Zdjąć z ognia i rozpuścić w niej czekoladę połamaną na kawałki. Biszkopty drobno rozkruszyć (użyłam blendera) i dodać wraz z pozostałymi składnikami do masy z roztopionej czekolady. Całość dokładnie wymieszać i po wystudzeniu odstawić na kilka godzin do lodówki, aby masa stwardniała. Z masy formować kuleczki i obtaczać je w kakao. Przechowywać w chłodnym miejscu

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania