Ciasto jest pracochłonne, ale gra warta świeczki:) Kto go upiecze, nie powinien żałować, bo sernik jest przepyszny i amatorom sera i truskawek będzie bardzo smakował:) Polecam. - Upiec biszkopt z 3 jaj. Masa truskawkowa: 2 galaretki truskawkowe; 2 szklanki zmiksowanych truskawek; 2 łyżki cukru kryształu; 20-30 dkg truskawek; Wykonanie: Zmiksowane truskawki mocno podgrzać, dodać cukier i mieszać, aż się(...)rozpuści. Do gorących truskawek wsypać galaretki i dobrze mieszać do czasu, aż się rozpuszczą. Nie gotować!! Przestudzoną, tężejącą masę wyłożyć na biszkopt, na masę ułożyć umyte truskawki, lekko je wciskając. Ciasto dobrze ostudzić. Masa serowa: Przepis na masę serową znajdziesz tutaj . Wykonanie masy serowej i składniki są takie jak w przepisie na sernik na zimno. Nie wykorzystujemy z tego przepisu
In my kitchensoli, ubić pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto. Dodatkowo: 1 kg śliwek; 10 dkg zmielonych migdałów; 10 dkg pokruszonych biszkoptów; Śliwki umyć, przepołowić i wyjąć pestki. Połówki śliwek ułożyć na masie serowej. Migdały wymieszać z pokruszonymi biszkoptami i posypać śliwki. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze około
In my kitchenSzampan i maliny zamiast truskawek... właściwie dlaczego nie?? Duet ten okazał się rewelacją w tym cieście. Cisto pyszne, interesujące w smaku. Nam smakowało:) Przepis od Ruletki . Składniki na biszkopt: 150 g mąki pszennej; 200 g cukru; 50 g masła (o temperaturze pokojowej); 4 duże jaja lub 5 mniejszych; skórka otarta z 1 limonki; 8 g cukru waniliowego; 1 łyżeczka proszku(...)wody, odstawić aby napęczniała. Maliny wymieszać z cukrem i zagotować. Odstawić i do gorących malin dodać ekstrakt waniliowy oraz żelatynę. Mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Maliny przestudzić, wylać na biszkopt ułożony w formie (w której się piekł) i odstawić do lodówki do stężenia. Składniki na krem: 600 ml białego półsłodkiego szampana; 100 g cukru; 8 g cukru waniliowego; 4 żółtka
In my kitchenkolejny serniczek z książki siostry Anastazji "100 nowych ciast". Sernik dobry, wilgotny. Takie właśnie serniczki lubię najbardziej...:) Upiec cienki jasny biszkopt (najlepiej dzień wcześniej). Ja upiekłam taki: 4 jajka; 3/4 szklanki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 1 szklanka mąki tortowej: 1 łyżeczka proszku do pieczenia; Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodać cukier kryształ i cukier(...)mąkę i budyń, dobrze wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie mieszając. Na końcu wmieszać pokrojone w kostkę owoce brzoskwini. Wierzch wcześniej upieczonego już biszkoptu przykryć masą serową. Piec w temperaturze 150-180 0 C przez około 1 godzinę (ja piekłam w temperaturze 175 0 C przez 70 minut
In my kitchenśmietanki 30%; 500 g serka mascarpone; 3 łyżeczki żelatyny; 2 łyżki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; Ponadto: około 250 ml mocnego naparu z kawy; 50 ml amaretto; okrągłe biszkopty; czekolada gorzka; Żelatynę zalać 4-5 łyżkami gorącej wody i odstawić na 5 minut, aby napęczniała. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno razem z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Żelatynę podgrzać(...)dodawać stopniowo po 250g serka mascarpone (również schłodzonego) i delikatnie mieszać ze śmietaną (najlepiej zrobić to tzw."rózgą". Schłodzony napar z kawy wymieszać z amaretto, moczyć w nim biszkopty i układać na kremie budyniowym. Następnie wyłożyć krem śmietanowy, wyrównać. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą. Przed podaniem ciasto należy schłodzić
In my kitchenłyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier waniliowy; 3 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody; 1 szklanka (250 ml) musu truskawkowego; 1 szklanka pokrojonych w kostkę truskawek; 150 g biszkoptów; 2 galaretki truskawkowe; Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć folią i ułożyć na dnie biszkopty. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do lekkiego ostudzenia. Serek wymieszać z cukrem pudrem, ubitą
In my kitchenpamiętać, aby roztopioną czekoladę z mascarpone mieszać delikatnie. Nie należy tych dwóch składników zbyt szybko łączyć (za pomocą szybkich obrotów miksera), bo wtedy krem "popłynie". Przeżyłam to, więc piszę :) biszkopt: (podstawowy przepis ze strony Moje Wypieki ) na tortownicę o średnicy 26 cm składniki powinny mieć temperaturę pokojową 5 jajek 2/3 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej(...)piekarnika i upuszczamy je w formie z wysokości około 30 cm upuścić je na podłogę. Odstawiamy do wystudzenia i dopiero zimny przekrawamy na 2 lub 3 krążki. Uwaga: Przekrojony biszkopt, przed nałożeniem kremu, odwróciłam do góry nogami. krem czekoladowo-miętowy: 500 g mascarpone 200 g czekolady mlecznej 150 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka aromatu miętowego Mascarpone przekładamy do misy robota
bistro mamaZapraszam :) Składniki na biszkopt : 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Masa budyniowa : 1 sok Kubuś kiwi ( 900 ml ) 3 budynie waniliowe Winiary 5 łyżek cukru Masa śmietanowa : 500 ml kremówki 30 % 3 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 galaretka agrestowa 1/2 łyżeczki(...)wymiarach 30/30 wyłożyć papierem do pieczenia ale tylko spód. Piec w temperaturze 180 stopni około 25/ 30 minut . Na soku kiwi ugotować budyń . Jeszcze ciepły budyń wyłożyć na przestygnięty biszkopt. Masa śmietanowa : 1 galaretkę agrestową i żelatynę rozpuścić w 1 szklance przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać galaretkę
Sama słodycz i szczypta chilizagotowaną lecz zdjętą z ognia masą. Polewę pozostawić do lekkiego zgęstnienia. Ponadto: słoiczek dżemu z owoców leśnych 2 galaretki (ja użyłam malinowej) 3- 4 banany Wykonanie ciasta: Biszkopt przekrawamy na dwie części. Dolną część ciasta smarujemy dżemem, na to wykładamy banany i krem. W drugiej części biszkoptu wykrawamy dziurki kieliszkiem. Blat układamy na cieście. W dziurki wkładamy kawałki
Krakowskie smaki Aniuznania Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć do białości z cukrem. Dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Połączyć z białkami. Na dno pucharków ułożyć jedną warstwę biszkoptów i polać mocną kawą rozpuszczalną wymieszaną z amaretto, tak aby biszkopty były delikatnie nawilżone kawą. Ułożyć 2 łyżki masy jajeczno-serowej, posypać przesianym kakao. Na masę ułożyć znowu biszkopciki
CookYourselffirmie, następnie wyłożyć na kratkę górą do spodu. Pokroić na 3 blaty po całkowitym ostudzeniu i najlepiej schłodzeniu w lodówce. Dzięki czemu unikniemy kruszenia się ciasta. Ściąć górkę w biszkopcie. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę, następnie dodawać po 2 łyżki cukru pudru, cały czas miksując. Do drugiej miski włożyć obydwa rodzaje sera i zmiksować(...)lodówce. Masę podzielić na 3 części - 2 większe i jedną mniejszą i przełożyć ciasto. Górę i boki posmarować mniejszą część. Ciasto, które zostało nam ze skrojenia górki w biszkopcie, możemy wykorzystać do obłożenia tortu, po wcześniejszym pokruszeniu ciasta. Wstawić do lodówki, na minimum 6 godzin. Pycha
CookYourselfwięc w podejściu numer 2 - zmniejszyłam jego ilość i wyszło obłędnie :) Spróbujcie. Ja sama przepis ten dodaję do moich ulubionych :) 'rolada czekoladowa z kokosowym nadzieniem' Składniki: * ciasto : - 300 g biszkoptów - 50 g masła - 50 g kakao - 2/3 szklanki mleka * masa: - 200 g masła - 100 g cukru pudru - 100 g wiórków kokosowych - 1/2 szklanki mleka * polewa: - 120 g masła lub margaryny(...)szklanki cukru - 3 łyżki wody - 3 łyżki kakao Mleko (2/3 szklanki) z masłem podgrzać - uważać, żeby nie zagotować. Biszkopty pokruszyć, dodać kakao i mleko. Porządnie wymieszać. Powinna powstać gęsta masa, którą należy rozłożyć na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Pozostałe mleko (1/2 szklanki) zagotować, dodać wiórki kokosowe i ciągle mieszając, podgrzewać do momentu, aż wiórki wciągną całe
CookYourselfszklanki śmietany kremówki 30% - 2-4 łyżki cukru pudru - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 2 łyżki żelatyny - 0,5 szklanki gorącej wody - 0,5 truskawek - 2 galaretki truskawkowe - biszkopty na spód Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder (2 łyżki) i zmiksować. Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Porządnie wymieszać. Dodać 2 łyżki serka homogenizowanego. Stopniowo dodawać serek homogenizowany(...)jeśli będzie za mało słodki dodać cukier puder), żelatynę i ekstrakt z wanilii. Zmiksować na jednolitą masę. Spód tortownicy (szczelnej*) wyłożyć biszkoptami. Wylać masę serowo-śmietanową. Wsadzić do lodówki. Galaretkę rozpuścić w 0,5 litrze wody. Przestudzić. Truskawki zmiksować blenderem i połączyć z wystudzoną galaretką. Wylać na lekko stężałą masę serową. Wsadzić do lodówki na całą noc. Smacznego
CookYourselfmój notes z przepisami natknęłam się na Cytrynowy puch. Czas wykonania ciasta jest dość długi ale efekt wizualny i smakowy..... nie do opisania! Polecam! Cytrynowy puch Składniki: biały biszkopt , 2 opakowania śnieżki, 2 szklanki mleka, 4 galaretki cytrynowe, 700 ml śmietany kremówki. 6 łyżek cukru pudru, łyżka żelatyny, wrzątek. Wykonanie: 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 350 ml wrzątku(...)studzimy. Mleko miksujemy ze śnieżkami do uzyskania bitej śmietany i dodajemy rozpuszczone galaretki. Masę wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki na około godzinę. Kolejne dwie galaretki rozpuszczamy w 650 ml wrzącej wody. Ostudzoną galaretkę wylewamy na masę śmietanową i wstawiamy do lodówki do czasu jej zastygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w 70 ml wrzątku. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy stopniowo cukier puder
paapilotkaaPrzepis podaję za Stasią, która to ciacho upiekła . Dzielę się nim, bo warto zrobić na Święta Wielkanocne. Nie wymaga wiele pracy, a jest efektowne. Dziękuję Stasiu ! Składniki na biszkopt : 450 g mrożonego szpinaku 1 i 1/3 szklanka cukru 3 jajka 1 i 1/3 szklanka oleju np. rzepakowego 2 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Szpinak rozmrażamy, odsączamy(...)dodajemy odciśnięty szpinak, mieszamy go delikatnie z masą jedynie łyżką, gdyby ciasto było za suche możemy dodać odrobinę soku ze szpinaku ( konsystencja ciasta ma być taka jak na zwykły biszkopt) Pieczemy w temp. 180*C około 1 godz., do suchego patyczka Po wystudzeniu skrawamy cieniutko wierzch ciasta (bo jest brązowy) i to odrzucamy, Około 1/3 ciasta z wierzchu odkrawamy ( może
Proste Potrawy