przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:367/600)

Ciasto balowe 372

budynie waniliowe Blaszka 25/30 Sposób przygotowania 1. Jajka ubić z cukrem na gęsty kogel mogel , dodać olej i mąkę wymieszaną z proszkiem.Wymieszać i przelać do blaszki . 2. Biszkopt upiec w temp. 180 st do suchego patyczka. 3. Budyń ugotować na litrze mleka. 4. Kremy ubić w 2 szklankach mleka. 5. Warstwy ciasta; 1. biszkopt 2 . budyń 3 . herbatniki

Sama słodycz i szczypta chili
TORT "Czekoladowa Pinacolada" (kokos, ananas, mus czekoladowy, krem amaretto). 332

się przyjemnie robi na myśl, że zrobimy go znów  (i, że znów go zjemy). No to co, to... zapraszamy! Tort z okazji... dobrego tortu.SKŁADNIKI I WYKONANIE:1. Biszkopty:- 3 blaty: 2 kokosowe, 1 budyniowy -Składniki:- 6 białek,- 12 dag cukru pudru (1/2 szklanki),- 6 dag mąki (3 łyżki)- proszek budyniowy mały,- szczypta proszku do pieczenia (bg),- kokos.Wykonanie:Ubijamy(...)proszek do pieczenia, cały czas ubijając. Dzielimy na pół. Do połowy wsypujemy wiórki kokosowe (1/3 dużego opakowania).Pieczemy w temp 180 stopni (góra-dół, termoobieg) przez 30 minut dwa biszkopty: zwykły (lekko budyniowy) i kokosowy. Kokosowy wyjdzie grubszy - przekrajamy go na dwa blaty.Powstają nam 3 blaty - na górę i na dół kokosowy, w środek budyniowy.2. Masy

Wypisz Wymaluj
Ciasto cygan 3267

rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na cieście.Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu.Warstwy ciasta:ciasto makowo orzechowe, połowa kremu, tężejące galaretki, biszkopty, druga część kremu, ciasto makowo-orzechowe, polewaPs. Przed rozsmarowaniem kremu na galaretce galaretka musi być twarda. Przepis z książki:Wielka księga ciast Siostry Anastazji

Ala piecze i gotuje
SERNIK NA ZIMNO I 237

zimno. W sumie nie żałuję, bo wyszedł bardzo smaczny, nie mocno słodki, orzeźwiający od zimnej galaretki i truskawek (polskich! - zdobycie graniczyło z ... cudem)Serniczek można przygotować na biszkopcie, na herbatnikach, albo bez spodu - jeśli tak lubimySkładniki:1kg białego sera 3 galaretki o dowolnym smaku150 g masła 5 łyżek cukruNa wierz:1 galaretka truskawkowatruskawki(...)trzy części. Każdą z galaretek rozpuścić w 1 szklance wody - ostudzić. Tężącą galaretkę dodać do jednej części sera i wymieszać mikserem. Wylać do tortownicy ( ja wlewałam na 1/3 biszkoptu wcześniej upieczonego) i wstawić do lodówki, aż stężeje. W taki sam sposób przygotować pozostałe dwie masy. Każdą następną masę wlewać na stężoną poprzednią. Ostatnią, truskawkową rozpuścić w połowie przewidzianej na opakowaniu

Walijskie Pichcenie
TORCIK Z KASZKI Z MUSEM ANANASOWYM 222

Namówiłam Was do wypróbowania przepisu? :))) Składniki: 1k. Kasi 3/4l mleka 1 szkl. kaszy manny 3 żółtka 1 szkl. cukru pudru 1 małe op.cukru waniliowego 1 łyżka kakao herbatniki lub biszkopty do wyłożenia tortownicy puszka ananasów 1 galaretka ananasowa Wykonanie:Tortownicę (moja 23cm) wykładamy biszkoptami. Z  mleka, kaszy manny i cukru waniliowego  gotujemy gęstą masę, mieszając aby się

Walijskie Pichcenie
ROGALE MARCIŃSKIE 2014 238

makowej) 1 szkl. mleka 30g świeżych drożdży szczypta soli 3 łyżki cukru 50g masła do wyrobienia ciasta + 200g miękkiego masła do wałkowania Na nadzienie: 350g białego maku 6 pokruszonych biszkoptów 130g masy marcepanowej 3/4 szkl. cukru pudru 2 białka 100g płatków migdałowych 120g daktyli 3 łyżki skórki cytrynowej i pomarańczowej (ja miałam mix, ale można użyć tylko pomarańczową) 100g orzechów(...)mikserem wraz z cukrem pudrem i śmietaną. Do utartej masy marcepanowej dodajemy stopniowo nasz mak z bakaliami. Kiedy już masa makowa połączona jest z masą marcepanową dodajemy pokruszone drobniutko biszkopty  (ja kruszę je przy użyciu wałka do ciasta),  skórkę pomarańczową, aromat i ubitą na sztywno pianę z białek. Całość mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Masę

Walijskie Pichcenie
Rogale marcińskie 1398

blanszowanych migdałów  70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli bez pestek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki gęstej śmietany ( dałam 12 % ) 2 białka 5 podłużnych biszkoptów Wykonanie: W oddzielnych miseczkach nasypać mak, orzechy włoskie, daktyle i figi .  Zalać gorąco wodą i doczekać 30 minut. Następnie odcedzić na sitku o małych oczkach. Mak, orzechy figi , daktyle(...)migdały mielimy 2 razy. Masę marcepanową ucieramy z cukrem pudrem i śmietaną. Gdy składniki się dobrze połączą dodajemy zmielony mak z bakaliami. Następnie dodajemy pokruszone biszkopty ( mieliłam w blenderze ) i posiekaną skórkę pomarańczową. Masę bardzo dobrze mieszamy. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do nadzienia.. Delikatnie mieszamy. Jeśli nadzienie będzie za bardzo zbite dodajemy 1 łyżkę śmietany. Dodatkowo : jajko

Słodkości i nie tylko
Pianka z galaretką. 5268

zaskoczył mnie ostateczny wynik. Smak znałam wiec wiedziałam, że będzie ok. Ale pozostając w temacie ;). Składniki: 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego, 3 różne galaretki,  2 takie same galaretki, biszkopty.   Wykonanie:Mleko dzielimy na 3 równe części. 2 takie same galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku. Jedną z trzech galaretek rozpuszczamy w pół szkl gorącej wody, odstawiamy(...)Trzecią część mleka wlewamy do miski i miksujemy do uzyskania lekkiej pianki dodając letnią i zaczynającą się delikatnie ścinać galaretkę. Całość szybko wylewamy na blaszkę wyłożoną folią spożywczą i biszkoptami. Wstawiamy do lodówki. Kiedy jest ścięte przygotowujemy kolejną galaretkę i kolejną część mleka, którą wylewamy na pierwszą warstwę. Kiedy zastygnie wylewamy część rozrobionej wcześniej galaretki i znów wstawiamy do lodówki

Malinowe Pocałunki
Czereśniowa rozkosz pod pierzynką. 229

przyprawami i puszczą sok. Małe miseczki, kokilki wykładamy folią spożywczą Jan niezbędny. Wkładamy do nich lody i na środku robimy wgłębienie. Tak przygotowane miseczki wstawiamy do zamrażarki. Z biszkoptu wycinamy kawałki odpowiadające szerokości miseczek z lodami. Kiedy czereśnie puszczą sok wyjmujemy torebkę z wody i studzimy. Wodę i cukier umieszczamy w rondelku. Gotujemy do momentu uzyskania temp ok 120 stopni(...)białka wystygną. Gotową bezę przekładamy do woreczka strunowego Jan Niezbędny z ozdobną tylką. Wyjmujemy z zamrażarki nasze lody. W zagłębienia wkładamy nasze czereśnie z sokiem i przykrywamy kawałkiem biszkoptu. Odwracamy i wyjmujemy z miseczki. Zdejmujemy folię i ustawiamy na talerzyku. Na całość wyciskamy naszą bezę. Następnie opalamy ją palnikiem. Podajemy od razu po przygotowaniu. A to jest właśnie mój drugi

Malinowe Pocałunki
Tort z pijaną wiśnią i czekoladą. 191

moja pierwsza zabawa z masą cukrową.  Ale dokładnie ile jej mi poszło nie pytajcie ;).  Miałam ponad 1 kg a znikała mi w rękach córki.  Składniki: Biszkopt: 5 jaj  3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 0,5 l śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 ciemne czekolady wiśnie z likieru/nalewki wiśniówka(...)czekoladowym serkiem. Zimną przegotowaną wodę łączymy z wiśniówką( do smaku) (likier, nalewka...) dosładzamy do smaku i ewentualnie dodajemy odrobinę soku z cytryny. Takim ponczem nasączamy delikatnie nasz pierwszy blat biszkoptu. Na to wykładamy połowę kremu i układamy wiśnie z nalewki. Przykrywamy kolejnym blatem, który nasączamy i kładziemy resztę naszej masy i wiśnie. Na to ląduje ostatni blat, który delikatnie nasączamy

Malinowe Pocałunki
Sernik na zimno truskawkowo- różana zebra. 933

otwarta. Składniki: 500 g truskawek (kaszubskie) 2 galaretki truskawkowe syrop różany/cukier/miód ok 1 kg serka homogenizowanego waniliowego (ja użyłam 8 szt po 140 g) 3 łyżki żelatyny biszkopty Wykonanie:Przebrane i umyte truskawki blendujemy i dosładzamy do  smaku. Galaretki zalewamy szkl zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie rozpuścić ją w kąpieli wodnej(...)zimne i w momencie połączenia się z żelatyną całość zaczęła mi się szybko zsiadać. Więc lepiej jak są w temp pokojowej ;).Tortownicę wykładamy folią spożywczą, aluminiową. Na dno wykładamy biszkopty i naprzemiennie wlewać po kilka łyżek masy serowej i truskawkowej ( tak jak w przypadku kultowego ciasta zebra). Całość wstawić do lodówki na kilka- kilkanaście min. Po tym czasie wierzch polać

Malinowe Pocałunki
Podsumowanie października 194

ktoś skorzystał, zrobił zdjęcia , niech się pochwali - w galerii ]..i wspólnego pieczenia ..A teraz najczęściej oglądana 10.. Pieczone ziemniaki Schabowy wg Magdy Gessler Szybki sernik Biszkopt dwukolorowy Syrop z pigwy Mięso wekowane Kotlety mięsne z kapusta pekińską Sałatka z ogórków,cebuli i papryki na zimę Paprykarz do słoików Biszkopt z jabłkami i pianką

Moje domowe kucharzenie
sernik z homo i kaszki mannej ze śliwkami i biszkoptami... 184

łyżki cukier, 2 opakowania serek homogenizowany waniliowy, 1 opakowanie jogurt gęsty, 1 szklanka kaszka manna, 1 sztuka skórka z cytryny starta, 4 sztuki piana z białek, 6 sztuk biszkopty okrągłe, 10 sztuk śliwki węgierki, - ile potrzeba cukier puder miękkie masło utrzeć mikserem i dodawać po jednym żółtku z cukremutrzeć na gładką masębiałka ubić na sztywną pianę do masy dodać serki(...)mikserem na gładką masęna koniec dodać ubitą pianę i łyżką delikatnie wszystko wymieszać tortownica 20cm wyłożona papierem do pieczenia (nie natłuszczać blaszki) przełożyć połowę ciasta i dodać połowę nadzienia: biszkopty podzielne na 4 części każdy i śliwki każda połówka na dwie częścidodać resztę ciasta i resztę nadzienia lekko wciskając w masę piec w 200C około 40 minut i zostawić

W Mojej Kuchni Lubię
markizowo-biszkoptowy galaretkowiec ze śliwkami... 151

Składniki: 1 opakowanie biszkopty 1 opakowanie markizy kakaowe 1/2 kg śliwki 1 kubek serek waniliowy 1 opakowanie galaretka agrestowa 2 opakowania galaretka wiśniowa tortownicę 20 cm wyłożyć folią spożywczą i pędzelkiem posmarować cienko olejem - galaretka dobrze odejdzie od folii na dnie ułożyć biszkopty i wokół rantu ustawić markizy teraz rozłożyć całe śliwki bez pestek a w puste miejsca dodać połówki

W Mojej Kuchni Lubię
sernikowiec jogurtowy bez tłuszczu... 195

Składniki: 4 sztuki jajka, 1/2 szklanki cukier, 800 ml jogurt wiśniowy gęsty, 2 opakowania budyń śmietankowy, 200 gram biszkopty, 1 tabliczka czekolada gorzka, - ile potrzeba cukier puderżółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel do masy dać dwa duże gęste jogurty wiśniowe i mikserem na gładkie ciasto wsypać budynie i mikserem dobrze wymieszać na koniec dodać ubitą pianę z białek(...)delikatnie łyżką wymieszać tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia na dnie poukładać biszkopty i wlać do formy ciasto ułożyć na cieście kostki czekolady i piec w 200C około 40-45 minut zostawić w blaszce do wystudzenia dobrze wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem sernikowiec jest pyszny i wart polecenia........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię