lekka i owocowa. Polecam amatorom serników na zimno a szczególnie polecam dla dzieci- im na pewno się spodoba, w końcu uwielbiają kolorowe desery. *tortownica 26 cm: Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na masę truskawkową: 200 g truskawek (najlepiej mrożonych) 200 g serka homogenizowanego naturalnego łyżka cukru(...)końcu dodać wystudzoną galaretkę truskawkową. Odstawić. Tak samo przygotować masę jagodową. Przygotować piankę: kremówkę ubić i zmiksować z galaretką cytrynową, odstawić. Kiedy masy będą bardzo gęste wykładać ja biszkopt łyżką na zmianę. Wierzch wyrównać łyżką zanurzoną we wrzątku. Wstawić do lodówki. Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody. Kiedy wystygnie zalać ciasto i odstawić do całkowitego stężenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacudo powstało z pomieszania dwóch przepisów i jak dla mnie jest jednym z ulubionych ciast. Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 5 dużych kwaskowatych jabłek 1 galaretka agrestowa 3/4 szklanki cukru Masa orzechowa: 200 g orzechów włoskich 200 ml śmietany kremówki(...)całość łączymy. Masę gotujemy ok. 3 minuty i studzimy. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce masy orzechowej ciągle miksując. Gotową masę wykładamy na jabłka. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i chowamy do lodówki. Polewamy polewą i dowolnie dekorujemy. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachmiski, ręcznie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą pieczemy przez 15 minut w 160 stopniach, w formie o wymiarach 25x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy. Biszkopt: 4 jajka 160 g cukru 100 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy(...)każdej dodajemy galaretkę. Odstawiamy do wystudzenia. Wykonanie: Na spodzie umieszczamy placek miodowy. Wykładamy ¼ budyniu. Następnie jabłka z galaretką czerwoną. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Wykładamy kolejną porcję budyniu. Biszkopt. Porcja budyniu. Kolejno jabłka z galaretką cytrynową. Odstawiamy do stężenia do lodówki. Ostatnia porcja budyniu. Na wierzch placek miodowy. Ciasto można wykończyć polewą z czekolady. Polewa: 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
kulinarnyswiatdomitruskawkowa 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30 % do ubijania 200 g truskawek, u mnie mrożone 50 ml likieru o smaku śmietankowo-truskawkowym Dalkowski dodatkow o 5 podłużnych biszkoptów likier śmietankowo-truskawkowy Dalkowski do nasączenia biszkoptów 2 kostki czekolady, u mnie gorzka Truskawki rozmrozić. Do miski wlać śmietankę i ubić na sztywno. W drugiej misce zmiksować serek mascarpone. Następnie
Monia miesza i gotujeulubionymi smakami pociech są: miejsce 1: bananowy, miejsce 2: truskawkowy miejsce 3: czekoladowy Tak więc wykonawszy tą dogłębną analizę zabrałam się do dzieła. Blacha 24 x 38 cm Biszkopt: - 8 jajek - 8 łyżek mąki pszennej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć bułką(...)dodawać do jajek, mieszać delikatnie ręcznie rózgą ( bądź łyżką ). Z ostatnią porcją mąki wlać olej. Wylać ciasto do formy, piec ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. * Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej - wówczas świetnie się kroi i się nie kruszy. Wystudzone ciasto przekroić na 3 blaty. Krem bananowy - 250 gr serka mascarpone - 200 ml śmietanki kremówki
kawawszklancebiszkopt jasny biszkopt ciemny masa orzechowa masa budyniowa dżem jabłkowy dżem mirabelkowy poncz z cytryną, cukrem i wódką dekoracja z róż żelowanych masa orzechowa: 1 szkl mielonych orzechów pół szkl mleka 1 margaryna palma 1 szkl cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 2-3 łyzki wódki 2 łyżeczki kakao Mleko zagotować, zalać zmielone orzechy i wystudzić. Palmę utrzeć
Gotowanie jest łatwepuszka ananasa w zalewie 4 jajka 1/2 kostki masła 3 łyżki pomarańczowych wiórek kokosowych 3 łyżki zielonych wiórek kokosowych 5 łyżeczek cukru waniliowego 4 łyżki cukru kryształu herbatniki lub biszkopty na spód Sposób przygotowania: Ananasy wraz z zalewą miksujemy w blenderze wraz z wiórkami kokosowymi (ja zostawiłam plaster do dekoracji). Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy po jednym jajku(...)Następnie dodajemy stopniowo ser, gdyby masa robiła się zbyt gęsta rozrzedzamy koktajlem ananasowym i postępujemy tak do wyczerpania składników. Blaszkę (23x28cm) wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy herbatniki (lub biszkopty). Masę ostrożnie wykładamy łyżką, wyrównujemy wierzch. Sernik pieczemy 20 min. w 180 stopniach, 1 godzinę w 160 stopniach i 20 minut w 130 stopniach. Studzimy w otwartym piekarniku
Kolorowy Przepisownikmasła 1 żółta galaretka cukier do smaku - opcjonalnie Masa budyniowa: 500 ml mleka 4-5 łyżek cukru (wedle smaku) 20 dag masła 2 budynie waniliowe lub śmietankowe Dodatkowo: okrągłe biszkopty 2 czerwone galaretki przygotowane wg przepisu na opakowaniu Sposób wykonania: 1. Zrobić ciasto miodowe: miękką margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, mąkę przesianą z sodą i przyprawą do piernika(...)mleka, cukru i budyniu. Kiedy budyń będzie zimny, utrzeć masło i stopniowo dodawać budyń. 4. Złożyć ciasto (od dołu): ciasto miodowe - 1/2 masy budyniowej - tężąca masa jabłkowa - warstwa okrągłych biszkoptów - tężąca czerwona galaretka (w tym momencie wkładam ciasto do lodówki, by galaretka całkowicie stężała), na czerwoną galaretkę wyłożyć pozostałą masę budyniową i na wierzch ciasto miodowe. Na gotowe ciasto można
Kuchnia domowa Anisłodkie a tym samym wydajne: bo nie chce się więc zjeść więcej niż jednego kawałka na raz. ;-) Chałwy jest w kremie bardzo dużo, więc jej smak zdecydowanie dominuje. Biszkopt: 5 jajek L 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej typ 450 1/3 szklanki kakao szczypta soli Krem: 400g chałwy waniliowej 2 budynie waniliowe 3 szklanki mleka 250g margaryny(...)stopni przez około 40 minut. 2. Budynie gotujemy na mleku. Dobrze studzimy. Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy, dodajemy na przemian budyń i 300g pokruszonej chałwy. 3. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części. Przekładamy przygotowanym kremem, smarujemy nim również wierzch. Posypujemy pokruszoną chałwą. Chłodzimy
Szefowa kuchninajlepiej poprawić sobie humor czymś słodkim, w moim przypadku najlepiej to jeszcze samemu upiec. Tak więc podpatrzony wczoraj w telewizji i oczywiście zmodyfikowany przeze mnie przepis na jabłka pod biszkoptem. Do przygotowania ciasta potrzeba nam: 5 jajek 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5-6 łyżek cukru 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na jabłkowy spód(...)grubości. Tak przygotowane jabłka wsypujemy do miski, zasypujemy cynamonem oblewamy sokiem z cytryny żeby nie poczerniały, a imbir ścieramy na drobnych oczkach i dokładnie ręka mieszamy jabłka. Biszkopt, czyli białka ubijamy na sztywną pianę, zaczynając na odrobinie soli potem dodajemy stopniowo po łyżce cukru, do sztywnej piany kolejno dodajemy żółtka podczas miksowania, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia
Kuba Gotujepikantnych i gruboziarnistych. Posiłki powinny być spożywane świeżo przyrządzone w niewielkich porcjach, w równych odstępach czasu, najlepiej 5 razy dziennie. Produkty dozwolone: Pieczywo - jasne, pszenne, czerstwe (bułki, biszkopty, sucharki), płatki owsiane, płatki kukurydziane. Nabiał - chude mleko, kefir, maślanka, zsiadłe mleko, jogurt odtłuszczony, jogurt grecki, chudy twaróg, chudy biały ser, białko z jajek. Mięso - chude mięso: kurczak, indyk, królik(...)liść laurowy, ziele angielskie, cynamon, wanilia, sok z cytryny, koperek, zielona pietruszka, cynamon, kminek . Dodatki - kasze (manna, jaglana, jęczmienna, kuskus), ryż, drobny makaron. Słodycze - cukier, miód, galaretki, kisiel, budyń, biszkopty, herbatniki, wafle. Napoje - słaba herbata, rumianek, mięta, kawa zbożowa, kompot (z dozwolonych owoców). Potrawy mogą być gotowane, parowane, pieczone (w tym w folii), duszone (bez obsmażania i dodatku tłuszczu
Codzienne GotowanieMonte Snack to delikatny, wilgotny ciemny biszkopt, wypełniony mlecznym kremem oraz czekoladowo-orzechowym nadzieniem, który umieszczony jest po środku kanapki. Biszkopt jest zwarty, nie klei się do rąk co często zdarza się w tego typu produktach. Kanapka jest naprawdę smaczna, delikatna, po prostu rozpływa się w ust ach. Połączenie czekolady, orzechów oraz mlecznego kremu daje
magiczna kuchnia Kasiupuszczamy blachę na zabezpieczoną podłogę z wysokości 30cm. Taki manewr pozwoli nam zabezpieczyć się przed opadnięciem ciasta. Studzimy. Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie i również zostawiamy do wystudzenia. Wystudzony biszkopt kroimy na 2 blaty. Mieszamy wodę z sokiem z połowy cytryny i cukrem pudrem. Nasączamy dolny blat i smarujemy 3-4 łyżkami dżemu. Banany kroimy na pół, smarujemy sokiem(...)cytryny z obu stron i układamy jeden obok drugiego na biszkopcie. Najlepiej wybrać jak najmniej zakrzywione banany i jak najdłuższe, wtedy wygodniej się układa. Jeśli jednak okaże się, że kupione banany są za krótkie na blachę, możecie ułożyć je tak jak na rysunku. Ułożone banany zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Masa: Śmietanę ubijamy na sztywno
Czerwona PorzeczkaSKŁADNIKI: 1 paczka biszkoptów 1/2 kg sera białego tłustego 1 szklanka śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru wanilia 1 duża filiżanka mocnej kawy chlust rumu kakao kawa opcjonalnie łyżka soku z wiśni lub jagód (dla koloru) Miksujemy ser ze śmietanką i cukrem na gładką masę, dodajemy rum i wanilię i dalej miksujemy, odkładamy trochę serka i dodajemy sok, mieszamy. Przekładamy(...)biszkopty zamoczone w kawie i układamy warstwami. Jedną warstwę posypujemy kawą. Na wierzchu oprószamy kakaem. Wkładamy do lodówki
harrisanajlepiej poprawić sobie humor czymś słodkim, w moim przypadku najlepiej to jeszcze samemu upiec. Tak więc podpatrzony wczoraj w telewizji i oczywiście zmodyfikowany przeze mnie przepis na jabłka pod biszkoptem. Do przygotowania ciasta potrzeba nam: 5 jajek 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5-6 łyżek cukru 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na jabłkowy spód(...)grubości. Tak przygotowane jabłka wsypujemy do miski, zasypujemy cynamonem oblewamy sokiem z cytryny żeby nie poczerniały, a imbir ścieramy na drobnych oczkach i dokładnie ręka mieszamy jabłka. Biszkopt, czyli białka ubijamy na sztywną pianę, zaczynając na odrobinie soli potem dodajemy stopniowo po łyżce cukru, do sztywnej piany kolejno dodajemy żółtka podczas miksowania, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia
Kuba Gotuje