lekki jak chmurka sernik na biszkopcie na pewno zasmakuje dzieciom. Urozmaiciłam go galaretką i ananasem. *blaszka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg sera sernikowego 1 szklanka cukru 5 jajek 120 g masła 2 opakowania budyniu waniliowego kilka kropel aromatu pomarańczowego(...)serową: masło roztopić i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Nadal ucierając dodawać ser, budynie, masło, olejek pomarańczowy. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Wyłożyć na biszkopt i piec w 170*C przez godzinę. Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie całkowicie wystudzić. Do syropu z ananasa dolać wody do 350 ml, zagotować
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWalentynki, więc okazja jak znalazł:) Składniki: 100 g mlecznej czekolady 150 g gorzkiej czekolady 200 ml mleka 200 ml śmietanki kremówki 2 białka 1 łyżka cukru pudru 16 okrągłych biszkoptów do dekoracji: kilka kostek białej czekolady kilka kostek mlecznej czekolady ciasteczka anyżkowe (można pominąć) mandarynka Czekolady połamać. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić czekolady i mieszając rozpuścić, wystudzić. Foremkę wyłożyć(...)cukrem pudrem na sztywno. Białka ubić w osobnej misce. Kremówkę wymieszać z białkami na najniższych obrotach miksera i mieszając dolewać czekoladę. Masę przelać do foremki. Na wierzchu ułożyć biszkopty spodem do góry. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Stężały deser wyłożyć na paterę odwracając formę go góry dnem. Delikatnie zdjąć folię. Białą i mleczną czekoladę zetrzeć na wiórki (łatwo
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniateż ciekawie wygląda. A do tego jest proste do zrobienia, nie wymaga ucierania mas i w zasadzie nie można go zepsuć. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao na warstwę kokosową: 200 g drobnego kokosu 3 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego(...)następnie dodać rozrobiony budyń. Zagotować mieszając a na końcu dodać masło. Mieszać aż wszystko razem się połączy i zdjąć z ognia. Odczekać chwilkę i gorącą masę wylać na biszkopt, odstawić do wystudzenia w chłodne miejsce. Na warstwie kokosu ułożyć ptasie mleczko. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać cappuccino a następnie żelatynę. Masę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasera białego w kostce 8 jajek 500 ml śmietanki kremówki 1 szklanka oleju 1 szklanka mleka 2 opakowania budyniu toffi 1,5 szklanki cukru szczypta soli paczka okrągłych biszkoptów puszka kajmaku 200 g orzechów włoskich łyżka masła 50 g gorzkiej czekolady Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozłożyć herbatniki. Ser zmielić w maszynce do mięsa najlepiej dwukrotnie. Żółtka(...)dodawać ser, kremówkę i olej. Budynie rozpuścić w mleku i wlać do masy serowej. Białka ubić z solą na sztywną pianę i dodać do sera. Masę serową wylać na biszkopty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec godzinę. Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie całkowicie wystudzić. Kajmak podgrzać i rozsmarować na serniku. Orzechy posiekać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDelikatny biszkopt o wyraźnym smaku cynamonu przełożony kremem cappuccino i musem gruszkowym. Ciasto jest bardzo podzielne i dobrze się kroi. Doskonale sprawdzi się także w formie tortu. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru paczka cynamonu (30 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem cappuccino: 4 żółtka opakowanie budyniu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaalkoholem. Kremowy warstwa kokosowa doskonale łączy się z lekką advocatową pianką i wiórkami białej czekolady. Po prostu rozpływa się w ustach. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem kokosowy: 700 ml mleka szklanka kokosu 4 żółtka 2 kopiate łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki(...)żółtka oraz kokos. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń (nie będzie zbyt gęsty- tak ma być). Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem na krem. Biszkopt nasączyć herbatą wmieszaną z wódką. Wyłożyć krem i wyrównać. Na kremie ułożyć herbatniki. Kremówkę ubić ze śnieżką. Czekoladę rozpuścić nad parą. Do ubitej śmietanki wmiksować najpierw likier a następnie czekoladę. Wyłożyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasię z ciastkami weselnymi. Można je długo przechowywać, najlepiej w lodówce żeby nie były miękkie. Składniki na około 40 sztuk: 100 g masła 8 łyżek płatków owsianych 10 biszkoptów 3 łyżki orzechów włoskich zmielonych 2 łyżki kremu typu nutella 1/3 szklanki rodzynek 70 g cukru pudru kieliszek rumu 1/2 szklanki zmielonych orzechów do obtoczenia Rodzynki zalać rumem i odstawić(...)Płatki owsiane i biszkopty zmielić blenderem na proszek. Masło utrzeć z cukrem pudrem i kremem czekoladowym. Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie. Wstawić ciasto na pół godziny do lodówki żeby było twardsze, wtedy lepiej będzie się formować. Wilgotnymi rękami formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w orzechach
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianich zainspirowała mnie do zrobienia letniego ciasta z owocami i kokosem. Wspaniale nadaje się na upalne dni, bo jest lekkie, orzeźwiające i meeega egzotyczne. Zamiast tradycyjnego biszkopta zrobiłam biszkopt Królowej Wiktorii- był nieco cięższy ale bardziej wilgotny. P.S. jeśli nie próbowaliście jeszcze ciasta z kokosem zalanym galaretką, to polecam. Taki "napity" kokos jest pyszny. *tortownica 21 cm: na biszkopt Królowej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasokiem z cytryny. Pozostałe blaty ciasta posmarować dżemem. Kremówkę ubić na sztywno a następnie dodać przestudzoną czekoladę. Dokładnie ale krótko zmiksować. Masę podzielić na trzy części. Pierwszą wyłożyć na biszkopt i przykryć ciastem dżemem do dołu. Biszkopt od góry nasączyć wodą z cytryną. Tak samo robić kolejne warstwy. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Stężałe ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapokroić na drobne kawałki. Z masy odłożyć trzy łyżki a do reszty wmieszać brzoskwinie. Syrop z brzoskwiń wymieszać z wódką. Na jednym blacie ciasta rozsmarować połowę masy z brzoskwiniami. Biszkopt nasączyć w syropie z wódką i ułożyć na masie, przykryć jej drugą częścią i drugim blatem ciasta. Pozostałą masę rozsmarować na wierzchu i bokach ciasta. Resztę biszkoptów również nasączyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawariantów. Ja bardzo lubię taką ze świeżymi owocami. A jeśli lubicie ciasta z jabłkami to zapraszam po przepis na roladę z jabłkami i kokosem tutaj (klik) Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na nadzienie: 2,5 opakowania galaretki pomarańczowej 300 g jogurtu owocowego maliny, borówki amerykańskie dodatkowo: bita(...)zwinąć w roladę. Pozostawić do wystudzenia najlepiej ze ściereczką. Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku. Kiedy wystygną wymieszać z jogurtem i odstawić do stężenia. Kiedy masa będzie mocno tężeć biszkopt rozwinąć i rozsmarować na nim masę jogurtową oraz rozłożyć owoce. Zwinąć całość w roladę. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i owocami lub posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajajecznej i delikatnie wymieszać. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut aż biszkopt będzie upieczony ale sprężysty i jeszcze niezbyt wysuszony z wierzchu, w innym razie przy zwijaniu się połamie. Upieczone ciasto zdjąć z papieru, przykryć wilgotną ściereczką i razem z nią(...)blenderem rozdrobnić na mus. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie rozmieszać. Odstawić w chłodne miejsce. Roladę rozwinąć. Kiedy nadzienie będzie prawie całkowicie stężałe wyłożyć je na biszkopt i zwinąć. Wstawić do lodówki, żeby stężała. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Kokos usmażyć na łyżce masła. Stężałą roladę posmarować kremem maślanym i obsypać kokosem. Udekorować resztą kremu i porzeczkami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnialekka i owocowa. Polecam amatorom serników na zimno a szczególnie polecam dla dzieci- im na pewno się spodoba, w końcu uwielbiają kolorowe desery. *tortownica 26 cm: Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na masę truskawkową: 200 g truskawek (najlepiej mrożonych) 200 g serka homogenizowanego naturalnego łyżka cukru(...)końcu dodać wystudzoną galaretkę truskawkową. Odstawić. Tak samo przygotować masę jagodową. Przygotować piankę: kremówkę ubić i zmiksować z galaretką cytrynową, odstawić. Kiedy masy będą bardzo gęste wykładać ja biszkopt łyżką na zmianę. Wierzch wyrównać łyżką zanurzoną we wrzątku. Wstawić do lodówki. Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody. Kiedy wystygnie zalać ciasto i odstawić do całkowitego stężenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacudo powstało z pomieszania dwóch przepisów i jak dla mnie jest jednym z ulubionych ciast. Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 5 dużych kwaskowatych jabłek 1 galaretka agrestowa 3/4 szklanki cukru Masa orzechowa: 200 g orzechów włoskich 200 ml śmietany kremówki(...)całość łączymy. Masę gotujemy ok. 3 minuty i studzimy. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce masy orzechowej ciągle miksując. Gotową masę wykładamy na jabłka. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i chowamy do lodówki. Polewamy polewą i dowolnie dekorujemy. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachmiski, ręcznie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą pieczemy przez 15 minut w 160 stopniach, w formie o wymiarach 25x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy. Biszkopt: 4 jajka 160 g cukru 100 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy(...)każdej dodajemy galaretkę. Odstawiamy do wystudzenia. Wykonanie: Na spodzie umieszczamy placek miodowy. Wykładamy ¼ budyniu. Następnie jabłka z galaretką czerwoną. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Wykładamy kolejną porcję budyniu. Biszkopt. Porcja budyniu. Kolejno jabłka z galaretką cytrynową. Odstawiamy do stężenia do lodówki. Ostatnia porcja budyniu. Na wierzch placek miodowy. Ciasto można wykończyć polewą z czekolady. Polewa: 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
kulinarnyswiatdomi