przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:365/600)

Desery marcepanowe z masą chałwową 131

położyłyśmy z mamą inny krem, krem czekoladowy. Składniki : 60 g gotowej masy marcepanowej 130 g masła    130 g cukru  szczypta soli 2 łyżki zmielonych biszkoptów 80 g zmielonych migdałów 200 g mąki pszennej typ 500 2 łyżeczki proszku do pieczenia  6 łyżek śmietany (użyłyśmy 18 %)  owoce do zdobienia Masa: 500 l śmietany kremówki(...)masła 280 g cukru pudru   Przygotowanie: Masę marcepanową drobno siekamy (my rozdrobniłyśmy ją w robocie) dodajemy masło, cukier i szczyptę soli i ubijamy na pianę. Zmielone biszkopty, migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do masy, mieszając dodajemy po łyżce śmietany. Gotowe ciasto wlewamy do natłuszczonych foremek, posypanych bułką tartą i pieczemy w nagrzanym piekarniku

Lili w kuchni
Tort truskawkowo - czekoladowy 162

śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 2 śmietan fix (użyłyśmy je ze względu na upały) 0,5 kg świeżych truskawek 0,5 szklanki nalewki truskawkowej (do nasączenia biszkoptu, używamy domowej) + 0,5 szklanki wody - wymieszać Dodatkowo: 5 szt. gorzkiej czekolady na obręcz kilka sztuk  czekoladowych serduszek   Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę i ciągle ubiając zaczynamy dodawać(...)dodajemy po żółtku. Przesiane mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem i pieczemy w tem. 170 stopni około 40 min. Biszkopt odkładamy do wystudzenia i potem kroimy na 3 blaty. Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej bo musi stać w lodówce minimum 12 godzin. 0,5 l śmietany kremówki zagotowujemy w garnuszku

Lili w kuchni
Śmietanowiec z musem arbuzowym i herbatnikami 430

każdą sobotę zapraszam na pyszne ciasto. Tym razem mam dla Was przepis na lekkie ciasto z musem arbuzowym. Każdemu będzie smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki octu, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, Mus arbuzowy: 1 kg miąższu z arbuza, 2 opakowania galaretki truskawkowej, Masa śmietanowa: 500 ml śmietany(...)opakowania galaretki cytrynowej, Dodatkowo: 20 sztuk herbatników. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję kolejno żółtka, cukier, mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Mus arbuzowy:  Z arbuza usuwam pestki. Owoc miksuję blenderem na gładki

Tradycyjna kuchnia Kasi
SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI 178

szklanki cukru 1 / 2 kg sera białego 3 łyżki żelatyny 1 szklanka mleka 1 łyżka ciemnego kakao 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 / 2 kg truskawek  paczka biszkoptów np. okrągłych Przygotowanie: Biały ser skręcić ja robię to tylko raz, można więcej zależy to jaką mamy maszynkę i od jakości sera. Zagotować mleko, troszkę niech przestygnie i wtedy dodać 3 łyżki(...)wymieszać robotem do momentu, gdy masa serowa będzie gładka. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę serową podzielić na dwie części do jednej dodać kakao. Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Na to wyłożyć masę serową można warstwami, ja osobiście lubię robić mozaikę to zależy od naszego gustu, pomysłu i ile mamy czasu. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. W międzyczasie rozpuszczamy

Ciastka - domowe słodkości
BISZKOPT KAKAOWY RZUCANY-IDEALNY 181

Długo nie mogłam się przekonać do tego biszkoptu, a szkoda jest po prostu idealny pięknie wyrasta, po upieczeniu bardzo puszysty, a przekrojenie go 3 blaty nie sprawia żadnego problemu. SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) 5 jajek ¾  szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Żółtka  oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę

RAROSSA
Ciasto Kajko 151

stopniowo po 1 łyżce wystudzonej  masy  ucierając do dokładnego połączenia się składników. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu odstawiamy do całkowitego stężenia, następnie kroimy ją w kostkę. Biszkopt  przekroić na 2 części. Na spód ciasta  wykładamy 3/4 masy na wierzch kładziemy pokrojoną galaretkę przykrywamy,drugą połową  biszkoptu wierzch smarujemy pozostałą masą posypując słonecznikiem. Na patelni

kgwjanczewo
Biszkopt z jabłkami. 138

Przepis pochodzi z książki Kuchnia polska 1000 przepisów wydawnictwa Dragon. Długi czas nie mogłam się odważyć, by je upiec. Bałam się, że skoro biszkopt jest tak delikatnym ciastem to dodatek jabłek obciąży je i zakalec gotowy. Na szczęście moje obawy okazały się niepotrzebne i gdy upiekłam to ciasto po raz pierwszy, od razu się w nim zakochałam. Jest puszyste, słodkie(...)dzięki dodatkowi jabłek wilgotne i niesamowicie delikatne. Szybko się je przygotowuje, szybko piecze i równie szybko znika. Polecam!!! Składniki na biszkopt z jabłkami 4 jajka 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli olejku cytrynowego 50 dag jabłek cukier puder do posypania      Jabłka dzielimy na ćwiartki, obieramy, usuwamy gniazda nasienne

Rozpustne gotowanie
Biszkopt z jabłkami i kiwi. 166

owoce, kryjące w sobie niespotykany, słodki smak, delikatnie przełamany kwaskową nutą. Idealnie sprawdza się jako dodatek do słodkich ciast, jest pyszne i świetnie się prezentuje. Dzisiaj zapraszam na leciutki biszkopt, zbilansowany smakiem jabłek i kiwi. Pycha! Składniki na biszkopt z jabłkami i kiwi 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli olejku

Rozpustne gotowanie
Ciasto kruche z brzoskwiniami. 121

pudru 2 łyżki  domowego cukru waniliowego szczypta soli 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny 4 starte na tarce lub drobno pokruszone biszkopty 4 nektarynki (obrane i pokrojone w ósemki) 1 łyżeczka cynamonu      Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Do sporej miski wkładamy cukier puder(...)otrzymamy kruszonkę. 3/4 ciasta przekładamy do tortownicy, ugniatamy dokładnie palcami, grzbietem łyżki lub małym wałkiem. Ciasto ma być tylko na spodzie, bez rantów. Na tak przygotowane ciasto rozkładamy pokruszone biszkopty, na nich równomiernie rozkładamy nektarynki. Do pozostałej kruszonki dodajemy cynamon, dobrze mieszamy i posypujemy wierzch ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-35 minut, aż się ciasto zarumieni

Rozpustne gotowanie
Sernik jagodowy na zimno 130

łyżek cukru pudru 3 łyżki żelatyny 200 g jagód   Masa jogurtowa: 250 g jogurtu greckiego 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny jagody do przybrania Spód: okrągłe biszkopty Wykonanie: 3 łyżki żelatyny wsypujemy do 1/2 szklanki zimnej wody i zostawiamy na 15 minut do namoczenia. Następnie podgrzewamy ją bardzo delikatnie w mikrofali, uważając, aby się nie zagotowała, bo wtedy(...)serka, żeby ją zahartować. Jagody blendujemy i dodajemy do serka, dokładnie miksujemy. Na koniec do masy serowej dodajemy żelatynę i ponownie miksujemy. Tortownicę wykładamy folią spożywczą, układamy na niej biszkopty i wylewamy masę serową. Wkładamy do lodówki, aż zastygnie. Jogurt grecki miksujemy z cukrem pudrem. Jedną łyżkę żelatyny wsypujemy do 1/3 szklanki zimnej wody i zostawiamy na 15 minut

Kulinarne przygody Gatity
Szybki sernik z jagodami 143

wiaderka 3-4 łyżki cukru pudru ( według uznania) 3 całe jajka 1 jogurt naturalny 190 g 5 łyżek jagód 30 g budyniu śmietankowego  2 łyżki oleju rzepakowego paczka biszkoptów Przygotowanie : Do serka dodać jogurt i cukier, wbić jajka,  dokładnie utrzeć mikserem Wsypać budyń ( tj.połowa małej torebki na 500 ml mleka ), wlać olej i jeszcze raz dokładnie utrzeć(...)Wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 20 cm, na dnie ułożyć biszkopty Piekłam w prodiżu około 35- 40 min Przygotowanie ciasta przebiegło mi sprawnie, warto było wykorzystać resztę serka. A jeśli ilość składników podwoimy, otrzymamy całkiem spore ciasto

Proste Potrawy
Sernik na zimno 127

Składniki: 1 opakowanie biszkoptów 400 gramów zmielonego półtłustego twarogu 300 ml śmietanki  kremówki 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 łyżki żelatyny 1/4 szklanki wrzącej wody Ponadto  2 galaretki truskawkowe 300 gram owoców Wykonanie: Śmietankę ubijamy z 3 łyżkami cukru pudru na sztywno, następnie dodajemy zmielony twaróg, resztę cukru pudru, cukier waniliowy oraz rozpuszczoną we wrzątku(...)oraz przestudzoną żelatynę. Łączymy ze sobą dokładnie składniki. Masę serową wylewamy do tortownicy wyłożoną biszkoptami. Ciasto wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 litra gorącej wody zostawiamy do lekkiego stężenia. Sernik wyciągamy z lodówki kładziemy na wierzch umyte owoce zalewamy galaretką. Ciasto zostawiamy najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia. Sernik na zimno przygotowała Małgorzata Smacznego

kgwjanczewo
Biszkoptowe naleśniki z lekką pianką 201

pieczenia, smarujemy masłem i wylewamy na nią porcję ciasta, bez rozprowadzania go na boki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 minut, aż się zarumieni. Od razu po wyjęciu biszkopt ostrożnie składamy na pół i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.  Przed podaniem przygotowujemy piankę. Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzoną  śmietankę i białka jajek, ubijamy je na najwyższych obrotach(...)sztywną piankę, w między czasie dodając od smaku słodzik/cukier. Brzoskwinię obieramy i na ile się da - kroimy w kostkę :) Kiedy biszkopty ostygną wypełniamy je pianką i dekorujemy brzoskwinią! Smacznego :) PS. Byłam twarda, nie oblizałam nawet paluchów

Spektrum Smaku
Biszkopt z masą truskawkową 164

jednak to ciasto możemy przygotowywać w ciągu całego roku. Oczywiście pod warunkiem, że wcześniej przygotujemy przecier truskawkowy. Warto zmiksować truskawki z cukrem, aby później cieszyć się ich smakiem. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę, dodajemy utarte żółtka oraz mąka wymieszaną z proszkiem(...)masła pół kilograma truskawek 1 szklanka cukru Truskawki miksujemy razem z cukrem. Masło ucieramy na puszystą masę. Do masła dodajemy po łyżce zmiksowane truskawki i bardzo dokładnie ucieramy.  Biszkopt ponczujemy i na wierzch nakładamy masę truskawkową. Schładzamy w lodówce. Smacznego

Salonik smaków

Proponowane wyszukiwania