lodów)450 g jogurtu naturalnegoskórka otarta z 1 pomarańczy1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej2 białka2 łyżki cukru pudrukruszonka:150 g chałki lub biszkoptu25 g orzechów włoskich75 g cukru1 łyżki wodyChałkę (lub biszkopt) pokruszyć, wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w 160 st. C. przez 30 minut, aż stanie się chrupiąca.Ostudzić.Orzechy posiekać, uprażyć na patelni bez tłuszczu.Cukier z wodą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprostu umyć woreczek z zawartością i zapomnieć o sprawie, ale wtedy naprawdę nie byłabym sobą. Zamiast tego, zaczęłam kombinować...Skoro do rolady się nada, to może do całego biszkoptu też? Ale jak tu by duży biszkopt tym ozdobić...? Może lepiej muffiny...? Ale czy aby takie ciasto nie będzie zbyt ciężkie...? Połączyłam więc oba pomysły, i upiekłam babeczki biszkoptowe.Ju
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżkaocet 1 łyżkacukier 1/2 szklankiproszek do pieczenia 2 łyżeczkiKREMsok zielony pysio 4 szklankibudyń waniliowy 3 opakowania cukier 0,5 szklankiśmietana 30% 2 szklankiżelatyna 4 łyżeczkiwiórki kokosowe 1 opakowaniePRZYGOTOWANIE:BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek Ubić białka z cukrem na sztywno, do ubitej piany dodawać po trochu żółtka,ocet i na końcu mąkę ziemniaczaną, mąkę tortową wymieszaną z proszkiem(...)Gotować aż zgęstnieje. Żelatynę namoczyć, gdy napęcznieje rozpuścić, podgrzewając. Śmietankę ubić, połączyć z żelatyną. Ciasto przekroić na 3 placki, spodni placek posmarować gorącym budyniem, przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć, wierzch i boki posmarować bitą śmietaną. Posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na 3 godz
Kuchnia Danusiwrzucam etapy tworzenia tortu lepiej późno niż później :P. Niestety nie jest ukazane jak kolejno były tworzone pingwiny jednak trochę wyobraźni i pracy a na pewno się uda ;)BISZKOPT:5 jajek,3/4 szklanki miałkiego cukru3/4 mąki pszennej1/4 mąki ziemniaczanejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, łyżka(...)chcemy uzyskać jakiś inny kolor to pod koniec gotowania dodajemy barwniki i mieszamy garnuszkiem. Na blaszce układamy papier do pieczenia i wylewamy karmel. Gdy ostygnie łamiemy na pożądane wielkości.Biszkopt dzielimy na 3 równe części nasączamy ponczem i przekładamy kremem. Całość dokładnie pokrywamy.Masę cukrową dokładnie rozwałkowujemy na posypanym cukrem pudrem blacie/stolnicy. Delikatnie układamy na torcie. Packą wyrównujemy górę tortu
Pudełko rozmaitościNiebo w gębie! Składniki: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych1 kg sera z dodatkiem wanilii ( w wiaderku)2 jajka3 łyżki żelatyny+ 100 ml gorącej wody150 g cukru60 dag malin galaretka malinowa Wykonanie: Tortownicę o srednicy 26 cm wykładamy biszkoptami. srodek wykładamy podwójną warstwą. Jajka miksujemy na puch z cukrem, dodajemy ser, miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy,studzimy
Z Majeczką w kuchniW tym poście, tradycyjnie, publikuję wszystkie moje posty z minionego tygodnia.SURÓWKA Z BURACZKÓWHERBATKA Z CZYSTKASCHAB PIECZONYROŻKI Z PIECZARKAMIOWSIANE PLACKISAŁATKA BROKUŁOWABISZKOPT, KTÓRY ZAWSZE SIĘ UDAJESZYBKIE DANIE
W kuchennym oknie Ewyzapraszam na pyszne ciasto o nazwie szachownica .Na pewno słyszeliście już o takiej nazwie i znacie sernik szachownicę :) Ja dzisiaj postanowiłam troszkę zmienić i zrobić szachownicę ale z biszkoptu kakaowego i pysznej masy śmietanowej . Jeśli zaciekawiło Was moje ciasto to jeszcze raz zapraszam :) Składniki na biszkopt :1 szkl mąki tortowej 1 szkl cukru3 łyżki kakao gorzkiego
Sama słodycz i szczypta chilimocnej posłodzonej kawy / 1 cup of black coffee wiht sugar 16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar 2 krople aromatu waniliowego / 2 drops of vanilla flavor 250 g biszkoptów / 250 g biscuits 0,05 ml orzechówki lub koniaku / 0,05 ml nutcracker or cognac kakao / cocoa Sposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: 30 min, chłodzenie: 3 - 4 godziny, ilość porcji: 8Najpierw(...)mascarpone, aromat i dalej ubijam na gładką masę. Kawę zaparzam i studzę. Później do kawy dodaję orzechówki i mieszam. W tortownicy o średnicy 24 cm układam warstwami nasączone kawą biszkopty i krem (2 warstwy). Gotowe tiramisu wkładamy na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać kakao.Smacznego! ***** First, I grate egg yolks with sugar and vanilla sugar. Then, I add gradually
Projekty ze smakiemzdecydowałam się w końcu, bo mój tata miał urodziny - więc okazja była jak najbardziej wyjątkowa.Spody na tort zrobiłam z ciasta jogurtowego - jest trochę bardziej zbite i twardsze niż biszkopt, dlatego dobrze nadaje się na wysokie torty. Dolna warstwa biszkoptu w wielopiętrowych tortach może się trochę za bardzo zgnieść pod wpływem ciężaru kremu i pozostałych warstw, dlatego lepiej zostawić
Ciastkozercyłyżce dodawaj zimny budyń.Miksuj na szybkich obrotach.Trzy banany obierz i zblenduj na jednolitą masę, dodaj odrobinę cytryny, aby nie szczerniał. Dodaj do budyniu z masłem.Wymieszaj.Wyłóż na biszkopt dowolnie, jak lubisz.Ja zrobiłam cienki biszkopt, podzieliłam na 3 części, przełożyłam kremem i wstawiłam do lodówki, aby się schłodziło. SMACZNEGO>CMOK
Pasje Jolkijogurt,aromat,słodzik i wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.Jeżeli masa jest płynna wstawiamy ją na chwilkę do lodówki.Składniki na biszkopt:- 3 jajka- 3 czubate łyżki otrębów owsianych (ja dałam pszenne, bo owsianych nie mogę nigdzie znaleźć)- 2 czubate łyżki skrobi kukurydzianej- łyżeczka aromatu cytrynowego- 2 czubate łyżki słodziku(...)papierem do pieczenia i pieczemy w 160 st. C przez 30min. (W sumie zależy to też od piekarnika, trzeba co jakiś czas patrzeć czy się już nie upiekł). Gorący biszkopt rolujmy w wilgotną ściereczkę i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie go rozwijamy i nakładamy masę serową i pokrojoną w kostkę galaretkę. Roladę zwijamy,zawijamy folią aluminiową i wkładamy ją do lodówki
charlotte gotujektóre często szaleją na widok słodkości ! ;) Ja wykorzystałam biszkoptowe kółka, które zostały mi z Dziur przepis tutaj http://charlottegotuje.blogspot.com/2012/05/dziury.html , także nic się nie zmarnuje ! ;)Składniki na biszkopt :3 jajka3/4 szkl cukru3/4 szkl mąki przennej1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczeniakakao (tu zależy od nas, jeśli chcemy mieć zwykły biszkopt to ten punkt pomijamy ;) )Dodatkowo
charlotte gotujegorącej wody.Następnie trzeba ubić śmietanę kremówkę i dodać galaretkę cytrynową.Musimy przygotować truskawki do ciasta, oczyścić i pokroić na niewielkie kawałki.Ciasto przekładamy w kolejności: biszkopt - połowa kremu cytrynowego - biszkopt - krem cytrynowy - truskawki - galaretka truskawkowa.Smacznego
Serce zamknięte w formie pysznoścismakowym :) Przepis zapożyczony z grupy facebookowej "Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta " .Wymiary blaszki : 37 x 25 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 30 - 35 minutSkładniki:Biszkopt:5 jaj5 łyżek cukru5 łyżek mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczkę proszku do pieczenia2 łyżki olejuWykonanie:Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę.Dodajemy cukier i cały czas dalej
Słodkości i nie tylkoWhite chocolate mousseSkładniki.5 dag biszkoptów1 łyżka masła2 łyżki spirytusu2 łyżki cukru2 łyżki wody15 dag czekolady białej1 jajko150 ml śmietany15 dag truskawek2 łyżki cukru pudruWykonanie.Biszkopty zmiksować
Kulinarny karnet Christophera