przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:371/600)

Bazyliowa panna cotta z truskawkami i syropem z bzu. Odwagi! 243

pomyślisz o niej na słodko. Tak, na słodko. Zaczniesz od kilku listków wrzuconych do owocowego smoothie. Zdziwisz się, że tam idealnie pasuje. Nabierzesz ochoty na więcej.  Upieczesz zielony biszkopt - bazyliowy, a jakże! Dojdziesz do wniosku, że stworzona jest do deserów, że pizza czy caprese to tylko namiastka jej cudowności. A potem pewnego razu wejdziesz do kuchni, spojrzysz(...)kilka sekund w naczyniu z wrzącą wodą. Delikatnie przełożyć deser na talerze - na wierzchu widoczne będą drobinki bazylii. Podawać z truskawkami i syropem z bzu. Poezja! Najprawdziwsza! Przepis na biszkopt bazyliowy znajdziecie tutaj - klik.  Polecam też bardzo "pływające wyspy" , czyli "cytrynowy śnieg" z sosem bazyliowym  - klik

KUCHARNIA
Sernik na zimno z masą makową 156

Składniki na masę serową: 250 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 200 g jogurtu greckiego 200 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki rumu 2-3 łyżeczki żelatyny + biszkopty 50 g płatków migdałowych Twaróg zmiksować z jogurtem, zimną masą makową, cukrem pudrem i rumem. Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z wystudzoną żelatyną. Masę serową delikatnie połączyć z kremówką. Tortownicę(...)średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód powykładać biszkopty, wylać masę serową, wyrównać. Schłodzić w lodówce, przez 2-3 godziny. Przed podaniem udekorować prażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto z czerwonego i zielonego Kubusia 307

Kubuś- zrobiłam warstwy z czerwonego i zielonego Kubusia. Ostatnio robiłam ciasto z bananowym Kubusiem , też wyszło bardzo dobre:) Smaku nie da się opisać, to po prostu musicie spróbować :) Składniki: biszkopt: 3 jajka, 100 g cukru, 80 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. masa kubusiowa: 2 budynie waniliowe bez cukru, 350 ml Kubusia zielonego(...)czerwonego, 200 g masła, 2 łyżki cukru, masa śmietanowa: 330 ml śmietanki 30 %, 1 śmietan fix, 1 łyżka cukru, dodatkowo:   ok. 20 herbatników,  starta gorzka czekolada. Przygotowanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę

Aga w kuchni
Mini serniczki limonkowe z frużeliną jagodową. 187

wykorzystałam taki wiaderkowy ) 330 ml śmietany 30% 6-7 łyżek cukru pudru (w zależności jak słodkie desery lubicie ) 1 limonka 5 łyżeczek żelatyny 4 łyżki zimnej wody 16 okrągłych biszkoptów Na frużelinę jagodową : 350g jagód (wykorzystałam mrożone ) pół szklanki cukru (110g) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżki zimnej wody 1 czubata łyżeczka żelatyny Wykonanie : Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem(...)masy serowej i miksować ,aż do połączenia składników. Przygotować formę do mufinek ( jeśli takiej nie mamy możemy deser przygotować w miseczkach , szklankach czy kokilkach ) Na spodzie każdego otworu umieścić biszkopt i wypełniać foremkę masą serową . Na każdy serniczek brałam jedną czubatą łyżkę masy.. Tak przygotowane serniczki schłodzić w lodówce. Jagody z cukrem włożyć do garnka , podgrzewać aż cukier się

Malinowa Kawiarenka
Ciasto kawowe 206

idealne do porannej lub popołudniowej kawki. Druga sprawa to dodatki, z których składa się ciasto, a więc kawa również w środku ciasta i masy. Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI: Na biszkopt 5 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej  3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru. 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej Masa budyniowo-kawowa: 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej(...)masę budyniową. Przykryć drugim plackiem. Przygotować bitą śmietanę.  Żelatynę rozpuścić dokładnie w małej ilości ciepłej wody. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę śmietanową wyłożyć na biszkopt. Posypać kawą rozpuszczalną, tarta czekoladą. Widelcem zrobić delikatne rowki. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Sernik z mlekiem i brzoskwiniami 200

Dziś kolejny sernik, wczoraj upiekłam dwa :) a w sumie to trzy, bo dwa takie same. Musiałam spożytkować biały wiejski ser, ponieważ za późno było na jego zamrożenie. Składniki: Spód: biszkopty, herbatniki lub cisto półkruche Masa serowa: 1,20 - 1,50 kg sera białego 2 szkl. mleka 2 jajka 4 żółtka 1 szkl. cukru 2 cukry waniliowe 2 budynie śmietankowe(...)żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy mleko budynie, olej i zmielony w maszynce ser. Miksujemy na gładką masę. W blaszce (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia układamy biszkopty. Wylewamy masę, a na niej układamy pokrojone brzoskwinie lekko je wciskając. Pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 150-160 stopni i pieczemy jeszcze

Kolorowy Przepisownik
Deser serduszko czekoladowo-kawowe (bez pieczenia) 110

przygotowałam na kilka dni przed Walentynkami. Tak po prostu :) nie wyszedł idealny, ale bardzo smaczny :) Składniki podane są na 1 porcję. Jest dość słodki. Składniki: Spód: 4-5 okrągłych biszkoptów 1 łyżka masła 1 łyżka miodu Krem: 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady 50 ml śmietany 30% szczypta chili 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej drobno mielonej 1 łyżka śmietan fix 1 łyżeczka(...)cukru pudru Dodatkowo: 1 łyżka czerwonej galaretki 2 łyżki wrzątku Sposób przygotowania: Spód: Biszkopty drobno kruszymy, mieszamy w miodem i rozpuszczonym masłem. Masą wylepiamy silikonową foremkę serce (taką do smażenia, czyli bez dna). Foremka powinna stać na płaskiej powierzchni, np. desce do krojenia. Na środku ustawiamy foremkę do wycinania ciasteczek i lekko wciskamy (aby masa nie dostała się do środka

Kolorowy Przepisownik
Sernik na zimno z brzoskwiniami (z serka mascarpone) 186

śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 400 g naturalnego serka homogenizowanego (w lżejszej wersji może być jogurt naturalny) 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki żelatyny ok. 15 sztuk okrągłych biszkoptów duża puszka brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa PRZYGOTOWANIE Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Dodajemy 1 szklankę soku z brzoskwiń  i odstawiamy do ostudzenia. (zimną wstawiamy do lodówki(...)szklanki wrzątku. Kremówkę ubijamy na sztywno. Mascarpone miksujemy z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem. Łączymy z bitą śmietaną i dodajemy przestudzoną żelatynę.Mieszamy.  Na dnie tortownicy układamy biszkopty, wykładamy masę serową i wygładzamy łyżką. 3 połówki brzoskwiń kroimy w kostkę, rozkładamy na masie i lekko wciskamy łyżką. Wstawiamy do lodówki na około 40 minut do stężenia.   Resztę brzoskwiń

Moje Kuchenne Rewelacje
Serniczek ricottowy z chia aromatyzowany miętą 101

Zniknął natychmiast :) Łatwy i szybki do przyrządzenia. Tak naprawdę czas od rozpoczęcia przygotowań do spożycia zależy od czasu napęczniania ziaren chia (szałwii hiszpańskiej). Składniki (na 2 porcje): 2 okrągłe biszkopty 250 g ricotty 3 łyżeczki nasion chia 10 mrożonych truskawek 6 łodyg mięty 5 łyżeczek cukru Ricottę wymieszać z chia. Truskawki wrzucić do rondla z odrobiną wody, by owoce(...)bawił ;) Pestki i tak mamy w serku. No, chyba że ktoś chce przez moment poczuć się jak Julia Roberts w "Pretty woman" , gdy w salonie czekałby Richard Gere ;) Biszkopty ułożyć na dnie szklanek. Nałożyć na nie ricottę z chia, dopychając do dna. Na wierzchu wyłożyć sos truskawkowy i podawać

Weekendy w domu i ogrodzie
Tort czekoladowy z powidłami śliwkowymi. 172

Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jaj 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku Krem: 1 opakowanie czekoladowego kremu do tortów ( użyłam firmy Gellwe) 150g miękkiego masła 300 ml zimnego mleka 1 słoik powideł śliwkowych 15 winogron 1 kiwi wiórka kokosowe 1 szklanka wrzątku + 1 cytryna +  kilka kropel aromatu pomarańczowego+ 2 małe(...)mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. 3. Krem w proszku zmiksować z mlekiem. W osobnym naczyniu dokładnie utrzeć masło. Stopniowo dodawać krem. Ostawić do lodówki. 4. Upieczony i całkowicie wystudzony biszkopt przeciąć na 2 równe części. 5. Pierwszą część ułożyć na paterze i dokładnie nasączyć. Na nasączone ciasto wyłożyć i rozsmarować 3/4 powideł. Następnie rozsmarować niecałą połowę kremu. 6. Drugą część

A Ty Smakuj Mnie
Tort czekoladowo-truskawkowy 203

Dzisiaj pomysł na prosty ale pyszny tort, który każdy będzie potrafił zrobić w domu. Całą pracę zaczynamy od upieczenia spodów biszkoptowych. Większość uważa że pieczenie biszkoptu jest równie trudne jak układanie kostki Rubika ;) Ja mam wypróbowany przepis 1:1:1 - jajko : mąka : cukier Białko ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy przesianą mąkę i na koniec delikatnie mieszamy z mąką. Biszkopt

Full Smaku
ORKISZOWA ROLADA BISZKOPTOWA Z DODATKIEM MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ, Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 205

wylewamy ubite ciasto biszkoptowe i dokładnie rozprowadzamy, przykrywając wszystkie owoce. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy 35 minut na programie góra-dół lub do pieczenia biszkoptów (gdy mamy), bez termoobiegu. Po tym czasie blachę wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy. Jeszcze na gorące ciasto nakładamy drugi papier do pieczenia (lub ręcznik kuchenny), na nim kratkę z piekarnika(...)drugą blaszkę). Blachy odwracamy do góry nogami. Zdejmujemy blachę na której piekł się biszkopt, z ciasta odklejamy delikatnie papier (owoce gdy się przykleją do papieru odcinamy nożykiem i układamy na cieście). Następnie przy pomocy papieru (ręcznika) zawijamy naszą roladę wzdłuż dłuższego boku (dość ciasno) i odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem posypujemy mielonym ksylitolem lub pudrem trzcinowym. Można również wcześniej polukrować

Smaczne Zdrowe
Ciasto 3 bit 347

blaszki wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno dodajemy serek delikatnie łączymy. Masę dzielimy na 3 części Biszkopt przekrawamy na pół smarujemy połową masy kajmakowej, przykrywamy herbatnikami, które nasączmy wódką wymieszaną z sokiem z cytryny.Ciastka przykrywamy masą śmietanową, układamy następną warstwę z ciastek nasączamy ponczem smarujemy pozostałym kajmakiem(...)wykładamy następną warstwę śmietanową, przykrywamy biszkoptem smarujemy pozostałą masą śmietanową. Posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego

kgwjanczewo
Ciasto "Kubuś" bez pieczenia 242

kubusiopodobny”   polecam z KLIK -smak ulubiony 3 budynie śmietankowe bez cukru 2 galaretki brzoskwiniowe, jeśli sok zielony, to  galaretki zielone .. 10 dag masła okrągłe biszkopty 20-24 sztuki delicje brzoskwiniowe 20 -24 sztuki (u mnie tańszy zamiennik kupiony w KLIK )  2 śnieżki  + 400 ml mleka lub śmietanka kremówka 2 galaretki poziomkowe + 400 ml wody cukiereczki(...)wlać na gotujący się sok.   Do gorącego budyniu wsypać galaretki, wymieszać , dodać masło i znowu wymieszać dokładnie. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,(38 x 27) układam biszkopty, wylewam gorącą masę, jak troszkę przestygnie, ale nie całkiem, wykładam delicje, czekoladą  do góry. Odstawiam do wystudzenia. Galaretki poziomkowe rozpuszczam w 400 ml gorącej wody, studzę . Następnie przygotowuje masę

Takie tam pichcenie
Chrupiące ciasto kokosowe z białą czekoladą i nutellą 176

śmietanę z cukrem pudrem, dodajemy kokos i pokruszone wafelki. Krem2: Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę, Kasię i mleko. Mieszamy do momentu, gdy się idealnie połączą. Studzimy i ucieramy. Nasączony biszkopt przekładamy masami. Nutellą smarujemy 1 i 2 biszkopt. Masę z czekoladą i Kasią na 1. Masę śmietanową smarujemy na 2 i 3 placek. Dekorujemy czekoladą, wafelkami i migdałami. Schładzamy przez

Wielki apetyt

Proponowane wyszukiwania