przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:356/600)

Ciasto ze szpinakiem i masą miętową. 192

Połączenie mięty i gorzkiej czekolady uważam za idealne tym razem również się sprawdziło.  Ciasto bardzo orzeźwiające i smaczne ;)   Składniki: biszkopt kakaowy: 3 jajka  3/4 szklanki cukru  1 szklanka mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia   3 łyżki kakao    ciasto szpinakowe: 3 jajka    szklanka cukru   3/4 szklanki oleju(...)gotujemy. Następnie na gotujące się mleko wlewamy budynie oraz syrop miętowy (musi być ciepły). Zagotowany budyń odstawiamy do wystygnięcia oraz zimny ucieramy z masłem na gładką masę.   Na biszkopt kakaowy wylewamy miętową masą i przykrywamy ciastem szpinakowym, wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto, posypujemy kuleczkami, a następnie odstawiamy do lodówki

Symfonia smakowa
Wuzetka z nutą porzeczkową 384

śmietanki 36% 2 łyżeczki cukru pudru Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, delikatnie wymieszać. Do nasączenia: kompot z czarnych porzeczek, rozcieńczony wodą (według uznania). Spód biszkoptu umieścić na paterze, nasączyć połową ponczu. Na ciasto wyłożyć masę   śmietanową (odrobinę można zostawić do dekoracji). Przykryć 2 połową biszkoptu, nasączyć. Wstawić do lodówki. Polewa czekoladowa: 60 g czekolady gorzkiej

kulinarnyswiatdomi
Deser z galaretek - kolorowy deser 283

Deser z galaretek - kolorowy deser 2 galaretki truskawkowe  1 galaretka cytrynowa  40-50 dag mrożonych truskawek  300 ml kremówki + łyżka cukru pudru  podłużne biszkopty Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 400 ml gorącej wody i odstawiam aby zastygła. Truskawki wsypuję do miski, jeśli są posklejane to je oddzielam. Zalewam je gorącymi galaretkami truskawkowymi, rozpuszczonymi w 400 ml wrzątku(...)nakładam warstwami zastygnięte galaretki, (wcześnie pokrojone )na spód więcej truskawek. Potem bita śmietana, cytrynowa galaretka , też ja kroję na kawałki, troszkę czerwonej. Na wierzch bita śmietana, kolorowa posypka i biszkopty. Podaję od razu . Zachęcam do przejrzenia gazetki

Takie tam pichcenie
Shrek 260

weekend proponuję zrobić bajkowe ciasto. Ciasto nie dość, że ładnie wygląda to jeszcze   świetnie smakuje. Mam nadzieję, że zasmakuje małym i dużym łasuchom!     Shrek Składniki: Jasny biszkopt , 900 ml zielonego soku, 3 budynie waniliowe, 660 ml śmietany kremówki, 3 galaretki agrestowe, 2 łyżki cukru pudru, 2 opakowania delicji. Wykonanie: Budynie mieszamy z 250 ml soku (nie dodajemy(...)cukru). Pozostały sok gotujemy, dodajemy do niego budyń i energicznie mieszamy do momentu zgęstnienia. Gorący budyń wylewamy na biszkopt. Na wystudzonym budyniu układamy delicje. 2 galaretki agrestowe rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Ubijamy śmietanę i pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ostudzone galaretki. Masę śmietankową wylewamy na delicje i wkładamy do lodówki na godzinę. Pozostałą galaretkę agrestową rozpuszczamy

paapilotkaa
Kostka Kubuś- ciasto bez pieczenia 6460

masą budyniową z soku marchwiowego, otoczona puszystą kremówką i ozdobiona wiórkami czekoladowymi- lekka, podzielna i przeurocza :) Wariantów tego ciasta w internecie jest mnóstwo, pierwszy raz przygotowując to ciasto upiekłam biszkopt, zrobiłam masę na 2 budyniach, bez cukru i z większą ilością masła, jednak masa była za mocno maślana, kwaskowa i mało 'kubusiowa', tym razem zmieniłam proporcje i krem wyszedł idealne(...)odpowiednio i słodki i maślany, no i bez biszkoptu- po co sobie utrudniać? ;) Polecam! Budyń: * sok Kubuś- 900 ml * budyń waniliowy bez cukru- 3 opakowania * masło- 150 g * cukier trzcinowy- 3 łyżki  Dodatkowo: * herbatniki- około 30 szt. * kremówka- 350 ml * wiórki czekoladowe- do ozdoby (lub starta czekolada) Budyń: 2/3 soku przelać do garnuszka i, wraz z cukrem, zagotować

Kraina Miodem Płynąca
Kostka firmowa Ewy 262

podziwem oglądam wypieki Ewy i mam nadzieje, że kiedyś dojdę do tego poziomu perfekcji. Jak na razie ćwiczę, testuje i podziwiam.  Jak zwykle nie zrobiłam ciasta na biszkopcie z przyczyn technicznych. Przepis podam wam taki jaki zrobiłam sama a jak chcecie zrobić ciasto z biszkoptem to polecam zaglądnąć  na blog z cukrem pudrem  Składniki: Ciasto

ciastkarnia na kruchym spodzie
Jesiotr w galarecie, 163

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Jesiotr 80 g biszkoptów, 100 gram rodzynek, 2 jajka, sól, gałka muszkatołowa, 100 ml białego wytrawnego wina, 3 cebule, 300 g rodzynek, sok z cytryny około łyżki, 300 ml wina białego wytrawnego, 2 białka(...)mięso zostawiając 0,5 cm przy skórze. Mięso pokroić w długie słupki. Brzydkie kawałki ( u mnie było to około 100 gram) zmiksować razem z namoczonymi w winie i odciśniętymi biszkoptami oraz dwoma żółtkami. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Wymieszać z osączonymi rodzynkami. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą.   Jesiotra rozłożyć grzbietem do dołu. Posmarować częścią farszu

królestwo garów
Tort szwarcwaldzki 161

rejonu w południowo-zachodnich Niemczech, rozciągającego się od południowego krańca do środka Badenii-Wirtembergii, na długości około 160 km. W większość obszar ten porośnięty jest lasem. Głównymi składnikami jest biszkopt czekoladowy aromatyzowany wiśniówką, z wiśniowym nadzieniem, ze śmietaną i ozdobiony wiórkami czekolady. Ciasto nawiązuje do tradycyjnego kobiecego stroju – bita śmietana jak biała bluzka, wiórki gorzkiej czekolady jak czarna sukienka, wiśnie(...)cukrem. Przełożyć do rękawa cukierniczego (zamiast rękawa można użyć torebkę foliową). Czekoladę zetrzeć. Wymieszać sok z wiśni z wiśniówką – proporcje zależą od nas...powinniśmy otrzymać około 100 ml płynu. Biszkopt przekroić na 3 blaty. Ułożyć pierwszy blat, nasączyć 1/3 płynu do nasączania, wycisnąć śmietanę – trzy pierścienie i wypełnić przestrzeń między nimi połową wiśni. Przykryć drugim blatem, nasączyć 1/3 płynu, wycisnąć

królestwo garów
SEROWY TWIX – SERNIK NA ZIMNO Z KARMELEM I ORZECHAMI 393

bomba nie zaszkodzi. Takie ciasto jest fantastycznym pomysłem zarówno na upalny dzień … do popołudniowej kawki … jak i np. deser po romantycznej randce. Polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm) * biszkopty okrągłe – 10 szt * serek biały homogenizowany – 400 g * śmietana 36% – 150 ml * żelatyna – 3 łyżeczki * cukier puder – 3 łyżki DODATKOWO: * cukierki krówki(...)swoje właściwości! Śmietanę ( zimną! ) ubijamy na puch, dodając pod koniec cukier puder, a następnie wkładamy ser i wlewamy żelatynę – wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na biszkopty, wykładamy. Przygotowujemy 2 kąpiele wodne – w jednej roztapiamy krówki, w drugiej posiekane drobno batoniki Twix. Pojedynczo wlewamy do masy serowej i delikatnie ( w jedną stronę ) mieszamy. Całość obficie posypujEmy podprażonymi

Ostra na Słodko
Sernik na zimno z bananami 618

czas:  2 godziny   Składniki 5 bananów 600g serka homgeniozowanego 250ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki żelatyny 200g masy kajmakowej 2 galaretki cytrynowe 4 łyżki cukru pudru paczka biszkoptów Przygotowanie Zagotowujemy ⅓ szklanki wody i rozpuszczamy w niej 2 łyżki żelatyny. 3 banany obieramy i blendujemy na papkę. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy serki i razem miksujemy(...)masy serowej łączymy z papką z bananów i masą kajmakową. Następnie stale miksując wolno dolewamy jeszcze ciepłą żelatynę. Przygotowujemy tortownice o minimalnej szerokości 25 centymetrów. Wykładamy dół biszkoptami, a na nie wylewamy masę bananową, wyrównujemy i wkładamy całość do lodówki. Pozostałą łyżkę żelatyny rozpuszczamy w ⅓ szklanki gorącej wody. Galaretki rozpuszczamy w ½ litra gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia

zjem to blog kulinarny
Sernik z jogurtów greckich 1125

składniki * 8 jajek * 1 szklanka cukru pudru * 3 kubki jogurtu greckiego (3 x 400 g) * 3 budynie śmietankowe * aromat pomarańczowy lub inny ulubiony * biszkopty podłużne polewa * 1/2 szklanki dżemu pomarańczowego * 2  łyżeczki żelatyny * prażone płatki migdałowe   Sposób wykonania Jogurty greckie wymieszać dokładnie z budyniami i 1/2 szklanki cukru pudru. Oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć z resztą cukru(...)dokładnie mikserem na delikatnych obrotach. Następnie dodawać po trochu pianę z białek i delikatnie mieszać łyżką, aż do połączenia. Formę (24/36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, dno formy wyłożyć biszkoptami, a następnie wylać masę jajeczno jogurtową i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180°C , ok. 1h, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasto

Mix smaku
Śmietanowo - malinowy tort z okazji drugich urodzin Maksia i trzeciej rocznicy naszego ślubu 182

kokosowych kilka łyżeczek czekolady w wiórkach Składniki na ponch do nasączenia: 50 ml syropu z brzoskwiń 30 ml wody sok z cytryny do smaku 2 krople esencji migdałowej Przygotowanie: Biszkopt: Biszkopt upiekłam dzień wcześniej, żeby się lepiej kroił. Opisałam go też w osobnym wpisie. Zapraszam po przepis. Kroimy ostrym, dużym nożem na trzy równe części. Krem: Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem

Kuchnia po mojemu
Ananasowy sernik jogurtowy na zimno. Prawie bez tłuszczu i cukru, a na pewno bez jaj ;) Idealny na słodki Dzień Kobiet 180

serek homogenizowany waniliowy 1/2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki miękkiego masła 2-3 łyżki cukru pudru 1/2 galaretki cytrynowej opakowanie żelatyny do deserów 1/2 szklanki wody 1 galaretka wiśniowa biszkopty do wyłożenia naczynia ulubione owoce (opcjonalnie) Przygotowanie: Jogurt i serek (nie prosto z lodówki) miksujemy chwilę z miękkim masłem i cukrem. Żelatynę rozrabiamy w gorącej, ale nie gotującej wodzie wraz(...)cytrynową. Kiedy ostygnie wlewamy do serka cały czas miksując. Wstawiamy na chwilę do lodówki by masa lekko stężała. Średnią tortownicę, miskę czy inne naczynie, w którym szykujemy sernik wykładamy biszkoptami. Wylewamy na nie gęstniejącą masę i wstawiamy do lodówki. W tym czasie wystudzamy galaretkę wiśniową przygotowaną wedle instrukcji na opakowaniu. Kiedy jest już zimna wylewamy na sernik. Jeśli dekorujemy owocami

Kuchnia po mojemu
Truskawkowe serniczki Teściowej dla ochłody. Tradycyjnie oryginalna receptura. 161

kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru 3 duże serki waniliowe 3 łyżeczki żelatyny spożywczej Winiary 1/3 galaretki cytrynowej 1 galaretka owocowa ulubionego smaku (tu truskawkowa) ulubione owoce (tu truskawki) biszkopty (sztuk kilkanaście) Przygotowanie: Żółtka ucieramy z masłem i cukrem pudrem na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy serki. Do 3/4 szklanki zagotowanej wody dodajemy żelatynę i galaretkę cytrynową - dokładnie rozprowadzamy i odstawiamy(...)Letnią, przestygniętą żelatynę wlewamy powolutku do masy serowej, miksując bez przerwy na wolnych obrotach. Wstawiamy do lodówki na kilka minut - by sernik zaczął tężeć. W tym czasie tortownicę wykładamy biszkoptami. Kiedy masa zacznie tężeć przekładamy ją do tortownicy. Układamy na wierzch pokrojone owoce i zalewamy cienką warstwą wystudzonej galaretki. Wstawiamy do lodówki. Kiedy pierwsza warstwa galaretki stężeje - wlewamy resztę. Sernik

Kuchnia po mojemu
tort jabłkowy 162

Biszkopt: 6 jajka 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 150 gram maki pszennej 60gram maki ziemniaczanej szczypta soli Wykonanie Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Gdy już będa sztywne dodajemy łyżka po łyżce cukier, nadal ubijając. Następnie dodajemy po 1 żółtku,   ubijając tylko do połączenia sie składników. Wymieszane i przesiane mąki(...)Ostudzony biszkopt przekroić na pół .Nasączyc herbata z syropem orzechowym.Na to wyłożyc tężejący mus jabłkowy.Na mus 1/2 kremu i przykryć drugim blatem.Wierzch smarujemy pozostałym kremem.Wstawić do lodówki ,aby ciasto stężało i nabrało stabilnosci. Dekoracja według woli ;) Smacznego

w mojej kuchni