delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę serową: 1000 g sera białego 4 żółtka (jajka sparzamy) 130 g cukru pudru 250 g masła, miękkiego 1 galaretka np. o smaku brzoskwiniowym(...)galaretka czerwona np. o smaku wiśniowym 70 ml gorące wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy. przełożenia placka: biszkopt – masa serowa – różowa pianka Całość schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc. Przechowujemy w lodówce. (inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak JedzeniaPrzepis na ciasto biszkoptowe przełożone lekkim kremem jogurtowo-śmietanowym i bananami. Pyszne i efektowne! Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek szklanka mąki tortowej (250 g) 3/4 szklanki cukru łyżka octu 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem jogurtowy: 800g naturalnego jogurtu pół szklanki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 300 g śmietany 30% Dodatkowo: 5 bananów sok z cytryny(...)żółte galaretki Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm, ale można dać trochę większą). Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 25 minut. Sprawdzamy wykałaczką
e-PrzepisyKulinarnetradycyjny biały ser. Zapraszam po przepis. Składniki 1 kg sera białego (zmielony trzykrotnie) szklanka cukru pudru 200 ml śmietany kremówki 30 % 1/4 szklanki wody 4 łyżeczki żelatyny biszkopty 1 gorzka czekolada 3 łyżki mleka 1 łyżka masła 1 łyżka cukru pudru migdały - płatki 50 gram Przygotowanie Ser miksujemy z cukrem pudrem i śmietanką. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie(...)chłodzimy. Letnią dodajemy do masy serowej i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. W tortownicy o średnicy 24 cm układamy biszkopty, następnie wylewamy masę serową i wkładamy do lodówki. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady, z dodatkiem 3 łyżek mleka, 1 łyżki masła i 1 łyżki cukru pudru. Rozpuszczoną czekoladę wylewany do tortownicy z sernikiem. Gdy lekko stężeje
Mój Smak na Życieserniczków różnymi posypkami, więc była uszczęśliwiona podwójnie. To mój sposób na zaspokojenie wyczekiwania na sezon truskawkowy, Zatem zachęcam do spróbowania. Składniki : (na 18 szt.) Spód biszkoptowy : 120 g okrągłych biszkoptów lub innych kruchych ciastek 30 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g sera przynajmniej 3-krotnie zmielonego 75 g ciemnego cukru typu Muscovado 50 g drobnego cukru(...)jajka (duże) ok 200 g truskawek wcześniej rozmrożonych pokrojonych na plasterki Do dekoracji : posypki Delecta 250 ml schłodzonej śmietanki 36 % Wykonanie: 1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Biszkopty wkładamy do malaksera i rozdrabniamy na drobny pyłek. Dodajemy roztopione i wystudzone masło. Mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. 2.Ser miksujemy z Muscovado oraz białym cukrem tylko do połączenia się
vaniliowoczekoladowaOrzechowy biszkopt z kawałkami soczystych brzoskwiń, delikatna masa śmietankowa i mus brzoskwiniowy, dodatkowo przełożony małymi biszkopcikami. Doskonale sprawdzi się jako ciasto świąteczne, ale także jako "zwykłe", niedzielne ciasto. Z dnia na dzień zyskuje na smaku, dlatego śmiało można zrobić je wcześniej i przechować w lodówce. To taki nasz wspólny, rodzinny wypiek. Łączy pokolenia, pozwala na wspólne spędzenie wolnego czasu(...)wystudzić. Masa śmietankowa: 500 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego Delecta 1 mix do ubijania śmietany Delecta + 300 g okrągłych biszkoptów Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać mascarpone, cukry i mix do ubijania, ubić na gęsto. Masę śmietanową wyłożyć na wystudzony spód, wyrównać, na wierzch powykładać biszkopciki. Schłodzić
Domowa cukiernia EwyPyszny deser dla dzieci nie tylko na Wielkanoc. Biszkopty, serek mascarpone oraz słodkie brzoskwinie to idealne połączenie. Składniki 1 serek mascarpone ok. 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów 2-3 połówki brzoskwiń z puszki 1 łyżka cukru pudru kolorowa masa cukrowa 1 łyżeczka … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatySkładniki: 1kg sera białego śmietankowego 450g jogurtu brzoskwiniowego (może być z kawałkami owoców) 100g cukru brzoskwinie z puszki (duża puszka) 3 łyżki żelatyny 100ml gorącej wody 2 galaretki cytrynowe biszkopty Żelatynę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Tortownicę wykładamy biszkoptami, galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 0,7l gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Ser biały, jogurty oraz cukier miksujemy
Gotowanie i blogowanieżółtka 250 g masła roślinnego 1 szklanka cukru pudru 50 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 40 g rozdrobnionych orzechów laskowych sok z 1/4 cytryny 250 g okrągłych biszkoptów 1 galaretka agrestowa (lub w innym smaku) 3 mandarynki Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pozostawiamy na sicie aby obciekły z nadmiaru soku(...)jabłka, skórkę pomarańczową, orzechy oraz rodzynki - delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Rozpuszczamy galaretkę wg przepisu z opakowania - studzimy. Na spodzie tortownicy (u mnie o średnicy 26 cm) układamy biszkopty, na nie wykładamy masę z jabłkami lekko dociskając łyżką do brzegów tortownicy - jeśli dobrze to zrobimy unikniemy wypłynięcia galaretki. Wierzch wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Mandarynki obieramy, usuwamy białe skórki
peggiwkuchnideser w owocami, kremem mascarpone oraz sokiem z owoców dzikiej róży. Deser jest szybki i łatwy do przygotowania. Idealny na każdą imprezę. SKŁADNIKI (na 3 porcje): 12 sztuk okrągłych biszkoptów, 150 ml soku z owoców róży POLSKA RÓŻA , 1 szklanka śmietany 30%, 150g serka mascarpone, 1/2 łyżki cukru pudru, 1 kiść ciemnych winogron, 3 plastry ananasa z puszki, 3 łyżki(...)PRZYGOTOWANIE: 1. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder oraz serek mascarpone. Wszystko razem miksuję. Ananasa kroję w kostkę. Winogrona obieram z kiści i przekrawam na pół. 2. Biszkopty maczam w soku z róży i układam na dnie pucharków. Następnie nakładam porcję kremu oraz owoce. Wierzch deseru dekoruję pozostałym kremem, posypuję płatkami śniadaniowymi i polewam pozostałym sokiem. Do przygotowania
Tradycyjna kuchnia Kasiwersję tych "lizaczków" :) Słodkie jajeczka obtoczone w białej czekoladzie i kolorowej posypce. Dzieci je uwielbiają! Do ich przygotowania możecie użyć suchego ciasta, np. pozostałości po babce piaskowej lub biszkoptu . Cake Pops to świetny sposób na ich kreatywne wykorzystanie. Polecam! Składniki: (na ok. 20 sztuk) Ciasto: 200 g suchego ciasta, np. babka piaskowa , biszkopt
Nastoletnie Wypiekaniełyżki kako 2 łyżki wody 2 łyżki oleju łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciasto bakaliowe: 6 jajek łyżeczka kakao pół szklanki cukru szklanka posiekanych orzechów włoskich 4 biszkopty (dowolne) 75g rodzynek łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki pszennej Składniki na masę kawową: 4 żółtka pół szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 34 szklanki mleka(...)proszkiem do pieczenia, kakao oraz 2 łyżki oleju. Ciasto delikatnie wylać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Wykonanie ciasta bakaliowego: Biszkopty pokruszyć (nie muszą być zmielone, wystarczy by była w małych kawałeczkach). Ubić białka na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka i powoli dosypywać resztę składników. Delikatnie przelać masę na blachę i piec
Mania Wypiekaniaśmietana kremówka – 125 ml * śmietan-fix – 1 op * żelatyna – 2 łyżki * kakao – 1 czubata łyżka * cukier – 3 łyżki * masa toffi w puszce- 150 g * biszkopty – 4 szt * mleko – 2 łyżki * laska wanilii – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Twaróg miksujemy z cukrem, dodajemy śmietanę kremówkę ubitą na sztywno ze śmietan-fixem. Masę dzielimy(...)łyżkami mleka i napełniamy wgłębienia po kieliszkach. Do pozostałej masy serowej dodajemy ziarenka wanilii i rozpuszczoną we wrzątku drugą łyżkę żelatyny – miksujemy. Całość przekładamy do szklanek , wygładzamy, przykrywamy biszkoptami. Odstawiamy na ok. 1,5 godziny do lodówki. Po tym czasie do garnka wlewamy wrzątek, nożem okrawamy boki serniczków i wkładamy na ok. minutę szklanki do wrzątku. Odwracamy do góry
Ostra na SłodkoSkładniki BISZKOPT CIEMNY: jajka 2 sztuki, gorąca woda 4 łyżki, cukier 100 gram, kakao 2 łyżki, mąka tortowa 70 gram, mąka ziemniaczana 70 gram, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki DODATKI: gruszki 5 sztuk, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, pomarańcze 4 sztuki, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, śmietana 30 % 200 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, woda pomarańczowa, czekolada starta 50 gram oprócz(...)robocie z 6 minut jajeczną masę, wsypać przesiane mąki z proszkiem, tortownica bez smarowania 24 cm, wlac ciasto i piec w 200 C około 40 minut, wystudzony biszkopt przekroić na 3 placki, gruszki obrane, cienko pokrojone zeszklić na patelni z 1 łyżką cukru i 1/4 szklanki wody z 1 pomarańczy wycisnąć sok, dolać z 1/2 szklanki wody przegotowanej, nasączyć
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka łyżka śmietany Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Chłodzimy ok. godziny w lodówce, a następnie pieczemy na złoty kolor w 170 st. C Biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka octu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Ubijamy białka, wysypujemy partiami cukier i dalej ubijamy(...)wrzące mleko i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Masło ucieramy na puch i dalej ucierając dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Złożenie ciasta: na kruchym spodzie rozsmarowujemy krem budyniowy, przykrywamy biszkoptem, a po wierzchu rozprowadzamy masę orzechową. Najlepiej odstawić ciasto do schłodzenia na kilka godzin. Smacznego
Cynamonowe szczęściecukier puder do posypania rolady Galaretki rozpuszczamy w 250 ml wody każdą. Zostawiamy do przestudzenia (ja się tak zabierałam za to ciasto że galaretki czekały 2 dni w lodówce). Biszkopt przyrządzamy zgodnie z tym przepisem (ważne by dobrze wystudzić biszkopt). Serek mascarpone ucieramy z cukrem. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem soku z cytryny (możemy pominąć i po prostu
Piekielna Kuchnia Pati