przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:342/600)

Sernik na zimno z czereśniami 147

Dziś przedstawiam przepis na proste ciasto z czereśniami i jogurtem truskawkowym. Przepis dodaję do akcji Ciasto na niedzielę, gdzie w tym tygodniu panuje  Owocowe szaleństwo . Biszkopt: 2 jajka 80 g mąki 15 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 900 ml jogurtu truskawkowego 2 galaretki truskawkowe Wierzch: 2 galaretki truskawkowe czereśnie Białka oddzielić(...)pieczenia. Pieczemy około 15-20 minut. Studzimy i zdejmujemy papier do pieczenia. Dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Gdy zacznie tężeć łączymy z jogurtem. Wylewamy na ostudzony biszkopt. Pozostałe dwie galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody. Czereśnie kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Układamy na masie truskawkowej. Zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki. W akcji razem

Ewusiowe Smaki
CIASTO KOSTKA ALPEJSKA 145

kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie łączymy składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( 25/30 ) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 *C, pieczemy 30 minut. Biszkopt studzimy i nasączamy słodką herbatą. Margarynę ucieramy mikserem, dodajemy partiami masę orzechową aż całą wyrobimy. Na koniec wlewamy ajerkoniak i wsypujemy pokruszone bezy. Masę wykładamy na biszkopt. Na masę rozkładamy herbatniki

Kulinarne Fantazje Marioli
ROLADA TRUSKAWKOWA 108

Składniki na biszkopt : 4 duże jajka 100 g mąki pszennej 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia                                                                  Masa śmietanowa :  400 ml śmietany 30 % 2 cukry(...)żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.  Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, równo je rozsmarowując. Pieczemy duży, płaski biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 15 minut.  Jeszcze ciepłe ciasto zawijamy z papierem w rulon. Pozostawiamy aż ostygnie. Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrami mikserem

Kulinarne Fantazje Marioli
ROLADA CZEKOLADOWO - KAWOWA 110

Dużą blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i równio je rozsmarowujemy na kształt dużego prostokąta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 15 minut. Biszkopt wyciągamy i jeszcze ciepły zawijamy z papierem w rulon.  Budynie mieszamy z mąką, cukrem i mlekiem. Gotujemy budyń, ciągle go mieszając aż powstanie bardzo gęsta masa. Budyń rozkładamy(...)talerze i dobrze studzimy, musi byc bardzo zimny.  Margarynę ucieramy mikserem z cukrem pudrem i dalej ucierając, stopniowo dodajemy zimny budyń aż cały wyrobimy. Wlewamy olejek, mieszamy. Biszkopt odwijamy,  rozsmarowujemy masę na całej jego długości i delikatnie zwijamy roladę. Zwijamy ciasto w folię aluminiowa i odkładamy na kilka godzin do lodówki aż masa całkowicie stężeje. Z ciasta odkrawamy

Kulinarne Fantazje Marioli
KREM BAWARSKI Z POZIOMKAMI 175

SKŁADNIKI :  500 ml mleka 5 żółtek 200 ml śmietany 30% 1 cukier waniliowy 20 dkg cukru ( ja dałam 3 łyżki ) 2 duże łyżki żelatyny okrągłe biszkopty około 15 sztuk  poziomki ( mogą być również inne owoce )  forma na muffinki lub małe salaterki słodka herbata do namoczenia(...)masy z  jajek. Dalej miksując wlewamy żelatynę. Krem odkładamy na 15 minut do lodówki. Formę na muffinki wykładamy folią spożywczą lub aluminiową. na dno kładziemy po jednym biszkopcie, następnie je namaczamy każdy 1 łyżką herbaty. Do foremek rozlewamy lekko zastygający już krem. Odkładamy do lodówki na 1-2 godziny do całkowitego zastygnięcia. Część owoców miksujemy blenderem, 200 ml śmietany

Kulinarne Fantazje Marioli
Czekoladowa tarta z truskawkami 176

Masę wylewamy do formy z zagłębieniem (koniecznie takiej, ponieważ po upieczeniu   j ą odwracamy ) ,wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut.  Upieczony biszkopt studzimy a następnie odwracamy do góry dnem, tak aby wgłębieni e było na górze.  masa mascarpone: Serek miksujemy z cukrem. Nakładamy go na biszkopt w miejscu wgłębienia. wierzch: Czekolad

Bon appetit mon amie
PIANKOWY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI 402

500ml wody każda - 450g sera, może być z wiaderka, (u mnie moje nowe odkrycie Wieluń, b.gęsty) - 2-3 łyżki pudru (gdy preferujemy bardziej słodkie ciasta, ja nie dodawałam) - biszkopty mini (można dać kupne) - kilka truskawek Dodatkowo: - 2 galaretki truskawkowe lub 1 galaretka i 2 łyżeczki żelatyny (ja tak dałam) - odszypułkowane, umyte truskawki Galaretkę i żelatynę lub 2 galaretki zalać(...)innego naczynia, a w misie miksera ubiłam sam ser, a następnie dodałam do niego piankę i dokładnie wymieszałam. Na dnie formy (wyłożonej papierem do pieczenia, boki przesmarowane) ułożyć biszkopty. Do formy przelać masę serową, wyrównać, zanurzyć kilka mniejszych truskawek (bez szypułek). Moja masa zaraz tężała. Na masę wykładamy przekrojone na pół truskawki i umieszczamy formę w lodówce, gdyby galaretka

Smaczne Zdrowe
Sernik na zimno z morelami 110

mnie coś nowego, mianowicie nie pamiętam już kiedy robiłam sernik na zimno z owocami.No to mamy dziś smakołyk na talerzu.   Składniki: biszkopty okrągłe z 15 szt morele z puszki (6 połówek dałam) 500 g mascarpone czteropak serka homogenizowanego waniliowego (4 x 140 g) 4 łyżki cukru pudru ( zmieliłam ksylitol inaczej cukier brzozowy) Kłos-Pol 2 łyżki soku z cytryny(...)dopiero wtedy dodajemy do reszty sera. Krok 3 Morele odsączamy z soku i kroimy w kosteczkę, dodajemy do sernika, całość mieszamy już łopatką i wykładamy do formy okrągłej wyłożonej biszkoptami  ( w moim przypadku jest to forma sylikonowa 22 cm ale może być też i tortownica).Rozprowadzamy równo masę serową i przykrywamy folią aluminiową i do lodówki na około

Różowa kuchnia
Rogale marcinkowickie 134

listopada opiera się na białym maku i orzechach. Potrzebujemy: 260 g białego maku 80 g masy marcepanowej 80 g orzechów włoskich 80 g obranych migdałów 2 pokruszone biszkopty 3/4 szklanki cukru pudru 1 lub 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej lub domowej smażonej 2-3 łyżki śmietany 18% Oprócz tego: 1 jajko z odrobiną mleka garść posiekanych orzechów/migdałów szklanka(...)podczas mielenia także migdały. Zmieloną masę można w razie konieczności przechować np. jeden dzień w lodówce przed dalszymi przygotowaniami. Następnie rozdrobniony marcepan łączymy z cukrem, dodajemy do maku. Dodajemy biszkopty i skórkę oraz na początek łyżkę śmietany, mieszamy, jeżeli jest za sucha, sypie się mocno, dodajemy trochę śmietany, do uzyskania spójnej masy, ale niezbyt mokrej. Teraz masa powinna już być

I tu będę miała takie te
Jak wyczarować wymarzony tort? - relacja z warsztatów kulinarnych - Atuty i Twardy Szparag 179

nowych rzeczy. Zawsze uważałam/uważam, że "człowiek uczy się przez całe życie, a i tak umiera głupi"... Podczas warsztatów podzieliliśmy się na 4 grupy i wspólnie piekliśmy biszkopty, które następnie były bazą do naszych osobistych tortów. Każdy aktywnie uczestniczył w swoim zadaniu, a miła atmosfera dawała o sobie znać. Zdjęcie: Atuty. Zdjęcie: Atuty. Walentyn jest świetnym nauczycielem, a jego(...)opowiadał różne ciekawostki, które na pewno przydadzą się wszystkim - jeszcze niejednokrotnie. Z chęcią opowiadał na wszelkie pytania i zawsze służył radą. Każdy zrobił swój tort składający się z biszkoptu genueńskiego i musu czekoladowego. Całość apetycznie komponowała się z pysznym ganache czekoladowym. Wspólnie temperowaliśmy czekoladę i robiliśmy z niej (i nie tylko) ozdoby. Wszystkie torty wyglądały bajecznie i wyjątkowo. Niejedna cukiernia

Di gotuje
Biszkopt z poziomkami i galaretką 136

Nigdy nie widziałam tylu poziomek  w jednym miejscu. Przeżywam jak mrówka okres hi hi tak by powiedziała moja córka. Poniżej fotka z poziomkami w tle :P Składniki na biszkopt: jaja 6 szt mąka pszenna typ 500 1 szklanka cukier 3/4 szklanki proszek do pieczenia 1 szczypta Dodatkowo: poziomki 1 litr Krok 1 Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 900 ml wody(...)pieczenia( wiemy , że teraz nam się papier przyklei do formy).Przekładamy ciasto biszkoptowe do przygotowanej formy, pieczemy w 170 stopniach koło 20-25 minut. Krok 3 Wystudzony biszkopt wkładamy do prostokątnej formy, wyłożonej folią spożywczą, kładziemy poziomki i zalewamy cytrynową galaretką( lekko tężejąca ma być galaretka).Po 3 godzinach można już wyjąc z lodówki ciacho i jeść

Różowa kuchnia
KREMÓWKA KARDYNALSKA 144

inne,ale brak czasu spowodował,że zrobiłam właśnie to....niezawodne,zawsze się udaje i wszystkim smakuje...szybko się robi a jeszcze szybciej znika :} Przepis podaję z moimi małymi zmianami :} Biszkopt:   4 żółtka 2 jajka 50 g cukru 80 g mąki  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   Beza:   4 białka 50 g cukru szczypta cukru 1 łyżka mąki(...)ziemniaczanej   Masa śmietankowa: 500 ml śmietany 36% 1 łyżeczka kawy cappuccino lun kawy rozpuszczalnej ( niekoniecznie) 1 łyżka cukru pudru śmietan fix dżem z czarnej porzeczki ulubione owoce  Biszkopt:: Żółtka i całe jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę,nie przestając ucierać dodać  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Beza: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę

Niespełnione zdolności kulinarne
Truskawkowa babka na zimno 178

chciała wyjść do końca z silikonowej formy, można wtedy wybrać ją łyżką i ułożyć na truskawkach. 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka cytrynowa 250-300ml śmietanki 30% 300g truskawek biszkopty  1. Z truskawek usuwamy szypułki. Galaretkę truskawkową przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. Na dnie silikonowej formy do babki układamy truskawki, wylewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do lodówki(...)szklanki wrzątku. Studzimy, co chwilę mieszając.  3. Kremówkę ubijamy na sztywno. Ciągle miksując dodajemy po trochu przestudzoną galaretkę. 4. Warstwę śmietankową wylewamy do formy, na to układamy biszkopty, wciskając je w masę.   5. Babkę chłodzimy w lodówce przez około

Szefowa kuchni
Bajaderkowe kulki czekoladowo-kokosowe 170

kremem, ani owocami. Efekt finalny też jest uzależniony od rodzaju naszej bazy. Dodatkowo do masy można dodać ulubione bakalie lub dowolny olejek zapachowy.   (około 16 sztuk) 300g biszkoptu kakaowego (*) 4 łyżki masła (płaskie) 4 łyżki oleju kokosowego 3-4 łyżki cukru (w zależności od słodkości biszkoptu) 25g czekolady (ulubionej) mleko Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtaczania   Masło, olej

Di gotuje
CZERWCOWA KLASYKA CZYLI BISZKOPT Z GALARETKĄ, KREMEM I TRUSKAWKAMI 197

Lekkie, nie mocno słodkie, szczególnie mocno schłodzone, takie prosto z lodówki smakuje rewelacyjnie. A jeśli te owoce to świeże truskawki to kubki smakowe szaleją ...  przynajmniej moje :) Składniki na biszkopt: 4 jajka klasy  3/4 szklanki mąki  tortowej 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy.  Białka oddzielamy od żółtek(...)masę. Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego budyniu i ubijać na średnich obrotach. Ponadto: truskawki 2 galaretki rozpuszczone w połowie wody przewidzianej na opakowaniu Wykonanie ciasta:  Na biszkopt wykładamy krem budyniowy. Na kremie układamy połówki truskawek. Zalewamy lekko tężejącą galaretką i chłodzimy do stężenia w lodówce

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania