inne,ale brak czasu spowodował,że zrobiłam właśnie to....niezawodne,zawsze się udaje i wszystkim smakuje...szybko się robi a jeszcze szybciej znika :} Przepis podaję z moimi małymi zmianami :} Biszkopt: 4 żółtka 2 jajka 50 g cukru 80 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 4 białka 50 g cukru szczypta cukru 1 łyżka mąki(...)ziemniaczanej Masa śmietankowa: 500 ml śmietany 36% 1 łyżeczka kawy cappuccino lun kawy rozpuszczalnej ( niekoniecznie) 1 łyżka cukru pudru śmietan fix dżem z czarnej porzeczki ulubione owoce Biszkopt:: Żółtka i całe jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę,nie przestając ucierać dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Beza: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę
Niespełnione zdolności kulinarnechciała wyjść do końca z silikonowej formy, można wtedy wybrać ją łyżką i ułożyć na truskawkach. 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka cytrynowa 250-300ml śmietanki 30% 300g truskawek biszkopty 1. Z truskawek usuwamy szypułki. Galaretkę truskawkową przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. Na dnie silikonowej formy do babki układamy truskawki, wylewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do lodówki(...)szklanki wrzątku. Studzimy, co chwilę mieszając. 3. Kremówkę ubijamy na sztywno. Ciągle miksując dodajemy po trochu przestudzoną galaretkę. 4. Warstwę śmietankową wylewamy do formy, na to układamy biszkopty, wciskając je w masę. 5. Babkę chłodzimy w lodówce przez około
Szefowa kuchnikremem, ani owocami. Efekt finalny też jest uzależniony od rodzaju naszej bazy. Dodatkowo do masy można dodać ulubione bakalie lub dowolny olejek zapachowy. (około 16 sztuk) 300g biszkoptu kakaowego (*) 4 łyżki masła (płaskie) 4 łyżki oleju kokosowego 3-4 łyżki cukru (w zależności od słodkości biszkoptu) 25g czekolady (ulubionej) mleko Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtaczania Masło, olej
Di gotujeLekkie, nie mocno słodkie, szczególnie mocno schłodzone, takie prosto z lodówki smakuje rewelacyjnie. A jeśli te owoce to świeże truskawki to kubki smakowe szaleją ... przynajmniej moje :) Składniki na biszkopt: 4 jajka klasy 3/4 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek(...)masę. Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego budyniu i ubijać na średnich obrotach. Ponadto: truskawki 2 galaretki rozpuszczone w połowie wody przewidzianej na opakowaniu Wykonanie ciasta: Na biszkopt wykładamy krem budyniowy. Na kremie układamy połówki truskawek. Zalewamy lekko tężejącą galaretką i chłodzimy do stężenia w lodówce
Walijskie PichcenieWitajcie :) Prezentuję Wam dziś wytwór Nowy. Przynajmniej dla mnie i mojej familii. Ciasto znane Wam zapewne. Miękkie. Kolorowe. Kiedy je pokroiłam, wizualnie było po prostu piękne. Miękki biszkopt z zatopionymi w nim wiśniami. Przykryty budyniowym puszkiem i opatulony czekoladą. Całość smakuje wyśmienicie:) W towarzystwie kawy, która smużką roztacza swój zapach, drażniąc nozdrza. W akompaniamencie zapachu, który roztaczają hiacynty. To znak(...)Dodajemy budyń, gotujemy na małym ogniu ok. 1 minuty. Pozostawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy na gładką masę. Dodajemy po 1 łyżce wystudzony budyń. Tak powstały krem rozprowadzamy równomiernie na biszkopcie. Chłodzimy. Schłodzone ciasto polewamy czekoladą rozpuszczoną wraz z kremówką w kąpieli wodnej. Schładzamy. fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena Smacznego
Kuchnia smakówKonfucjusz- Przekładaniec z galaretką fot. Izabela Magdalena Pieczemy biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 1 budyń śmietankowy 5 łyżek mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia W naczyniu ubijamy mikserem jajka z cukrem, na puch. Mąkę przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia i budyniem. Dodajemy do jajecznej masy. Mieszamy. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy(...)garnuszku. Kiedy galaretka będzie już w początkowych etapach "ścinania" i będzie zimna, wlewamy ją stopniowo do kremówki, cały czas miksując. Tak powstałą masę wylewamy na pierwszą część biszkoptu. Przykrywamy drugą połówką. Wierzch: truskawki/ananasy/porzeczka etc. 2 galaretki truskawkowe lub z owoców leśnych 3 1/4 szklanki wody Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Czekamy do pierwszych etapów "ścinania". Tak tężejące galaretki
Kuchnia smakówprzepis, który dwa lata leżał w szufladzie, dziękuję pani Oli. Za inspirację i natchnienie cioci Jadzi. Tiramisu fot. Izabela Magdalena 2 serki mascarpone (500 g) 2 paczki biszkoptów 500 ml śmietany 30% kakao 4 żółtka 4 łyżki cukru 8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 3-4 łyżki Amaretto Działamy: 1. Kawę zaparzyć gorącą wodą i ostudzić. 2. Żółtka z cukrem ubijamy(...)wolnych obrotach miksujemy. 6. Do masy dodajemy śmietanę. 7. Do tak powstałej masy dodać Amaretto - wymieszać. 8. Dno naczynia cieniutko posmarować kremem. 9. Położyć warstwę nasączonych w kawie biszkoptów, na to obficie strząsnąć kakao, po czym przykryć kremową pierzynką. Powtórzyć kolejną warstwę, aż dojdziecie do wierzchu naczynia. 10. Wierzch deseru można posypać startą czekoladą, czego ja nie uczyniłam, co widać
Kuchnia smakówSkładniki: truskawki 25 dag, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, banan 1 duży, galaretka agrestowa 1 opakowanie, biszkopty okrągłe 7 duże, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, listki mięty - ile potrzeba forma silikonowa z kominkiem 22 cm - na dno formy (będzie wierzchem) rozsypać umyte plastry truskawek galaretkę cytrynową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i wlać na truskawki, schować do lodówki na galaretce ułożyć(...)agrestową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, schować do lodówki następnie wlać tężejącą galaretkę wiśniową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, gdy galaretka zacznie zastygać lekko wciskać w nią biszkopty, schować do lodówki najlepiej na całą noc forma silikonowa łatwo z galaretki schodzi, formę nakryć talerzem i odwrócić, zdjąć z galaretki ostrożnie, przybrać listkami mięty - deser jest pyszny na upały
W Mojej Kuchni Lubięskładniki na biszkopt: 4 jajka 70 g mąki orkiszowej 120 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy np. drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) foremki(...)powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładką puszystą masę. Gotowa masę wykładamy na biszkopt i przykrywamy upieczonym ciastem karpatkowym. Odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem
Domowy Smak Jedzeniabazie mascarpone, z dodatkiem orzechów, kawy i rodzynek w rumie. Rolada wyszła bardzo lekka i delikatna. W sam raz na lato. *foremka 40*30 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia na nadzienie: 250 g serka mascarpone 250 g śmietanki kremówki łyżeczka kawy waniliowej od tommycafe(...)rozsmarować na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem lub silikonowej macie do rolad .Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec około 15 minut, uważając, żeby nie przesuszyć biszkoptu (wtedy rolada będzie się łamać). Po wyjęciu ciasta z piekarnika przykryć je wilgotną ściereczką i zwinąć w roladę. Kawę zaparzyć w kilku łyżkach wody i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZrobiłam w podwójnej porcji..no, ale w czasie zastygania galaretek pomyślałam o innym deserku, więc był także inny deserek na zimno..ale o nim w następnym wpisie. 1 paczka biszkoptów 0,5 l jogurtu naturalnego 6 łyżeczek żelatyny dowolne owoce [ u mnie rodzynki i kiwi kandyzowane] 3 różne galaretki 1/4 szklanki cukru Galaretki przygotować według przepisu. Dwie galaretki [ osobno(...)ciepłej wody.Jogurt zmiksować razem z cukrem. Na końcu dodać żelatynę, dokładnie wymieszać, dodać pokrojone galaretki, rodzynki, owoce.Wymieszać i wyłożyć na zastygniętą galaretkę w foremce.Odstawić do zastygnięcia, ułożyć biszkopty i zalać tężejącą galaretką.Zamknąć foremkę i wstawić do lodówki. Wyjąć zastygnięty deser z formy, zdejmując białą pokrywkę.Przełożyć na talerz i pozostawić w temp. pokojowej przez
Moje domowe kucharzeniemasła 1 szklanka cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny (latem nawet 10) 1 szklanka mleka 1 kg twarogu półtłustego cukier waniliowy 2 galaretki dowolnego koloru owoce dowolne 1 opakowanie biszkoptów Wykonanie: Biszkoptami wykładamy dno tortownicy (średnica 26-28 cm). Twaróg mielimy lub miksujemy, żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym następnie dodajemy twaróg i dalej miksujemy. Żelatynę namoczyć
kgwjanczewosmakuje wspaniale. Polecam Wam, koniecznie musicie upiec. Truskawki można zamienić na maliny lub inne sezonowe owoce. Za każdym razem będzie inne ciasto i inny smak. Żródło Ciasta S.Anastazji Biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo(...)truskawek Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu, ale w mniejszej ilości wody. Ja na dwie galaretki dałam 700 ml wody. Na ciasto wylewać lekko tężejącą galaretkę. Składanie ciasta biszkopt 1,2 masy jogurtowej galaretka zielona masa jogurtowa truskawki galaretka czerwona truskawkowe marzenie
O kuchni z uczuciemrozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, przestudzić, po czym dodać do masy serowej. Krótko zmiksować. Dodać pokruszone (ale nie za drobno!) ciastka, delikatnie wymieszać łyżką. Dodatkowo: około 15 okrągłych biszkoptów, 2 duże banany, galaretka pomarańczowa. Na dnie tortownicy o śr. 24cm rozłożyć biszkopty, jeden obok drugiego. Wylać masę serową. Wstawić na godzinę do lodówki. Banany obrać
Z miłości do słodkościwedług uznania) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny 1/3 szklanki wody DODATKOWO: pudding waniliowy Mlekoma (lub ugotowany budyń) 200ml śmietanki 36% 1 łyżka cukru pudru migdały do posypania biszkopty do wyłożenia dna Przygotowanie: FRUŻELINA: Owoce rozmrozić. Rozmrożone przełożyć do rondelka, dolać połowę wody i cukier. Gotować, aż owoce porzeczki będą się rozpadać, część płynu odparuje a cukier się rozpuści(...)Pogotować, aż zacznie gęstnieć. Wtedy bezpośrednio do rondelka wsypać żelatynę, rozmieszać i zdjąć z ognia - nie może się zagotować. Odstawić do całkowitego wystudzenia. SKŁADANIE: Na spodzie pucharków wyłożyć po biszkopcie. Na niech rozsmarować 3-4 cm warstwę puddingu następnie grubą warstwę frużeliny i ubitą na sztywno śmietankę z cukrem. Całość posypać migdałami. Schłodzić w lodówce
Cakes By Kejt