przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:341/600)

Rolada jagodowa. 110

ubijając. Następnie dodajemy przesiane mąki i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto rozsmarowujemy na wyłożonej pergaminem blasze o wymiarach 32x39 cm. Pieczemy 12 minut w nagrzanym do 175 stopni piekarniku. Gotowy biszkopt przekładamy na lnianą ściereczkę, zdejmujemy pergamin i zwijamy. Pozostawiamy zwinięty do ostygnięcia. Żelatynę zalewamy wrzątkiem. Około 100 g jagód miksujemy z cukrem. Do zmiksowanych jagód przelewamy przestudzoną żelatynę. Śmietankę ubijamy(...)sztywno, następnie stopniowo wlewamy jagody z żelatyną cały czas ubijając. Odstawiamy do lodówki do stężenia (ale nie całkowitego!). Biszkopt rozwijamy i rozsmarowujemy na nim tężejący krem jagodowy, i posypujemy pozostałymi owocami. Zwijamy roladę. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, do całkowitego stężenia. Smacznego

Moje-pitraszenie
Miętowy torcik z truskawkami i galaretką 131

barwnika spożywczego. Mój mąż próbując po raz pierwszy tego deseru powiedział: „To tak jakbym jadł ciasto i jednocześnie mył zęby! Jest pyszne!” hi hi :) Składniki: Spód: 1/2 paczki okrągłych biszkoptów Miętowa masa jogurtowa: 40 g świeżej mięty (waga wraz z łodyżkami) 800 g gęstego jogurtu (użyłam greckiego) – w temperaturze pokojowej ok. 100 ml mleka 16 g żelatyny ok. 3 łyżki(...)dodajemy cukier puder do smaku i znów miksujemy. Jeśli chcecie, aby miętowy kolor był wyrazisty – dodajcie kropelkę barwnika spożywczego. Na dnie tortownicy (moja o średnicy ok. 25 cm) układamy biszkopty, jeden obok drugiego. Przykrywamy je miętową masą jogurtową i wyrównujemy powierzchnię. Wkładamy na ok. 30 minut do lodówki, a w tym czasie myjemy truskawki, odszypułkowujemy i kroimy na połówki. Truskawki

MyCookBook.pl
BISZKOPT RYŻOWY BEZGLUTENOWY 127

Biszkopt oparty na mieszance mąki ziemniaczanej i ryżowej jest lekki, puszysty, pachnący. W smaku nie do odróżnienia od  tradycyjnego pszennego biszkoptu  . Polecam nie tylko osobom na diecie bezglutenowej, ale także wszystkim dbającym o zdrowie. Mąka ryżowa jest najkorzystniejsza dla alergików i osób z problemami trawiennymi. Jest idealnie biała, drobna i neutralna w smaku, najlepiej udaje mąkę pszenną. Mąkę

cool and minty
Tiramisu truskawkowe 165

latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Jajka – 4 szt Serek mascarpone – 20 dag Herbata owocowa ostudzona – 1 szkl Alkohol – 3 łyżki Biszkopty Cukier waniliowy Truskawki -40 dag Żółtka oddzielić od białek. Żółtka urzec z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Białka ubić na sztywno w osobnym naczyniu i delikatnie wymieszać(...)żółtkami i serkiem. Do herbaty dodać alkohol i wymieszać. Biszkopty maczać w herbacie ,a następnie układać w pucharkach na przemian z masą jajeczno serową i truskawkami. Ostatnia warstwa powinna być z masy. Wstawiamy do lodówki na ok. 1-2 godz. Truskawki oczyścić, opłukać, osuszyć i ozdobić nimi pucharki

Camilla w kuchni
Sernik na zimno z czereśniami 150

Dziś przedstawiam przepis na proste ciasto z czereśniami i jogurtem truskawkowym. Przepis dodaję do akcji Ciasto na niedzielę, gdzie w tym tygodniu panuje  Owocowe szaleństwo . Biszkopt: 2 jajka 80 g mąki 15 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 900 ml jogurtu truskawkowego 2 galaretki truskawkowe Wierzch: 2 galaretki truskawkowe czereśnie Białka oddzielić(...)pieczenia. Pieczemy około 15-20 minut. Studzimy i zdejmujemy papier do pieczenia. Dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Gdy zacznie tężeć łączymy z jogurtem. Wylewamy na ostudzony biszkopt. Pozostałe dwie galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody. Czereśnie kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Układamy na masie truskawkowej. Zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki. W akcji razem

Ewusiowe Smaki
CIASTO KOSTKA ALPEJSKA 149

kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie łączymy składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( 25/30 ) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 *C, pieczemy 30 minut. Biszkopt studzimy i nasączamy słodką herbatą. Margarynę ucieramy mikserem, dodajemy partiami masę orzechową aż całą wyrobimy. Na koniec wlewamy ajerkoniak i wsypujemy pokruszone bezy. Masę wykładamy na biszkopt. Na masę rozkładamy herbatniki

Kulinarne Fantazje Marioli
ROLADA TRUSKAWKOWA 112

Składniki na biszkopt : 4 duże jajka 100 g mąki pszennej 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia                                                                  Masa śmietanowa :  400 ml śmietany 30 % 2 cukry(...)żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.  Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, równo je rozsmarowując. Pieczemy duży, płaski biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 15 minut.  Jeszcze ciepłe ciasto zawijamy z papierem w rulon. Pozostawiamy aż ostygnie. Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrami mikserem

Kulinarne Fantazje Marioli
ROLADA CZEKOLADOWO - KAWOWA 111

Dużą blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i równio je rozsmarowujemy na kształt dużego prostokąta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 15 minut. Biszkopt wyciągamy i jeszcze ciepły zawijamy z papierem w rulon.  Budynie mieszamy z mąką, cukrem i mlekiem. Gotujemy budyń, ciągle go mieszając aż powstanie bardzo gęsta masa. Budyń rozkładamy(...)talerze i dobrze studzimy, musi byc bardzo zimny.  Margarynę ucieramy mikserem z cukrem pudrem i dalej ucierając, stopniowo dodajemy zimny budyń aż cały wyrobimy. Wlewamy olejek, mieszamy. Biszkopt odwijamy,  rozsmarowujemy masę na całej jego długości i delikatnie zwijamy roladę. Zwijamy ciasto w folię aluminiowa i odkładamy na kilka godzin do lodówki aż masa całkowicie stężeje. Z ciasta odkrawamy

Kulinarne Fantazje Marioli
KREM BAWARSKI Z POZIOMKAMI 181

SKŁADNIKI :  500 ml mleka 5 żółtek 200 ml śmietany 30% 1 cukier waniliowy 20 dkg cukru ( ja dałam 3 łyżki ) 2 duże łyżki żelatyny okrągłe biszkopty około 15 sztuk  poziomki ( mogą być również inne owoce )  forma na muffinki lub małe salaterki słodka herbata do namoczenia(...)masy z  jajek. Dalej miksując wlewamy żelatynę. Krem odkładamy na 15 minut do lodówki. Formę na muffinki wykładamy folią spożywczą lub aluminiową. na dno kładziemy po jednym biszkopcie, następnie je namaczamy każdy 1 łyżką herbaty. Do foremek rozlewamy lekko zastygający już krem. Odkładamy do lodówki na 1-2 godziny do całkowitego zastygnięcia. Część owoców miksujemy blenderem, 200 ml śmietany

Kulinarne Fantazje Marioli
Czekoladowa tarta z truskawkami 179

Masę wylewamy do formy z zagłębieniem (koniecznie takiej, ponieważ po upieczeniu   j ą odwracamy ) ,wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut.  Upieczony biszkopt studzimy a następnie odwracamy do góry dnem, tak aby wgłębieni e było na górze.  masa mascarpone: Serek miksujemy z cukrem. Nakładamy go na biszkopt w miejscu wgłębienia. wierzch: Czekolad

Bon appetit mon amie
PIANKOWY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI 409

500ml wody każda - 450g sera, może być z wiaderka, (u mnie moje nowe odkrycie Wieluń, b.gęsty) - 2-3 łyżki pudru (gdy preferujemy bardziej słodkie ciasta, ja nie dodawałam) - biszkopty mini (można dać kupne) - kilka truskawek Dodatkowo: - 2 galaretki truskawkowe lub 1 galaretka i 2 łyżeczki żelatyny (ja tak dałam) - odszypułkowane, umyte truskawki Galaretkę i żelatynę lub 2 galaretki zalać(...)innego naczynia, a w misie miksera ubiłam sam ser, a następnie dodałam do niego piankę i dokładnie wymieszałam. Na dnie formy (wyłożonej papierem do pieczenia, boki przesmarowane) ułożyć biszkopty. Do formy przelać masę serową, wyrównać, zanurzyć kilka mniejszych truskawek (bez szypułek). Moja masa zaraz tężała. Na masę wykładamy przekrojone na pół truskawki i umieszczamy formę w lodówce, gdyby galaretka

Smaczne Zdrowe
Sernik na zimno z morelami 116

mnie coś nowego, mianowicie nie pamiętam już kiedy robiłam sernik na zimno z owocami.No to mamy dziś smakołyk na talerzu.   Składniki: biszkopty okrągłe z 15 szt morele z puszki (6 połówek dałam) 500 g mascarpone czteropak serka homogenizowanego waniliowego (4 x 140 g) 4 łyżki cukru pudru ( zmieliłam ksylitol inaczej cukier brzozowy) Kłos-Pol 2 łyżki soku z cytryny(...)dopiero wtedy dodajemy do reszty sera. Krok 3 Morele odsączamy z soku i kroimy w kosteczkę, dodajemy do sernika, całość mieszamy już łopatką i wykładamy do formy okrągłej wyłożonej biszkoptami  ( w moim przypadku jest to forma sylikonowa 22 cm ale może być też i tortownica).Rozprowadzamy równo masę serową i przykrywamy folią aluminiową i do lodówki na około

Różowa kuchnia
Rogale marcinkowickie 139

listopada opiera się na białym maku i orzechach. Potrzebujemy: 260 g białego maku 80 g masy marcepanowej 80 g orzechów włoskich 80 g obranych migdałów 2 pokruszone biszkopty 3/4 szklanki cukru pudru 1 lub 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej lub domowej smażonej 2-3 łyżki śmietany 18% Oprócz tego: 1 jajko z odrobiną mleka garść posiekanych orzechów/migdałów szklanka(...)podczas mielenia także migdały. Zmieloną masę można w razie konieczności przechować np. jeden dzień w lodówce przed dalszymi przygotowaniami. Następnie rozdrobniony marcepan łączymy z cukrem, dodajemy do maku. Dodajemy biszkopty i skórkę oraz na początek łyżkę śmietany, mieszamy, jeżeli jest za sucha, sypie się mocno, dodajemy trochę śmietany, do uzyskania spójnej masy, ale niezbyt mokrej. Teraz masa powinna już być

I tu będę miała takie te
Jak wyczarować wymarzony tort? - relacja z warsztatów kulinarnych - Atuty i Twardy Szparag 183

nowych rzeczy. Zawsze uważałam/uważam, że "człowiek uczy się przez całe życie, a i tak umiera głupi"... Podczas warsztatów podzieliliśmy się na 4 grupy i wspólnie piekliśmy biszkopty, które następnie były bazą do naszych osobistych tortów. Każdy aktywnie uczestniczył w swoim zadaniu, a miła atmosfera dawała o sobie znać. Zdjęcie: Atuty. Zdjęcie: Atuty. Walentyn jest świetnym nauczycielem, a jego(...)opowiadał różne ciekawostki, które na pewno przydadzą się wszystkim - jeszcze niejednokrotnie. Z chęcią opowiadał na wszelkie pytania i zawsze służył radą. Każdy zrobił swój tort składający się z biszkoptu genueńskiego i musu czekoladowego. Całość apetycznie komponowała się z pysznym ganache czekoladowym. Wspólnie temperowaliśmy czekoladę i robiliśmy z niej (i nie tylko) ozdoby. Wszystkie torty wyglądały bajecznie i wyjątkowo. Niejedna cukiernia

Di gotuje
Biszkopt z poziomkami i galaretką 149

Nigdy nie widziałam tylu poziomek  w jednym miejscu. Przeżywam jak mrówka okres hi hi tak by powiedziała moja córka. Poniżej fotka z poziomkami w tle :P Składniki na biszkopt: jaja 6 szt mąka pszenna typ 500 1 szklanka cukier 3/4 szklanki proszek do pieczenia 1 szczypta Dodatkowo: poziomki 1 litr Krok 1 Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 900 ml wody(...)pieczenia( wiemy , że teraz nam się papier przyklei do formy).Przekładamy ciasto biszkoptowe do przygotowanej formy, pieczemy w 170 stopniach koło 20-25 minut. Krok 3 Wystudzony biszkopt wkładamy do prostokątnej formy, wyłożonej folią spożywczą, kładziemy poziomki i zalewamy cytrynową galaretką( lekko tężejąca ma być galaretka).Po 3 godzinach można już wyjąc z lodówki ciacho i jeść

Różowa kuchnia