zbyt słodkie, raczej wytrawne. Przechowywane w lodówce mogą leżeć kilka dni...ale zdecydowanie tyle nie leżą, gdyż szybko znikają w niewyjaśnionych okolicznościach. Składniki: ( na około 20 sztuk ) 120 g biszkoptów szampańskich 100 g czekolady gorzkiej 250 g serka mascarpone otarta skórka z 1 pomarańczy ( uprzednio sparzonej ) 2 łyżeczki przyprawy do piernika 50 ml rumu kakao do obtaczania trufli Wykonanie: Czekoladę(...)połamać, przełożyć do miseczki. Miskę umieścić na garnku z parującą wodą – pozostawić do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę odstawić. Biszkopty rozdrobnić w malakserze lub blenderem. Do okruszków biszkoptowych dodać przyprawę do piernika oraz otartą skórkę ze sparzonej pomarańczy – wymieszać. Dodać serek mascarpone, rum i lekko przestygniętą czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać. Powstałą masę przykryć folią spożywczą i schować na 30 minut do lodówki
kolorowotorcikowoMalinowa pianka Składniki: Biszkopt jajka-6 szt ocet - 1 łyżeczka olej - 2 łyżki cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki Pianka : śmietana kremówka - 250 ml cukier puder - 1 łyżka maliny mrożone - 200 g galaretka malinowa - 2 opak woda - 2 szkl Poncz woda - 3/4 szkl cukier - 1 łyżka sok z połowy cytryny(...)łyżki Polewa: czekolada w pastylkach - 100 g CUKIETERIA.pl masło - 2 łyżki śmietana kremówka - 4 łyżki Dekoracja : konfetti gwiazdki , choinki CUKIETERIA.pl Przygotowanie: Biszkopt Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać, wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec 35 minut w 175 stop. Ciasto
Kuchnia DanusiPyszne ciasto..troszkę może słodkie od masy kajmakowej, ale za to z dużą ilości suszonych bakalii..rodzynki, żurawina, morele, śliwki, a nawet jabłka suszone..Przepis z jakiejś starej gazetki. Biszkopt 1 szkl.mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 jajek 3/4 szkl.cukru 1 łyżka octu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa 1 puszka masy kajmakowej(...)koniec wlać ocet i olej.Ciasto wylać na blaszkę.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masło utrzeć, dodawać stopniowo masę kajmakową.Na koniec dodać pokrojone bakalie i wymieszać. Biszkopt [ można troszkę nasączyć] , wyłożyć masę kajmakową z bakaliami.Przykryć herbatnikami [ opcjonalnie namoczonymi w rumie] .Polać polewą i dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzenieMoje torty nadal pozostają domowymi amatorskimi tortami, w których jednak jest jeden ważny składnik – serce :) Tort Kraina Lodu powstał ze złożenia 4 biszkoptowych blatów o średnicy 22 cm (każdy biszkopt z 2 jajek) przełożonych masami. Po przełożeniu wstawiłam go na godzinę do lodówki i dopiero potem nieco ścięłam górny biszkopt, by kształtem przypominał spódnicę. Przygotowałam też nożem i widelcem
Trzeci talerzKilka osób pisało do nas o przepis na ciemny biszkopt bezglutenowy, który można by wykorzystać w bezglutenowym torcie. Taki przepisik przygotowaliśmy na potrzeby tortu jaki robiliśmy razem z Eweliną i Magdą podczas naszych wspólnych cukierniczych zabaw gdzie powstał torcik w klimacie Halloween :) Przygotowanie go nie powinno przysporzyć problemów, a składniki winniście znaleźć w większości
Kuchenne Wariacjeszkl mąka ziemniaczana - 3 łyżki mąka pszenna - 3 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka białka - 4 szt cukier - 1 szkl mąka ziemniaczana - 1 łyżka wiórki kokosowe - 15 dag Biszkopty- do wyłożenia blachy Masę makową przekładamy do miski, żółtka miksujemy z cukrem, mąką ziemniaczaną i mąką pszenna oraz z proszkiem do pieczenia, następnie łączymy z masa makową i bakaliami(...)końcu łączymy z ubitymi białkami. Blachę keksową wykładamy papierem, a następnie biszkoptami i na nie wykładamy masę makową. 4 białka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną i na koncu delikatnie mieszamy z wiórkami kokosowymi. Wykładamy na masę makową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 60 minut w temp 180stC
Camilla w kuchniBardzo smaczne, czekoladowe ciasto, prosta w wykonaniu, ale smaczna masa, jak również puszysty biszkopt świetnie się komponują. Dobrze wygląda i smakuje doskonale, dobry pomysł na proste, eleganckie ciasto! Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść orzechów włoskich, rozdrobnionych Masa: 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 9 łyżek(...)szklanką mleka, pozostałe mleko z masłem, z cukrami zagotować, wlać do gotującego się mleka rozrobioną w mleku kaszę mannę i gotować na wolnym ogniu, mieszając, dopóki nie zgęstnieje. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Na spód wyłożyć gorącą masę grysikową, przykryć drugim blatem ciasta. Masy można zostawić, by posmarować cienko wierzch ciasta, a można już nie smarować, tylko
kgwjanczewozwykle znajdziecie u mnie dużo przepisów z masą kajmakową, bo jest to ulubiona masa mojego męża i święta bez niej odbyć się nie mogą :). Waniliowiec Ciasto z Ptasim Mleczkiem Biszkopt z delicjami Ciasto Poezja Malinowa Chmurka Ciasto Toffi z prażonym słonecznikiem Miodownik z bitą śmietaną Ciemny Snickers Ciasto czeskie Biszkopt z masą budyniową, bezami i sosem toffi
Mania Wypiekaniazaskoczyć nią gości w święta i nie tylko. Nie jest przesłodzona, lekko kwaskowa. biszkopt: 4 jajka wielkość M 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej galaretka żurawinowa(...)rozpuszczam. Wlewam do żurawiny i mieszam. Odstawiam aż zrobi się galaretka tężejąca. Śmietanę schłodzoną przelewam do miski, dodaję dwie łyżki galaretki żurawinowej ubijam mikserem aż masa zrobi się gęsta. Biszkopt rozwijam smaruję kremem zostawiając po 1 cm od brzegów. Od strony dłuższego boku z samego brzegu układam wzdłuż galaretkę żurawinową. Zwijam roladę ciasno. Wstawiam do lodówki na godzinę. Polewa
wesoła kuchniałyżkach zimnej wody Warstwa śmietanowa: 500ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 1 łyżka cukru pudru 1 op. śmietan – fixu kilka białych bez Dodatkowo: ok. 200-250g podłużnych biszkoptów tzw lady fingers Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodajemy cukier. Żółtka zalewamy octem, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Powstanie nam puszysta piana żółtkowa(...)biszkoptowych blatów nasączamy naparem z kawy i alkoholu (ja zrobiłam dość mocny napar, z 3 łyżeczek kawy i musiałam go nieco dosłodzić). Na nasączony placek wykładamy przygotowaną masę advocatową. Biszkopty również nasączamy i układamy ściśle na budyniowym kremie. Maliny (mogą być mrożone) umieszczamy razem z cukrem i sokiem z cytryny w rondelku, zagotowujemy. W międzyczasie żelatynę zalewamy zimną wodą
Smaki Na Talerzupieczenia, wylewamy na nią masę makową i odstawiamy na bok. Ciasto: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, miksujemy, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowy biszkopt wylewamy na masę makową. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, ciasto pieczemy ok. 50 minut, następnie odstawiam do wystudzenia, gdy ostygnie odwracamy ciasto do góry nogami, tak aby biszkopt był na dole
Apetyczna babeczkajego opis oraz odnośnik, który przeniesie was na wpis z ciastem, które was interesuje. CIASTO MALAKOFF Ciasto Malakoff Ciasto Malakoff to ciasto pochodzące z Austrii. Jego warstwy to kolejno: biszkopty, krem budyniowo-maślany oraz konfitura lub dżem. Całość wydawać by się mogła słodkim „ulepkiem”, ale tak nie jest. Do masy budyniowej dodawany jest sok z cytryny, a biszkopty
Relaxtimeprzestanę ;) Składniki na formę 23x23 cm 2 jogurty greckie po 400 ml 5 jajek 2 budynie waniliowe bez cukru 3/4 szkl cukru + 1 łyżka cukru waniliowego paczka okrągłych biszkoptów 1/2 szkl oleju rzepakowego Polewa Czekoladową 100 gr czekolady deserowej 130 ml śmietanki 30 % 1. Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę, która utrwalamy cukrem. 2. Tymi samymi ubijakami(...)musimy myć ) ubijamy żółtka. 3. Do ubitych żółtek dodajemy olej, jogurty i budynie. Mieszamy wszystko na najwolniejszych obrotach. 4. Na sam koniec dodajemy ubita pianę. Dno foremki wykładamy biszkoptami i wylewamy na nią masę. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50-60 min. Po upieczeniu i wystudzeniu sernika ,szykujemy polewę. W rondelku zagotowujemy kremówkę, odstawiamy ja z ognia
Gotowanie...to proste !biszkopcików około 50 g obranych i posiekanych migdałów Umyj i obierz jagody. Przygotuj jedną galaretkę wg instrukcji na opakowaniu. Wyłóż prostokątną formę folią. Rozłóż równomiernie pokruszone biszkopty. Polej je tężejącą galaretką i wstaw do lodówki. Przygotuj kolejne dwie galaretki w 250 ml wody. odstaw do schłodzenia. Ubij kremówkę. Wymieszaj ją z serkiem mascarpone. Gdy galaretka zacznie tężeć(...)wymieszaj ją energicznie z masą. Połowę masy rozłóż na biszkoptach, drugą połowe wymieszaj z jagodami i rozłóż ją na poprzedniej. Odstaw do lodówki. Przygotuj ostatnią galaretkę wg instrukcji na opakowaniu, jeśli jest upał dodaj trochę mniej wody. Posyp ciasto posiekanymi migdałami i zalej tężejącą galaretką. Odstaw do lodówki, by galaretka zastygła. Wybaczcie że fotki nie najlepsze
Gotuj Sam!Rolada biszkoptowa - mięciutka, puszysta, wspaniała. Biszkopt uperfumowany przyprawą piernikową już podczas pieczenia wypełnia kuchnię świątecznym zapachem. Aksamitny krem waniliowy przygotowany na bazie serka mascarpone świetnie komoponuje się ze smakiem rolady, całość oblana gęstą polewą czekoladową, dodatkowo obsypana orzeszkami pistacjowymi. Poezja smaku. Prosto i wykwintnie, idealnie na świąteczny stół! Bardzo prosta do przygotowania, dużo mniej z nią pracy niż z tortem(...)efekt znakomity! Bardzo polecam! Składniki na biszkopt: 3 jajka 100 g mąki (60 g mąki pszennej i 40 g mączki ziemniaczanej ) 60 g cukru/ksylitolu 1,5 łyżki przyprawy piernikowej (z tego przepisu) Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 200 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii 2 łyżki rumu Dodatkowo: 50 ml śmietany kremówki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!