pyszny serniczek. Składniki: * 250 ml śmietany kremówki * 650 ml twarogu z wiaderka * 2 galaretki różnego koloru * 600 ml wrzącej wody * 2 łyżeczki żelatyny * cukier puder- ilość według uznania * podłużne biszkopty * herbatniki na spód * owoce do dekoracji- u mnie maliny i truskawki Wykonanie: Galaretki rozpuścić, każdą osobno w 300 ml wrzącej wody. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Następnie galaretki pokroić w kostkę(...)masy serowej i dobrze połączyć za pomocą miksera. Na końcu dodać pokrojone galaretki i delikatnie wymieszać wszystko łyżką. Dno formy do ciasta wyłożyć herbatnikami a boki podłużnymi biszkoptami. Do tak przygotowanej formy wylać masę sernikową, udekorować owocami i wstawić do lodówki na około 4-5 godzin. P/S Tutaj zdjęcie z serii: "Mamo zrobiłam Ci zdjęcie ciasta, wstawisz na zrób
Zrób to smacznieszkl śmietany kremówki 36% 80 g gorzkiej czekolady masło -2 łyżki dżem wiśniowy Dodatkowo : rurki czekoladowo - cytrynowe posypka waflowa - niebieska jajka cukiernicze baranek wielkanocny Przygotowanie : Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, żółtka dalej ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do białek, delikatnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej(...)rondela wlać śmietankę, dodać masło, podgrzewać na wolnym ogniu, nie gotować. Zdjąć z ognia dodać czekoladę, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia, ostudzić, schłodzić w lodówce. Następnie ubić na sztywno. Biszkopt przekroić na 3 blaty, posmarować każdy blat dżemem i kremem śmietanowym. Wierzch i boki tortu posmarować kremem, obłożyć rurkami czekoladowymi, tort związać wstążką. Wierzch posypać niebieską posypką waflową, ułożyć
Kuchnia Danusiodrobiną karmelu. Zastanawiałam się na tym co dobrego upichcić, aż w końcu... wzięłam się za zrobienie ciasta z karmelem i słonecznikiem. Jedliście..? Jeżeli nie, to koniecznie wypróbujcie! 1. Pieczemy biszkopt według własnego przepisu. U nas robimy go "na oko", więc jako takiego przepisu Wam nie podam, ale wiem, że każdy z Was ma swój sekretny przepis. 2. Gdy biszkopt będzie
My World by Dagmara Rekciastek warto zrobić jakieś szybkie ciasto na szybko. Co swojskie to swojskie - prawda? Dzisiaj mam dla Was przepis na szybkie ciasto z kremem a'la tiramisu. 1. Pieczemy biszkopt według własnego przepisu. U nas robimy go na "oko", więc nie podam Wam przepisu, ale sądzę, że każdy z Was ma swój sekretny przepis. 2. Gdy biszkopt będzie upieczony, przekrawamy
My World by Dagmara Rekchałwowy 4. CHAŁWOWIEC BEZ PIECZENIA Chałwowiec bez pieczenia W zestawieniu nie może zabraknąć pozycji bez pieczenia. I oto jest, przepyszny chałwowiec bez pieczenia. Na herbatnikach, z kwaskowatą konfiturą i biszkoptami moczonymi w kawie. Szykując ten wpis, mój mąż widząc to zdjęcie, skomentował krótko: ” ach ten chałwowiec bez pieczenia, ja cie kręce” Był naprawdę przepyszny. Chałwowiec bez pieczenia . Jako(...)nasączanych w kawie, czyli wersja odrobinę łatwiejsza: Przekładaniec chałwowy 5. CHAŁWOWA WUZETKA Chałwowa wuzetka Chałwowa wuzetka to taka trochę wariacja na temat klasycznej wuzetki. Czyli jest to po prostu biszkopt przekładany, w tym przypadku masą chałwową, dodatkowo smak wzmacnia tu konfitura śliwkowa, a całość jest polana czekoladą. U mnie ciacho sprawdziło się jako opcja imieninowa. Ale myślę, że pasowałoby
RelaxtimeIdealne ciasto do kawy na bazie „mokrego” biszkoptu przełożonego bitą śmietaną z galaretką. To po trochu wuzetka i ciasto tortowe. Biszkopt zawsze wychodzi, a zamiast ucieranego kremu ubijamy śmietanę i mieszamy ją ze stężałą galaretką. Szybkie i smaczne! Składniki: Ciasto – 6 dużych jajek – 1 szklanka cukru
To co kochamŁatwe i pyszne ciasto ,szczególnie lubiane przez dzieci .Moja jest miłośniczką wszelkich galaretek i sztywnych pianek . Polecam ,smacznego. Składniki: na biszkopt, blaszka kwadratowa o boku 20 cm 3 jajka 3 łyżki drobnego cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka oleju 1 łyżka wody Rozdzielamy białka od żółtek.Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, dodajmey po jednym żółtku i miksujemy(...)przepisem Na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.Kiedy zacznie się delikatnie Ścinać ubijamy śmietanę kremówkę i dodajemy do niej galaretkę i Miksujemy do połączenia masy .Przelewamy na wystudzony biszkopt I wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.Smacznego. Można udekorować polewą czekoladową lub owocami
Ladylaura.składniki na biszkopt kakaowy: 70 g mąki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru 10 g kakao 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia składniki: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie dodajemy stopniowo żółtka. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie mieszamy szpatułką. Przekładamy do foremki (ok.21x32cm(...)smaku brzoskwiniowym 750 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączamy z nadmiaru syropu a następnie kroimy w kostkę. wykonanie ciasta: Biszkopt wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy 1/2 cz. kremu, układamy na nim brzoskwinie i wykładamy pozostałą część kremu. Układamy pokrojone brzoskwinie. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki
Domowy Smak Jedzeniatematyce. Aby jednak nie odzwyczaić się całkowicie piekłam niedawno: babkę, ciasteczka owsiane z suszonymi owocami i ziarnami oraz ten oto prosty torcik. Pozostałe słodkości opublikuję już niedługo. Biszkopt (tortownica 25-26 cm): 4 jajka 1 szklanka mąki tortowej 2/3 szklanki cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka octu szczypta soli Warstwa owocowa: 1 puszka moreli 1 puszka mandarynek 2 galaretki(...)wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 30 minut w temperaturze 170 oC. Ostudzić. Galaretki rozpuścić w 3 i 1/2 szklanki wrzątku. Na ostudzony biszkopt wyłożyć odsączone z soku owoce. Wylać tężejące galaretki. Schłodzić do całkowitego stężenia galaretki. Śmietanę ubić z cukrem i fiksami, dodając pod koniec ekstrakt z migdałów. Ubitą śmietanę wyłożyć łyżką
Czerwień i błękitDzisiaj zachęcam do przygotowania zdrowszego ciasta - biszkoptu kokosowego nadzianego jabłkami. Ciasto łatwe do przygotowania, kokosowe, z delikatnym biszkoptem i bardzo smaczne! Dodatkowo jeżeli użyjecie bezglutenowego proszku do pieczenia to ciasta będzie idealne dla osób chorujących na celakię :) Składniki na tortownicę do średnicy 24 cm: 60 g wiórków kokosowych 2 łyżki ksylitolu 6 jajek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka
UgotowaćNastępnie odcinamy 1/3 wysokości ciasta. Odcięty wierzch ciasta kruszymy w dłoniach do miseczki. Dno ciasta umieszczamy w tortownicy. Wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem pudrem, następnie nasączamy biszkopt. Wodę należy delikatnie lać za pomocą łyżki po całym biszkopcie. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i tężejącą galaretkę. Masę wylewamy
kulinarne odsłony patiwarzywnym, który też jest z roladkami;)). Ciasto pieczarkowe też miałam przekroić, ale na koniec odeszłam od tego pomysłu (możesz to wykorzystać i przekroić spód, i na przykład upiec jedne biszkopt szpinakowy w blaszce i też przekroić - wyjdzie więcej warstw, wyższy i jeszcze efektowniejszy torcik). Resztę wykonałam ze składników, które znalazłam w domu, ale jeśli nie lubisz sałatek serowych zrób(...)proszkiem i ostrożnie mieszamy całość. Cienką warstwę masy przelewamy do tortownicy, resztę do drugiej blaszki, wyrównujemy i pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu wyjmujemy biszkopt szpinakowy z prostokątnej blaszki, ostrożnie oddzielamy go od papieru, a następnie zawijamy wraz z papierem i wilgotną ściereczką tworząc roladę. Odstawiamy do wystygnięcia. Sałatka serowo-paprykowa: Serek przekładamy do miski, dodajemy
Kolorowy Przepisownikpysznego i delikatnego kremu chałwowego. Całość wykończona polewą czekoladową i pokruszonymi pistacjami. Jak każde ciasto typu kostka jest efektowne i bardzo podzielne. Idealne na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Czekoladowy biszkopt pieczemy bez dodatku proszku do pieczenia. Rośnie dzięki dobrze ubitym i napowietrzonym białkom. Po upieczeniu nasączamy go słodką herbatą, dzięki czemu jest wilgotny i lekki równocześnie. Ciasto można przygotować wcześniej(...)połączenia składników w jedwabistą, gładką polewę. Dolny blat ciasta wkładamy na spód wyłożonej papierem formy, nasączamy połową herbaty, rozprowadzamy powidła lub dżem, wykładamy krem chałwowy i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Nasączamy pozostałą herbatą i polewamy polewą czekoladową. Dekorujemy pokruszonymi pistacjami lub chałwą. Blaszkę z ciastem luźno przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem kroimy
cool and mintyskładniki na biszkopt kakaowy: 140 g maki orkiszowej lub pszennej 200 g cukru 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 20 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Make przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Stopniowo wsypujemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. 1/2 przekładamy(...)całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy zimny budyń, miksujemy na jednolita masę. dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 750 ml gorącej wody ok. 2 opakowania biszkoptów okrągłych 1/2 słoiczka powideł śliwkowych wykonanie: Biszkopciki sklejmy powidłem. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy kosteczkę. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. wykonanie ciasta: Na upieczone i wystudzone
Domowy Smak Jedzeniakońcu to tort, ale dzięki delikatnej masie jogurtowej z dodatkiem śmietanki kokosowej i owoców, deser wyszedł niezwykle delikatny, puszysty no i smaczny. Ale to musisz ocenić sam ;) Składniki: BISZKOPT: 5 jajek 0,75 szklanki cukru 0,75 szklanki mąki 0,25 łyżki mąki ziemniaczanej odrobina zielonego barwnika (opcjonalnie) Białka ubić na sztywną pianę, następnie nadal miksując dodawać stopniowo cukier potem(...)tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy (23 max 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawić do wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części. MASA: 500 g śmietanki kokosowej (u mnie z dwóch puszek mleczka kokosowego) 400 g jogurtu greckiego 180 g jogurtu naturalnego 6 łyżeczek żelatyny
coolinarny