Składniki: biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyzek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe dodatkowo: 250 ml śmietany kremowej 30 % śmietan fix 2 łyżki cukru pudru kolorowa posypka Sposób wykonania : Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając(...)dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut Jabłka umyć , obrać potarkować na grubych oczkach. Podsmażyć w garnku z galaretkami pomarańczowymi, przestudzić. Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę jabłkową. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i śmietan fixem. Wyłożyć na masę jabłkową. Posypać kolorową posypką. Schłodzic w lodówce
Darcia w kuchniciemny biszkopt serek waniliowy bita śmietana porzeczka Składniki: polewa: 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao biszkopt: 5 jaj 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki mąki dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki masa serowa: 1/2 kg serka waniliowego 1 kostka masła 6 łyżek cukru pudru masa śmietanowa
Darcia w kuchniBożonarodzeniowe ciasto mojej mamy. SKŁADNIKI: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę: 1 1/2 szklanki maku 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 kostka margaryny zapach migdałowy polewa: 1/2 kostki margaryny 3 łyżki wody 3 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru ponadto orzechy do dekoracji(...)bardzo drobnych oczkach. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, jajka i zapach migdałowy , dokładnie wymieszać. W rondelku rozpuścić margarynę, stopniowo dodawać masę makową, gotować tak długo aż dobrze zgęstnieje. Biszkopt przekroić na pół, na 1 placek wyłożyć masę makową, Przykryć drugim plackiem. Przygotować polewę: Margarynę, cukier, wodę i kakao zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Odstawić
Darcia w kuchnistężenia, pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać zimną żelatynę. Na koniec wymieszać z galaretkami. Zimny biszkopt przekroić na pół, wyłożyć masę z galaretek i bitej śmietany, wyrównać , przykryć drugą częścią biszkoptu. Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem
Darcia w kuchniWspólnie z synem upiekłam je na Dzień Babci i Dziadka . Składniki: biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej ( użyłam nescafe creme) 2 łyżki cacao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa budyniowa: 0,5 litra mleka 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki pszennej 2łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek(...)dodać mąkę i cappucino rozrobione w 0,5 szklanki. Zagotować. Wystudzić, zmiksować z masłem. Ubić kremówkę z cukrem waniliowym, dodać2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody. Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową, następnie ubitą kremówkę. Wierzch posypać kawą cappucino. Schłodzić
Darcia w kuchniokazji Dnia Babci i Dziadka. Składniki: biszkopt: 5 jaj 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki mąki nadzienie: 1 litr śmietany 30% 1 puszka brzoskwiń 4 śmietan-fix 10 łyżek cukru pudru dodatkowo: orzechy łuskane różyczki Sposób wykonania: biszkopt: Białka ubić z cukrem ,Do ubitej piany dodać żółtka
Darcia w kuchniłyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cacao duża butelka soku marchew jabłko truskawka 3 budynie śmietankowe 3 czerwone galaretki śmietana 30% 500 ml 2 opakowania delicji Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier następnie żółtka a na koniec olej. Mąkę pszenną ziemniaczaną i proszek do pieczenia, cacao wymieszać, stopniowo dodawać do ubitej masy(...)przez ok. 25-30 minut. Masa budyniowa: odlać szklankę soku , dodać budynie i dokładnie wymieszać. resztę soku zagotować, dodać rozprowadzone budynie i ponownie zagotować. Gorącą masę położyć na wystudzony biszkopt. Na jeszcze ciepłą masę wyłożyć delicje. Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody wystudzić. Ubić schłodzoną śmietanę, pod koniec ubijania dodawać lekkim strumieniem zimną galaretkę. Wyłożyć
Darcia w kuchniSkładniki: biszkopt 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 3 serki homogenizowane waniliowe 3 galaretki truskawkowe 0,5 kg truskawek dodatkowo: galaretka truskawkowa Sposób wykonania: Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier następnie żółtka a na koniec olej
Darcia w kuchniSkładniki: Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy masa serowa: 1/2 kg serka waniliowego 1 kostka masła 6 łyżek cukru pudru masa śmietanowa 800 ml śmietany 36 % 5 łyżek cukru pudru dodatkowo: 1/2 ćwiartkowego słoiczka dżemu z czarnej porzeczki orzechy do posypania boków ciasta opłatek tortowy z Myszką Miki(...)Sposób wykonania: Biszkopt: Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. .Stopniowo dodać do masy ciągle mieszając. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. ( blaszka okrągła średnica 21 cm ) masa serowa: Masło zmiksować z cukrem pudrem. Powoli dodawać serek , aż masa stanie się puszysta. masa
Darcia w kuchniśmietan fix. Pod koniec ubijania dodać kawę rozpuszczalną. Posypka: Na patelni podsmażyć na brązowo słonecznik dodać masło i cukier puder, wymieszać, podgrzewać jeszcze przez chwilę, wystudzić. Upieczony, wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż, wyłożyć połowę masy, przykryć drugą częścią biszkoptu, wyłożyć resztę masy, rozprowadzić równomiernie po placku. Posypać wystudzonym słonecznikiem, wstawić na 2 godziny do lodówki
Darcia w kuchnibiałego maku 250 g miodu 250 g cukru 85 g masła 100 g migdałów, obranych ze skórki 85 g rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 300 g biszkoptów, pokruszonych 4-5 jajek Lukier: 200 g cukru pudru kilka łyżek gorącej wody Dodatkowo: 100 g obranych ze skórki, posiekanych migdałów do posypania rogali (zastąpiłam orzechami włoskimi) Przygotowanie: 1. Nadzienie(...)garnku, gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Do mieszanki wsypać rodzynki, migdały, zmielony mak i skórkę pomarańczową. Gotować na małym ogniu przez 5-10 minut. Ostudzić. Dodać pokruszone biszkopty i jajka (jajka dodawać po kolei, za każdym razem mieszając. Jeśli masa robi się za żadna, nie należy dodawać kolejnego jajka. Nadzienie powinno być gęste!) 2. Ciasto półfrancuskie: 300 g masła
Nastoletnie Wypiekaniewskazówkami: czekoladowo i słodko. W związku z tym, że smak tortu został mi narzucony, pokombinowałam jedynie z jego wykonaniem i dekoracją, do której użyłam ciasteczek Rido z Biedronki. Składniki: biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżki oleju(...)kąpieli wodnej. Dodać do masy śmietanowej. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Dokładnie wymieszać, ostudzić i powoli dodawać do masy czekoladowej. Wstawić krem na 1h do lodówki. Ostudzony biszkopt przekroić wdłuż na pół. Namoczyć ponczem, aby blaty były lekko wilgotne. Przełożyć dżemem, a następnie kremem. Wysmarować kremem wierzch i boki tortu. Udekorować ciastkami wierzch i boki. Wstawić do lodówki
Fabryka pomysłównajlepiej na całą noc. Masa makowa: 300 g białego maku 3/4 szklanki cukru pudru 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów bez skórki 2 łyżki gęstej śmietany 18% 3 biszkopty, pokruszone na okruszki Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po kwadransie odcedzić i osączyć. Dodać migdały i 2 razy dokładnie zmielić w maszynce. Masę makową połączyć z cukrem i biszkoptami
Domowa cukiernia Ewycukru (najlepiej drobnego do wypieków) – 200 g miodu – 110 g migdałów mielonych – 95 g rodzynek – 15 g skórki pomarańczowej (bardzo drobnej) – 220 g biszkoptów – 85 g masła (nie może być zamienione) – 4-5 jaj – 1 duży cukier waniliowy (nie wanilinowy!) Składniki ciasto: – 1 kg mąki – 400 ml mleka(...)cukier waniliowy, mieszamy. Dodajemy zmielony mak i podsmażamy przez 5-10 minut mieszając na małym ogniu – należy uważać, żeby masa się nie przypaliła. Zostawiamy do ostudzenia. Dodajemy zmielone biszkopty (można je zmielić w malakserze) i po 1 jajku – masa musi być plastyczna, ale nie lejąca – dlatego ilość jajek należy dostosować. Odstawiamy. Wykonanie ciasto półfrancuskie: Podane w przepisie
Pociąg Do Kuchniblachy jeden budyń i sam sok to zdecydowanie mało. I to była bardzo dobra decyzja, bo wyszło super. Polecam Wam również ciasto Smakosz , które także jest rewelacyjne . Składniki Biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać cukier stale ubijając. Dodawać pojedynczo żółtka, miksując. Do ubitej masy(...)szklanki cukru 150 g wiórków kokosowych Białka ubić na sztywną pianę a pod koniec dodawać stopniowo cukier. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Składanie ciasta: Na upieczony biszkopt wlać ugotowany budyń i wyłożyć pianę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż piana z wierzchu będzie miała złoty kolor. ananasek
O kuchni z uczuciem