tradycyjnego bukietu róż lub pudełka czekoladek byłoby oryginalnym, wspaniałym pomysłem!”. Całkowicie zgadzam się ze słowami autorki. Książka została podzielona na rozdziały: Krótki wstęp... Następnie zostały umieszczone podstawowe przepisy na biszkopty, kruche ciasteczka, pierniczki, lukry, kremy i masy. W tej części książki można też przeczytać o najprostszych sposobach dekorowania, a mianowicie między innymi o barwieniu lukru, czy używaniu posypek lub kolorowych
Di gotujeodchudzona i „odcukrzona” wersja angielskiego deseru, który poznałam kilka lat temu mieszkając w Edynburgu. Deser, którym się inspirowałam to słodki i ciężki „trifle”. W skrócie, biszkopty przełożone kremem na bazie mascarpone i śmietany, a dodatkowo jeszcze warstwą słodkiego musu owocowego. Prawdziwa bomba kaloryczna! Tłusto i z wysokim indeksem glikemicznym. Jednak w mojej wersji jest to odpowiedni
Dietologprzygotować pozostałe warstwy. W 1 szklance soku rozprowadzamy budynie a pozostały sok zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć wlewamy rozprowadzone budynie i energicznie mieszamy, aż zgęstnieje. Gorący budyń wykładamy na przestudzony biszkopt. 2 galaretki rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietany wlewamy zimne galaretki i miksujemy. Na warstwie budyniowej układamy warstwę
Zainspirowana w kuchniWielkie łasuchowanie dla małych i dużych. Pyszny deser,pięknie wygląda i obłędnie smakuje. Sprawmy aby nasza rodzina i goście długo wspominali nasze desery:) Składniki 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 galaretka zielona 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka truskawkowa 1 kg białego sera z wiaderka Każdą galaretkę po za truskawkową rozpuścić w 1 szklane … Czytaj dalej Tęczowy sernik
gotuj ze mnąZachęcam do przygotowania ciasta, które ma nieco inną strukturę niż tradycyjny biszkopt czy babka. Poniższe ciasto jest miękkie i ma lekko musową konsystencję. Do jego przygotowania będziecie potrzebować lekko dojrzałe banany, które należy zblendować. Ciasto jest szybkie do przygotowania i idealne dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Składniki na keksówkę o średniej długości: 4 średniej wielkości, lekko dojrzałe
UgotowaćDawno nie było ciasta więc się postarałam i jest. Ciasto,w którym skrywa się mnóstwo smaków - delikatny biszkopt na białkach z makiem i kokosem, pyszna masa, ananas,delicje i wszystko oblane galaretką. Zapraszam bo wyszło smacznie. Użyłam foremki o wymiarach 20 x 30 cm. Ciasto: 5 białek 20 dag cukru 20 dag maku sparzonego i zmielonego
Niespełnione zdolności kulinarneNajlepszy biszkopt do ciast i tortów. Warto go zrobić jeśli zależy nam na puszystości ciasta i idealnie prostej powierzchni do dekorowania. Wyrasta bardzo równiutko. Najważniejszą jednak jego zaletą jest to, że nie opada.5 jajek1 szklanka cukru1 szklanka mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka octu1 łyżka soku z cytrynyszczypta soliopcjonalnie 2-3 łyżki kakao Oddzielamy białka
Krokusowy Domczerwonym burakiem Kolor zielony warzywa zawdzięczają chlorofilowi, który jest mało odporny na środowisko kwaśne i długość pieczenia w wysokiej temperaturze. Dlatego sok ze szpinaku inaczej się zachował w biszkopcie, gdzie widać jego intensywny kolor a inaczej w chlebie na zakwasie. To zakwas spowodował zmianę koloru jak i długość pieczenia w dość wysokiej temperaturze. Piekłam dość dawno chleb ze szpinakiem
Leśny Zakątekżelatynę. Przelej do misy blendera dodaj banany, mleko, serki i ser biały zmiksuj dokładnie. Do średniej wysokiej tortownicy lub dużej niższej, na dno włóż kilka kruchych ciasteczek lub biszkoptów, możesz też zrobić sernik bez spodu. Wylej masę i wstaw do lodówki na godzinę. - 3/4 szklanki zmiksowanych truskawek i wiśni (użyj dowolnych owoców mogą być mrożone) -1/4 szklanki mleka
SMYKWKUCHNIsłodyczy. Słodkie ciastka w różnych smakach do wyboru (jabłko z granatem, kakao, wanilia, anyż). Zawierają w swoim składzie błonnik, który wspomaga trawienie. Sycące i pełne wartości odżywczych. 2) Biszkopty sezamowe FIBROKI w swoim składzie zawierają otręby pszenne, drożdże, siemię lniane, serwatkę, kwas askorbinowy. Świetnie smakują z przygotowanymi wcześniej kulkami z kurczaka. Otręby pszenne cechują się wysoką zawartością błonnika
Kuchnia MagdaLenyI kolejna propozycja Madzi na słodki deserek. Sernik Oreo robi się bardzo szybko, jednak zanim będziecie mogli go spróbować musi postać dobrych kilka godzin w lodówce
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeśli jesteście nią zainteresowani kliknijcie TUTAJ . 5 różnokolorowych galaretek 600 g śmietany 18% (ja wybrałam gęstą, kwaśną) 600 g kefiru 9 łyżek cukru 25 g żelatyny 1 op. okrągłych biszkoptów Kefir i kwaśna śmietana powinny być w temperaturze pokojowej. Każdą galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Odstawiamy do całkowitego stężenia (najlepiej w dużych, płaskich naczyniach). Gdy galaretki stężeją, kroimy
Smaki Na Talerzusię nim z Wami. Nadrabiam zaległość, bo ciasto pyszne! Ciasto Karmelek jest słodkie, bo to przysmak dla wielkich łasuchów. Dodatek kajmaku do obu kremów i cukier trzcinowy użyty do biszkoptu nadaje całemu ciastu karmelowy smak. Kajmak łatwo zrobić w domu, bo wystarczy puszkę mleka skondensowanego słodzonego gotować w garnku z wodą przez 3 godziny. W sprzedaży są też gotowe kajmaki
Smaczna PyzaPyszne, delikatne ciasto na różne okazje, doskonale sprawdzi się również na wielkanocnym stole. Ciemny biszkopt przełożony mlecznym kremem po prostu rozpływa się w ustach. Dzieci je uwielbiają :-) składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki oleju 1 1/2 szklanki mąki 2 czubate łyżki kakao 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu 1 szklanka
babka w formiesmakuje bosko, bo mango i serek mascarpone zadbały o super smak. Możesz go jednak przygotować z samym jogutrem greckim lub twarożkiem i dowolnymi owocami. Zazwyczaj do pucharkowych deserów używamy biszkoptów, herbatników lub bezików. Dzisiaj kupnym ciasteczkom nafaszerownych tłuszczami trans i syropem glukozowo-fruktozowym dziękujemy. Zamiennie użyj domowej kruszonki. Możesz jednorazowo przygotować jej więcej, przechowywać w zamkniętym pojemniku i używać według
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!