Mango niejednemu z nas kojarzą się te owoce z egzotycznymi , wymarzonymi wakacjami.Ale zanim na takie wakacje się wybierzemy mam dla Was przepis na ciasto z mango.Delikatny biszkopt połączony z soczystym mango zamkniętym w aksamitnym kremie tworzy niezwykłą całość!Robi się go błyskawicznie i tak samo szybko znika!Spróbujcie! SKŁADNIKI( keksówka )- jajko – 2 sz– cukier – 0,4 szklanki
Ostra na Słodkopostawione przed faktem dokonanym i wyjścia nie miałam – musiałam zrobić … i nie ukrywam zrobiłam z wielką przyjemnością!Trochę pozmieniałam … trochę dodałam od siebie ….Soczyste brzoskwinie … puszysty biszkopt …. przyjemnie chrupiący pod zębami kokos ….Ciasto brzoskwiniowe wyszło rewelacyjne i na stałe zagości w mojej kuchni! SKŁADNIKI:CIASTO:– cukier – 1 szklanka– jajka
Ostra na Słodkomlecznej80 g czekolady gorzkiej30 g masła200 g śmietanki kremówki 30%dowolne owoce( u mnie: truskawki, borówki amerykańskie, mango, winogrona, banany, kiwi)inne ulubione dodatki np. herbatniki, pianki marshmallow, biszkopty itp. (opcjonalnie)Fondue Czekoladowe - Sposób przygotowania:Wszystkie przygotowane owoce myjemy. Te, które tego wymagają obieramy i kroimy na dowolnej wielkości kawałki. Owoce szybko ciemniejące (np.banan) warto skropić sokiem z cytryny
Słodka Stronataki tort, jaki początkowo planowałam, ale nie dość, że choróbsko nie odpuszczało, to jeszcze jakiś czas temu złamało mi się jedno z mieszadeł miksera :( Musiałam więc odpuścić pieczenie tradycyjnego biszkoptu i wymyślić coś innego. Padło na ciasto, które można z powodzeniem wymieszać widelcem. Natomiast krem udało mi się ubić z dwoma różnymi mieszadłami i dzięki temu tort mógł w ogóle
Ratunku obiadRolada śmietanowa...Puszysty i lekki biszkopt.Pyszna i kremowa bita śmietana.Oprószone cukrem pudrem.Niebo w gębie.Zapraszam!Składniki:4 jaja;100 g mąki pszennej;100 g białego
Gospodyni Miejskakiedyś na pewno je upiekę i dzisiaj właśnie nadszedł ten dzień. Ciasto to pochodzi z książki Siostry Anastazji "143 przysmaki siostry Anastazji". Cóż mogę powiedzieć ciasto okazało się przepyszne. Biszkopt kakaowy jest wręcz czekoladowy i dzięki dodatkowi oleju jest wilgotny i mięciutki , pyszny. Co do kremu też jestem bardzo mile zaskoczona , połączenie budyniu z bitą śmietaną smakiem bardzo przypomina
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniabardzo smaczną roladę z jabłkami. Jest szybka i prosta w przygotowaniu a co najważniejsze bardzo smaczna. Pyszne nadzienie z jabłek zawinięte w puszysty biszkopt. Co tu dużo mówić, przekonajcie się sami Post Rolada biszkoptowa z jabłkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujedodatkiem namoczonej w mleku bułki to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu i nie będę na to czekać kolejnych kilka lat:))) Biszkopt: 5 jajek, szklanka cukru, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej, łyżka cukru waniliowego, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka oddzielić d żółtek. Białka ubić na sztywno
Z miłości do słodkoścismakuje najlepiej! Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, choć gdy robiłam je po raz pierwszy to pamiętam jak zastanawiałam się czy to aby nie za trudne dla mnie;)) Biszkopt: 4 jajka, 100g cukru pudru, 125g margaryny lub masła, 200g mąki pszennej, sok i skórka z cytryny, łyżeczka proszku do pieczenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać
Z miłości do słodkościplany na temat wyglądu tortu okazały się nie spójne z stanem rzeczywistym. Tort wyszedł gdzieś dwa razy większy niż zamierzałam, (no trudno lepiej w tę niż w druga stronę). Biszkopt orzechowy wyszedł mi tak duży, ze uzyskałam z niego 6 całkiem sporych krążków. Do tego zrobiłam kawową masę i przełożyłam nią poszczególne krążki, a resztę masy wyłożyła wierzch
ciastkarnia na kruchym spodziecałości więc odetchnęłam z ulgą. Następnego dnia dostałam sms, że tort wszystkim smakował. Duma z siebie uniosła mnie pod chmury:D Tort wykonałam z biszkoptu waniliowego i masy czekoladowej. Niestety nie załączę zdjęć ukrojonego tortu z przyczyn wiadomych ale mam nadzieje, że wierzch was usatysfakcjonuje:) Mam nadzieje, że w przyszłości będę mogła się
ciastkarnia na kruchym spodziedobrze się wymiesza dodajemy żółtka. Do gotowej masy delikatnie wsypujemy sypkie składniki i mieszamy. Jednolitą masę przelewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Gdy biszkopt zacznie odchodzić od brzegów to znaczy, że mamy gotowe ciasto. Wyjmujemy je z piekarnika i studzimy. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy cukier puder. W małym
ciastkarnia na kruchym spodziezdjęć. Przyznaję się jestem okropna ale skąd mam wziąć dla was zdjęcie pokrojonego tortu? Czasami pyszności wymagają poświęceń:) a tym zcasem zapraszam do wypróbowania przepisu: Składniki na 6 sztuk: biszkopt: 5 jajek 3/4szklanki cukru szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 200 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru 200 g borówek 2 gruszki Wykonanie: Żółtka oddzielamy
ciastkarnia na kruchym spodziesmaku kokosowych pralinek Raffaello, rozpływający się wręcz w ustach Masa zrobiona z śmietany kremówki, mascarpone, mleczka kokosowego oraz wiórek kokosowych. Tort wykonałam na tzw. biszkopcie genueńskim , który znajdziecie tutaj . Post Tort Raffaello pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujepostanowiłam się zmierzyć z masą plastyczną;)) Dlatego na urodziny naszej ulubienicy i zarazem miłośniczki królików przygotowałam tort - Króliki w ogródku:)) Wyszło nie najgorzej, jednak widać brak moich zdolności plastycznych:) Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej, 5 jajek, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, czubata łyżeczka proszku. Białka oddzielić od żółtek i ubić
Z miłości do słodkości