Przepyszny! Gruszkowo - kajmakowy, z dodatkiem likieru amaretto. Obłędne połączenie ;) Udekorowany bardzo minimalistycznie - plastrami pieczonych gruszek i płatkami migdałowymi. Łatwy i szybki do zrobienia. Rozkosz dla podniebienia! Polecam :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka
Domowa cukiernia EwyKota, ale wcale mi to nie przeszkadza Dzisiaj prezentuję kruche łaciate ciasteczka z mąką orkiszową – (fit)koty Nie mogłam się doczekać użycia tych foremek i po ostatnim puszystym biszkopcie w końcu upiekłam ciasteczka w formie Najsłodszych Kotków Na Świecie Oczywiście są słodkie, ale nie zawierają białego cukru i posłodziłam je ksylitolem. Są kruche, z delikatną nutą masła orzechowego
Fitkotproszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na ok 40 minut (do suchego patyczka). Gotowy biszkopt studzimy, a następnie kroimy na dwa blaty. Krem: Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia. 100ml śmietanki podgrzewamy do temp ok 60°C, a następnie zalewamy żelatynę i mieszamy
Kuchnia w czekoladzieWpis pochodzi z mgotuje.pl Dzisiejsze ciasto dedykuję wielbicielom popularnych cukierków Michałków. Czekoladowe biszkopty przełożone dżemem z czarnej porzeczki z masą kawowo – orzechową z dodatkiem michałków oraz bitą śmietaną. Ciasto smakuje wyśmienicie, najlepsze drugiego dnia po przygotowaniu. Jeżeli jesteście fanami ciast przekładanych to koniecznie zajrzyjcie na bloga po inne przepisy
Marta GotujeZapraszam na szybki deser do popołudniowej kawy.Czekoladowe kulki z lekką nutą pomarańczy i cynamonu,dla mnie zestaw idealny :) Składniki: 200 g suchego ciasta (resztki babki,biszkoptu itp.) 200 g pokruszonych herbatników 100 g serka mascarpone 2 czubate łyżki nutelli łyżeczka startej skórki z pomarańczy szczypta cynamonu 50 g posiekanych orzechów (opcjonalnie) wiórki kokosowe do obtoczenia Ciasto i herbatniki dokładnie
Anielskie wypiekiCiasteczkowy Potwór jest równie uroczym, co pysznym tortem. Trzy blaty czekoladowego biszkoptu w połączeniu z truskawkami i śmietankowym kremem tworzą smaczną całość. Nie muszę Was chyba przekonywać, że cieszy się on szczególną sympatią wśrod najmłodszych łakomczuchów 🙂 Chociaż, na widok tego tortu, uśmiech pojawia się na każdej buzi, niezależnie od wieku! Poniżej znajdziecie przepis w […] Artykuł Tort Ciasteczkowy Potwór pochodzi
Domowe TortyZapraszam na delikatne i mięciutkie gofry biszkoptowe. Smakują jak prawdziwy biszkopt. Idealne dla dzieci na śniadanie z kubkiem mleka lub kakao. Polecam Składniki: 2 jajka 2 łyżki ksylitolu (cukru) 1 łyżka mleka 1 łyżka oleju 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Wbijamy jajka do miski, dosypujemy cukier i miksujemy, aż masa podwoi swoją objętość i zbieleje
słodkie i nie tylko historie kulinarnezostawić w formie na 15 minut. Następnie ciasto wyłożyć do góry dnem na deskę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawić na 15 minut. Następnie zdjąć formę i odkleić papier. Biszkopt całkowicie ostudzić. Po ostudzeniu przekroić na 2 części. Masa: Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody i dokładnie wymieszać. Jeśli będzie taka konieczność podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Porządnie schłodzoną śmietanę
CookYourselfsię Pani tak pysznym przepisem. 2 miejsce: Cukiernica z łyżeczką Bąble, biała Practic Wygrywa Pani Barbara za przepis na Kostkę gruszkową . Przepis znajdziecie tutaj (klik) Gruszki, masa budyniowa, ciemny biszkopt. To ciasto nie tylko wygląda wspaniale, ale na pewno też tak smakuje. Dziękuję za tak pyszne zgłoszenie. 3 miejsce: Szklanki Ibiza 310 ml, niskie 6 szt. Wygrywa Pani Aneta
Słodkie okruszkiciasto to właściwie nie keks, ale biszkopt z bakaliami ;) A robi się je bardzo szybko, więc jeśli nie macie pomysłu na ciasto i czasu też niewiele, to polecam SKŁADNIKI: 3 jaja 15 dag cukru ( niepełna szklanka) 15 dag mąki ( niepełna szklanka) 15 dag bakali ( orzechy, rodzynki ) Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę, dokładnie wymieszać , na kńcu
Z MarcepanemPyszne ciasto, nieskomplikowane z dodatkiem makowego biszkoptu, budyniu i kremu kokosowego ;) Sposób na wykorzystanie poświątecznych zapasów - może i Wam ostało się trochę maku i wiórków kokosowych? ;) Ciasto bez jajek! Pyszne, lekkie, nie za słodkie. Ładnie się prezentuje. To jak, pieczecie? ;) PS Xiaomi Mi Band 1s to pomysł na idealny prezent dla osób aktywnych fizycznie. Opaska, która mierzy puls, pokazuje
Domowa cukiernia Ewytego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na biszkopt: 4 jajka 3/4 cukru 3/4 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. W 3 partiach dodawać
Domowa cukiernia Ewytutaj , potem znalazłam go u mamy w książce, której tytuł podaję wyżej :-) Ciasto dla mnie super, nie przesłodzone, jabłka idealnie komponują się z ciastem krucho - drożdżowym, masą budyniową i biszkoptem orzechowym. Ciasta Siostry Anastazji lubię robić jeszcze z jednego powodu, zawsze mi wychodzą. To najlepsze na drugi, trzeci, nawet czwarty dzień. Polecam i życzę Wam miłego piątku :-) Blaszka
kruche babeczkiWYMIARY BLACHY: 36cmx25cm BISZKOPT: 50g gorzkiej czekolady 1/2 szkl mleka 140g cukru 150g mąki 1 jajko 1/4 szkl oleju 1/2 szkl śmietany (18%) 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE: 1.Czekoladę rozpuścić w gorącym mleku, odstawić do wystygnięcia. 2.Jajko utrzeć z cukrem, dodać olej i śmietanę. 3.Dodać wystudzone mleko, ciągle ubijając, dodać mąkę, proszek do pieczenia
Dziś Ja gotuje