Pyszne jasno złote ciasto z dodatkiem białej czekolady. W smaku i strukturze coś pomiędzy biszkoptem a ciastem jogurtowym. Jest bardzo wdzięczne w przygotowaniu jak i pieczeniu, jednym słowem błyskawiczne. Bardzo fajnie będzie się komponowało z dodatkami tj.migdały czy owoce, dodatek czekolady wrzuconej przed pieczeniem z pewnością jeszcze podkręci jego smak. Blondies to taka żona klasycznego ciemnego brownies. Składniki
Życie zaczyna się w kuchnibudyń i dodałam do niego galaretki. Budyń ugotowałam normalnie na mleku a zamiast soku dodałam kolejną warstwę ze zmiksowanych truskawek. Na wierzchu jest pianka ze śmietanki i galaretki. Zamiast biszkoptu użyłam herbatników, które oddzieliły poszczególne warstwy. składniki: ok 600 g herbatników kakaowych masa budyniowa 3 budynie śmietankowe bez cukru (budynie na 0,5 l mleka) 1 l mleka 4 łyżki
Monia miesza i gotujeProsty do zrobienia sernik na zimno z truskawkami i galaretką na biszkoptach . To typowo letni deser, który świetnie sprawdzi się również jako urodzinowy tort. To jeden z lepszych przepisów na sernik na zimno! Z deserów z truskawkami, ale tych pieczonych polecam bardzo gorąco ciasto kruche z budyniem i truskawkami - cudowne
AniaGotuje.plsłodkiej pasji, która z niezależnych ode mnie przyczyn musiała zostać odłożona na kilka lat do szafy. Gdy zabierałam się za pieczenie tego ciasta nie potrafiłam zrobić nawet kruszonki! O biszkopcie nawet nie marzyłam. Dziś krem maślany na bezie szwajcarskiej potrafię zrobić z zamkniętymi oczami ;). Jeśli zastanawiacie się, czy zdążycie się jeszcze kiedykolwiek nauczyć piec, to powiem
Słodki Pomysłsernik. I tyle :D Tyle aż roboty! :D Składniki: * 1 kg sera mielonego * 2 galaretki np. cytrynowe * 2 galaretki np. truskawkowe * 1/2 szkl cukru pudru - niekoniecznie * paczka herbatników albo biszkoptów Smacznego życzę :D Lidka
Pieprzyć z Fantazjądelikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na podpieczone jabłka, wyrównać. Piec około 30 minut. Wyjąć z piekarnika.Ściereczkę rozłożyć na stole, posypać cukrem pudrem i na ściereczkę wyłożyć upieczone ciasto. biszkoptem do dołu, zwinąć od dłuższej strony w roladę. Odstawić do wystudzenia.Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową
Moje domowe kucharzeniepiekę. Trudność zawsze stwarzała mi masa cukrowa. Tym razem postanowiłam ją oswoić i po warsztatach wzięłam się ostro do ćwiczeń. Tort jest prosty do przygotowania. Biszkopt to angielski w każdym calu- Victoria sponge z przepisu, samej królowej wypieków Mary Berry. Zamiast kremu maślanego i konfitury owocowej, użyłam kremu na śmietanie kremówce i gorzkiej czekoladzie. Konsystencja kremu
Piekarz-Kucharz-Garkotłuktradycyjnego bukietu róż lub pudełka czekoladek byłoby oryginalnym, wspaniałym pomysłem!”. Całkowicie zgadzam się ze słowami autorki. Książka została podzielona na rozdziały: Krótki wstęp... Następnie zostały umieszczone podstawowe przepisy na biszkopty, kruche ciasteczka, pierniczki, lukry, kremy i masy. W tej części książki można też przeczytać o najprostszych sposobach dekorowania, a mianowicie między innymi o barwieniu lukru, czy używaniu posypek lub kolorowych
Di gotujeodchudzona i „odcukrzona” wersja angielskiego deseru, który poznałam kilka lat temu mieszkając w Edynburgu. Deser, którym się inspirowałam to słodki i ciężki „trifle”. W skrócie, biszkopty przełożone kremem na bazie mascarpone i śmietany, a dodatkowo jeszcze warstwą słodkiego musu owocowego. Prawdziwa bomba kaloryczna! Tłusto i z wysokim indeksem glikemicznym. Jednak w mojej wersji jest to odpowiedni
Dietologprzygotować pozostałe warstwy. W 1 szklance soku rozprowadzamy budynie a pozostały sok zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć wlewamy rozprowadzone budynie i energicznie mieszamy, aż zgęstnieje. Gorący budyń wykładamy na przestudzony biszkopt. 2 galaretki rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietany wlewamy zimne galaretki i miksujemy. Na warstwie budyniowej układamy warstwę
Zainspirowana w kuchniWielkie łasuchowanie dla małych i dużych. Pyszny deser,pięknie wygląda i obłędnie smakuje. Sprawmy aby nasza rodzina i goście długo wspominali nasze desery:) Składniki 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 galaretka zielona 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka truskawkowa 1 kg białego sera z wiaderka Każdą galaretkę po za truskawkową rozpuścić w 1 szklane … Czytaj dalej Tęczowy sernik
gotuj ze mnąkremem śmietanowym. Rolada wbrew pozorom jest prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Ja użyłam do zrobienia mojej mąki pszennej tortowej od Podlaskich Zakładów Zbożowych S.A. Polecam Składniki: biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka oleju 6 łyżek mąki pszennej tortowej od PZZ S.A. 1 łyżka kakao naturalnego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli krem: 250 ml śmietanki
słodkie i nie tylko historie kulinarneZachęcam do przygotowania ciasta, które ma nieco inną strukturę niż tradycyjny biszkopt czy babka. Poniższe ciasto jest miękkie i ma lekko musową konsystencję. Do jego przygotowania będziecie potrzebować lekko dojrzałe banany, które należy zblendować. Ciasto jest szybkie do przygotowania i idealne dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Składniki na keksówkę o średniej długości: 4 średniej wielkości, lekko dojrzałe
UgotowaćDawno nie było ciasta więc się postarałam i jest. Ciasto,w którym skrywa się mnóstwo smaków - delikatny biszkopt na białkach z makiem i kokosem, pyszna masa, ananas,delicje i wszystko oblane galaretką. Zapraszam bo wyszło smacznie. Użyłam foremki o wymiarach 20 x 30 cm. Ciasto: 5 białek 20 dag cukru 20 dag maku sparzonego i zmielonego
Niespełnione zdolności kulinarneNajlepszy biszkopt do ciast i tortów. Warto go zrobić jeśli zależy nam na puszystości ciasta i idealnie prostej powierzchni do dekorowania. Wyrasta bardzo równiutko. Najważniejszą jednak jego zaletą jest to, że nie opada.5 jajek1 szklanka cukru1 szklanka mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka octu1 łyżka soku z cytrynyszczypta soliopcjonalnie 2-3 łyżki kakao Oddzielamy białka
Krokusowy Dom