Tarta na kruchym cieście z pieczarkami, cebulą, kiełbasą i kukurydzą. Z dodatkiem koperku i natki pietruszki. Bardzo sycąca. Tartę piekłam w formie o średnicy 26 cm. Ciasto: przepis znajdziecie tutaj http://www.bullio.pl/?p=478 Farsz: 100 g kiełbasy (użyłam drobiowej) 200 g śmietany 18% 100 g serka topionego (można użyć z serka ziołami) 2 gałązki koperku 1 średnia cebula
Bulliopudru, 3 łyżki wody - wymieszać tak aby nie był za gęsty ani rzadki. kruszonka - 1/3 kostki masła, 1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl cukru - wszystko zagnieść jak na kruche ciasto. Jeśli jest zbyt klejące dodać więcej mąki i cukru. owoce u mnie truskawki, czereśnie, porzeczki - umyć osączyć, wydrylować, pokroić na mniejsze kawałki. usunąć gałązki, liście. Wykonanie
Garnkowe fanaberiepołowie ksylitolu i cukru) - 100g wiórków kokosowych - 3 jajka W misie miksera umieścić zimne masło, dodać ksylitol i /lub cukier trzcinowy, kleik, jajka oraz wiórki kokosowe. Dokładnie wyrobić kruche ciasto. Można również posiekać ciasto nożem i zagnieść ręcznie. wersja z cukrem trzcinowym i z ksylitolem (po 50g) Z wymieszanego ciasta odrywamy kawałki i toczymy dłońmi kule wielkości
Smaczne Zdrowezakończenie tegorocznej akcji jabłkowej proponuję sernik z jabłkami. Pomiędzy kruchym ciastem na spodzie a kruszonką na wierzchu znajduje się delikatna masa serowa przykrywająca cząstki jabłek. Tą delikatność uzyskuje dzięki temu, że dodałam do niej śmietankę, a zrezygnowałam z masła. Stała się dzięki temu bardziej puszysta i lekka. Zarówno ciasto jak i masa serowa nie są zbyt słodkie, jeśli więc ktoś
Wiem co jemUchodzi za jeden z najlepszych francuskich deserów z gruszkami. Stanowi doskonałe połączenie cienkiej warstwy kruchego ciasta, czekoladowego, nieco płynnego musu i lekko kwaśnych gruszek. Przyrządzana jest od ponad stu lat. Gruszki muszą być twarde aby w czasie gotowania nie rozpadły się. Wiem, że o tej porze roku może być z tym już pewien problem. Gdyby nie udało się nam takich
Wiem co jemNajlepiej smakuje jeszcze ciepła, suto posypana cukrem waniliowym. Kruche ciasto wzbogacone otrębami ma delikatną strukturę i wręcz rozpływa się w ustach. A cynamonowe jabłka ze słoiczka (przepis tutaj ) doskonale z nim harmonizują. Przepis dodaję do akcji „Otręby na 1000 sposobów” Czytaj więcej
Wiem co jemZakłady Tłuszczowe w Kruszwicy właśnie wypuściły na rynek nowy produkt - Margarynę Maestra w ekskluzywnym czarnym opakowaniu. Dostępna jest w trzech wersjach : do ciast drożdżowych, do ciast kruchych i do kremów. Czytaj więcej
Wiem co jemBardzo lubię smak dojrzałych owoców kaki, więc kiedy tylko udało mi się spotkać je w rozsądnej cenie, pozwoliłam sobie na zakup większej ilości. Wspaniale skomponowały się ze smakiem kruchego ciasta i bitej śmietany :) Składniki: CIASTO: 220 g mąki krupczatki + zwykła mąką pszenna do podsypania 100 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka (białka zamroziłam do wykorzystania przy innej okazji
Kuchenne zapiski EdytyDelikatne, ostatnio bardzo modne ciasto kruche z jabłkami i budyniem – smaczne i eleganckie. Moja szarlotka wygląda skromniutko, ale dzięki użyciu kolorowego budyniu można uzyskać ciekawy efekt wizualny. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytykardamon uważany jest za afrodyzjak? :) Spróbujcie koniecznie tego wypieku i niech Was nie zwiedzie długi przepis, bo mazariner są naprawdę łatwe do wykonania. Składniki (na 23 szt.): Kruche ciasto: 200 g zimnego masła 2 szklanki * mąki 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki kardamonu w ziarnach (rozgnieść w moździerzu lub zmielić w młynku do kawy) 1 małe jajko Nadzienie
Domowa Cookierenka AgiGdy przychodzą zimniejsze wypijam litry kakao. Przedawkowuje cynamon. Zjadam jabłka kilogramami. I piekę szarlotkę. Tylko i wyłącznie z mąki razowej, bez cukru - z fruktozą. Zdrowsza od
chili & sugarKlasyczny? Nie wiem czy na pewno, ale właśnie takie mam skojarzenie z mazurkiem kajmakowym :) Jest to chyba najłatwiejsza wersja mazurka. A to, że jest najłatwiejsza wcale
chili & sugarWitam wszystkich w przeddzień Wielkanocy :) Jak idą przygotowania? Może żeby uciec od sprzątania i innych nielubianych obowiązków upieczecie mazurka? :) Jest przepyszny, muszę być nieskromna :) Myślałam, że
chili & sugarWitam w jesienny poranek! :) Do wczoraj w moim mieście panowała piękna, złota jesień, było ciepło, słonecznie, po prostu cudownie. Uwielbiam taką jesień. Nienawidzę, gdy przychodzi deszcz
chili & sugar