Małej Cukierence karnawał w pełni i następny przysmak, któremu trudno się oprzeć – róże karnawałowe. Delikatne, kruche ciasto posypane cukrem z wanilią, a w środku soczysta wisienka z syropu, pycha:). Róże wyglądają fantastycznie, takie pofalowane i puchate. Ozdobią każdy karnawałowy stół, bardzo polecam… Jeśli nie mamy wiśni w syropie, możemy użyć wiśni kandyzowanych lub dżemu (przepis z książki „Kuchnia polska
Mała Cukierenkamogłabym zaserwować. Ale może najpierw moja propozycja menu: LUNCH: Łosoś w sosie z różowych grejpfrutów podany z zapiekanymi ziemniakami i sałatką ze szpargów na sałacie rzymskiej DESER: Miniserniczki na kruchym cieście z musem rabarbarowym i truskawkami klik KOLACJA: Pomidory faszerowane ryżem, szpinakiem i serem feta podane z placuszkami z cukinii i dipem czosnkowym klik Poniżej przepis na łososia. Inspiracją był
Magiczna kuchnia Dariinadrobienie blogowych zaległości:) Po sportowych szaleństwach postanowiłam uraczyć Rodzinkę cudownym sernikiem z kremem z papai. Ostatnio trochę się rozleniwiła i o ile tylko to możliwe zamiast tradycyjnego kruchego ciasta jako podkład do ciast robię ekspresowy spód z herbatników i masła. Szybko i sprawnie a do tego efekt smakowy rewelacyjny:) SKŁADNIKI: ciasto 1 opakowanie czekoladowych herbatników maślanych 10 dkg masła
Magiczna kuchnia DariiBezy piekłam kiedyś bardzo często, bo bardzo je lubimy.Ostatnio jednak bezy w naszym domu pojawiają się najczęściej wtedy, kiedy piekę ciasto kruche. Ono własnie zabiera żółtka a białka nie mogą się zmarnować :)) Tym razem w wersji cappuccino.Czytaj więcej
bistro mamabędę kłamać, tarta trochę oszukana ;)Nie robiłam kruchego ciasta, użyłam gotowego ciasta drożdżowego na pizzę.Ale w skrócie powiem - nie dość, że tarta smakowała wyśmienicieto jeszcze wyglądała całkiem całkiem :)Czytaj więcej
bistro mamapierwsze primo:Wolałabym taką tartę na cieście kruchym, ale na francuskie nie mogę narzekać. Na kruche najzwyczajniej w świecie nie mam teraz czasu :)Po drugie primo:Chociaż na pierwszy plan zdjęciowy wychodzą szparagi i pomidorki koktajlowe, to na miejsce w tytule zasłużyła sobie przyprawa z kuchni bułgarskiej - CZUBRICA. Poleciła mi ją znajoma, poszłam na targ i kupiłam. Zakochałam się
bistro mamakońcu znalazłam chwilkę na zrobienie kruchego ciasta do tarty.Opłacało się :)Czarnuszka i żółty ser dodały ciastu fantastycznego aromatu.Śmietanowy środek idealnie skomponował się z delikatnym w smaku brokułem. Ale jeśli nie będziecie używać czubricy - nie żałujcie innych przypraw. W przeciwnym wypadku tarta będzie mdła, a przecież nie o to w takich lunchowo-obiadowych potrawach chodzi :)Czytaj więcej
bistro mamaWracam do starego przepisu na kruche ciasto .Ze smalcem. Ciasto jest o niebo lepsze niż z samym masłem.Jeśli ktoś jeszcze nie próbował to bardzo polecam.Czytaj więcej
bistro mamaKiedy chciałam połączyć ciasto kruche z owocami, zawsze miałam problem jakiego kremu powinnam użyć.Do dnia, kiedy spróbowałam połączenia mascarpone z czekoladą. W mojej opinii wszystkie pracochłonne kremy budyniowe czy ich eleganckie francuskie wersje creme patissiere,mogą się schować w kąt i długo nie wychodzić. Ale to moje zdanie i wiem, że ktoś może mieć zupełnie inne upodobania :)Czytaj więcej
bistro mamakażda potrawa to starannie zbadany, na kilka sposobów wypróbowany i specjalnie narażany na błędy (by ostrzec przed nimi czytelniczki) przepis, dodatkowo przetłumaczony na amerykańskie realia. Co innego robić kruche ciasto z mąki francuskiej, a co innego z mąki amerykańskiej. Julia Child jest tego świadoma. Jej profesjonalizm i wytrwałość aż przygniata. Oprócz Julii Child, równorzędnym bohaterem jest ukochana przez nią
W kuchni wieczoremtemu oglądałam program, w którym taka tarta występowała. Oryginalny przepis znajdziecie na stronie kuchni+ "Jakubiak w sezonie 4" , ale u mnie zaistniały pewne modyfikacje. Przede wszystkim polecam przepis na kruche ciasto, które sprawdziło się bardzo dobrze. Krem, który wypełnia tartę jest bardzo delikatny, waniliowy i słodki (w oryginale bazuje na serkach homogenizowanych i aż 6 jajkach, u mnie mniej jajek
W kuchni wieczoremTartaletki. To chyba najbardziej wdzięczny temat do fotografii, a zarazem wypiek, którego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Bazą jest kruche ciasto przedstawione w poprzednim wpisie. Zwracam jednak waszą uwagę na fakt, że boki ciasta, kiedy podpieka się je bez żadnej zawartości kurczą się i w rzeczywistości stają się niższe niż się spodziewaliśmy. Dodatkowo przypominam o nakłuwaniu spodu widelcem, by nie wybrzuszał
W kuchni wieczoremOdkąd poznałam przepis na kruche ciasto wg Julii Child, tarty na stałe weszły do mojego repertuaru. Wszystko kręci się wokół 2-3 głównych składników i odpowiednio doprawionej mieszanki śmietany z jajkiem. Jeszcze bardziej uwielbiam hiszpańskie chorizo, które nadaje potrawie charakterystycznego smaku. Lubię je w parze z papryką. Tym razem jednak w lodówce czekała cierpliwie na swój dzień cukinia. Składniki
W kuchni wieczoremśliwki? Dokupić 2 jabłka i zrobić tartaletki. Tarty na słono mam już jako tako opanowane. Teraz przyszedł czas eksperymentów z tartami na słodko i różnego rodzaju pie'ami z kruchego ciasta. Lekcja numer 1. tartaleki, jako że są małe, wymagają cienkiego ciasta. Takie ciasto, jeśli ułożymy je w foremce i nie obciążymy folią aluminiową wysypaną fasolą ma tendecję do opadania
W kuchni wieczoremSzybkie kruche ciasto, owoce, które mamy pod ręką i minimum brudzenia naczyń. Galette to ciasto, które robimy bez formy. Można je podawać z bitą śmietaną, lodami lub kremem z mascarpone. Co kto lubi. W taki sam sposób możemy robić ciasto na słono, z ulubionymi dodatkami. Łatwy i szybki sposób na deser. Składniki: ciasto 1 szklanka mąki krupczatki 1 łyżka cukru
W kuchni wieczorem