Zapraszam na Fun Page`a na Facebook`u - tam więcej się dzieje i więcej widać ;) Składniki: KRUCHY SPÓD: 225 g mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki kakao 50 g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 140 g masła 1 jajko 1 łyżka zimnej wody PANNA COTTA: 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki kremówki(...)szklanki cukru 1 cukier waniliowy + opcjonalnie ziarenka z 1/2 laski wanili karmelizowane brzoskwinie Wykonanie: Spód: Formę na tartę smarujemy masłem. Mąkę, kakao i sól przesiewamy do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wszystko mieszamy, dodajemy zimne masło pokrojone w kosteczkę i rozcieramy między palcami, jak już powstaną okruchy ciasta dodajemy jajko i wodę. Szybko wyrabiamy, robimy kulę, spłaszczamy
Blondynka Gotujerobiłam bezy. Dziś wiem, że do przepisu na bezy trzeba dodać jeszcze dużo cierpliwości od siebie :) Efekty możecie oglądać na zdjęciach. Połączenie słodkiej bezy z ubitą kremówką bez dodatku cukru i kwaśnych wiśni - dla mnie połączenie idealne. Przepis pochodzi z MW . Gniazdka bezowe 16 sztuk: 4 białka szczypta soli 220 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku(...)cytryny lub octu winnego Wykonanie: Płaską blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Do miski wbiłam 4 białka, dodałam sól i zaczęłam miksować. Jak piana już była sztywna po łyżce dodawałam cukier. Miksowałam do momentu, aż cukier przestał być wyczuwalny między palcami. Na koniec dodałam łyżeczkę octu. Ubitą pianę przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką Wilton 1M i wyciskałam gniazdka. Zaczynałam
Blondynka GotujeKwestia Smaku . W wykonani jest prosty i mało pracochłonny. Namawiam was do upieczenia tego sernika - warto! SKŁADNIKI: Spód brownie: 120 g gorzkiej czekolady 120 g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego (może być biały) 2 duże jajka 50 - 70 g zmielonych płatków migdałów 2 pełne łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera trzykrotnie zmielonego(...)podobnie jak autorka użyłam sera w wiaderku President) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 niepełna szklanka cukru 4 jajka ziarenka z jednej laski wanilii lub 3 łyżki cukru wanilinowego 100 g gorzkiej czekolady 100 g białej czekolady Mus truskawkowy: 400 g mrożonych truskawek 1/4 szklanka cukru Wykonanie: Ser i jajka na sernik ocieplić do temperatury pokojowej. Tortownicę o średnicy
Blondynka GotujeŚwięta Welkanocne. Przepis pochodzi ze strony Słodkie Fantazje . Składniki: 400 g mąki pszennej 7 - 8 białek ( ja podobnie jak autorka dałam 7 białek z dużych jajek) 200 g cukru 250 g masła roztopionego 180 ml mleka ciepłego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy otarta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny sól Lukier(...)cukru pudru 1-2 łyżki soku z cytryny gorąca woda Wykonanie: Nagrzałam piekarnik do 170 - 180 stopni (można termoobieg 160 - 165 stopni). Do białek wsypałam szczyptę soli i ubiłam na sztywną pianę, do której stopniowo wsypywałam cukier i miksowałam do momentu, aż przestałam czuć grudki cukru miedzy palcami. Piana wyszła sztywna i lśniąca. Do ubitej piany wlałam lekko podgrzane mleko
Blondynka GotujeBabeczki idealne do kawy. Nie za słodkie, mięciutkie. Słodyczy nadaje bita śmietana. Te muffiny piekłam wiele razy, tym razem improwizowałam i zamiast bitej śmietany na wierzch wyłożyłam zmiksowany z cukrem pudrem serek mascarpone. Wyszło pysznie! Przepis pochodzi z Moje Wypieki . Składniki na 12 babeczek: 110 g masła 110 g jasnego brązowego cukru 110 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku(...)Amaretto Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiewamy do miseczki. W drugiej misce masło miksujemy na puszystą masę. Następnie wsypujemy cukier i miksujemy dalej. Jajka wbijamy jedno po drugim i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy kawę i ucieramy dalej. Do masy maślanej dodajemy suche składniki i likier i mieszamy mikserem
Blondynka Gotujedużej mierze zależy od zastosowanego sera (w przepisie podałam dokładne nazwy serów jakich użyłam). I polewa czekoladowa..... Ta polewa jest pyszna! Zrobiłam ją na bazie czekolady gorzkiej, dosłodziłam łyżką cukru pudru bo chciałam przełamać gorzki smak czekolady (można też nie dodawać cukru; wszystko zależy od tego na co mamy ochotę). Dodałam również łyżkę śmietany. Polewa wyszła rewelacyjna, jest mleczna, aksamitna(...)Czekolada", Jacqueline Bellefontaine ) Temperatura: 180 o C | Czas pieczenia: ~ 2 5 min. 5,5 łyżek mąki pszennej 1 czubata łyżka kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 1 jajko 1 łyżka miodu 50 ml oleju słonecznikowego 50 ml mleka Masa serowa Temperatura piekarnika: 1 7 0 o C | Czas pieczenia
coolinarnastrefa.blogspot.comIsaura (Cielaczek) PRZEPIS (forma: 25 x 30 cm.) Temperatura pieczenia: 180 o C | Czas: ok. 50 min. Ciasto kakaowe 5 jaj 1 kostka margaryny (KASIA) 1,5 szkl. cukru 3 łyżki kakao 5 łyżek mleka 1,5 szkl. mąki krupczatka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa 500 g sera (ser z wiaderka Piątnicy) 0,5 kostki sera twarogowego(...)półtłustego (kostka = 250 g) 2 jajka 2 łyżki budyniu śmietankowego/waniliowego (w proszku) 125 g masła roślinnego (pól pudełka) 0,5 szkl. cukru 2 łyżki drobnych wiórek kokosowych cukier waniliowy PRZYGOTOWANIE Ciasto kakaowe. Margarynę, cukier, kakao i mleko rozpuścić na małym ogniu w rondelku. Gdy wszystkie składniki połączą się, zestawić z ognia i wystudzić. Do zimnej masy dodawać kolejno
coolinarnastrefa.blogspot.compieczenia: 1h 30 min. Ciasto 4 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 mały cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 1 łyżka oleju Masa budyniowa 1 litr mleka 4 budynie śmietankowe bez cukru (cukru dałam mniej niż podana ilość na opakowaniu) Dodatkowo 2 galaretki pomarańczowe pojemnik(...)malin pojemnik borówek amerykańskich Przygotowanie Ciasto. Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać. Gdy białka będą sztywne, dodawać po jednym żółtku, pod koniec dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i olej delikatnie wymieszać. Blaszkę natłuścić masłem/margaryną, posypać lekko mąką, wlać ciasto i piec
coolinarnastrefa.blogspot.compolecam! Cycki murzynki PRZEPIS {blacha: 25x30 cm} Temperatura pieczenia: 180°C | Czas pieczenia: ok. 30-35 min. Ciasto makowo-kokosowo-bezowe 6 białek (dałam 5) 1 szkl. cukru (użyłam 3/4 szkl.) 1 szkl. wiórek kokosowych (dałam niepełną) 1 szkl. suchego maku (dałam niepełną) 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Krem 1 op. budyniu śmietankowego (można wykorzystać również krem karpatkowy(...)szkl. mleka (do przygotowania budyniu) 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dodać do proszku budyniowego) 0,5 szkl. cukru 200 g masła 1 puszka ananasów Dodatkowo biszkopty (ok 30 szt. małych biszkoptów) Polewa czekoladowa 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki wrzącej wody ok. 1 łyżki margaryny 2-3 łyżki czubate śmietany 18% kilka kostek czekolady (opcjonalnie Przygotowanie Ciasto. Białka
coolinarnastrefa.blogspot.commajówkę? Miodownik Temperatura pieczenia : 180 o C | Czas pieczenia : 10-15 min. | Blacha : 20x30 cm lub śr. 28 cm Ciasto 450–500 g mąki ( 3 szkl. ) 100 g cukru pudru ( 0,5 szkl. ) 1 jajko 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia 3 łyżki ( czubate) miodu 50 g masła 5 łyżek śmietany Krem 500 ml mleka ( 2 szkl(...)łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ok. 4 łyżeczki cukru wanilinowego lub 2 z prawdziwą wanilią 250 g masła 100 g cukru pudru ( 0,5 szkl .) sok z 1 cytryny (dałam sok z połowy cytryny ) opcjonalnie: krem kajmakowy na ostatnią warstwę (wymieszałam kilka łyżek kajmaku z ok. 2 łyżkami kremu) Polewa czekoladowa 3 łyżki gorącej wody 3 łyżki cukru
coolinarnastrefa.blogspot.comsmakuje ale też pięknie sie prezentuje . W sam raz na różne okazje rodzinne. żródło: "Serniki , szarlotki , makowce" Tortownica : średnica 26 cm Ciasto: 7 jajek 200 g masła 300 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 5o g wiórków kokosowych i zmielonych migdałów tłuszcz i bułka tarta do tortownicy(...)Wierzch: słoik prażonych jabłek Polewa : 4 łyżki mleka 100 g masła 70 g cukru pudru 2 batoniki chałwy ( użyłam dużych to do ciasta zużyłam 1,5 ) Przygotowanie ciasta : Jaja rozbic , oddzielic żółtka od białek. Ubic sztywną pianę z 2 białek. Wszystkie żółtka utrzec z masłem , dodając stopniowo 150 g cukru i cukier waniliowy. Następnie dodac mąkę , proszek do pieczenia
Słodkości i nie tylkoTemp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : ok. 35 minut Składniki: Biszkopt ( składniki na dwa biszkopty jasny i ciemny i dzielimy je na pół ) 1 2/3 szkl. cukru 1 1/2 szkl. mąki pszennej 8 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo do biszkoptu ciemnego: 2 czubate łyżki kakao Masa budyniowa: 2 szkl. mleka 250 g masła 1 op. cukru waniliowego(...)łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka budyniu waniliowego 1 łyżka mąki pszennej Dodałam dośc czubate łyżki. Polewa czekoladowa: 3 łyżki wody 2 łyżki margaryny 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru Ponadto: - 2 op. galaretki truskawkowej ( galaretki mi zostało ale 1 może nie starczyc ) - tłuszcz do blaszki - wiórki kokosowe do posypania wierzchu Sposób przygotowania : Biszkopt: Składniki podzielic
Słodkości i nie tylkotylko dajmy sobie chwilkę przyjemności :) Tortownica : średnica 26 cm Składniki: 500 g mascarpone 400 g śmietanki kremówki 30 % 100 g gorzkiej czekolady 2 szkl. mąki 1 i 1/3 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 1/2 szkl. posiekanych bakalii lub kandyzowanych owoców ( ja użyłam owoce kandyzowane) 1/3 szkl. obranych orzechów pistacjowych 4 jajka sok z połowy cytryny 4 łyżki cukru pudru(...)łyżki kakao 3 łyżki cukru brązowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia ulubiony aromat ( użyłam pomarańczowy) Jajka zmiksuj z cukrem. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlej olej i wymieszaj. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Natłusc i przełóż masę. Piecz do 30 minut w 180 C. Mascarpone wymieszaj z owocami kandyzowanymi ( bądż bakaliami) i posiekanymi
Słodkości i nie tylkosmakuje wyśmienicie.Zarówno biszkopt orzechowy jak i sernik puszysty i wilgotny. Idealnie pasuje na wszelkie uroczystości rodzinne. Polecam wypróbować. Składniki: Ciasto orzechowe: 1/2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 6 jajek 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 100g pokrojonych orzechów włoskich 1 op. cukru waniliowego 16 g 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto serowe: 1 szkl. cukru pudru(...)łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki maki pszennej 1/2 łyzki soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 1 szkl. kwaśnej śmietany 200 g masła 5 łyżek cukru Ponadto: tłuszcz do blaszki papier do pieczenia bułka tarta Sposób przygotowania: Ciasto orzechowe: Jajka ubic z cukrem na biały , puszysty krem. Dodac obie mąki wymieszane z proszkiem , olej i orzechy. Blaszkę
Słodkości i nie tylkoBlaszka wymiary : 24 x 28 cm Czas pieczenia : 30 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Biszkopt biały : 3 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Biszkopt ciemny: 3 jajka 3 łyżki mąki 1 łyżka kakao 4 łyżki cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1/2 l mleka 3 kopiaste(...)łyżki mąki pszennej 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru cukier wanilinowy kostka masła Dodatkowo: dowolna galaretka posypka kolorowa Jak to zrobić? Biszkopt biały : białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku , następnie dodajemy cukier. Delikatnie wsypujemy mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C . Biszkopt ciemny : przygotowujemy
Słodkości i nie tylko