beda sliczne z rogami czy moze jakies zakalce zamknete w skorupkach. Wyszly takie: Buleczki Chelsea cytuje za Ania z "Mojej malej kuchnii" skladniki: nadzienie: 50 gr miękkiego brązowego cukru 50 gr zwykłego cukru 50 gr masła miękkiego skórka otarta z 1/4 cytryny 1/4 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej lub cynamonu 100 gr małych, ciemnych rodzynek ciasto: 150 gr mąki pszennej(...)temperatura pokojowa) 75 gr wody (temperatura pokojowa) 2 średnie jajka 50 gr "golden syrup" lub po prostu jasnego miodu 2 łyżeczki świeżych drożdży, rozdrobnionych + masło do foremki oraz drobny cukier do posypania syrop: 150 gr cukru 100 gr wody Syrop zagotować, gotować 2 minuty i zostawić do wystygnięcia. wykonanie: Mieszamy składniki nadzienia (bez odzynek) aż do uzyskania miękkiej masy. Zostawiamy
Przysmaki Karolkifajnie by pasowal do moich twarogowych racuszkow. I tak oto powstalo cudowne danie, pelne smaku i aromatu. Twarogowe racuchy z truskawkami skladniki: 500g ziemniakow 250g twarogu 30g masla 100g cukru 2 jajka pol lyzeczki soli otarta skorka z polowy cytryny 50g maki 50g sultanek 60g margaryny lub oliwa cukier puder do posypania wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odcedzamy, obieramy(...)przeciskamy przez praske. Z masla, cukru i jajek ubijamy puszysta mase. Dodajemy skorke z cytryny i twarog. Na koncu dodajemy ziemniaki, make i sultanki. Racuszki nakladamy na patelnie lyzka i smazymy je na margarynie lub oliwie z obu stron na zloty kolor. Racuszki posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem truskawkowym. Uwagi: Zamiast zwyklego cukru dalam brazowy. Poniewaz wedlug mnie ciasto
Przysmaki KarolkiCiezko bylo wracac do domu. Choc wlasciwie powrot byl slodki, pod znakiem sernika z brzoskwiniami. Sernik z brzoskwiniami skladniki na ciasto: 3 szklanki maki 1 kostka margaryny 3 lyzki cukru 5 zoltek maly proszek do pieczenia masa serowa: 1kg twarogu poltlustego 2 jajka 1 budyn smietankowy 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki masla 1 cukier waniliowy 5 bialek(...)szklanka cukru puszka brzoskwin wykonanie: Wszystkie skladniki na ciasto zagniatamy razem w taki sposob by postala kruszanka. 2/3 ciasta ukladamy na nasmarowana maslem blache. Na ciasto nakladamy mase serowa. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy ser oraz budyn. Gotowa mase serowa wykladamy na ciasto. Brzoskwinie kroimy w dosc spora kostke i ukladamy je na mase serowa. Bialka pozostale
Przysmaki KarolkiChcecie słodkie ciasto? Jeśli spragnieni jesteście słodyczy to polecam to ciasto, wyjątkowo proste i pyszne bananowe, a do tego zastygnięta polewa karmelowa z orzechami. Bajka... o ilości kalorii i cukru nawet nie wspomnę... ale czy nie raz się żyje... Źródło Odwrócone ciasto bananowe z karmelem polewa: 1/2 szklanki masła 1 szklanka brązowego cukru (ciemny dark(...)szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki masła miękkiego 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki brązowego cukru 2 duże jajka 1 szklanka puree z bardzo dojrzałych bananów (2 szt) 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka rumu
Bernika - moj kulinarny pamietnikarchiwum bo nie wiem czemu najpierw go wstawiłam , a potem ukryłam w roboczych - no ale ważne , że się odnalazł ) Czas : 30 minut Składniki : 2 jajka 3,5 łyżki cukru 1/3 szklanki mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania 1/2 słoika dobrej konfitury malinowej świeże maliny do dekoracji listki mięty ( melisy ) do dekoracji 2-3 łyżki(...)masła Nastawić piekarnik na 200 * C . Jajka miksować z cukrem na puch ( tak ok. 10 minut) . Dodać mąkę i proszek do pieczenia . Blaszkę do pieczenia wielkości ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na niego ciasto. Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec 6 minut . W tym czasie rozłożyć na blaszce drugi kawałek papieru do pieczenia
Buniabaje w kuchniProsty i szybki sposób na swój domowy cukier waniliowy. A potrzebny będzie nam cukier,najlepiej drobny oraz laska wanilii . Wystarczy do słoiczka wsypać cukier. Przekroić wzdłuż wanilię, wyskrobać ziarenka wanilii i wrzucić do słoiczka z cukrem. Można włożyć też pozostałą skórkę. Najlepiej odstawić na tydzień bądź dwa. Ja robię taki słoiczek pół litrowy. Nigdy więcej już wanilinowego cukru
Magiczne Życie MartyPierwszy raz bawię się z barwnikami spożywczymi. Zrobiłam sobie po trochę kolorowych cukrów z myślą o drinkach właśnie. Do ozdoby szklanek nadają się idealnie. Jednak i do posypania np ciasteczek się sprawdzą. Barwnika spożywczego dajemy bardzo mało, więc dzieciom na pewno nie zaszkodzą. Jeśli macie ochotę to zróbcie sobie swój kolorowy cukier. Składniki : * 3 łyżeczki drobnego białego cukru * dosłownie(...)odrobina barwnika spożywczego na wykałaczce * kropla wody jeśli barwniki spożywcze są w proszku Przygotowanie : Cukier wsypać do strunowej torebki. Dodać barwnik spożywczy i potrząsając rozprowadzić cały barwnik w cukrze. Jeśli korzystamy z barwników spożywczych w proszku to dodajemy kropelkę wody by kolor był bardziej intensywny
Magiczne Życie Martypotrzebują zrobić ciasto w większej formie, proponuję zwiększyć ilość składników co najmniej o połowę. Miodowy jabłecznik na karmelowym spodzie Składniki: ciasto 250g mąki pszennej 100g margaryny 1 żółtko 100g cukru 4-5 łyżek mleka masa jabłkowa 500g startych jabłek 3 łyżki cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki margaryny 3 łyżki budyniu śmietankowego w proszku bez cukru polewa 1 łyżka margaryny(...)łyżka miodu 1-2 łyżki mleka 3-4 łyżki cukru 50g płatków owsianych Wykonanie: - cukier rozpuścić do momentu, aż przyjmie płynną konsystencję i brązową barwę - do tak powstałego karmelu dodać mleko i gotować, cały czas mieszając (mleko może się na początku pienić) - w pierwszym momencie karmel zastygnie pod wpływem zimnego mleka, ale po kilku minutach rozpuści się ponownie, tworząc
Smakołyki Berenikiformie o wymiarach 24x24cm lub niewiele mniejszej/większej. Polecam również przepis na jabłecznik z dużą ilością jabłek. Szarlotka z budyniem Składniki: ciasto 350g mąki pszennej 150g masła 70g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki cynamonu masa jabłkowa 500g startych jabłek 2 łyżki cukru pudru 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej masa budyniowa 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 750ml mleka mąka(...)podsypania Wykonanie: - mąkę przesiać, dodać cukier i cynamon, składniki pomieszać razem - zimne masło posiekać z powyższymi składnikami, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto - gotowe ciasto kruche podzielić na dwie części, obie schłodzić 30 minut w lodówce - jedną część ciasta wyłożyć na spód formy przykryty papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec przez 10 minut w 200 stopniach - jeżeli używamy jabłek
Smakołyki Berenikiprzecierów i soków z marchwi i owoców. Ciasto Kubuś Składniki: masa kubusiowa 1 duża butelka soku Kubuś (marchew + owoce) 150g masła 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 3 łyżki cukru masa śmietankowa 500ml śmietanki 30% 0,5 szklanki cukru pudru 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości zimnej wody + 150-200ml gorącej wody(...)papier wystawał trochę ponad wysokość formy - na spód pokruszyć herbatniki, powinny przykryć dno - z soku Kubuś odlać 1 szklankę, rozpuścić w niej budynie, resztę soku zagotować z cukrem i masłem - ugotować budyń, mieszając energicznie do uzyskania gładkiej jednolitej masy - gorącą masę kubusiową wylać na pokruszone herbatniki, wierzch wyrównać i pozostawić do ostudzenia - żelatynę zalać zimną wodą tak, aby ją zakryć
Smakołyki Berenikitalerz. Należy przechowywać ją w lodówce, podawać schłodzoną, wtedy smakuje najlepiej. Moja pianka powstała w keksówce o wymiarach 200x110x75cm. Pianka truskawkowo-bananowa Składniki: mus truskawkowy 200g truskawek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny truskawkowo-bananowa pianka 120g banana (1 średni) 120g truskawek sok z cytryny do skropienia banana 1 łyżka cukru wanilinowego 3 łyżki cukru pudru 280g śmietanki(...)biszkoptów 12-15 sztuk niedużych truskawek 0,5 banana i kilka truskawek do dekoracji Wykonanie: MUS TRUSKAWKOWY - truskawki oczyścić i pozbawić szypułek, zmiksować blenderem na mus - do musu dodać cukier puder, wymieszać - do miseczki odłożyć 2-3 łyżki musu, wsypać do nich żelatynę, wymieszać i zostawić do napęcznienia - napęczniałą żelatynę podgrzać w kuchence mikrofalowej do rozpuszczenia (10-15 sekund) - ciepłą
Smakołyki BerenikiOkna błyszczące? Mieszkanie pachnące? Gotowi już wszyscy? Nie? Poczeka, ale już przestępuje z nogi na nogę. BABECZKI Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY I CYTRYNOWYM LUKREM. (autorskie? po części;) 200ml mleka 80g cukru 150ml oleju 2 jajka sok z 1/2 cyryny szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia płatki czekoladowe cukier puder odrobina soku z cytryny posypka czekoladowa Cukier utarłam z jajkami, dolałam(...)końcu delikatnie wmieszałam łyżką płatki czekoladowe. Foremki (wedle już uznania piekącego, jakie duże) natłuściłam. Przełożyłam ciast, wypełniają foremki do 3/4 wysokości. Piekłam 20-25 minut w 175 stopniach. Cukier puder dokładnie utarłam z sokiem z cytryny tak, aby powstał gęsty lukier. Pokryłam wierzch całkowicie wystudzonych babeczek i posypałam posypką. Odstawiłam do stwardnienia lukru. ********************************************* "POKOLENIOWY" SERNIK WANILIOWY. (od niepamiętnych
W kuchni Karmel-itkiszklanką zimnego mleka - poezja! I wspomnienia odżywają. PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI (przepis II) / przepis z babcinego zeszytu;/ ciasto: 3/4 kostki świeżych drożdży (lub 1 1/2 paczki instant) 1/2 szklanka cukru szklanka ciepłego mleka 2 żółtka 1 całe jajko 3,5 szklanki mąki tortowej cukier waniliowy aromat waniliowy 1/2 łyżeczki soli 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1/3 kostki miękkiego masła roślinnego truskawki(...)najlepiej świeże) kruszonka: 1,5 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki masła Masło rozpuszczam i mieszam z olejem, studzę. Na początku robię rozczyn: drożdże rozcieram z połową cukru, mieszam z połową ciepłego mleka i łyżką mąki. Odstawiam, aż całość podwoi objętość. Pozostałą mąkę przesiewam do miski wraz z solą, cukrem. Robię dołek, wlewam wyrośnięty rozczyn. Mieszam, wbijam
W kuchni Karmel-itkikruszonką. PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI. /od Babci;/ na małą blaszkę (19x21 cm) 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka 1/3 szklanki mleka 200g masła 1/2 płaskiej łyżeczki soli 4 łyżki cukru + 1 łyżka do drożdży 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 7g (torebka) suszonych drożdży lub 40g świeżych 300-400g świeżych truskawek kruszonka: 1/2 kostki masła 1,5 - 2 szklanki mąki pszennej(...)szklanka cukru Mleko nieco podgrzewam, dodaję 2 łyżki cukru i gdy jest letnie, dodaję suche drożdże i mieszam (świeże trzeba najpierw rozetrzeć z cukrem, a później zalać letnim mlekiem, zostawiam, aż podwoją swoją objętość). Masło rozpuszczam i studzę. Mąkę mieszam z drożdżami i mlekiem, jajkami, resztą cukru, solą. Zagniatam ciasto, na samym końcu dodaję rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto musi
W kuchni Karmel-itkitortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia, a boki wysmarowałam masłem. Spód ciasteczkowy wyłożyłam do tortownicy, "udeptałam" łyżką i włożyłam do lodówki:) Masa serowa: 700 g sera białego 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 budyń waniliowy 4 duże jajka ok. 400 g truskawek Wykonanie: Ser wrzuciłam do miski i dokładnie zmiksowałam. Następnie wsypałam cukier, cukier waniliowy(...)studziłam w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Gdy już był całkiem zimny wstawiłam go na noc do lodówki. Dodatkowo: kilka świeżych truskawek kilka listków świeżej mięty "trochę" śmietany kremówki 30% cukier puder do smaku Kremówkę ubiłam z cukrem pudrem. Napisałam trochę, bo nie wiem ile wlałam:) Potrzebujemy nie dużo, tylko na kilka kleksów. Cukier puder do smaku. Wierzch sernika jak widać
Blondynka Gotuje