Limoncello

Limoncello

Limoncello

Limoncello najłatwiej zdefiniować jako doskonałe połączenie aromatu skórek cytrynowych z alkoholem. To właśnie aromatyczne cytryny z okolic Sorrento nadają mu charakterystyczną żołtą barwę i cytrusowy smak. Bardzo silnie schłodzone limoncello serwowane jest jako “digestivo” na koniec posiłku, lub jako zimny drink w upalne, letnie dni.  Limoncello występuje również pod postacią gęstego cytrynowego kremu, w wersji z mlekiem. Ten boski trunek można łatwo przygotować w domu. Wystsrczy zaopatrzy... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Mia Cucina Sofieta

Warto przeczytać

Szybkie przekąski na Sylwestra. Szybkie przekąski na imprezę.

Nie ma nic lepszego na każdej domowej imprezie, jak szybkie przekąski. Minimum wysiłku, a maximum smaku, to główna ich zaleta.

Czytaj dalej...

Sałatki na Sylwestra - najlepsze przepisy!

Sylwester to czas, kiedy świętuje się koniec starego roku i początek nowego. Jest to stosunkowo dość młode święto, gdyż narodziło się ono dopiero na przełomie XIX i XX wieku.

Czytaj dalej...

Rewelacyjne zastosowania cytryny w kuchni

Mało osób zdaje sobie sprawę, że w wielu problemach kuchennych skuteczna może się okazać cytryna.

Czytaj dalej...

Jak przygotowywać potrawy, by nie tracić cennej witaminy C?

Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
bielinka, 11 lutego 2013 01:28:30

Przywiozę sobie w tym roku cytryny z Włoch i zrobię własne limoncello! :) Pozdrawiam :)

Inspirowane Smakiem, 11 lutego 2013 07:34:50

Proces długotrwały, ale jaki pyszny efekt!

Krystina cuisine, 11 lutego 2013 09:23:20

Na Swieta bedzie jak "ta lala" !!! Wlasnie takiego przepisu szukalam, dziekuje :)

Anula, 11 lutego 2013 11:15:31

Cudowny kolor:)

sofieta- mia cucina, 11 lutego 2013 13:40:54

@ Bielinka: polecam serdecznie, poniewaz prosciutki w wykonaniu, a efekt przepyszny!! koniecznie cytryny naturalne i te z poludnia.pozdrawiam))@Inspirowane: dwa tygodnie- mozna wytrzymac)) zapewniam, ze warto czekac))@ Krystina: ciesze sie, ze moglam pomoc!! czekam na Twoja opinie)@ Anula: dziekuje za wizyte, a kolorek w 100% naturalny!! bez kolorantow i konserwantow. sama natura i procenty))

kuchenny bałagan, 11 lutego 2013 16:40:49

Ale ma intensywny kolor! Świetna propozycja :)

Beata, 11 lutego 2013 22:04:50

Mniam, a co robisz z resztą cytryn? Dżemik??

sofieta- mia cucina, 11 lutego 2013 22:16:28

@ Beata: dzemik nie, bo nigdy nie robilam( musze poszukac przepisu w necie, na razie wycisnelam sok i zamrozilam w pojemniku na lod. nastepnym razem cos wymysle))

sofieta- mia cucina, 11 lutego 2013 22:17:58

@ kuchenny: dziekuje za mile slowa)) a limoncello w sam raz na prezent, na pewno sie spodoba)

Somoja, 12 lutego 2013 10:15:41

Wygląda smakowicie, mam ochotę spróbować! Tylko gdzie dostać takie dobre, nie pryskane cytryny?

Anonymous, 22 lutego 2013 09:47:22

Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

Vica in cucina, 17 marca 2013 01:19:48

bello da vedere e sicuramente da gustare!!!! Ottimo colore ;) Brava Kasia <3

sofieta- mia cucina, 18 marca 2013 00:28:32

Grazie mille Vica! siccome è il primo e poi fatto in casa, lo stiamo gustando con grande piacere! Tutta roba naturale, senza conservanti ne coloranti! i limoni se non sbaglio sono di Sicilia) da provare!! a presto!