Składniki : cukier nierafinowany, u mnie brązowy ( około szklanki ) laska wanilii Przygotowanie : Cukier zmieliłam, a laskę wanilii przecięłam wzdłuż i wyjęłam ostrym nożem ziarenka wanilii Pustą laskę pocięłam na kawałki i wraz z ziarenkami włożyłam do cukru Szczelny słój zamknęłam i dokładnie nim wstrząsnęłam Za około 2 tygodnie będę mieć prawdziwy cukier waniliowy :) trzeba wstrząsać cukier choć raz dziennie. Można dodawać go nie tylko do ciast, ale słodzić nim np. kawę, wypróbuję też ... czytaj dalej...
Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula