niedawno pączków wykorzystałam same żółtka, powstał piegusek z białek.Jest to lekkie ciasto z dużą ilością ziarenek maku, który nie wymaga mielenia. Konsystencja ciasta przed i po upieczeniu przypomina biszkopt (jak np. w torciku makowym), różnica jest taka, że w składnikach nie ma całych jajek, a jedynie białka, a także masło i proszek do pieczenia, który nie jest obowiązkowy przy(...)pieczeniu biszkoptu. Piegusek nie jest też suchy jak niektóre biszkopty i nie wymaga dodatku ponczu.Przepis można wykorzystać w keksówce o wymiarach 260x110x75 lub trochę mniejszej, gdyż ciasto nie rośnie zbyt mocno. Piegusek z białekSkładniki:6 białekszczypta soli 80g cukru pudru80g suchego maku100g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia100g masła1/3 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy lub cytrynypolewa100g białej czekolady2 łyżki mleka
Smakołyki Berenikiciepła. Specjalne względu u mnie, imię to zawdzięcza... mojej Babci. Tort jest właśnie dla niej. Własnoręczny, własno-twórczy. Kocham Cię, Babciu ;* TORT JABŁKOWY Z KREMEM KARPATKOWYM. (autorski; ) biszkopt (duża tortownica): 6 jajek0,5 szkl. cukru cukier wanilinowy1,5 szkl. mąki ( pół na pół tortowej i ziemniaczanej )2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubiłam na sztywno, dodałam cukier, ubiłam(...)jaka jest potrzebna w normalnych warunkach. Kiedy zaczęły tężec, dodałam zimny mus jabłkowy. Wymieszałam i zostawiłam na chwilę. Rozsmarowałam na spodniej części,włożonej z powrotem do tortownicy. Przykryłam drugim biszkoptem. krem karpatkowy: 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 3 szklanki mleka 4 łyżki mąki ( u mnie krupczatka) 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka 1/2 kostki masła Zagotowałam 2 szklanki mleka
W kuchni Karmel-itkizagotowana, aż do zgęstnienia, po czym wylana i pozostawiona do zastygnięcia. Hm, w mojej wersji wyszło zupełnie inaczej. Dodatkowo spód zrobiłam po najmniejszej linii oporu, czyli z pokruszonych biszkoptów i masła. Zwiększyłam także ilość sera i bananów, a więc zmieniłam proporcje składników. Nie ma to jak dokładne czytanie przepisów. Taa, jasne. Jednak... efekt okazał się zaskakujący. SERNIK BANANOWY PIECZONY(...)drodze pomyłki stał się autorski;/ na tortownicę o śr. 28 cm spód: 180 - 200g (paczka) okrągłych biszkoptów 200g masła sernik: 1,5 szklanki cukru 4 jaja 1kg twarogu (może, nie musi być zmielony) 2 budyni śmietankowe 1/2 szklanki zimnego mleka 5 małych, przejrzałych bananów 150g miękkiego masła polewa: 100g masła 3 łyżki wody 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru
W kuchni Karmel-itkimnóstwo czasu. Nic bardziej mylnego! Zachęcam do przyrządzenia tiramisu całkowicie samemu. Nieporównywalny jest jego smak z kupnymi mieszankami. CYNAMONOWE TIRAMISU. /zmodyfikowany przepis podstawowy;/ na 6-8 porcji: 1 opakowanie biszkoptów tiramisu kakao mielony cynamon krem: 1kg mascarpone 5 żółtek 5 łyżek cukru łyżeczka syropu cynamonowego (od MakroC&C) łyżeczka cynamonu mielonego (od Makro C&C) 40g cukru waniliowego(...)odstawiam do wystudzenia, mieszając co jakiś czas. Ucierając, dodaję ser mascarpone, cynamon i syrop, mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Z kawy, syropu i nalewki robię poncz, w którym namaczam biszkopty i układam je ciasno, obok siebie w głębokim naczyniu kwadratowym, o wymiarach ok. 20x25cm. Nakładam 3/4 masy, przykrywam kolejną warstwą namoczonych biszkoptów i pozostałą masę. Kakao mieszam z cynamonem (wedle
W kuchni Karmel-itkitylko na pyszny,ale i elegancki deser. I tak oto - przedstawiam głównego bohatera: KAWOWY SERNIK NA ZIMNO. Wielkie brawa! KAWOWY SERNIK NA ZIMNO. 3 duże jogurty naturalne paczka okrągłych biszkoptów 3/4 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej z 4 łyżeczek 3 łyżki cukru 6 łyżek żelatyny 1,5 szklanki cukru pudru odrobina likieru kawowego szklanka gorącej wody 3 łyżki cukru(...)łyżki żelatyny 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Tortownicę o średnicy 19-20 cm, jej dno, wykładam biszkoptami namoczonymi odrobiną likieru kawowego (nie mogą rozmięknąć ani puszczać "wody"). Napar z kawy powinien być gorący, dodaję do niego żelatynę i 3 łyżki zwykłego cukru, dokładnie rozpuszczam. Zostawiam do wystudzenia. Jogurty miksuję z cukrem pudrem, a gdy żelatyna z kawą ostygnie, dodaję do jogurtów
W kuchni Karmel-itkiBiszkopt: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 2/3 szklanki (100g) mąki pszennej 2/3 szklanki (100g) maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia Nasączenie: wiśniówka (około pół szklanki) Przełożenie: średni słoiczek konfitury wiśniowej (użyłam z własnej spiżarni z dużą ilością owoców) Masa: 500 ml śmietany kremowej 36% (Łaciata) – bardzo dobrze schłodzonej 500 g serka(...)szklanki cukru pudru ziarenka z jednej laski wanilii Dekoracja: tarta gorzka czekolada na boki własnoręcznie zrobione dekoracje z gorzkiej czekolady użyłam również kilka wiśni z konfitury Przygotowanie: Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy około 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Jajka – oddzielić żółtka od białek. Białka
Blondynka GotujeŹródło: Kwestia Smaku. Biszkopt: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 2/3 szklanki (100g) mąki pszennej 2/3 szklanki (100g) maki ziemniaczanej 2 łyżki przyprawy piernikowej lub korzennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia Nasączenie: sok wyciśnięty z 2 świeżych pomarańczy (około pół szklanki) Przełożenie: średni słoiczek konfitury wiśniowej (użyłam z własnej spiżarni z dużą ilością(...)serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 łyżki cynamonu Dekoracja: tarta mleczna czekolada na boki cynamon na wierzch użyłam również kilka połówek wiśni z konfitury Przygotowanie: Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy około 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Jajka - oddzielić żółtka od białek. Białka
Blondynka Gotujeokazji, tak po prostu. Zniknął jak kamfora - bardzo mu smakował i do tego bardzo się ucieszył. A uśmiech mojego dziecka to najlepszy prezent jaki mogłabym sobie wymarzyć. Biszkopt: 2 białka ubić na sztywno 1/3 szklanki cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody Wszystko razem wymieszać łyżką z: 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki(...)pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Użyłam tortownicy o średnicy 18 cm. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150 -180 stopni około 25 - 30 minut. Upieczony i wystudzony biszkopt kroję na dwa równe blaty. Krem z białej czekolady: 250 ml śmietanki kremówki 36% 70 g białej czekolady Kremówkę ubijamy na sztywno. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, lekko ją studzimy
Blondynka Gotuje30x20 cm. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 150-180 stopni przez max 25-30 minut. Po upieczeniu biszkopta ułożyłam go w foremce keksówce silikonowej. Wyłożyłam w taki sposób, aby biszkopt dobrze przylegał do dna i boków formy.A teraz możemy zabrać się za masę jogurtową:) MASA JOGURTOWA: 2 duże jogurty greckie 1 mały jogurt naturalny cukier 20 g żelatyny 1 duża(...)rozpuszczamy w minimalnej ilości ciepłej wody. Po rozpuszczeniu żelatyny wlewamy ją do jogurtu, chwilkę miksujemy. Teraz wsypujemy mrożone owoce, bez wcześniejszego rozmrażania, mieszamy łyżką i całą masę wylewany na biszkopt w keksówce, na koniec przykrywamy zwisającym z formy biszkoptem i wstawiamy do lodówki. Jak masa stężeje, wyciągamy ciasto z formy na talerz i co? I częstujemy :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujecałość nie była zbyt mocno alkoholowa, dlatego zmniejszyłam ilość użytego alkoholu oraz skróciłam zalecany czas "kąpieli alkoholowej", a i tak śliwki były jak dla mnie na rauszu. ;) Lekki kakaowy biszkopt, krem budyniowy, śliwki i mleczna czekolada to naprawdę udane połączenie. Smakuje jak śliwka w czekoladzie, stąd druga nazwa w tytule. Bardzo polecam.P.S Warto śliwki drobno pokroić by nie mieć później(...)problemu z krojeniem ciasta! :-) Pijana śliwka vel. śliwka w czekoladziePRZEPIS{forma: 25 x 30 cm}Temperatura piekarnika: 170ºC | Czas pieczenia: 35-40 min Biszkopt kakaowy 4 jaja 0,5 szkl. cukru (ok. 6 łyżek cukru, w tym 1 łyżka cukru wanil.) 3 łyżki mąki pszennej 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao (najlepsze wedlowskie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia
coolinarnastrefa.blogspot.comujmuje mu smaku a kremu jest ciut mniej w porcji ;)Wymiary blaszki: 24 x 29 cmCzas pieczenia: ok. 20-25 minutTemp. pieczenia: 180 st. Składniki:Biszkopt: 5 jajek 1 szkl. cukru 2 szkl. budyniu czekoladowego ( ok. 6 budyniów po 40 g ) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szkl. mąki tortowej 2 łyżki kakao Masa bananowo-śmietankowa(...)się przekroić placek , a tym samym kremu jest też dużo , że da radę przykryć ciasto tak , że będzie ciasta więcej a kremu w jednym kawałku mniej .Sposób przygotowania:Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a na końcu żółtka. Dodajemy przesiana mąkę z budyniem i kakao. Pieczemy 20 - 30 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy
Słodkości i nie tylkoodstawiłam na 12 godzin, ale może być krócej , jeśli chcecie mieć mniej alkoholowy posmak ciasta :)) Po wyznaczonym przez siebie czasie odcedzamy śliwki i pozostały alkohol zostawiamy do nasączenia biszkoptu. Na ciasto mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka ubijamy z cukrem na krem. Dodajemy mąkę z dodatkami i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy(...)wymieszane ciasto . Pieczemy ok. 40 - 50 minut w temp. 180 C ( czas pieczenia zależy od piekarnika) Ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Nasączamy spód ciasta pozostawionym alkoholem ze śliwek. Na to wykładamy połowę kremu czekoladowego, drugi blat biszkoptu , poncz i resztę kremu. Na kremie układamy śliwki zamoczone w polewie czekoladowej. Całość dekorujemy polewą i wkładamy do lodówki by stężało
Słodkości i nie tylkorocznica powstania bloga :) . Orzechy i czekolada to świetne połączenie , stąd mój wybór na tort orzechowo - czekoladowy. Zawsze mam problem przy przygotowywaniu tortów , gdy przychodzi moment nasączania blatów. Ten biszkopt jest tak wilgotny , że na szczęście ominęła mnie ta "niemiła" czynność ;) źródło : klikTortownica : średnica 27 cmCzas pieczenia : 70 minut / najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy tzn. że upieczony )Temp. pieczenia(...)Składniki:Biszkopt orzechowy: 10 jajek 250 g orzechów włoskich 250 g cukru pudru cytryna 3 łyżki bułki tartej Ubić białka na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Pod koniec wlewamy wyciśnięty sok z cytryny. Masę jajeczną łączymy z ubitą pianą bardzo delikatnie. Na koniec wsypujemy zmielone orzechy włoskie i bułkę tartą. Gdy wszystkie składniki
Słodkości i nie tylkoLekkie i oryginalne w smaku ciasto makowo-brzoskwiniowo-kokosowe :)Składniki:Biszkopt:- 6 jajek- 3 łyżki maku- 6 łyżek cukru pudru- 6 łyżek mąki- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaPlacek kokosowy:- 6 jajek- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru- 30 dag wiórków kokosowychMasa:- puszka brzoskwiń- 1 budyń śmietankowy- 1 łyżeczka cukru waniliowego- 1 łyżka mąki - 1 kostka masła- alkohol(...)napączowania Przygotowanie:Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka a na koniec mąkę z proszkiem oraz mak. Delikatnie mieszamy i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 CPlacek kokosowy: ubijamy pianę z białek, następnie dodajemy żółtka oraz wiórka kokosowe. Mieszamy delikatnie i pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180 C.Masa: brzoskwinie odcedzamy, na 1 szklance soku z brzoskwiń
Zainspirowana w kuchniskładniki na ciasto zagniatamy, wyrabiamy i dzielimy na dwie cześci. Każdą pieczemy w 180 C przez około 30 minut (na złoty kolor). Jak blaty upieczone możemy przystąpić do robienia biszkoptu. Białka, cukier i wodę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po 1 żółtku, następnie mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 C około 50 minut(...)rozmieszane mleko z mąką i jeszcze chwilę gotujemy do zgęstnienia. Następnie zestawiamy z ognia i dodajemy po kawałku margaryny cały czas mieszając. Przygotowaną połową masy smarujemy placek, następnie kładziemy biszkopt, masę oraz drugi placek. Całość polewamy polewą (wszystkie składniki polewy mieszamy i podgrzewamy, aż margaryna się rozpuści
Zainspirowana w kuchni