nadzieniem serowym i brzoskwiniami. Lekka, nie przesadnie słodka, idealna na upalny dzień. Robi się ja błyskawicznie i smakuje genialnie! Ps. brzoskwinie możecie oczywiście zastąpić innymi ulubionymi owocami! Spróbujcie! SKŁADNIKI: BISZKOPT: * jajko – 4 szt * cukier – 100 g * maka pszenna – 100 g * proszek do pieczenia – 1/4łyżeczki NADZIENIE: * ser bialy 3 x mielony – 200 g * cukier puder(...)łyżki * wanilia ziarna * żelatyna – 2 pełne łyżeczki * brzoskwinie – ok. 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier – miksujemy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, ucieramy do połączenia składników. Wylewamy na płaską, dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w 180C. Po upieczeniu przykrywamy mokrą ściereczka i zwijamy
Ostra na SłodkoBardzo proste, kolorowe i lekkie ciasto. Bardzo lekkie;) Dodatkowo całkiem szybkie do zrobienia. Nie mogę napisać, że mi nie smakowało, aczkolwiek wolę inne, bardziej wyraziste przepisy siostry Anastazji;) Biszkopt: 6 jajek 1 szkl. drobnego cukru 1 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki oleju szczypta soli Pianka: 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 1 galaretka czerwona(...)Ostawiamy do stężenia. Połowę skondensowanego mleka wlewamy do miski i ubijamy na pianę. Cienkim strumieniem wlewamy zimną lecz wciąż płynną czerwoną galaretkę. Miksujemy do połączenia. Piankę wylewamy na zimny biszkopt, wyrównujemy. Możemy na czas przygotowania kolejnej pianki wstawić ciasto do lodówki. Resztę mleka wlewamy do miski i ubijamy na pianę. Dodajemy zimną, płynną galaretkę żółtą i miksujemy chwilę do połączenia
Smaki Na TalerzuKolorowa pianka z owocami to pyszna propozycja na małe co nieco do kawy. Przepis na casto należy do tych co zawsze wychodzi, więc zachęcam do zrobienia. Składniki: biszkopt 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej pianka 500 ml śmietany 36% 2 galaretki (cytrynowa, wiśniowa) dodatkowo 2 galaretki brzoskwiniowe 1 banan 1 pomarańcza(...)Galaretkę wiśniową rozpuścić w szklance wody, wystudzić. 250 ml śmietany ubić na sztywno, następnie wlać zimną ale jeszcze płynną galaretkę. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wylać na biszkopt, wstawić do lodówki na 1 godzinę do stężenia. Po tym czasie przygotować w ten sam sposób galaretkę cytrynową. Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 900 ml wody, wystudzić. Na wierzch
magiczna kuchnia Kasiokazało się wyśmienite w smaku. Delikatne, nie za słodkie, smaczne. Nawet niektórzy członkowie rodziny, którzy kręcili nosem na wieść, że będzie ciasto z kokosem, nie mogli się go nachwalić:) Biszkopt: 6 dużych jajek 1 szklanka cukru 1 op. cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu 10% 1 szklanka mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem(...)miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy szpatułką. Jeden z blatów biszkoptowych ponownie umieszczamy w formie. Wykładamy mniej więcej 2/3 masy kokosowej, wyrównujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch smarujemy pozostałym kremem. Posypujemy podsmażonymi wiórkami kokosowymi (na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy wiórki kokosowe i cukier. Smażymy, mieszając, do zarumienienia). Źródło
Smaki Na TalerzuTorcik składający się z kakaowego biszkoptu pieczonego na samych białkach. Przełożony alkoholowym kremem, którego bazą jest domowy, gęsty ajerkoniak. Całości dopełnia mus z malin, który wnosi kwaskowaty i owocowy smak. Torcik jest delikatny i bardzo smaczny. CIASTO BIAŁKOWE: 1 szklanka białek (z ok 6 jaj) szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 3 łyżki kakao woda z cytryną do nasączenia biszkoptu MUS MALINOWY: 280 g mrożonych malin Hortex 2 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka wody KREM ajerkoniakowy: 1 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy 50 g masła 4 łyżeczki żelatyny 1 szklanka kremówki 1 szklanka kremu adwokatowego: 6 żółtek 1/3 szklanki cukru pudru
https:KKuchniaMniamsię poprzeczne paski, które wyglądają zjawisko. Najładniej tort prezentuje się z kremem np. czekoladowym, kakaowy te barwy podkreślają jego niespotykany urok. SKŁADNIKI (2 x forma 30x40 cm) Biszkopt 8 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Krem 25 dag masła roślinnego 3 jajka 5 łyżek cukru Dowolny aromat (opcjonalnie barwnik) 250ml śmietanki 36% Dodatkowo(...)dekoracji Fix śmietanowy Cukier waniliowy Do tego tortu polecam krem kajmakowy, będzie wtedy pięknie widać paski SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto podzielić
RAROSSAtortownicy o średnicy 23 cm lub klasycznej 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 45 - 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Składniki na biszkopt: • 5 jajek • 1/2 szklanki cukru(...)mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy. Piecz 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka). Pamiętaj, że jak użyjesz mniejszej tortownicy to biszkopt wyjdzie wyższy, ale czas pieczenia się wydłuży, dlatego podany jest w "widełkach". Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę
Kulinarna (nie)codziennośćprzygotowuje się dosyć szybko i nie zabiera zbyt dużo cennego czasu podczas przygotowań do najważniejszej kolacji w roku. Królewska szarlotka jest to tak naprawdę idealne połączenie: kwaśne jabłka, mięciutki biszkopt i słodziutka bita śmietana. Składniki: ciasto: 180 g mąki pszennej(1 szklanka) 150 g cukru 30 g cukru waniliowego(około 3 łyżek) 30 ml oleju(około 3 łyżek(...)suchego patyczka). Studzimy. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka zagotowujemy. Do gotujących jabłek dodajemy galaretki, mieszamy do zgęstnienia. Studzimy. Na wystudzony biszkopt układamy jeszcze ciepłe(nie gorące!) jabłka. Studzimy, następnie chłodzimy w lodówce. 250 g śmietanki schładzamy. Następnie ubijamy na sztywno, dosypując połowę cukru i 1 śmietanfix. Śmietanę układamy na chłodne jabłka
Ciasta z tradycjamidać połowę porcji masy makowej ze zwykłego makowca. Sekret tego ciasta to ciasto biszkoptowe. Polecam z całego serca, robiony u mnie w domu już wiele razy. Pychotka Składniki: Biszkopt: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki kaszy manny 1 szklanka cukru 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki śmietany 2 łyżeczki proszku do śmietany 3 jajka 2 żółtka Masa makowa: 1 puszka(...)francuskiego i mamy drożdżówki jak z cukierni, 5. maszynka do ciasteczek , 6. niezawodne magiczne gąbki , 7. jeżeli nie wychodzą Wam równe blaty ciasta przydatna może się okazać krajalnica do biszkoptu , 8. zestaw silikonowych gadżetów kuchennych , 9. a gdy nie mamy gofrownicy dobrym rozwiązaniem może być silikonowa forma do gofrów , 10. półautomatyczna trzepaczka znacznie ułatwi nam pracę, 11. nożyczki do ziół
Cukiernia PychotkiCiasto, które pierwszy raz jadłam u teściowej i przepadłam. Lekko kwaskowate jabłka, słodka masa budyniowa i polewa na wierzchu. Ciasto rodem z PRL, według mnie rewelacyjne. Pychotka Składniki: Biszkopt: 5 jaj łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek mąki 3 łyżki cukru Jabłka: 1,5-2kg jabłek lub 1,5 dużego słoika smażonych jabłek 2 galaretki cytrynowe Krem(...)dodać galaretki. Ostudzić. Ugotować budyń. Cukier rozpuścić w budyniu. Masło utrzeć mikserem i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Wszystkie składniki polewy rozpuścić i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Układać: biszkopt (można usunąć skórę) - tężejące jabłka - (po stanięciu jabłek) krem - polewa Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb Cukiernia Pychotki
Cukiernia Pychotkipyszne mini serniczki z bitą śmietaną i owocami. (ps. nawet posprzątali po sobie :) ) Ilość porcji: 12 sztuk Czas Przygotowania: 15 minut + czas na pieczenie Składniki: Na serniczki: 12 okrągłych biszkoptów (mogą być wyschnięte) 250g twarogu do serników 250g serka ricotta ½ szklanki cukru 20g budyniu waniliowego (mniej więcej połowa opakowania) Jajko Dodatkowo: 300ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Owoce(...)sporej miski od miksera wrzucamy oba rodzaje serów, jajko, cukier i budyń waniliowy. Całość miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i układamy po jednym biszkopcie. Wykładamy masę serową do muffinek. Wkłądamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na około 30 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. W misce miksera umieszczamy śmietanę kremówkę i miksujemy do uzyskania
Kolizje Smakówsera na sernik 6 łyżeczek żelatyny garść rodzynek 6 łyżek cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 puszka brzoskwiń 250 ml kremówki 1 galaretka brzoskwiniowa 1 op. okrągłych biszkoptów Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej, przegotowanej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Brzoskwinie osączamy z zalewy (5 łyżek zachowujemy). Kroimy na cieńsze plasterki. Galaretkę rozpuszczamy w półtorej szklanki gorącej wody. Odstawiamy do stężenia(...)mocno nie ogrzać, bo straci swoje właściwości żelujące) i łączymy z łyżką masy serowej, mieszamy. Zaprawioną żelatynę dodajemy do reszty sera. Prostokątną formę (21x28cm) wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy biszkoptami. Wlewamy masę serową, wyrównujemy. Na wierzchu układamy brzoskwinie. Zalewamy tężejącą galaretką
Smaki Na Talerzu