przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:298/600)

Cappuccino z ajerkoniakiem 155

tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.25 minut. KREM Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wsypać kawę cappuccino,wymiksować. Ostudzony biszkopt nasączyć ajerkoniakiem,wyłożyć krem na ciasto,posypać posypką czekoladową

Kuchnia Danusi
Kolorowy sernik na zimno 240

przecisnąć przez praskę,dodać śmietanę,cukier ,dobrze ubić mikserem. Do ubitej masy serowej,dodać żelatynę,dokładnie wymieszać,podzielić na 3 części. Na brytfannę o wymiarach 25 x 36 wyłożyć biszkopty,na biszkopty masę serową,wstawić do lodówki do stężenia. Następnie wylać galaretkę niebieską,masę serową,galaretkę agrestową,masę serową. Na masie serowej ułożyć rodzynki i zalać galaretką wiśniową,odstawić

Kuchnia Danusi
Zielony przekładaniec 153

składnikówBiszkoptjajka 4 sztmąka 1 szklcukier 1 szklproszek do pieczenia 1 łyżeczkaMasasok pysio - 3 szklbudyń śmietankowy 3 sztDodatkowośmietana 18 % 2 kubeczkigalaretka agrestowa 1 sztgalaretka truskawkowa 1 sztdelicje 2 paczkiJak zrobić?Biszkopt  ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, gdy jest ubita dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając. Pieczemy w 170 stop(...)wlać budynie i chwilę gotować. Śmietanę dobrze schłodzić, galaretkę agrestową rozpuścić w 1 szkl wody. Galaretkę truskawkową przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubić, dodać galaretkę agrestową. Składanie ciasta biszkopt + masa + delicje + pianka agrestowa + tężejąca galaretka truskawkowa

Kuchnia Danusi
Tęczowe ptasie mleczko 104

Moje dzieci uwielbiają takie desery Tęczowe ptasie mleczko SKŁADNIKI: mleko skondensowane niesłodzone - 2 puszki biszkopty -1 opak duże galaretka pomarańczowa -1 opak galaretka niebieska - 1 opak galaretka cytrynowa -1 opak galaretka agrestowa - 1 opak galaretka truskawkowa - 2 opak listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE Galaretki truskawkowe rozpuścić w 700 ml gotowanej wody. Następne galaretki, każdą oddzielnie rozpuścić w 1/2 szkl gotowanej(...)ubić robotem to momentu aż zwiększy objętość o 2 razy. Mleko podzielić na 4 części, do pierwszej części dodaj agrestową galaretkę, dobrze ubij. Brytfannę o wymiarach (22x40 cm) wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wylać pierwszą część mleka, odstawić do lodówki do stężenia. Powtórz te same czynności z pozostałymi trzema galaretkami.  Galaretki truskawkowe wylać na wierzch deseru, odstawić do lodówki

Kuchnia Danusi
Torcik rafaello 199

łyżkimąka pszenna - 4 łyżkicukier waniliowy - 3 opakmleko - 3 szklżółtko - 1 sztPONCZwoda gotowana - 1,5 szklsok z cytryny -1,5 łyżkiherbata - 1 saszetkacukier - 1 łyżkaspirytus -3 łyżkiDEKORACJA8 kulek rafaelloPRZYGOTOWANIE:BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek.Ubić białka z cukrem na sztywną pianę.Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ocet, dalej ubijać.Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy(...)żółtkowej, delikatnie wymieszać.Tortownicę o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec w temp.175 stop. przez około 30 minut.Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na 3 krążki. MASA KOKOSOWA Do rondla wlać dwie szklanki mleka, dodać 4 łyżki cukru, zagotować.W pozostałej szklance mleka, wymieszać obie mąki, cukier waniliowy i żółtko, wymiksować, wlać na gotujące się mleko, mieszając

Kuchnia Danusi
Tort błękitna laguna 181

Pyszny niezbyt słodki Tort błękitna laguna  Biszkopt mąka pszenna 1 szkl proszek do pieczenia 2 łyżeczki woda zimna -4 łyżki jajka 9 szt mąka ziemniaczana 1 szkl. cukier 1 szkl ocet -1 łyżka MASA BUDYNIOWA mleko -2 szkl cukier -4 łyżki margaryna -210 g mąka -5 łyżek PIANKA śnieżki 2 opak mleko -1,5 szkl galaretka niebieska -2 opak(...)woda -1 szkl delicje jagodowe -1 opak WIERZCH CIASTA galaretki niebieskie -2 opak woda -0,5 l migdały tarte- 3 łyżki PRZYGOTOWANIE BISZKOPT  Białka ubić na sztywno.  Pod koniec ubijania dodać cukier ubijać.  Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.  Do ubitej piany dodawać żółtka wymieszane z 4 łyżkami wody,octem i na końcu wsypać mąki, delikatnie

Kuchnia Danusi
Sernik marmurek na zimno 193

część masy zmiksować z inną galaretką, ostatnią zmiksować z kakao, odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować, pokroić w plasterki. Na dnie tortownicy o wymiarach 27 cm, wyłożyć biszkopty, na biszkopty wyłożyć odłożoną masę i wkoło tortownicy ułożyć plastry truskawek. Następnie kolejno po łyżce w koło wylewać masy do wyczerpania składników. Odstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia

Kuchnia Danusi
Sernik z czerwoną porzeczką 159

sezonie letnim najlepsze są serniki na zimno z galaretką. Takie serniki można przygotowywać z różnymi owocamiSernik z czerwoną porzeczką  SKŁADNIKI:SPÓD:biszkopty - 150 gMASA SEROWA:1,25 kg ser biały w kostce800 g- śmietana 18%cukier puder - 0,5 szklżelatyna - 4 łyżkiWIERZCH CIASTAgalaretka truskawkowa - 2 opakporzeczki czerwonePRZYGOTOWANIE:Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Ser przecisnąć przez praskę do miski, do sera dodać(...)ogniu, doprowadzić do rozpuszczenia się żelatyny (nie gotować) Ostudzić żelatynę, dodać do sera, zmiksować. Galaretki rozpuścić w 750 ml gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Masę serową wyłożyć na biszkopty, na serze ułożyć czerwoną porzeczkę i zalać galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia

Kuchnia Danusi
Tort lalka śmietankowy 193

szklproszek do pieczenia - 1,5 łyżeczkiKREMśmietana kremówka 36 % Puratos - 900 mldżem wiśniowy -1,5 słoikaPONCZwoda gotowana - 1,5 szklsok z cytrynyherbatacukierDODATKOWObarwnik czerwonyperełki srebrnelalkabułka tarta do formytłuszcz do formyPRZYGOTOWANIE:BISZKOPT Żółtka odzielić od białek. Mąki przesiać obie z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę na sztywno, dodać cukier dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać po jednym(...)talerzu, nasączyć ponczem. Następnie posmarować dżemem i porcja kremu, dobrze rozsmarować. Przykryć drugim blatem biszkopta i znów dobrze nasączyć ponczem, dżem i krem. Nałożyć ostatni biszkopt. Za pomocą noża wyciąć dziurkę na lalkę, wyjąć ciasto ze środka. Postąpić tak samo z ciastem i masami z foremki z babki. Gdy mamy już wszystkie części ciasta

Kuchnia Danusi
Rolada kokosowa 160

Składniki:biszkopt:50 g margaryny4 łyżki kakao2/3 szklanki mąki5 jajek1 łyżeczka proszku do pieczenia2/3 szklanki cukruszczypta solikrem: 400 ml kremówki2/3 szklanki wiórków kokosowych2 łyżki cukru2 śmietan fixydekoracja: 30 g gorzkiej czekolady3 łyżki wodyPRZYGOTOWANIE: biszkopt: białka oddzielamy od żółtka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajmy żółtka i miksujemy. Następnie dodajemy przesiane kakao, mąkę, proszek do pieczenia(...)stopni przez ok 18 minut.krem: kremówkę ubijamy na sztywną pianę warz z cukrem. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i śmietan fixy i miksujemy. Taką bitą śmietanę trochę chłodzimy w lodówce. Biszkopt smarujemy 3/4 bitej śmietany, zawijamy roladę. Na wierzchu smarujemy roladę pozostałą ilością. Czekoladę rozpuszczamy z wodą w rondelku i polewamy nią roladę. Przechowujemy w lodówce

Aga w kuchni
Tort z truskawkami 157

Składniki:biszkopt:4 jajka, 1 szklanka mąki,3/4 szklanki cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia,krem:4 żółtka,1/2 szklanki cukru pudru,1 masło,dodatkowo:0,5 kg truskawek,3 galaretki truskawkowe.Przygotowanie:    Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, następnie dodajemy na zmianę po trochu mąki (wymieszanej z proszkiem do pieczenia) i żółtek, ciągle ubijając(...)gładka masa, przelewamy do tortownicy i pieczemy 25 min w 180 stopniach.  Krem: żółtka ucieramy z cukrem do białości, kolejno dodajemy kawałki masła i ucieramy na krem. Biszkopt przekrawamy i smarujemy kremem, na wierzchu układamy truskawki i zalewamy  tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 1 litrze wody

Aga w kuchni
Truskawkowy tort z migdałami 189

Szybki, prosty i jaki smaczny śmietankowo -truskawkowy torcik z płatkami migdałowymi.  Składniki:15 okrągłych biszkoptów,400 ml kremówki 30%,3 łyżki cukru pudru,2  śmietan fixy,300 g truskawek,50 g płatków migdałowych.Przygotowanie:     Biszkopty układamy na dnie tortownicy (o średnicy 25 cm).  Schłodzoną kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem i śmietan fixem(...)sztywną pianę. Przelewamy kremówkę na biszkopty. Na wierzchu układamy połówki truskawek. Ciasto chłodzimy w lodówce około 2-3 godzin. Bita śmietana musi nam się dobrze schłodzić, by ciasto ładnie się kroiło. Następnie prażymy płatki migdałowe  na suchej patelni. Posypujemy nimi ciasto przed podaniem  do stołu

Aga w kuchni
Prosty sernik na zimno z truskawkami. Ciasto bez pieczenia. 330

najprostszy to jeszcze najlepszy sernik na zimno!!!SKŁADNIKI: 1 kg sera zmielone, 1/2 laski wanilii, 2 żelatyny fix deserowe, 2 galaretki truskawkowe, ok. 20 truskawek, 1/2 paczki okrągłych biszkoptów. Przygotowanie:     Biszkopty układamy na dnie tortownicy. Do sera dodajemy ziarenka z laski wanilii. Żelatynę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody (zgodnie z przepisem na opakowaniu) i dolewamy(...)zimnej wody, miksujemy. Taki roztwór wlewamy do sera i miksujemy. Przelewamy masę serową na biszkopty i wkładamy do lodówki do stężenia. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i odstawiamy do stężenia. Na masie serowej układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką.  Rady: Aby galaretka szybciej stężała, rozpuszczamy ją w minimalnej ilości gorącej wody i resztę dodajemy zimnej wody. Możemy

Aga w kuchni
Truskawkowiec 165

wspaniałe ciasto znalazłam na stronie Mojeciasto.pl. Na początku bałam się, że ciasto jest trudne w wykonaniu i na pewno nie wyjdzie mi takie ładne... ale udało się :) Biszkopt piecze się tylko 10 minut i jest bardzo puszysty i smaczny. Daję temu ciasto 10/10 punktów za wygląd i za smak. Na pewno jeszcze je przygotuję!Składniki: biszkopt: 3 jajka(...)rozpuszczamy we wrzątku.Truskawki miksujemy, gdy galaretka będzie już zimna dodajemy zmiksowane truskawki i mieszamy. Odstawiamy do stężenia. Tężejący mus wlewamy do ciasta, uważając by nie wylał się za biszkopt. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Przy wyjmowaniu ciasta z keksówki dobrze jest przykryć je deseczką i przewrócić do góry dnem, najpierw wyjąć keksówkę, a potem delikatnie ściągnąć papier do pieczenia

Aga w kuchni
Zimny drań delikatny jak ptasie mleczko-szybki tort bez pieczenia 1254

Szybkie ciasto bez pieczenia. Idealne ,kiedy nam się nie chce stać i patrzeć w okno piekarnika. Składniki - - opakowanie biszkoptów do tiramisu -sok porzeczkowy -galaretka porzeczkowa (bądz o smaku owoców leśnych ewentualnie wiśni) -galaretka brzoskwiniowa -śmietana do ubijania 36 % ok. 500 g -świeże lub mrożone borówki -konfitura z owoców leśnych lub borówkowa Przygotowujemy galaretki. Dodajemy ciut mniej wody niż jest(...)gdyż mamy galaretkę, ktorą dodajemy do śmietany i delikatnie miksujemy. Galaretka w połączeniu z bitą śmietaną da nam coś...w rodzaju ptasiego mleczka właśnie. Układamy, nasączone wcześniej sokiem porzeczkowym biszkopty ,w okrągłej ( lub kwadratowej) tortownicy, smarujemy dżemem porzeczkowym. Następnie rozsmarowujemy bitą śmietanę z galaretką brzoskwiniową przygotowaną wcześniej , układamy nasączony biszkopty , smarujemy je dżemem i znów nakładamy bitą śmietanę ( ilość warstw

Z Kuchni Do Kuchni