Składniki: 4 sztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, 800 ml jogurt naturalny, 2 opakowania budyń śmietankowy, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 175 gram marcepan w czekoladzie, 180 gram biszkopty okrągłe, - ile potrzeba cukier puderpianę z białek o temperaturze pokojowej ubić na sztywno żółtka, cukier ubić mikserem na kogel-mogel marcepan w czekoladzie pokroić na małe kawałeczki do masy jajecznej dodać jogurt naturalny(...)jogurtowej dodać ubitą pianę i a wolnych obrotach miksera wymieszać do masy jogurtowej dodać marcepan i wymieszać łyżką tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia i na dno rozłożyć biszkopty - boków nie smarować niczym na biszkopty wylać masę jogurtową i piec w 200C około 45 minut po upieczeniu zostawić ciasto w blaszce do wystudzenia posypać ostudzone ciasto cukrem pudrem jogurtowy
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 4 sztuki jajka 3/4 szklanki cukru. 1 łyżka cukier waniliowy, 1 kg wiaderko ser na sernik,1 opakowanie budyń śmietankowy, 180 gram biszkopty, 2 szklanki zmiksowane podprażone orzechy laskowe,10 sztuk jabłek + 1/2 szklanki wody + 2 łyżki cukru + 1 opakowanie kisielu cytrynowego, 1 opakowanie polewa czekoladowa, - posypka czekoladowa ile potrzeba białka o temperaturze pokojowej ubić na sztywno żółtka utrzeć(...)tarce grubsze oczka i z dodatkiem wody, cukru z 5 minut je pogotować mieszając - na koniec wsypać kisiel i szybko mieszając zagęścić na do blaszki rozłożyć z 3/4 opakowania biszkoptów - rozłożyć jabłka kisielowe i resztę biszkoptów - posypać orzechami - wyłożyć masę sernikową i piec w 200C około 40-45 minut na upieczonym serniku rozsmarować ciepłą polewę czekoladową i posypać posypką czekoladową
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jogurt gęsty 760 ml, budyń waniliowy 1 opakowanie, olej rzepakowy 6 łyżek, brzoskwinie 4 sztuki, biszkopty okrągłe 15 sztuk pianę z czterech jajek ubić na sztywno żółtka z cukrami utrzeć w robocie do "białości" dodać gęsty jogurt 2 opakowania i chwilkę zamieszać w robocie wsypać budyń, dać olej(...)minutę wymieszać w robocie - na koniec dodać ubitą pianę i już tylko łyżką delikatnie wymieszać ciasto żaroodporna tortownica 24 cm - na dnie poukładać biszkopty ciasto jogurtowe wlać na biszkopty i dodać pokrojone na kawałeczki brzoskwinie piec w mikrofali na opcji COMBI na 500 Wat około 30 minut - jeśli pod koniec wierzch ciasta za mocno się przypieka to na wierzchu położyć
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: biszkopty okrągłe 150 gram, maślanka zimna 1/2 litra, galaretka agrestowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, porzeczki 50 dag, bita śmietana - w opisie galaretkę agrestową wymieszać w szklance gorącej wody i jak przestygnie /letnia/ wymieszać z 250 ml zimnej maślanki truskawkowej tortownica 20 cm - blaszkę wyłożyć folią i poukładać biszkopty na biszkopty rozsypać obrane porzeczki
W Mojej Kuchni Lubięwszystkich miłośników ciast i ciasteczek, mega słodki placek. Składa się z biszkoptu, masy kajmakowej, herbatników maczanych w rumie i polewy rumowej.Porcja na blaszkę o wymiarach 35x26 Biszkopt: 4 jajka 1 szkl. cukru 0,5 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody gazowanej Jajka zmiksować z cukrem na pulchną masę. Następnie(...)paczki herbatników szkolnych 0,5szkl rumu polewa rumowa lub biała Masło utrzeć, dodawać stopniowo po łyżce masy kajmakowej. Na koniec dodać bakalie i wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt. Herbatniki moczyć delikatnie w rumie, żeby nie rozmokły i układać na masie. Na wierzch wylać gotową polewę rumową
Anioły w kuchniTiramisu with rhubarb. Składniki. 100 g biszkoptów 50 ml nalewki wiśniowej 5 łodyg rabarbaru 150 g cukru 2 łyżka wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem. 200 g marcepanu 50 ml śmietany kwaśnej 400 g serka homogenizowanego waniliowego 30 ml ajerkoniaku 1 łyżka kakao do posypania wierzchu Wykonanie. W płaskiej salaterce ułożyć biszkopty i nasączyć je nalewką wiśniową. Rabarbar drobno(...)pokroić, zasypać połową cukru, wlać łyżkę wody i gotować 3 minuty, nie rozgotować . Dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 łyżce wody i zagotować. Masę rabarbarową wyłożyć na biszkopty. Krem. Składniki kremu plus pozostały cukier zmiksować i wyłożyć na rabarbar. Tiramisu wstawić do lodówki na co najmniej 1 h. Przed podaniem posypać dobrym kakao. Marcepan doskonale pasuje do kremu i świetnie
Kulinarny karnet ChristopheraPeach and berry cheesecake. Składniki. 2 opakowania biszkoptów podłużnych 60dag serka ricotta 4 łyżki cukru krystalicznego 2 łyżki cukru pudru 3 galaretki brzoskwiniowe 50dag jagód 2 brzoskwinie Wykonanie. Formę z podnoszonym dnem, 28x24cm ,wyłożyć biszkoptami. Rozpuścić jedną galaretkę w 1 szklance wody. Ricottę wymieszać z cukrem i dodać oziębioną galaretkę lekko miksując. Mieszaninę wyłożyć na biszkopty. Jagody wymieszać
Kulinarny karnet ChristopheraFruity cheesecake cold Składniki. 1 kg serka homogenizowanego 3 galaretki agrestowe 10 dag biszkoptów 10 dag drażetek czekoladowych herbatnikowych 50 dag winogron 1 owoc granatu 1 galaretka pomarańczowa Wykonanie. Winogrona przekroić na pół i usunąć pestki. Tortownicę,24 cm, wyłożyć biszkoptami i drażetkami. Galaretki agrestowe rozpuścić i przestudzić. Galaretki wymieszać z serkiem. Połowę wyłożyć na biszkopty. Ułożyć część winogron
Kulinarny karnet Christopheracukru 100 g mielonych orzechów włoskich 100 g siekanych orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych 100 g prince polo orzechowego (2 batony xxl, możecie też użyć klasycznego smaku) Biszkopt kakaowy 5 jajek 5 łyżek cukru 3,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem 3 szkl mleka 7 żółtek 4 łyżki cukru 3 łyżki(...)rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na herbatnikach.Warstwy ciasta: biszkopt, połowa kremu, beza orzechowa, krem, herbatniki i polewa. Inspiracja z moimi modyfikacjami stąd
Ala piecze i gotujeoleju Składniki na masę: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 0,5 litra mleka 1 cukier wanilinowy 25 dag masła Dodatkowo: 2 galaretki w tym samym kolorze paczka okrągłych biszkoptów 5 - 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 2-3 kieliszki amaretto, rumu lub likieru 250 ml wrzątku do zalania kawywiórki kokosowe Polewa: 10 dag masła 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao(...)międzyczasie przygotowujemy kawę z alkoholem.4. Teraz zostało tylko przełożenie.Na dno blaszki ląduje pierwszy blat ciasta, który nasączamy delikatnie kawą. Następnie połowa kremy budyniowego. Na krem nasączone w kawie biszkopty. Na biszkopty idzie galaretka. Później druga połowa kremu i na wierzch drugi blat ciasta.5. Została tylko polewa (składniki na polewę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do rozpuszczenia). Wierzch posypujemy wiórkami
Apetyczna babeczkaCiasto miodowe, biszkopt i jabłka....rozpływa się w ustach....Biszkopt jasny: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać. Dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Gotowa masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec(...)Ugotowane jabłka podzielić na 2 części: do pierwszej dodać czerwoną galaretkę, do drugiej - żółtą galaretę. Przełożenie placka:Placek miodowy - krem budyniowy - krem z jabłek z czerwoną galaretką - krem budyniowy - biszkopt jasny - krem budyniowy - krem z jabłek z żółtą galaretką - krem budyniowy - placek miodowy. Źródło ,, ciasta siostry Anastazji
Apetyczna babeczkawięc spełniłam je. To efekt. W smaku pyszny, dzięki dodaniu serka mascarpone do masy nie wyszedł mega słodki i mdły, tylko smaki się zrównoważyły. Wszystkim bardzo smakował. Przepis na biszkopt pochodzi z Moje Wypieki. Składniki:Biszkopt: 6 jajek 150 g cukru drobnego do wypieków 115 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła roztopionego i wystudzonego Wykonanie: Wszystkie(...)czasie przygotowujemy blaty biszkoptowe w celu złożenia tortu. Dodatkowo: połowa opakowania takich owalnych ciasteczek w czekoladzie (ja użyłam takich z Biedronki) 200 g czekolady ciemnej Wykonanie: Biszkopt kroimy na 3 równe blaty. Każdy blat smarujemy kremem czekoladowym. Obsmarowujemy zarówno wierzch jak i boki tortu. Wstawiamy do lodówki. W tym czasie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wylewamy
Blondynka Gotujemąka,1 łyżka ocet 10%,MASA BRZOSKWINIOWAbrzoskwinie -1 puszka dużabudyń śmietankowy -2 opakcukier -2 łyżkisok pomarańczowy -2 szklWIERZCH CIASTAśmietana 36%-0,5 lśnieżki -2 opakczekolada gorzka starta -3 łyżkiPRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek Ubić białka z cukrem na sztywno, do ubitej piany dodawać po trochu żółtka,ocet i na końcu mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem(...)blenderze, dodać do soku pomarańczowego,przelać do garnka, zagotować. Budynie rozmieszać w soku zlanym z brzoskwiń,wlać na gotujący się sok pomarańczowy,mieszając zagotować. Gorący budyń wylać na biszkopt, ostudzić. WIERZCH CIASTA Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno,dodać śnieżki ubijając jeszcze ok.4 minut. Ubitą śmietanę wyłożyć na ostudzoną masę budyniową,posypać startą na tarce czekoladą
Kuchnia DanusiSmerfetka TO CIASTO ROZPŁYWA SIĘ W USTACH BISZKOPT mąka pszenna 1/2szkl proszek do pieczenia 1łyżeczka woda zimna -2 łyżki jajka 4szt mąka ziemniaczana 1/2szkl. cukier 0,5 szkl ocet -1 łyżeczka MASA BUDYNIOWA mleko -2 szkl cukier -4 łyżki margaryna -210 g mąka -5 łyżek PIANKA śnieżki 2 opak mleko -1,5 szkl galaretka niebieska -2 opak woda(...)szkl delicje jagodowe -2 opak WIERZCH CIASTA galaretki niebieskie -2 opak woda -0,5 l PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodawać żółtka wymieszane z 2 łyżkami wody,octem i na końcu wsypać mąki, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej
Kuchnia Danusigbiałka jaj -3 sztKREM ANANASOWY:margaryna palma -250 gżółtka jaj -3 sztcukier puder -0,5 szklananasy -2 puszkibudyń waniliowy -1 opakWierzch do posypaniawiórki kokosowe -2 łyżkicukier kryształ -2 łyżeczkiPRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli,ubić pianę na sztywno. Do ubitej piany stopniowo dodawać żółtka i cukier,dalej ubijając. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem(...)WIÓRKOWA: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do ubitej piany wsypać wiórki kokosowe,wymieszać. Wylać pianę do wysmarowanej tłuszczem blachy o takich samych wymiarach co piekł się biszkopt. Włożyć bezę do piekarnika,piec 25 minut w 175 stop. KREM ANANASOWY Ananasy odlać z syropu,osączyć. Pokroić ananasy w kosteczkę. Na soku ananasowym z 2 puszek ugotować
Kuchnia Danusi